Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • HopLop Vaasa

    Meijerinkatu 2-4, Vaasa

    HopLop Vaasa on liikunnallinen seikkailupuisto koko perheelle. Seinästä seinään täynnä koukuttavaa touhua ja vauhdikasta viihtymistä kaikenikäisille, taitotasosta riippumatta. Meillä on vapaus villiintyä ja aikuisetkin voivat jättää kravatin ja jakkupuvun kotiin!

    Älä ole ei – tule tutustumaan HopLop Vaasan riemukkaaseen aaltoliukumäkeen, sähäköihin sähköautoihin sekä jännittävään tulivuori-liukuun, joka pistää Vaasankin veren vapisemaan.

    +358 10 837 3017

    info.vaasa@hoplop.fi

    https://www.hoplop.fi/puistot/vaasa

    Facebook

  • Huutoniemen kirkko

    Kuninkaantie 1, Vaasa

    Vuonna 1964 valmistuneen kirkon on suunnitellut professori Aarno Ruusuvuori. Materiaalina on käytetty betonia ja Leca-tiiltä. Alttaripöytä ja kastemalja ovat sisilialaista marmoria, penkit romanialaista tammea. Alttaripöydän takana on yksinkertainen rautaristi. Saarnastuoli on valettu betoista. Kangasalan urkutehtaan valmistamissa uruissa on 20 äänikertaa. Kolme kirkonkelloa on valmistettu Saksassa.

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Hägglundin valokuvamuseo

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglundin valokuvamuseo avattiin vuonna 2000, ja se rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.

    Rökiöläinen Erik Hägglund oli kiinnostunut taiteista jo nuorena, ja hän matkusti Ruotsiin työskennelläkseen maalarin oppipoikana. Siellä hän sai töitä valokuvaamosta ja hänen kiinnostuksensa valokuvaamiseen heräsi. Palattuaan kotiseudulleen hän perusti oman vaatimattoman valokuvaamon lautavajaan vuonna 1910. Hän rakensi ensimmäisen ateljeekameransa itse ja myös maalasi kuvaustaustan itse. Molemmat ovat näytteillä museoon rakennetussa ateljeen kopiossa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/13-hagglundin-valokuvamuseo

  • Isonkyrön asemiesmuseo

    Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

    isonkyrön asemiesmuseo

    Isonkyrön asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita Suomen kaikista sodista. Museon erikoisuutena on tykkipuisto, jossa on esillä yhdeksän erilaista tykkiä.

    Asemiesmuseossa pääsee esineiden ja opastuksen avulla tutustumaan nuijasotaan, hakkapeliittoihin, karoliineihin, Suomen sotaan 1808-1809, ensimmäiseen maailmansotaan, sisällissotaan 1918 ja toiseen maailmansotaan 1939-1945. Vitriineissä on esillä sotilaiden univormuja ja kypäriä, kiväärejä ja muita tarvikkeita. Museossa näkee nuijasodan aikaisten miesten asusteita, ruotusotilaan vaimoineen, vänrikin univormun vuodelta 1918, everstiluutnantin juhlaunivormun sekä toisen maailmansodan lottapuvun.

    Museon helmiin kuuluu puisto, jossa on yhdeksän erilaista nykyajan tykkiä. Täällä on esimerkiksi jalkaväen tykki vuodelta 1936, kenttätykki vuodelta 1938 ja muita tykkejä Venäjältä, Suomesta, Sveitsistä ja Ruotsista. Venäläinen, hevosten vetämä kenttätykki vuodelta 1902 on puiston vanhimpia aseita. Tykit eivät enää ole käyttökunnossa, sillä ne on tehty vaarattomiksi.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/70-isonkyron-asemiesmuseo

  • Isonkyrön kotiseutumuseo

    Museotie 163, Isokyrö

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoista-kerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768.

    Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.

