Förbigå menyn

Tillgänglighet

Vasa stad vill göra tillgänglighet till en del av stadsbilden. Tillgängligheten i Vasa är inte bara ramper här och där, utan en mångsidig och omfattande helhet av sådant som förbättrar staden och livskvaliteten samt ökar jämlikheten.

Tillgänglighet innebär trygghet och kvalitet som utgår ifrån ett tillgänglighetsfokuserat tankesätt och rätt attityder att beakta olikhet exempelvis vid planeringen och genomförandet av byggd miljö.

Vasa stad stöder tillgängligheten i bostadshus genom att bevilja hissunderstöd för byggande av efterinstallerade hissar. Därtill beviljar staden föreningar, sammanslutningar och mindre företag tillgänglighetsunderstöd för förbättrande av tillgängligheten och nåbarheten till service- och verksamhetslokaler.

Lika möjligheter för alla

Tillgängliga lösningar möjliggör lika möjligheter för alla människor att fungera i vardagen och vara delaktiga i samhället på olika områden i livet.

Främjandet och förverkligandet av tillgänglighet förutsätter fortlöpande samarbete exempelvis från planeringen av byggnader, service och produkter till genomförandet, användningen och upprätthållandet av dessa.

Inom tillgängligheten beaktas sådant som har att göra med t.ex. rörlighet, syn, hörsel och kommunikation.

Åtkomlighet och tillgängliga lokaler

Syftet med tillgänglighetsinformationen gällande stadens verksamhetsställen och toaletter är att berätta för kunderna hur enkelt och hinderfritt de kan uträtta ärenden på platserna i fråga.

 

Tillgänglighetskartläggning 2020

Tillgänglighetsrapporten (på finska)

Fastighetssektorns sommarjobbare Miko Pyhältö, Venla Juntunen och Lassi Alahäivälä gjorde under sommaren 2020 omfattande kartläggningar av tillgängligheten i olika stadsdelar och sammanställde en täckande rapport över observationerna. Kartläggningen fokuserade i första hand på lättrafikleder, övergångsställen, trafikljus, kollektivtrafikens hållplatser, valda park- och lekparksområden, samt gårdsområden och ingångar till olika viktiga servicebyggnader.

Kartläggningen av tillgängligheten gjordes med hjälp av en kartbaserad mobilapp, vilket innebär att alla observationer och bilder av dem finns markerade på en karta som nås via den här länken: https://vaasa.maps.arcgis.com/apps/instant/attachmentviewer/index.html?appid=c41b94abb0454b5b84be994019c1c6ac

Tillgänglighetsrapporten rekommenderas därmed att läsas parallellt med kartan som öppnas via länken. Det krävs ingen inloggning för att kunna bläddra kartan och bilderna.

Tillgänglighetsrapporten, samt den tillhörande kartan finns enbart tillgänglig på finska.

Affärer och service som har fått en tillgänglighetsdekal

Affärer och service som har fått en tillgänglighetsdekal:

Amarillo
Cafe Hermes
Clas Ohlson
Dressman XL
Emotion
Esprit
Fransmanni
Glitter
Hemtex
H&M
Instrumentarium
Jack&Jones/Vero Moda
K-market, Palosaari Ahventie 19
K-supermarket, Klemetinkatu 17
KappAhl
Kicks
Kotipizza, Rewell Center
Koo Kenkä
Kultajousi
Life
Muruloora
Osuuspankki
Peak Perfomance
Pentik
Polarn o Pyret
ReChos
Salkari
Seppälä
Specsavers
Subway
Tervajoen Autohuolto
Tervajoen Hankkija
The Body Shop
Timanttiset
Top Sport
Vanha Apteekki
Vähänkyrön S-market
Vähänkyrön terveysasema
Zoomi Kuvakaupat

Verksamhetsställenas tillgänglighet

Kyrkoesplanadens hälsostation (Kyrkoesplanaden 26 C)

En tillgänglig bilplats för rörelsehindrade som kommer till Kyrkoesplanadens hälsostation finns framför hälsostationen och på parkeringsområdet. En busshållplats finns längs Vasaesplanaden. Hälsostationens huvudingång är jämn och tillgänglig med automatiska skjutdörrar. Vid objektet finns en toalett som är anpassad för personer med funktionsnedsättning. I infon finns en induktionsslinga. Objektet har telefonservice med textmeddelandefunktion. Personalen hjälper vid behov.

