Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
21 Hakutulosta, sivu 1/2
Tyhjennä rajaukset-
Raippaluodon sillan kupeessa sijaitseva vierailukeskus Maailmanperintöportti on auki toukokuussa joka päivä klo 10-16 ja kesällä klo 10-18. Tänä kesänä koko talo on käytössä ja upouusi päänäyttely Weichsel kertoo viime jääkauden vaikutuksesta saaristomaisemaamme. Näyttely on maksullinen.
Upouusi päänäyttely Weichsel ja aulan infopiste Littorina kertovat maailmanperinnön historian tarinaa: kuinka jääkausi, maankohoaminen, aallot ja jää ovat vaikuttaneet saaristomaisemaamme ja ihmisten elämään vuosituhansien ajan. Infopiste ja näyttelyt aulassa on aina käytettävissä kun ravintola Berny’s on auki.
Samasta talosta löytyy myös taidegalleria Arte Mare.
+358 50 3466 200
info@kvarken.fi
-
Stundars Mustasaaressa on suuri museo ja elävä kulttuurikeskus. Museoalueella sijaitsee 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia. Tule kokemaan, minkälaista elämä oli 1900-luvun vuosisadan vaihteessa Pohjanmaan maaseudulla. Stundarsissa löytyy taidetyöpajoja, kirjapainomuseo, kauppa, kahvila sekä tilausravintola. Järjestämme myös taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.
+358 6 5709 9000
info@stundars.fi
-
Söderfjärdenin meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Suomen kauneinta meteoriittikraatteria
- Moniulotteinen näyttely joka havainnollistaa Söderfjärdenin vähintään 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa
– meteoriitin törmäyksestä nykypäivän maanviljelys- ja Natura-2000 alueeseen. - Korkeatasoinen tähtitieteellinen observatorio, jossa kaukoputkella voi tutkia
taivaankappaleita miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa - Lintutorni keskellä Suomen tärkeintä kurkien levähdyspaikkaa
- Kahvila vanhassa riihiympäristössä
- Aurinkokunnan malli, Söderfjärdenin kraatterimalli ja maapallon aikajana TellusTimeLine
- Meteoriittinäyttely ja maatalouskoneiden näyttely
- Energiakellari – omaa uusiutuvaa energiatuotantoa auringon ja tuulen voimalla
Näyttelyn aikavaraukset ryhmille voidaan suorittaa online.
Yksityiset ja pienet seurueet ovat tervetulleet näyttelyn yleisinä aukioloaikoina. Näyttelyn esittää aina pätevä kraatteriopas. Lintutorni ja ulkonäyttely ovat vapaasti käytettävissä ympäri vuorokauden ja vuoden.
+358 50 556 5199
meteoria@sundom.fi
- Moniulotteinen näyttely joka havainnollistaa Söderfjärdenin vähintään 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa
-
Tilamme sijaitsee Södra Vallgrundin kylässä, 32km Vaasasta, maailmanperintöalueella. Tilallamme asustaa sekä perinteisiä että hieman harvinaisempiakin kotieläimiä.
Meillä voit viettää rennon päivän nauttien aidosta maalaismiljööstä kahvikupposen ääressä tai vaikka osallistua eläinten harjaukseen ja hoitoon. Voit varata retken ryhmille ympäri vuoden tai vierailla kesällä aukioloaikoinamme.
+358 45 671 9358
anna.salmi@aavakertunkotitila.fi
-
Björköbyn kirkko on rakennettu vuonna 1859. Kirkko on saanut nimensä Aleksanteri II puolison Marian mukaan. Kirkkoon rakennettiin lehteri vuonna 1907, ja ensimmäiset urut hankittiin muutamaa vuotta myöhemmin. Ennen kuin kylä sai oman kirkon, jumalanpalvelukset pidettiin lukutuvassa. Kirkossa nk. votiivilaiva ja talonpoikaistyylinen kynttilänjalka.
-
Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle.
Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo.
Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Museo on auki kesäisin.+358 44 726 5165
replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi
-
Kirkko on rakennettu vuosina 1691 – 93 ja rakennusmestarina toimi koivulahtelainen talonpoika Hans Larsson Qweflander. Pääasiallinen salvostyö lienee tehty vuonna 1692. Kirkko vihittiin neljäntenä joulupäivänä samana vuonna. Koivulahden kirkko kahdeksansivuisine runkohuoneineen on taidehistoriallisesti erikoinen kirkkotyyppi ja tämän rakennustyypin vanhin edustaja Suomessa. Kun kirkko vuosina 1794 – 95 laajennuksen yhteydessä muutettiin ristikirkoksi se menetti lähes täysin vanhan asunsa.
+358 6 346 2300
kvevlax.forsamling@evl.fi
-
Lahjakauppa, jossa myydään paikallisia käsitöitä, taidekeramiikkaa, villa- ja silkkituotteita, hopea- ja lasituotteita, maalauksia, neuleita, puutöitä ja luonnonkosmetiikkaa.
bjorkokvarkenshop@gmail.com
-
Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
+358 50 346 6200
info@kvarken.fi
-
Merenkurkun saariston helmet
Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.
Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.
-
Gustav III perusti Vaasan hovioikeuden vuonna 1776 ja Carl Fredrik Adelcrantz teki piirrustukset rakennusta varten. Rakennustyöt saatiin valmiiksi nopeasti ja rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1786. Rakennus on yksi kustaviaanisen ajan kauneimpia. Vaasan palon (vuonna 1852) jälkeen Venäjän keisari lahjoitti rakennuksen seurakunnalle, jotta siitä voitaisiin tehdä kirkko. Lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg teki piirrustukset rakennuksen muokkaamista varten. Ensin rakennettiin erillinen kirkontorni. Hovioikeudentalon ulkoasuun ei tehty muutoksia, mutta sisätiloissa kaadettiin väliseiniä ja kattoon tehtiin holvikaaret. Rakennus vihittiin käyttöön kirkkona vuonna 1863.
