#MinunKulttuuriVaasa - taiteen perusopetuksen oppilaille
#MinunKulttuuriVaasa on Kuula-opiston ja TaiKonin syventävien- ja teemaopintojen oppilaille suunnattu opintosuoritus, jossa oppilas tutustuu monipuolisesti Vaasan kaupungin järjestämään taide- ja kulttuuritarjontaan.
#MinunKulttuuriVaasa on osa taiteen perusopetuksen opetustarjontaa. Opintosuorituksen voi hyväksilukea myös toisen asteen opinnoissa TaiKon-akatemian kautta.
Tarkemmat tiedot toiminnassa mukana olevien kulttuuritoimijoiden tapahtumista löytyvät Tapahtumakalenteri -linkin takaa.
Aloitusinfo
Aloitusinfo järjestetään torstaina 24.10.2024 klo 16.15–17.15 TaiKonilla, Itäinen Kasarmintori 7–9, tupa 3. Tervetuloa mukaan!
Opintokuvaus
Tavoite
#MinunKulttuuriVaasan tavoitteena on, että oppilas
- avartaa tietämystään ja kokemustaan taiteesta ja kulttuurista monipuolisesti myös omasta taiteenalastaan poiketen.
- tutustuu Vaasan kaupungin kulttuuritoimijoihin.
- kehittää ajatusprosessiaan taiteen kokijana ja saa valmiuksia sanallistaa sitä.
- saa uusia näkökulmia ja työkaluja omaan taiteelliseen työhönsä.
- kehittää tiedonhakutaitojaan.
- harjoittelee taiteen ja kulttuurin kautta suhtautumaan myötätuntoisesti monenlaisiin kokemuksiin ja elämäntilanteisiin.
- saa valmiuksia hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen taiteen ja kulttuurin avulla.
Toteutus
Oppilas vierailee omatoimisesti itseään kiinnostavissa tapahtumissa. Vierailut on mahdollista suorittaa maksutta tai hyvin edullisesti riippuen siitä mihin tapahtumiin oppilas päättää osallistua. Tapahtumista neljä on tapahtumatyypiltään valmiiksi määriteltyjä ja kaksi on vapaavalintaista:
- teatteriesitys
- konsertti
- museo tai näyttely
- kirjaston järjestämä tapahtuma
- vapaavalintainen kohde tai tapahtuma
- vapaavalintainen kohde tai tapahtuma
Oppilas raportoi jokaisen käynnin jälkeen tältä sivulta löytyvällä raportointilomakkeella kokemuksestaan.
Opintosuorituksiin kuuluvien käyntien jälkeen oppilas hakee opintosuorituksen tunnustamista Kuula-opiston tai TaiKonin rehtoreilta. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun alareunasta.
Laajuus
Opintosuoritukseen laskennallinen laajuus on 27 h sisältäen sekä valmistautumisen, itse vierailut, että raportointilomakkeen täyttämisen. Opintosuoritus voidaan hyväksilukea toiselle asteelle osana TaiKon-akatemian opintoja, jolloin laajuus on 2 op tai 2 osp.
Toiminnassa mukana olevat kulttuuritoimijat
#MinunKulttuuriVaasa -hanke toteutetaan yhteistyössä Vaasan kaupungin kulttuuripalveluja tarjoavien yksiköiden kanssa. Nämä yksiköt ovat:
Vierailujen kustannukset
#MinunKulttuuriVaasa on itsenäinen opintosuoritus, ja oppilas saa itse valita tapahtumat, joihin tahtoo osallistua. Kurssi on mahdollista suorittaa maksuttomasti tai hyvin edullisesti.
Vaasan kaupungin museot
Vaasan kaupungin museot ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille. Vaasan kaupungin museoilla on myös käytössään opiskelija-alennus. Pääsymaksu oikeuttaa Tikanojan taidekodin, Kuntsin modernin taiteen museon sekä Pohjanmaan museon vierailuun saman päivän aikana. Museot järjestävät vuoden mittaan myös ilmaispäiviä.
Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatterilla on käytössään opiskelija-alennus. Lisäksi TaiKon ja Kuula-opisto saavat välillä oppilailleen vapaalippuja teatterin harjoitusyleisöksi tai tiettyihin näytöksiin.
Wasa Teater
Wasa Teaterilla on käytössään nuoriso- ja opiskelija-alennus. Lisäksi TaiKon ja Kuula-opisto saavat välillä oppilailleen vapaalippuja teatterin harjoitusyleisöksi tai tiettyihin näytöksiin.
Vaasan kaupunginorkesteri
Vaasan kaupunginorkesterin järjestämiin konsertteihin on saatavilla opiskelijalippuja. Erikoiskonserttien liput on myös saatavilla opiskelijahintaan.
Taiteen perusopetuksen tapahtumat ja esitykset
TaiKonin ja Kuula-opiston tapahtumat ovat lähes aina maksuttomia.
Rokkikoulu
Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämän Rokkikoulun järjestämät tapahtumat ovat pääosin maksuttomia.
Kansalaisopisto Alma
Kansalaisopisto Alman järjestämät yleisöluennot ja tapahtumat ovat pääosin maksuttomia.
Kirjaston tapahtumat
Kirjaston järjestämät tapahtumat ovat pääosin maksuttomia.
Kulttuuripalvelut
Vaasan kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämät tapahtumat ovat pääosin maksuttomia.
Kaikukortti
Vähävarainen opiskelija voi myös tarkistaa, onko hän oikeutettu Kaikukorttiin. Kaikukortilla pääsee maksutta tai alennettuun hintaan taide- ja kulttuuritapahtumiin. Lisätietoa Kaikukortista tästä.
Tapahtumien tyypillinen kulku ja hyvät käytänteet tapahtumassa vierailtaessa
Alla listattuna mitä sinun tulee ottaa huomioon osallistuessasi tapahtumaan ensimmäistä kertaa.
Museot ja näyttelyt
- Museoissa ja näyttelyissä saa vierailla milloin vain aukioloaikojen puitteissa.
- Pukukoodia ei ole. Ulkovaatteet ja laukut voi yleensä jättää naulakkoon tai lukolliseen kaappiin näyttelyn kiertämisen ajaksi. Isoja laukkuja ei kannata ottaa mukaan museoon tai näyttelyyn, ettei vahingossa vahingoita jotakin teosta osumalla siihen.
- Museokaupasta voi halutessaan ostaa oheistuotteita. Museokaupassa voi myös käydä ilman museon sisäänpääsymaksua.
- Ostettu lippu oikeuttaa saman päivän aikana vierailuun Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Kuntsin modernin taiteen museossa.
- Taideteosten viereisissä plakaateissa lukee tyypillisesti taiteilijasta lisätietoa. Taideteoksiin ei saa koskea, ellei taideteoksen kohdalla ole erikseen sallittu koskemista. Taideteoksia saa yleensä kuvata, jos ei kuvaamista ole erikseen kielletty.
- Museossa edetään yleensä rauhallisesti omaan tahtiin. Museossa tai näyttelyssä voi mielellään keskustella melutason ja muut kävijät huomioiden. Museon henkilökunnalta voi mielellään kysyä kysymyksiä taideteoksiin liittyen.
Teatteriesitykset
Huom! Ohjeet koskevat Vaasan kaupunginteatterin sekä Wasa Teaterin esityksiä. Esimerkiksi TaiKonin teatteriesitykset ovat pienempiä ja vapaamuotoisempia.
Ennen esitystä
- Teatteriin tulee saapua n. 30 minuuttia ennen esityksen alkua. Jos sinulla on lippu hankittuna etukäteen, voit saapua hiukan myöhemmin.
- Tarkista etukäteen teatterin sivuilta, onko näytös hajusteeton.
- Ulkovaatteet ja isommat laukut jätetään vaatesäilytykseen/narikkaan esityksen ajaksi. Palvelu on maksuton.
- Teatteriin voi tulla tavallisissa, siisteissä vaatteissa. Iltanäytöksiä ja etenkin ensi-iltaa varten pukeudutaan tyypillisesti hieman juhlavammin.
Esityksen aikana
- Esitystä ei saa kuvata ja mobiililaitteet tulee pitää äänettömällä tai pois päältä esityksen ajan.
- Elektronisten laitteiden selailu esityksen aikana on myös kiellettyä, sillä näytön valo loistaa pimeässä katsomossa ja häiritsee muita katsojia.
- Teatteriesityksen aikana istutaan yleisössä keskittyen, elleivät näyttelijät erityisesti ohjeista tai kannusta liittymään johonkin aktiviteettiin mukaan.
Musikaaleissa yleisö saattaa joskus omasta aloitteesta tai näyttelijöiden kannustamana alkaa taputtamaan laulujen rytmissä mukana. - Joissakin teatteriesityksissä näyttelijät saattavat kulkea yleisön joukossa ja käyttää sivuovia.
Väliajalla
- Useimpiin teatteriesityksiin sisältyy väliaika, joka on yleensä n. 25 min.
- Väliajalla voi esimerkiksi ostaa teatterin kahviosta jotakin evästä tai juotavaa. Vettä saa kahviosta maksutta.
- Väliajalla voi myös halutessaan jäädä yleisöön istumaan.
- Kun väliajan päättymiseen on aikaa 10 ja 5 minuuttia, teatterissa kuulutetaan, että esityksen toinen näytös alkaa ja katsojien tulisi palata takaisin saliin.
- Vessassa voi tarvittaessa käydä joko ennen esitystä, väliajalla tai esityksen jälkeen.
Esityksen jälkeen
- Teatteriesityksen päätteeksi näyttelijäkaarti kumartaa ja yleisö antaa aplodit. Riippuen aplodien kestosta näyttelijät saattavat tulla uudelleen kumartamaan jopa useampaan kertaan.
- Esityksen päätteeksi poistutaan salista rauhallisesti muut huomioiden ja haetaan omat ulkovaatteet vaatesäilytyksestä/narikasta.
Klassisen musiikin konsertit
Huom. Ohjeistus koskee yleisesti suurempia, virallisempia esim. klassisen musiikin konsertteja sekä orkesterikonsertteja.
- Paikalle tulee saapua hyvissä ajoin, n. 10–15 min ennen konsertin alkua.
- Klassisen musiikin konserttiin pukeudutaan tavallisiin siisteihin vaatteisiin. Monet pukeutuvat juhlavamminkin esimerkiksi orkesterikonsertteihin, mutta varsinaista pukukoodia ei ole. Ulkovaatteet ja isommat laukut jätetään narikkaan tai konserttisalin aulaan. Varaudu siihen, että narikka on maksullinen. Kevyen jakun tai esimerkiksi farkkutakin voi pitää päällään esityssalissa.
- Yleisössä ei keskustella kovaan ääneen esityksen aikana, sillä yleisössä halutaan keskittyä täysin musiikkiin. Aplodien lomassa voi kuitenkin keskustella vierustoverin kanssa. Mobiililaitteet pidetään äänettömällä tai pois päältä konsertin ajan. Elektronisten laitteiden selailu konsertin aikana voi häiritä muita katsojia, sillä näytön valo loistaa pimeässä katsomossa.
