Ohita valikko
lapset soittavat ukulelea

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Tule mukaan musiikkiluokalle: haku eskareille, tokaluokkalaisille ja kuudesluokkalaisille

Julkaistu: 21.12.2022

Musiikkiluokilla on kaupungissamme pitkät perinteet: ne ovat toimineet Vaasassa yli 40 vuotta. Musiikkiluokalle voivat tammi-helmikuussa hakea mukaan eskarilaiset, kakkosluokkalaiset sekä kuudesluokkalaiset.

Vaasan kaupungin musiikkiluokat 1.-9. toimivat Onkilahden yhtenäiskoulussa. Opetus alkaa ensimmäiseltä luokalta ja jatkuu koko perusopetuksen ajan.

Musiikkiluokilla taide- ja taitoaineiden painopiste on musiikinopetuksessa. Musiikin opetuksen tavoitteena on, että lapsi oppii hahmottamaan ja ymmärtämään musiikkia ja pystyy itsenäisesti harrastamaan sitä peruskoulun jälkeen. Musiikkiluokkalaiset pääsevät esiintymään koulun juhlissa sekä erilaisissa konserteissa.

Musiikkiluokan valitseminen vaikuttaa perusopetuksen yläluokkien (8.–9.) ainevalintoihin siten, että taide- ja taitoaineiden valinnaisuus (kaksi vuosiviikkotuntia) kohdistuu alaluokilla aloitettuun musiikkiin. Muuta valinnaisuutta oppilaalle jää vielä kolme vuosiviikkotuntia.

Eskareiden haku musiikkiluokalle

Musiikkiluokkien toiminnasta järjestetään esikoululaisten eli tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille infotilaisuus

 • ti 10.1.2023 klo 18
 • Onkilahden yhtenäiskoulun alaluokkien musiikkiluokassa (Vuorikatu 7)
 • Tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
 • Lisätiedot: apulaisrehtori Kati Nuojua, kati.nuojua@edu.vaasa.fi

Vaasan musiikkiluokkien opetussuunnitelman lähtökohtana ovat musiikin valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteet. Musiikkiluokkien opetukselle asetetut tavoitteet ovat perusteiden tavoitteita vaativammat (mm. tuntimäärä). Oppilasta kannustetaan valitsemaan itselleen oma soitin yhteistyössä kaupungissa toimivien soitonopetusta tarjoavien tahojen kanssa. Teoriaopetuksesta vastaavat musiikkiluokkien opettajat.

Musiikkiluokalle oppilaat valitaan soveltuvuuden ja omakohtaisen kiinnostuksen perusteella vanhempia ja esiopetuksen opettajia kuullen.

Musiikkiluokalle pyrkiville oppilaille järjestetään soveltuvuuskoe

 • to 26.1.2023 klo 14 alkaen
 • Onkilahden yhtenäiskoulun alaluokkien musiikkiluokassa (Vuorikatu 7)
 • Jokaiselle ilmoitetaan oman soveltuvuuskokeen tarkka aika. Ajan ilmoittaa koulusihteeri Anna Hautala.

Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan täyttämällä tarvittava lomake Wilmassa viimeistään tiistaina 22.1.2023.

Mikäli lapsi on sairaana to 26.1.2023, niin soveltuvuuskokeen varapäivä on tiistai 31.1.2023. Ilmoita sairastumisesta apulaisrehtori Kati Nuojua, kati.nuojua@edu.vaasa.fi

Kakkosluokkalaisten haku musiikkiluokalle

Kolmannelle luokalle järjestetään täydennyshaku, jolloin kaikilla vaasalaisilla toisen luokan oppilailla on mahdollisuus hakea musiikkiluokalle.

Musiikkiluokalle haluaville oppilaille järjestetään soveltuvuuskoe:

 • Onkilahden yhtenäiskoululla (Vuorikatu 7, alaluokkien tilat)
 • Tähän soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan 6.–20.2.2023 sähköpostitse osoitteella anna.hautala@vaasa.fi
 • Ilmoita lapsen nimi, nykyinen koulu ja huoltajan puhelinnumero.

Soveltuvuuskokeessa arvioidaan motivaatiota ja musiikin opiskelun valmiuksia. Huoltajalle ilmoitetaan tarkka soveltuvuuskokeen aika ilmoittautumisajan päätyttyä joko sähköpostitse tai puhelimitse. Lapset tulevat tilaisuuteen huoltajien kanssa.

Kuudesluokkalaisten haku musiikkiluokalle

Seitsemännelle luokalle järjestetään täydennyshaku, jolloin kaikilla vaasalaisilla kuudennen luokan oppilailla on mahdollisuus hakea musiikkiluokalle.

Yläkoulun musiikkiluokilla oppilaat pääsevät tekemään erilaisia konsertteja (mm. bändikonsertti) ja 9. luokalla oman musikaalin. Oppilaat oppivat soittamaan monipuolisesti eri instrumentteja ja laulamaan kuorossa.

Musiikkiluokalle haluaville oppilaille järjestetään soveltuvuuskoe Onkilahden yhtenäiskoululla. Soveltuvuuskokeessa musiikinopettaja haastattelee oppilaan sekä testaa hänen nuotinlukutaitoaan. Lisäksi kokeessa pitää laulaa jokin lyhyt laulu, jonka oppilas voi valita itse.

 • Tähän kokeeseen ilmoittaudutaan 9.1.–5.2.2023 sähköpostitse osoitteella tarja.luomala@vaasa.fi
 • Huoltajalle ilmoitetaan tarkka soveltuvuuskokeen aika ilmoittautumisajan päätyttyä joko sähköpostitse tai puhelimitse.