Ohita valikko
Nainen

Jouluihminen Anna aloittaa jouluvalmistelut hyvissä ajoin, perinteitä kunnioittaen

Varsinaiset jouluvalmistelut Anna Pakka aloittaa marraskuussa. Ensimmäisenä on joulu- ja kausivalojen ripustaminen, onneksi omakotitalossa riittää ikkunoita ja pihaa valaistavaksi.

Viimeistään joulukuun alussa viimeisetkin joulukoristeet löytävät omat vakiopaikkansa kotoa. Kiireetön joulu rakentuukin pikkuhiljaa pitkin vuotta.

Uutta ja vanhaa sulassa sovussa

Jouluperinteet ja joulukoristelut toistuvat vuosittain samanlaisina. Tiettyihin joulukoristeisiin liittyy vahvasti kauniita ja tunnelmallisia muistoja. Koristeita on sekä Annan omasta lapsuudesta, että hänen omien lastensa tekemiä.

Anna kertoo ostavansa joulukoristeita, -lahjoja ja -tekstiileitä ympäri vuoden, kun jotain sopivaa sattuu osumaan kohdalle. Joulumarkkinoilta hän löytää usein hieman erilaisia lahjoja ja koristeita, kuin tavallisista kaupoista.

—Inspiraatiota ei tarvitse hakea mitenkään erikseen, sillä joulumieli alkaa vahvistua syksyn mittaan itsestään, sanoo Anna.

Kun muut keräilevät Muumi-mukeja, Anna keräilee Aarikan punaisia tonttuja. Hänen kotoaan löytyykin jo aikamoinen tonttujoukko, mutta kokoelmiin mahtuu aina muutama lisää. Myös Kalevala Korun joulukuusenkoristeet ilahduttavat, niitä Anna saa vuosittain lahjaksi mieheltään.

Musiikki tuo joulufiilistä

Musiikki kuuluu vahvasti Annan jouluperinteisiin, sillä pianon soitto ja laulu ovat hänen sydäntään lähellä. Anna kuuluu viiden naisen kuoroon, joka on muodostettu työporukan kanssa. Naiskuoro, Library Ladies, on aiempina jouluina esiintynyt muun muassa pääkirjaston asiakkaille ja vanhuksille kaupungin korttelikerhoissa.

Varsinaista joulun lempikappaletta Annalla ei ole, mutta hän tykkää kuunnella erilaisia joululaulukokoelmia. Mieluisimpia ovat perinteiset kappaleet, kuten Maa on niin kaunis sekä Heinillä härkien kaukalon. Uudemmasta tuotannosta Anna mainitsee Sydämeeni joulun teen -kappaleen ihastuttavan.

Jouluaattona nautitaan yhdessäolosta

Turun joulurauhanjulistuksen katsominen jouluaattona aloittaa Annan mukaan laskeutuminen aaton rauhaan. Perheen jouluperinteisiin kuuluvat myös tietyt jouluruuat, joita syödään pitkien joulupyhien aikana. Annan suosikeiksi lukeutuvat lanttu- ja imelletty perunalaatikko, sekä karjalanpaisti.

Perinteiksi ovat muodostuneet myös perheen yhteinen aika lautapelejä pelaten, sekä rentoutuminen hyvän kirjan parissa, samalla konvehteja maistellen.

— Parasta on rauhoittuminen jouluun ja yhdessäolo perheen kanssa, tiivistää Anna.

Monet Annan tuttavapiirissä ovat tiedustelleet jouluintoilijalta, miten elämä jatkuu joulun jälkeen. Anna toteaa, ettei tunne varsinaista haikeutta joulun päättyessä, sillä hän on ehtinyt nauttia joulunajasta tarpeeksi pitkään aloittaessaan tunnelmoinnin hyvissä ajoin.

Pian joulun jälkeen koittaakin Annan seuraava lempipyhä, pääsiäinen, jota valmistellaan samanlaisella tarmolla.

— Pääsiäisen jälkeen voinkin jo alkaa valmistella seuraavaa joulua, rauhassa, ajan kanssa ja hyvällä fiiliksellä, Anna hymyilee.

Sinua saattaa myös kiinnostaa