Ohita valikko

Kaupunginselän kierros

Kaupunginselän kierros on Eteläistä kaupunginselkää kiertämään suunniteltu noin 30 km pitkä ulkoilureitti. Reitin varrella on useita valtakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuriympäristökohteita sekä mahdollisuus maankohoamisprosessin havainnointiin, mikä tekee reitistä ainutlaatuisen. Kaupunginselän kierroksen tarkoituksena on lisätä kaupunkilaisten virkistysmahdollisuuksia, edistää luontoliikuntaa ja paikallista luonto- sekä kulttuurimatkailua.

Ulkoilureittiä on suunniteltu 1980-luvulta lähtien. Se on merkitty maakuntakaavaan ja yleiskaavoihin ja siitä on laadittu diplomityönä tehty yleissuunnitelma 2012. Yleissuunnitelmaan pohjautuva ulkoilureittisuunnitelma on ollut ulkoilulain mukaisesti nähtävillä kesällä 2019 Vaasan kaupungissa ja Mustasaaren kunnassa. Reitin ulkoilureittitoimitusta varten tullaan järjestämään keskustelutilaisuuksia mm. reitin varren pengeryhtiöiden kanssa.

Kaupunginselän kierroksen ensimmäinen, noin 7 km pitkä osuus avattiin käyttöön 1.6.2022, nimellä Kaupunginselän reitti. Reitti ulottuu Kalarannasta Risöhön asti. Vaihtelevan reitin mielenkiintoisista kohteista on kertomassa kohde- ja luontokylttejä. Reitin varrella on useita tuli- ja taukopaikkoja sekä penkkejä. Reitti on pääasiassa kuljettavissa esteettömästi Majakkakivelle asti, mutta sisältää muutamia jyrkempiä mäkiä. Jalan ja pyörällä kuljettavan reitin rinnalla kulkee myös meloen kuljettava reitti Kruununmakasiinin rannasta Majakkakivelle saakka.

 

Lisätietoja