Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Bragen ulkomuseo

    Hietalahdenpuisto, 65100

    Bragegården

    Luonnonkauniissa ympäristössä, kävelymatkan päässä Vaasan keskustasta, sijaitsee Bragen ulkomuseo.

    Museo koostuu mielenkiintoisesta kokonaisuudesta talonpoikaisrakennuksia ja sisustuksia 1800-luvun ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu morsiustupa (Lapväärtti), tyttöjen luhti värikkäine tekstiileineen sekä hylkeenpyyntimuseo. Alueella on jatulintarha.

    +358 44 012 7166

    info@vasabrage.fi

    https://vasabrage.fi/suomi/

    Facebook

  • Brinkenin kotiseutumuseo

    Museotie 13, 66100 Maalahti

    Brinkenin museo

    Orrengårdenintalo (1879) ulkorakennuksineen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden: talon kaikki esineet ja työkalut ovat alkuperäisessä ympäristössään.

    Taloon kuuluu myös iso kukkapuutarha, nyt entistetty kuten se oli 1930-luvulla. Muut rakennukset (20 kpl) on siirretty alueelle.

    +358 50 036 2278

    gustav.smulter@pp.malax.fi

    http://museum.malax.fi/

    Facebook

  • Lilliputti kaupunkijuna

    Vaasa

    Lilliputti -kaupunkijuna kuljettaa kivasti Vaasassa. Lilliputti on hauskan näköinen ja se kuljettaa sopivan hitaalla nopeudella, että ehtii Vaasaan tutustua ihan uudella tavalla.

    Reittiajot 27.6.2022 alkaen. Tarkemmat aikataulut ilmestyvät toukokuussa. Mahdollisuus varata yksityisajoja 9.5.-23.6.2022.

    +358 20 796 1300

    info.tropiclandia@puuhagroup.com

    https://www.tropiclandia.fi/lilliputtijuna/

    Facebook

  • Frank Mangs Center

    Kristinestadsvägen 884, Närpiö

    Frank Mangs oli evankelista, joka kosketti satojatuhansia ihmisiä sekä Pohjoismaissa että Yhdysvalloissa. Hän syntyi Närpiössä vuonna 1897 ja oli aktiivinen vuosina 1916-1992. Syy hänen suureen vaikutukseen oli se, että hän tunnusti rohkeasti omat heikkoutensa ja riippuvuutensa Jumalaan. Hänellä oli myötätuntoa sitä tarvitseville ja omisti elämänsä auttaakseen muut pelastukseen.

    Frank Mangs Center perustettiin vuonna 2002 tavoittamaan ihmiset evankeliumin aikakaudella ja säilyttämään Frank Mangsin jälkeinen perintö. Yhdistys järjestää kristillisiä tapahtumia ja yhteistyötä muiden kristittyjen, voittoa tavoittelemattomien kulttuurijärjestöjen, hallituksen ja kuntien kanssa.

    Mangsintalo on viihtyisä paikka perhejuhlille, kursseille ja kokouksille. Yhdistyksen päämaja toimii Frank Mangsin entisöidyssä lapsuudenkodissa. Alakerrassa on porstua, porstuakamari, sali, tupa ja moderni keittiö. Tuvassa on takka, jossa voi tehdä tulet tunnelman kohottamiseksi. Salissa on siirrettävät luentopyödät ja jokaisessa huoneessa laajakaistayhteys.

    +358 6 225 9210

    info@frankmangscenter.fi

    https://frankmangscenter.fi/

    Facebook

  • Granholm's tehtaanmyymälä ja kahvila

    Västerö 1707, Vörå

    Granholm’s on perheyritys perustettu 1988. Valmistamme hilloja, hyytelöitä, mehuja, kurkkusalaattia sekä maikeisia. Pyrimme käyttämään ainoastaan kotimaisia raaka-aineita valmistukseen.
    Tehtaanmyymälästä voit ostaa tuotteidemme lisäksi vihanneksia ja käsitöitä. Meillä voit myöskin nauttia jäätelöstä tai juoda kuppi kahvia. Otamme myös ryhmiä vastaan tilauksen mukaan.