- Klassisen musiikin konsertin alussa esiintyjät tyypillisesti kumartavat tai niiaavat yleisölle ja heille annetaan aplodit. Yleensä orkesterikonsertissa taputetaan koko teoksen jälkeen, eli esimerkiksi neliosaisen sinfonian päätyttyä kokonaan. Lisäksi taputetaan aina kun muusikot, kapellimestari ja mahdollinen solisti astuvat lavalle. Klassisen musiikin teoksissa on hyvin usein useampia osia, joten tilannetta voi tarkkailla esimerkiksi seuraamalla kapellimestaria, muuta yleisöä tai tarkistamalla teoksen osat käsiohjelmasta. Pienemmässä klassisessa konsertissa saman esiintyjän eri kappaleiden välissä ei yleensä anneta erikseen aplodeja, ellei kyseessä ole esimerkiksi instrumentin tutkintosuoritus. Joskus aplodit säästetään vasta koko konsertin loppuun, ja tästä kerrotaan konsertin alussa.
- Selvitä etukäteen esimerkiksi tapahtuman sivuilta, saako esitystä kuvata. Kaupunginorkesterin konsertteja ei yleensä saa taltioida, paitsi kiitosten aikana.
- Esitysten välissä saattaa olla juontoja, joissa esitellään esiintyjät tai juontaja saattaa olla suurimman osan konsertista hiljaa, jolloin esiintymisjärjestystä voi seurata käsiohjelmasta. Klassisissa konserteissa ei yleisö tyypillisesti lähde taputtamaan kesken kappaleiden rytmin mukana.
- Pidemmissä konserteissa on yleensä väliaika, joka kestää n. 20 min. Tarkista konsertin sivuilta, tapahtuman järjestäjältä tai lipustasi väliajan tiedot. Väliajalla voi esimerkiksi ostaa kahviosta jotakin, tai käydä vessassa. Väliajalla kuulutetaan, kun esityksen alkuun on enää joitakin minuutteja. Tässä vaiheessa on hyvä palata hiljalleen takaisin saliin.
- Jos yleisö antaa pitkät aplodit, esiintyjät saattavat vielä palata lavalle esittämään ylimääräisen kappaleen, nk. encoren. Viimeisen kappaleen ja aplodien jälkeen poistutaan salista rauhallisesti muut huomioiden, ja haetaan ulkovaatteet narikasta. Ylimääräisiä kappaleita saatetaan esittää myös keskellä konserttia, ja mahdollisten ylimääräisten kappaleiden vaikutus konsertin kestoon kannattaa huomioida.
Muut konsertit
Muut konsertit ovat yleensä vapaamuotoisempia kuin perinteiset klassisen musiikin konsertit.
- Konserttiin on hyvä saapua n. 10 min ennen esityksen alkua.
- Konsertissa ei ole pukukoodia ja voit pukeutua haluamallasi tavalla.
- Esityksiä saa yleensä kuvata, mutta jos et ole varma, kysythän tapahtuman järjestäjältä etukäteen.
- Mobiililaitteet tulee pitää äänettömällä tai kokonaan pois päältä esityksen ajan. Kuvaamisen ulkopuolella elektronisten laitteiden selailu esityksen aikana voi häiritä muita katsojia, sillä näytön valo loistaa pimeässä katsomossa.
- Yleensä konsertissa annetaan aplodit jokaisen kappaleen jälkeen, ellei erillisiä ohjeita anneta. Myös esiintyjien esittelyiden perään annetaan aplodit. Yleisö saattaa joskus omasta aloitteestaan tai esiintyjien kannustamana alkaa taputtamaan musiikin mukana. Esiintyjät voivat myös joskus pyytää yleisöä liittymään esitykseen, esimerkiksi ohjeistamalla tietyn huudahduksen.
- Tavallisten aplodikohtien lisäksi jazz-konsertissa aplodit voidaan antaa instrumentalistien soolopätkien päätteeksi. Nauttiessaan esityksestä voi napsutella sormiaan rytmin mukana. Napsuttelu ei häiritse esitystä yhtä paljon kuin taputus.