Kultsa (Rådhusgatan 30, 1:a våningen)

På Kultsas parkeringsområde finns inga platser för rörelsehindrade. Huvudingången är otillgänglig, en tung dörr och en 4 cm hög tröskel. Till objektet kommer man bara via trappor, där det bara på en sida finns en ledstång på en nivå. I rummen finns trösklar och smala dörrar. En allmän toalett finns. Personalen hjälper vid behov.

Social- och hälsosektorns gemensamma och tekniska stödservice (Krutkällarvägen 4)

En tillgänglig parkeringsplats för rörelsehindrade finns bakom huvudingångens hörn framför Silveria. En busshållplats finns längs huvudvägen. Vid huvuddörren finns en tillgänglig ingång med ramp och automatiska skjutdörrar. Till alla våningar kan man ta sig med hiss eller via trappor. En tillgänglig toalett finns på restaurangsidan i första våningen. Personalen hjälper vid behov.

Socialcentret (Vörågatan 46)

På Socialcentrets parkeringsområde finns inga platser för rörelsehindrade. Huvudingången är otillgänglig med en 4 cm hög tröskel. Till alla våningar kan man ta sig med hiss eller via trappor. I alla våningar på Socialcentret finns en toalett för personer med funktionsnedsättning. Objektet har induktionsslinga. Personalen hjälper vid behov.

Dammbrunnens hälsostation (Dammbrunnsvägen 4)

Vid Dammbrunnens hälsostation finns två tillgängliga bilplatser för rörelsehindrade i huvudingångens omedelbara närhet. En busshållplats finns nära huvudingången. Huvudingången är otillgänglig med en 4 cm hög tröskel. Till alla våningar kan man ta sig med hiss eller via trappor. En toalett för personer med funktionsnedsättning finns i varje våning, egenskaperna varierar. Objektet har telefonservice med textmeddelandefunktion. Personalen hjälper vid behov.

Tekniska verket (Kyrkoesplanaden 26 A)

Vid tekniska verket finns en tillgänglig parkeringsplats för rörelsehindrade framför Kyrkoesplanadens hälsostation samt på parkeringsområdet. En busshållplats finns längs Vasaesplanaden. Det finns en tillgänglig ingång vid huvudingången till Kyrkoesplanadens hälsostation eller D-ingången. En tillgänglig toalett finns på 4:e våningen, dit man kommer både via trappor och med hiss. Personalen hjälper vid behov.

Vuxensocialarbete (Korsholmsesplanaden 44, 4:e våningen)

Vid huvuddörren finns en låg tröskel med ramp. Till alla våningar kan man ta sig med hiss eller via trappor. Det finns en toalett för personer med funktionsnedsättning på första våningen. Framför byggnaden finns parkeringsplatser 2h med parkeringsskiva.

Offentliga toaletter i centrum

Syftet med tillgänglighetsuppgifterna för stadens verksamhetsställen och toaletter är att berätta för kunderna hur lätt och tillgängligt det är att uträtta ärenden på de olika ställena.

Objektet har en anpassad toalett som uppfyller tillgänglighetsbestämmelserna:

1. Matkahuolto, Bangatan 5, Avgiftsbelagd + Toalettpasset – Matkahuolto

2. Järnvägsstationen, Bangatan 1, Avgiftsbelagd

3. HS-center, Nedre torget, Avgiftsbelagd – HS-center

4. Rewell Center, Övre torget, Avgiftsbelagd – Rewell Center

5. Trefaldighetskyrkan, Kyrkparken, i nedre våningen en toalett för personer med funktionsnedsättning, dit man kommer med hiss (personalen öppnar dörren vid behov). I övre våningen finns en toalett som är utrustad för personer med funktionsnedsättning

6. Kuntsis museum för modern konst, Inre hamnen

7. Stadsbiblioteket, Biblioteksgatan 13

Bristfällig toalett för personer med funktionsnedsättning:

 

8. Torgparkeringen A-trappan, Salutorget, Avgiftsbelagd

9. K-Citymarket, Hovrättsesplanaden 17, Avgiftsbelagd + Toalettpasset – K-Citymarket

10. Kyrkoesplanadens hälsostation, Kyrkoesplanaden 26

Vanlig toalett:

11. Sandö badstrand, Sandö

Ta kontakt