Olet täällä

26.10.2015 - 10:44

Vaasa viiden kärkeen Esteetön kaupunki 2016 -kisassa

Kirkkopuisto
Vaasa on valittu viiden parhaan kaupungin joukkoon Euroopan laajuisessa Esteetön kaupunki -kilpailussa. Voittaja julkistetaan joulukuussa Brysselissä.

Kilpailuun osallistui yhteensä 48 kaupunkia useasta kymmenestä maasta. Vaasan kanssa loppusuoralle pääsivät unkarilainen Kaposvar, italialainen Milano, ranskalainen Toulouse sekä saksalainen Wiesbaden. Kilpailun kärkikolmikko sekä erityismainintojen saajat julkistetaan 8. joulukuuta. Vaasasta paikan päälle matkustavat kaupunginjohtaja Tomas Häyry, vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Anne Salovaara-Kero.

− Finalistien joukkoon pääsy on mahtava uutinen Vaasalle ja kaikille meille, jotka olemme tehneet työtä esteettömyyden eteen, iloitsee vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki.

 

Vaasa täytti tiukat kriteerit

Esteetön kaupunki -kilpailu innostaa kaupunkeja parantamaan esteettömyyttä julkisissa paikoissa. Osallistujien tuli osoittaa, miten esteettömyys huomioidaan kaupungin julkisilla alueilla, liikenteessä, tiedon kulussa sekä julkisissa palveluissa. Samalla tuli avata sitä, miten esteettömyyttä edistävät asiat on huomioitu hallinnossa ja kuinka asioista huolehditaan jatkossa. Myös vammaisten osallistuminen esteettömyyden parantamiseen oli yksi kriteeri.

Mäen mukaan Vaasan oli helppo vastata kriteereihin, sillä esteettömyyden eteen on nähty vaivaa jo ennen kilpailua. Vaasalla on aktiivinen vammaisneuvosto ja hallintokunnat tiedostavat esteettömyyden merkityksen.

− Esimerkiksi rakennusvalvontamme huomioi lausunnoissaan asiakkaan esteettömyyden saapumisesta asiointiin ja poistumiseen. Paikallisliikenteen kaikki 25 linja-autoa ovat matalalattiaisia eli kyytiin pääsee pyörätuolilla. Hakemuksessa on huomioitu myös oppilaitoksissamme ja kolmannella sektorilla toteutettava arvokas panostus erilaisten ihmisten osallistumismahdollisuuksiin. Vaasassa tehdään viittomakielisiä uutisia kaupunginhallituksen päätöksistä ja kaupunki osallistui myös Selkeä virkakieli -kampanjaa, Mäki listaa.

 

Yhteistyö tuottaa tulosta

Kilpailun myötä julkaistu Esteetön Vaasa -tarra on innoittanut myös vaasalaiset yritykset mukaan tekemään Vaasasta yhdenvertaisempaa asuinympäristöä. Tarran ansaitakseen organisaation tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi toimitiloissa liikkumiseen, palvelutilanteen sujumiseen ja opasteisiin. Ensimmäiset tarrat jaettiin lokakuussa ja niitä voi bongata jo 15 liikkeen ovenpielestä.

− Haluan korostaa, että kilpailuun valmistautuminen on ollut hyvä alku koko kaupunkiorganisaation yhteiselle työlle esteettömyyden eteen. Mukana on ollut henkilöstöä laajasti eri hallinnonaloilta. On myös hienoa, että yritykset ovat lähteneet mukaan tavoittelemaan esteetöntä Vaasaa, Mäki hehkuttaa.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat