Ohita valikko
Ihmisiä toimistossa juttelemassa

IRIS-hanke

Vaasan kaupunki osallistuu ensimmäistä kertaa EU-hankkeeseen, joka rahoitetaan Horizon2020*-ohjelmasta. IRIS – Integrated and Replicable solutions for co-creation in Sustainable cities on uusin hanke Euroopan komission Smart Cities and Communities lighthouse –hankkeen puitteissa.

IRIS-hankkeessa testataan uusia kaupunkikehityksen ratkaisuja energian, liikkuvuuden ja ICT:n aloilla. Perusajatuksena on, että kaupungit oppivat lighthousekaupungilta ja voivat toisintaa muiden ratkaisuja. Vaasan kaupunki johtaa kokonaisuutta, jonka painopisteenä on ratkaisujen toistaminen ja levittäminen, toisaalta hankkeeseen osallistuville kaupungeille, mutta myös muualle Eurooppaan. IRIS – Integrated and Replicable solutions for co-creation in Sustainable cities on uusin hanke Euroopan komission Smart Cities and Communities lighthouse –hankkeen puitteissa.

Toimenpidelinjat

IRIS-hanke keskittyy viiteen kokonaisuuteen: energiapositiiviset alueet, älykäs energian käsittely ja älykäs e-liikkuvuus, digitaalisten kaupunkien innovaatioalusta, asukkaiden osallistaminen sekä yhteisluominen. Tärkeää on liiketoimintamallien ja kestävän kehityksen teknisten innovaatioiden kehittäminen sekä mahdollisuus toteuttaa ja levittää hankkeen puitteissa kehitettyjä ratkaisuja.

Osallistujat

IRIS-hanketta johtavat nk. Lighthouse-kaupungit, jotka ovat edenneet pitkälle energiaa, liikkuvuutta ja ICT:tä koskevissa kestävissä kaupallisissa ratkaisuissa. Hankkeen Lighthouse-kaupungit ovat Utrecht (Alankomaat, projektikoordinaattori), Göteborg (Ruotsi) ja Nice Côte d’Azur (Ranska) ja follower-kaupunkeja eli seuraajia ovat Vaasa (Suomi), Alexandroupolis (Kreikka), Santa Cruz de Tenerife (Espanja) ja Focsani (Romania). Jokaisella kaupungilla on lisäksi mukanaan asiantuntijaorganisaatioita, kuten yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä hankekumppaneinaan. Vaasan kaupungin verkostoon kuuluvat Teknologiakeskus Merinova ja Vaasan yliopisto. Yhteensä yhteistyössä on 43 toimijaa 7 maasta.

 

Projektin kesto: 2017-2022
EC rahoitus: € 17.996.569,05

Lisätietoja:

http://irissmartcities.eu  @IRISsmartcities
Kehittämispäällikkö Maria Backman  +358 40 554 1900
Tonttipäällikkö Pertti Onkalo +358 40 637 4122