    +358 (0)6 345 5002

    sales@granholms.fi

    http://www.granholms.fi

    Facebook

  • Granösundin saaristolaismuseo

    Bulleråsvägen 320, Korsholm

    Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle.
    Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo.
    Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Museo on auki kesäisin.

    +358 44 726 5165

    replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

    http://www.granosund.hembygd.fi/

    Facebook

  • Hannan tupa, Västervik kotiseutumuseo

    Västervikintie 288 (Pysäköinti, Kylätuvantie 11), Vaasa

    Talo rakennettiin 1897-98 ja on on saanut nimensä pesijätär Johanna Gäddan mukaan. Hän asui talossa mennessään naimisiin Söderuddenista kotoisin olevan Alfred Gäddan kanssa. Johannan vanhemmilla (Karl-Johan Carlsson-Ehn ja Johanna Abrahamintytär Lithén) oli oma talo samalla pihamaalla. Talon kellarikuopan ja kivijalan jäännökset sekä kiviaitaa voi vieläkin nähdä. Tontti on korkea ja kauniilla paikalla ja pihan kaivo oli aikoinaan yksi kylän parhaista.

    Hannan ja hänen pojansa Anselmin kuoleman jälkeen Gerby-Västervikin kotiseutuyhdistys sai talon haltuunsa ja vuokrasi tontin. Tupa kunnostettiin ja nykyään se toimii yhdistyksen kotiseutumuseona.

    Vuodesta 1989 Hannaa on juhlittu Johannanpäivänä 21. heinäkuuta liputuksella. Lisäksi tuvalla on järjestetty ohjelmaa.

    Tupa on kaikkien käytettävissä. Tuvan käytöstä voit kysellä kotiseutuyhdistyksestä.

    +358 40 768 9994

    gerby.vastervik@gmail.com

    https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

    Facebook

  • Harrströmin kalasatama

    Sjötået 45, Korsnäs

    Harrströmin kalasatamassa, jossa oli aikoinaan vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja. Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä. Lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.

    http://www.harrstrom.fi

    Facebook

  • Harrströmin myllymäki

    Gamla Strandvägen 165, Korsnäs

    Harrströmin myllymäki

    Kvarnbackenin mäellä seisoo kaksi tuulimyllyä menneiden vuosisatojen ja entisaikaisen maanviljelysyhteisön muistomerkkeinä. Storkvarnen, Isomylly, on Suomen suurimpia tuulimyllyjä.

    Storkvarnen, Isomylly, rakennettiin 1840-luvulla, ja se seisoo edelleen alkuperäisellä paikallaan meren ja sen navakoiden tuulten äärellä. Myllyn rakensivat Isak, Karl ja Johan Ingels. Myllyn siivet ovat 19,5 metriä pitkät ja mylly on maanpinnasta siiven yläkärkeen mitattuna 22 metriä korkea. Storkvarken on Suomen suurin toimiva mylly. Kvarnbackenin pienempi mylly rakennettiin 1800-luvun lopulla. Myllyt on korjattu, ja ne ovat molemmat käyttökunnossa. Mäellä oli alun perin viisi tuulimyllyä ja koko kylässä kaksitoista pienehköä myllyä. Kvarnbackenin myllyt käynnistetään vuosittain kesäjuhlilla, jolloin ne jauhavat jauhoa.

     

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/76-harrstromin-kvarnbacken-ja-kalastusmuseo

  • Harrströmin vanha kivisilta

    Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

    Silta on rakennettu vuonna 1898 ja sen rakensivat Karl Åberg ja Karl Höbacka.

  • Historialliset kohteet Vähässäkyrössä

    Vähäkyrö

    Mystiikan ja käsityöläisyyden Vähäkyrö. Historiassa sen juuret. Joessa sen tarina.

    https://kartta.vaasa.fi/vahakyromatkailu/

    Facebook

  • HopLop Vaasa

    Meijerinkatu 2-4, Vaasa

    HopLop Vaasa on liikunnallinen seikkailupuisto koko perheelle. Seinästä seinään täynnä koukuttavaa touhua ja vauhdikasta viihtymistä kaikenikäisille, taitotasosta riippumatta. Meillä on vapaus villiintyä ja aikuisetkin voivat jättää kravatin ja jakkupuvun kotiin!

    Älä ole ei – tule tutustumaan HopLop Vaasan riemukkaaseen aaltoliukumäkeen, sähäköihin sähköautoihin sekä jännittävään tulivuori-liukuun, joka pistää Vaasankin veren vapisemaan.

    +358 10 837 3017

    info.vaasa@hoplop.fi

    https://www.hoplop.fi/puistot/vaasa

    Facebook

  • Huutoniemen kirkko

    Kuninkaantie 1, Vaasa

    Vuonna 1964 valmistuneen kirkon on suunnitellut professori Aarno Ruusuvuori. Materiaalina on käytetty betonia ja Leca-tiiltä. Alttaripöytä ja kastemalja ovat sisilialaista marmoria, penkit romanialaista tammea. Alttaripöydän takana on yksinkertainen rautaristi. Saarnastuoli on valettu betoista. Kangasalan urkutehtaan valmistamissa uruissa on 20 äänikertaa. Kolme kirkonkelloa on valmistettu Saksassa.

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Hägglundin valokuvamuseo

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglundin valokuvamuseo avattiin vuonna 2000, ja se rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.

    Rökiöläinen Erik Hägglund oli kiinnostunut taiteista jo nuorena, ja hän matkusti Ruotsiin työskennelläkseen maalarin oppipoikana. Siellä hän sai töitä valokuvaamosta ja hänen kiinnostuksensa valokuvaamiseen heräsi. Palattuaan kotiseudulleen hän perusti oman vaatimattoman valokuvaamon lautavajaan vuonna 1910. Hän rakensi ensimmäisen ateljeekameransa itse ja myös maalasi kuvaustaustan itse. Molemmat ovat näytteillä museoon rakennetussa ateljeen kopiossa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/13-hagglundin-valokuvamuseo

  • Isonkyrön asemiesmuseo

    Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

    isonkyrön asemiesmuseo

    Isonkyrön asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita Suomen kaikista sodista. Museon erikoisuutena on tykkipuisto, jossa on esillä yhdeksän erilaista tykkiä.

    Asemiesmuseossa pääsee esineiden ja opastuksen avulla tutustumaan nuijasotaan, hakkapeliittoihin, karoliineihin, Suomen sotaan 1808-1809, ensimmäiseen maailmansotaan, sisällissotaan 1918 ja toiseen maailmansotaan 1939-1945. Vitriineissä on esillä sotilaiden univormuja ja kypäriä, kiväärejä ja muita tarvikkeita. Museossa näkee nuijasodan aikaisten miesten asusteita, ruotusotilaan vaimoineen, vänrikin univormun vuodelta 1918, everstiluutnantin juhlaunivormun sekä toisen maailmansodan lottapuvun.

    Museon helmiin kuuluu puisto, jossa on yhdeksän erilaista nykyajan tykkiä. Täällä on esimerkiksi jalkaväen tykki vuodelta 1936, kenttätykki vuodelta 1938 ja muita tykkejä Venäjältä, Suomesta, Sveitsistä ja Ruotsista. Venäläinen, hevosten vetämä kenttätykki vuodelta 1902 on puiston vanhimpia aseita. Tykit eivät enää ole käyttökunnossa, sillä ne on tehty vaarattomiksi.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/70-isonkyron-asemiesmuseo

  • Isonkyrön kotiseutumuseo

    Museotie 163, Isokyrö

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoista-kerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768.

    Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.

    +358 6 471 3084, +358 400 947 275

    https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/kotiseutumuseo/

  • Isonkyrön pääkirkko

    Ruusupurontie 31, Isokyrö

    Punatiilinen Isonkyrön pääkirkko valmistui vuonna 1877 ja kirkossa on tilaa noin tuhannelle hengelle. Alttaritaulu on taiteilija Ida Silverbergin Pariisissa v.1878 maalaama kopio taiteilija Van Dyckin maalaamasta taulusta ”Kristus ristillä”. Punatiilestä rakennettu, vuonna 1878 valmistunut siunauskappeli sijaitsee pääkirkon vieressä.