- Konsertin päätteeksi annetaan vielä aplodit. Jos yleisö antaa pitkät aplodit, esiintyjät saattavat vielä palata lavalle esittämään ylimääräisen kappaleen, nk. encoren. Viimeisen kappaleen ja aplodien jälkeen poistutaan yleisöstä rauhallisesti muut huomioiden.
Yleisöluennot
- Tarkista tapahtuman sivuilta tarvitseeko luennolle ilmoittautua etukäteen.
- Yleisöluennoille on hyvä saapua n. 5–10 min ennen luennon alkua ja asettua istumaan paikoilleen, jos ovet ovat avoinna.
- Yleisöluennot eivät yleensä vaadi mitään etukäteisvalmisteluja yleisöltä, ja pukeutuminen on vapaa.
- Luennon päätteeksi voi yleensä esittää kysymyksiä, ellei ole kerrottu, että kysymyksiä voi esittää myös luennon aikana.
- Mobiililaitteet tulee pitää äänettömällä tai kokonaan pois päältä luennon ajan. Elektronisten laitteiden selailu luennon aikana voi häiritä muuta yleisöä, joten ne kannattaa pitää taskussa tai laukussa luennon aikana.
- Luennon päätteeksi annetaan aplodit luennoijalle ja häntä voidaan myös erikseen kiittää.
Tanssi- ja sirkusesitykset
- Paikalle on hyvä saapua n. 10 min ennen esityksen alkua.
- Esitykseen sopii pukeutua tavallisiin, siisteihin vaatteisiin, eikä varsinaista pukukoodia ole. Ulkovaatteet voi jättää narikkaan tai esityssalin ulkopuolella olevaan naulakkoon. Varaudu siihen, että narikka saattaa olla maksullinen. Kevyen jakun tai esimerkiksi farkkutakin voi pitää päällään esityssalissa.
- Esityksiä saa usein kuvata, mutta jos et ole varma, kysythän tapahtuman järjestäjältä etukäteen. Mobiililaitteet tulee pitää äänettömällä tai kokonaan pois päältä esityksen ajan. Kuvaamisen ulkopuolella elektronisten laitteiden selailu esityksen aikana voi häiritä muita katsojia, sillä näytön valo loistaa pimeässä katsomossa.
- Yleisö saattaa joskus omasta aloitteestaan tai esiintyjien kannustamana alkaa taputtamaan musiikin mukana.
- Esityksen päätteeksi annetaan aplodit ja esiintyjät kumartavat. Aplodien päätteeksi poistutaan salista rauhallisesti muut huomioiden ja haetaan omat ulkovaatteet.
- Huom. Balettiesityksiin pukeudutaan yleensä hieman juhlavammin.
Kurssit ja työpajat
- Tarkista tapahtuman sivuilta tai yhteyshenkilöltä tarvitseeko kurssille tai työpajaan ilmoittautua etukäteen.
- Tarkista kurssin tai työpajan kuvauksesta ainakin osallistujan ohjeet, tapahtuma-aika ja tapahtuman kesto, pukeutuminen (jos eritelty), sekä pitääkö materiaaleista maksaa erikseen.
- Jos tapahtuma on maksullinen, tarkista myös maksetaanko osallistumismaksu ennakkoon vai paikan päällä, ja hyväksytäänkö maksu esimerkiksi vain käteisellä tai vain korttimaksulla.
- Yleensä on hyvä pitää kurssin tai työpajan aikana mobiililaitteet äänettömällä tai pois päältä, elleivät ne liity olennaisesti tapahtuman ohjelmaan.
- Jos olet epävarma jostakin seikasta, ota rohkeasti yhteyttä tapahtuman järjestäjään.
Palautekysely
Annathan palautetta ja kehittämisehdotuksia toiminnan kehittämiseksi. Missä onnistuimme ja missä on vielä kehitettävää? Voit vastata anonyymisti. Pääset vastaamaan palautekyselyyn tästä.
Linkki tulossa.