Ohita valikko

Esteettömyys

Vaasan kaupunki haluaa ottaa esteettömyyden osaksi kaupunkikuvaa. Esteettömyys Vaasassa ei ole vain ramppeja siellä täällä, vaan monimuotoinen ja laaja kokonaisuus asioita, jotka parantavat ja yhdenvertaistavat kaupunkia ja elämänlaatua.

Esteettömyys merkitsee turvallisuutta ja laatua, joka lähtee esteettömästä ajattelutavasta sekä oikeista asenteista ottaa erilaisuus huomioon esimerkiksi rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vaasan kaupunki tukee asuinrakennusten esteettömyyttä myöntämällä hissiavustusta jälkiasennushissien rakentamiseen. Lisäksi kaupunki myöntää esteettömyysavustusta yhdistyksille, yhteisöille ja pienille yrityksille palvelu- ja toimitilojen esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi.

Yhdenvertaisuutta jokaiselle

Esteettömät ratkaisut mahdollistavat yhdenvertaisuuden jokaiselle ihmiselle toimia arjessa ja olla osallisena yhteiskunnassa eri elämän alueilla.

Esteettömyyden edistäminen ja toteutuminen edellyttävät katkeamatonta yhteistyötä esimerkiksi rakennusten, palveluiden ja tuotteiden suunnittelusta sen toteutukseen, käyttöön ja ylläpitoon.

Esteettömyydessä otetaan huomioon esimerkiksi liikkumiseen, näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja viestintään liittyvät asiat.

Saavutettavuus ja esteettömät tilat

Kaupungin toimipaikkojen ja WC-tilojen saavutettavuustietojen tarkoituksena on kertoa asiakkaille, kuinka helposti ja esteettömästi he voivat asioida kyseisissä paikoissa.

 

Esteettömyyskartoitus 2020

Esteettömyyskartoitusraportti

Kiinteistötoimen kesätyöntekijät, Miko Pyhältö, Venla Juntunen ja Lassi Alahäivälä, tekivät kesän 2020 aikana esteettömyyden kartoituksia laajasti eri kaupunginosissa ja koostivat havainnoista kattavan raportin. Kartoituksen kohteena olivat ensisijaisesti kevyenliikenteen väylät, suojatiet, liikennevalot, joukkoliikenteen pysäkit, valitut puisto- ja leikkialueet, sekä erilaisten tärkeiden palvelurakennusten piha-alueet ja sisäänkäynnit.

Esteettömyyden kartoitus tehtiin karttasovellusta hyödyntäen, mikä tarkoittaa, että kaikki havainnot ja niistä otetut valokuvat löytyvät karttamerkinnöistä tämän linkin kautta: https://vaasa.maps.arcgis.com/apps/instant/attachmentviewer/index.html?appid=c41b94abb0454b5b84be994019c1c6ac

Esteettömyyskartoitusraporttia on siksi hyvä lukea rinnakkain linkistä avautuvan kartan kanssa. Kartan ja valokuvien selaaminen ei vaadi sisäänkirjautumista.

Esteetön Vaasa-tarran saaneet liikkeet Vaasassa

Esteetön Vaasa –tarran saaneet liikkeet ja palvelut:

Amarillo
Cafe Hermes
Clas Ohlson
Dressman XL
Emotion
Esprit
Fransmanni
Glitter
Hemtex
H&M
Instrumentarium
Jack&Jones/Vero Moda
K-market, Palosaari Ahventie 19
K-supermarket, Klemetinkatu 17
KappAhl
Kicks
Kotipizza, Rewell Center
Koo Kenkä
Kultajousi
Life
Muruloora
Osuuspankki
Peak Perfomance
Pentik
Polarn o Pyret
ReChos
Salkari
Seppälä
Specsavers
Subway
Tervajoen Autohuolto
Tervajoen Hankkija
The Body Shop
Timanttiset
Top Sport
Vanha Apteekki
Vähänkyrön S-market
Vähänkyrön terveysasema
Zoomi Kuvakaupat

Toimipaikkojen saavutettavuus

Kirkkopuistikon terveysasema (Kirkkopuistikko 26 C)

Kirkkopuistikon terveysaseman esteetön LE-paikka on terveysaseman edessä sekä parkkipaikalla. Bussipysäkki on Vaasanpuistikon varressa. Terveysaseman pääsisäänkäynti on tasainen ja esteetön, jossa sähköistetyt liukuovet. Kohteesta löytyy WC, jossa invaominaisuuksia. Infossa induktiosilmukka. Kohteessa on puhelinpalvelun tekstiviestitoiminto. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Kultsa (Raastuvankatu 30, 1 krs.)

Kultsan parkkipaikalla ei ole LE-paikkoja. Pääsisäänkäynti on esteellinen, painava ovi ja 4 cm korkea kynnys. Kohteeseen pääsee vain portaita pitkin, joissa vain yhdellä puolella yhdessä tasossa oleva käsijohde. Tiloissa kynnyksiä sekä ovet ovat kapeita. Yleisö WC löytyy. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Sosiaali- ja terveystoimen yhteiset ja tekniset palvelut (Ruutikellarintie 4)

Sosiaali- ja terveystoimen yhteisten ja teknisten palveluiden esteetön LE-paikka on pääsisäänkäynnin kulman takana Silverian edessä. Bussipysäkki on päätien varressa. Esteetön sisäänkäynti on pääovista, jossa luiska ja sähköistetyt liukuovet. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä tai portailla. Esteetön WC on ravintolan puolella 1. kerroksessa. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Sosiaalikeskus (Vöyrinkatu 46)

Sosiaalikeskuksen parkkipaikalla ei ole LE-paikkoja. Pääsisäänkäynti on esteellinen, 4 cm korkea kynnys. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä tai portaita. Sosiaalikeskuksen jokaisessa kerroksessa on invaWC. Kohteessa on induktiosilmukka. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Tammikaivon terveysasema (Tammikaivontie 4)

Tammikaivon terveysasemalla on kaksi esteetöntä LE-paikkaa pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä. Bussipysäkki on lähellä pääsisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynti on esteellinen, 4 cm korkea kynnys. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä tai portaita. InvaWC löytyy jokaisesta kerroksesta, ominaisuudet vaihtelevat. Kohteessa on puhelinpalvelun tekstiviestitoiminto. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Tekninen virasto (Kirkkopuistikko 26 A)

Teknisessä virastossa on esteetön LE-paikka Kirkkopuistikon terveysaseman edessä sekä parkkipaikalla.  Bussipysäkki on Vaasanpuistikon varrella. Esteetön sisäänkäynti on Kirkkopuistikon terveysaseman pääsisäänkäynnistä tai D-sisäänkäynnistä. Esteetön WC sijaitsee 4. kerroksessa, jonne pääsee sekä portaita että hissillä. Henkilökunnalta saa apua tarvittaessa.

Aikuisten sosiaalityö (Korsholmanpuistikko 44, 4. krs)

Pääsisäänkäynnillä on porrasaskelma, johon tehty pieni luiska. Aikuissosiaalityön yksikköön pääsee hissillä. Talon alakerrassa on asiakas-WC:t, myös invaWC. Rakennuksen edessä pysäköinti 2h parkkikiekolla.

Vaasan keskustan alueen julkiset WC:t

WC-tilojen saavutettavuustietojen tarkoituksena on kertoa asiakkaille, kuinka helposti ja esteettömästi he voivat asioida kyseisissä paikoissa. Tutustu karttaan:

Esteettömyysmääräykset täyttävä InvaWC:

1. Matkahuolto, Ratakatu 5, Maksullinen + Vessapassi – Matkahuolto
2. Rautatieasema, Ratakatu 1, Maksullinen
3. HS –center, Alatori, Maksullinen – HS-center
4. Rewell Center, Ylätori, Maksullinen – Rewell Center
5. Vaasan kirkko, Kirkkopuisto, Alakerrassa Inva-käymälä, jonne pääsee hissillä (henkilökunta avaa oven pyydettäessä). Yläkerran käymälässä invaominaisuuksia
6. Modernin taiteen museo Kuntsi, Sisäsatama
7. Kaupunginkirjasto, Kirjastonkatu 13

Puutteellinen InvaWC:


8. ToriParkki A-rappu, Kauppatori, Maksullinen
9. K –Citymarket, Hovioikeudenpuistikko 17, Maksullinen + Vessapassi – K-Citymarket
10. Kirkkopuistikon terveysasema, Kirkkopuistikko 26

Tavallinen WC:


11. Hietasaaren uimaranta, Hietasaari

 

 

Ota yhteyttä