Ohita valikko

Tuleeko joulu ilman perinteistä lanttulaatikkoa tai kalapöytää?

Jouluruoka herättää monenlaisia tunteita. Kun toisille jouluruuaksi käy aivan arkiset eväät, niin toisille joulu ei ole joulu ilman perinteistä lanttulaatikkoa ja kalapöytää. Vaasalaisen ravintoloitsijan ja Vuoden kokki -kilpailussa upeasti kolmannelle sijalle yltäneen Simon Selinin joulupöydässä syödään perinteisiä jouluherkkuja, mutta ei aivan samalla tavalla joka vuosi.

Simonin rakkaus ruuanlaittoon on syntynyt jo lapsena, jolloin hän ilahdutti perhettään kokkailemalla arkista kotiruokaa kaapista löytyvistä raaka-aineista. Kokeilujen kautta vuosien mittaan jalostuneissa resepteissä näkyy edelleen tuttuja raaka-aineita yhdistettynä moderneihin ruuanlaittotapoihin ja mielenkiintoisiin makuyhdistelmiin. Joulupöytään Simon suosittelee punakaalilisuketta. Katso resepti täältä.

– Sillit ja graavikala savustettuna, suolattuna tai hapolla kypsennettynä on minun lempiruokaani jouluna. Tosin syön silliä ja raakaa kalaa ihan koko vuoden ympäri, mutta jouluisilla mausteilla saan niihin sesonkiin kuuluuvia makuja, kertoo Simon.

Omaan joulupöytäänsä hän tuo joka joulu jotakin uutta. Perinteitä ja uusia tapoja voi Simonin mukaan yhdistää myös esimerkiksi joulun laatikkoruokien teossa.

– Lanttulaatikon voi tarjoilla esimerkiksi pyreenä. Silloin raaka-aineet ovat tuttuja ja perinteisiä, mutta erilainen koostumus tuo vaihtelua.

Kuva: Ronja Juola

Miltä maistuu täydellinen porkkana?

Simon on asunut ja työskennellyt eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla, joten hän tietää mistä puhuu ylistäessään lähiseudulta löytyviä raaka-aineita. Paikallisten tuottajien liha, kala ja vihannekset ovat hänen mukaansa parasta maailmassa.

– Mauissa maistuu puhtaus. Maun lisäksi paikalliset tuottajat osaavat myös ruuan käsittelyn. Esimerkiksi porkkana on täydellistä, kun se on pesty niin, että kuori on säästynyt ja se on juuri sopivan paksuinen ja mehukas.
Intohimo on Simonin mielestä sana, joka kuvaa laadukasta ruokaa. Intohimo lähtee laadukkaasti tuotetuista raaka-aineista sen valmistamiseen ja tarjoiluun saakka. Rohkeasti kokeilemalla syntyy Simonin mukaan parhaat makuelämykset.

Mitä kuuluu ravintoloitsijan jouluun ruuan lisäksi?

Joulutunnelmaan hän pääsee parhaiten kiertämällä joulumarkkinoilla ja nauttimalla keskustan joulutunnelmasta. Myös joululaulujen soittamisen hän aloittaa jo hyvissä ajoin. Näillä keinoilla joulufiilis kasvaa kuin itsestään, viettipä sitten joulua missä ja miten tahansa.

– Sukulointia, perheen kanssa vietettyä aikaa, joulumusiikkia ja toivottavasti jonkin verran lunta, Simon kertoo tulevan joulun suunnitelmistaan.

Ja lopuksi Simon paljastaa jouluisen reseptin, jota tarjoillaan joulun aikaan ravintola HEJMissä, mutta jota on helppo valmistaa myös itse omaan joulupöytään.

Kuva: Ronja Juola

Haudutettu punakaali Simonin tapaan

1 kokonainen punakaali
3 dl Punaviiniä
3 dl Punaviinietikkaa
1 dl Siirappia
Suolaa
1 kpl kanelitanko
4 kpl Tähtianis
5 kpl Mustapippuri, kokonaista
5 kpl Maustepippuri, kokonaista
4 kpl Neilikka, kokonaista
2 kpl Laakerinlehti

Raasta kaali joko veitsellä tai raastimella suikaleiksi. Kokoa mausteet yhteen nyyttiin, esimerkiksi teenhaudutuspussiin. Myös jauhetut mausteet sopivat reseptiin, mutta niitä kannattaa lisätä varoen. Laita kaaliraaste isoon kattilaan, lisää nesteet, maustenyytti ja keitä, kunnes nesteet ovat melkein kokonaan haihtuneet ja kaalisuikaleet ovat pehmentyneet (noin 30 min). Mausta suolalla omaan maun mukaan.