    +358 6 471 5800

    isonkyron.seurakunta@evl.fi

    https://www.isonkyronsrk.fi/

  • Isonkyrön vanha kirkko

    Museotie 3, Isokyrö

    Isonkyrön vanha kirkko

    Pyhälle Laurille eli Laurentiukselle pyhitetty yksilaivainen harmaakivikirkko on toiminut Pohjankyrön suurpitäjän muinaisen hallintokeskuksen näkyvänä muistomerkkinä Kyrönjoen rannalla jo vuodesta 1304.

    Perimätiedon mukaan kirkon paikalla on ollut puukirkko, jonka rakensivat luostarin munkit. Vuosilukua 1304 pidetään tämän puukirkon rakentamisvuotena. Kirkon rakentamisesta on olemassa monenlaisia taruja. Kerrotaan, että töysäläinen Tohni toi kantaen Lapuan Simpsiöltä kirkon läntiseen päätyyn muuratun ison kiven, jonka alla olevaa ikkunaa kutsutaan Tohnin akkunaksi.

    Kirkon merkittävin nähtävyys on rovasti Jaakko Geetin 1560-luvulla teettämät 114 seinämaalausta. Maalausten jokainen rivistö muodostaa ympäri kirkon kiertävän kuvakertomuksen. Ylin sarja esittää Vanhan Testamentin kertomuksia maailman luomisesta laintaulujen antamiseen saakka. Keskimmäinen kuvasarja kertoo Jeesuksen elämän vaiheista. Alin kuvasarja liittyy pyhäpäivien evankeliumiteksteihin. Näiden lisäksi on kuoriseinän yläosaan maalattu ylösnousemusta esittävä kuva.

    Vuonna 1666 antoi Isonkyrön kirkkoherra Brenner peittää maalaukset kalkkiväreillä, jonka peitossa ne olivat yli kaksi vuosisataa. Seinämaalaukset löydettiin ja paljastettiin vuonna 1885 mutta entisöitiin vasta vuosina 1927 – 1936. Entisöinnit suoritti taiteilija Oskari Niemi.

    Kirkossa pidetään edelleen jumalanpalveluksia sekä vihki- ja konserttitilaisuuksia kesäaikana.

    https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/vanha-kirkko/

  • Kimon Ruuki

    Bruksgatan 38, Kimo, Oravainen

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300n vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään

    Kimon ruukissa voit:

    Osallistua tapahtumiin: erilaisia yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.

    Vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, Kyråboas, jatulintarha, luontopolkuja

    Järjestä oma tapahtumasi ruukissa: Einarin kahvilan vuokraaminen, Käden Talon vuokraaminen, museo ja taidegalleria, muita ruukin tiloja, oppaan tilaaminen

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://gaudiell.wixsite.com/kimonruuki

    Facebook

  • Klemetsgårdarna

    Kärklaxvägen 308, 66640 Maksamaa

    Klemetsgårdarna

    Tule ja ylläty monista jatkuvasti vaihtelevistä näyttelyistä! Käy esim. Itäisessä talossa, joka on 40-luvulta säilytetty koti. Taloissa on myös tekstiili- ja vanhojen moottoripyörien näyttely. Kävele viikinkipolkua pitkin ja näe vanhoja hautoja ja talonperustoja.

    1940-luvun tyyliin sisustetussa viihtyisässä ja vanhanaikaisessa kahvilassamme voit nauttia kupiliisen hyvää kahvia ja kotona leivottua kahvileipää. Viettele itsesi herkuilla, kuten rapeilla vohveleilla mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvilassa on myös kotiteollisuusnurkka, josta varmasti löydät jotain kotiinvietävää.

    Meillä voit kokea ikimuistoisen yöpymisen Brita Härtullin syytinkituvassa joka on sisustettu 1800-luvun tyyliin.

    Tilauksesta otamme myös vastaan ryhmiä ympäri vuoden.

    +358 6 345 0122

    info@klemets.fi

    http://klemets.fi/tervetuloa/

    Facebook