+358 6 356 0500
https://www.mustasaarensuomalainenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/mustasaaren-kirkko
-
Mårtes talomuseo on vanhan björköntyylinen talo. Båodenin alueella kävijä voi ostaa taidetta ja käsityötä saaristosta. Alueella on myös moottorimuseo, puusepänverstas sekä saariston viimeinen tuulimylly. Moottorimuseossa on vanhoja autoja, moottoripyöriä ja mopoja.
Museota hoitaa Björkön muinaismuistoyhdistys, joka osti talon vuonna 1992. Museo on avoinna kesäaikaan.
Alueelle voi varata opastettuja kierroksia.+358 50 53 22 470
bjorkomuseum@hembygd.fi
-
Kustaa Aadolfin kirkko Raippaluodon kirkonkylän Skieppskattsbackenilla on vuodelta 1781. Kirkko on jyrkkäkattoinen pitkäkirkko. 1840-luvulla kirkko sai alttarirakennelman ja saarnastuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta, mikä pelasti ne vuoden 1852 palosta
+358 6 352 0005
-
Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaiken entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet alueet.
Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.+358 50 350 4375
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/56-raippaluodon-kotiseutumuseo
-
Anna Raippaluodon sillan johdattaa sinut Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan!
Silta on Suomen pisin, ja se on 1045 metriä pitkä. Parkkeeraa autosi sillan vieressä sijaitsevan Berny’s kahvila-ravintolan parkkipaikalle ja kävele sillan korkeimmalle kohdalle ihailemaan maisemia. Ravintolan yhteydessä toimii myös Maailmanperintöportti, josta saat vinkkejä saaristoretkeäsi varten.
Silta valmistui vuonna 1997, ja sillan vihki käyttöön samana vuonna 27 elokuuta silloinen Suomen presidentti Martti Ahtisaari ja Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson. Silta korvasi aikaisemmin saaristoon liikennöineet lautat, ja sen ylittävät päivittäin tuhannet ihmiset. Sillan kannatinpylväät kohoavat 82,5 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja sen alikulkukorkeus on 26 metriä.
Kuva: Esa Siltaloppi/ES Visuals
-
Näköalatorni Saltkaret avaa maiseman moreeniselänteille
Näyttävä, tummaksi tervattu Saltkaret kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen Merenkurkun maailmanperintöalueen moreeniselänteellä. Svedjehamniin rakennetusta näkötornista avautuvat upeat maisemat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) muodostamille laajoille kentille. Ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viimeisimmän jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.
Tornista näkyvä alue on erinomainen esimerkki Suomen De Geer -moreenialueista. Tornista on iloa monille linnuista kiinnostuneille, sillä alueella liikkuu paljon saaristoille tyypillisiä lintulajeja, kuten nokikanoja, tiiroja ja merikotkia. Puinen näkötorni on myös oiva välietappi retkeilijöille, sillä se sijaitsee luontopolku Bodvattnetin kierron ja Björkö-Panike-vaellusreitin varrella. Liikuntaesteisille ja lastenvaunuille on rakennettu näkötornin alatasanteelle johtava ramppi.
Ajo-ohjeet Saltkaretille:
Näkötorni sijaitsee Svedjehamnissa, Mustasaaren kunnassa, noin 40 km päässä Vaasasta luoteeseen. Vaasasta tultaessa ajetaan tietä 724 pohjoiseen Raippaluodon suuntaan 21 km. Raippaluodosta jatketaan suoraan tietä 7240 (Raippaluodontie/Björköntie) noin 20 km, kunnes saavutaan Svedjehamnin kalasatamaan ja tie päättyy.
Svedjehamnin kalasatamassa on pysäköintialue, johon voi jättää auton. Näkötorni näkyy hyvin jo satamasta. Pysäköintialueen vieressä on infokyltti Björkö-Paniken vaellusreitistä sekä Metsähallituksen infopiste. Näkötorni sijaitsee tämän reitin alussa, noin 600 metrin päässä pysäköintialueelta. Matka parkkialueelta näkötorniin täytyy kulkea jalan.
Alueen kartta ja tarkemmat tiedot löytyvät Retkikartta-palvelusta.
-
Sommaröhallen on saariston suurin kädentaitokauppa ja valikoima on monipuolista: käsitöitä, kalasäilykkeitä, kotona leivottua, kukkia, kirjoja. Talossa kahvila, kioski sekä inva-WC.
+358 6 3527 830
-
Ristikirkko puusta, rakennettu 1786. Alttariasetelma vuodelta 1696.
+358 6 344 2206
-
Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta valmistui vuonna 1781, ja se on holvineen hieno esimerkki sen ajan rakennustekniikasta. Silta on 85 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä.
-
Tuhannet ainutlaatuiset saaret ovat täynnä kontrasteja: sileitä kallioita, karuja kivikoita sekä reheviä metsiä ja lahtia. Jylhät majakat ja luotsiasemat muistuttavat entisaikojen elämästä. Nykyään saarilla on kesämökkejä, ja useat näistä mökeistä ovatkin entisiä kalastajien tupia. Merenkurkun saaristo on koti myös monille linnuille, jotka runsaslukuisina ovat yksi Merenkurkun nähtävyyksistä.
Mikkelinsaarille ja Valassaarille järjestetään kesäisin maailmanperintöristeilyjä, joilla oppaat tarinoivat saarten salaisuuksista. Myös saariston yrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä ulkosaariin.