    +358 6 471 3084, +358 400 947 275

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/levaluhdan-vesikalmisto/

  • Isonkyrön pääkirkko

    Ruusupurontie 31, Isokyrö

    Punatiilinen Isonkyrön pääkirkko valmistui vuonna 1877 ja kirkossa on tilaa noin tuhannelle hengelle. Alttaritaulu on taiteilija Ida Silverbergin Pariisissa v.1878 maalaama kopio taiteilija Van Dyckin maalaamasta taulusta ”Kristus ristillä”. Punatiilestä rakennettu, vuonna 1878 valmistunut siunauskappeli sijaitsee pääkirkon vieressä.

    +358 6 471 5800

    isonkyron.seurakunta@evl.fi

    https://www.isonkyronsrk.fi/

  • Isonkyrön vanha kirkko

    Museotie 3, Isokyrö

    Isonkyrön vanha kirkko

    Pyhälle Laurille eli Laurentiukselle pyhitetty yksilaivainen harmaakivikirkko on toiminut Pohjankyrön suurpitäjän muinaisen hallintokeskuksen näkyvänä muistomerkkinä Kyrönjoen rannalla jo vuodesta 1304.

    Perimätiedon mukaan kirkon paikalla on ollut puukirkko, jonka rakensivat luostarin munkit. Vuosilukua 1304 pidetään tämän puukirkon rakentamisvuotena. Kirkon rakentamisesta on olemassa monenlaisia taruja. Kerrotaan, että töysäläinen Tohni toi kantaen Lapuan Simpsiöltä kirkon läntiseen päätyyn muuratun ison kiven, jonka alla olevaa ikkunaa kutsutaan Tohnin akkunaksi.

    Kirkon merkittävin nähtävyys on rovasti Jaakko Geetin 1560-luvulla teettämät 114 seinämaalausta. Maalausten jokainen rivistö muodostaa ympäri kirkon kiertävän kuvakertomuksen. Ylin sarja esittää Vanhan Testamentin kertomuksia maailman luomisesta laintaulujen antamiseen saakka. Keskimmäinen kuvasarja kertoo Jeesuksen elämän vaiheista. Alin kuvasarja liittyy pyhäpäivien evankeliumiteksteihin. Näiden lisäksi on kuoriseinän yläosaan maalattu ylösnousemusta esittävä kuva.

    Vuonna 1666 antoi Isonkyrön kirkkoherra Brenner peittää maalaukset kalkkiväreillä, jonka peitossa ne olivat yli kaksi vuosisataa. Seinämaalaukset löydettiin ja paljastettiin vuonna 1885 mutta entisöitiin vasta vuosina 1927 – 1936. Entisöinnit suoritti taiteilija Oskari Niemi.

    Kirkossa pidetään edelleen jumalanpalveluksia sekä vihki- ja konserttitilaisuuksia kesäaikana.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/vanha-kirkko/

  • Kimon Ruuki

    Bruksgatan 38, Kimo, Oravainen

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300n vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään

    Kimon ruukissa voit:

    Osallistua tapahtumiin: erilaisia yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.

    Vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, Kyråboas, jatulintarha, luontopolkuja

    Järjestä oma tapahtumasi ruukissa: Einarin kahvilan vuokraaminen, Käden Talon vuokraaminen, museo ja taidegalleria, muita ruukin tiloja, oppaan tilaaminen

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://gaudiell.wixsite.com/kimonruuki

    Facebook

  • Klemetsgårdarna

    Kärklaxvägen 308, 66640 Maksamaa

    Klemetsgårdarna

    Tule ja ylläty monista jatkuvasti vaihtelevistä näyttelyistä! Käy esim. Itäisessä talossa, joka on 40-luvulta säilytetty koti. Taloissa on myös tekstiili- ja vanhojen moottoripyörien näyttely. Kävele viikinkipolkua pitkin ja näe vanhoja hautoja ja talonperustoja.

    1940-luvun tyyliin sisustetussa viihtyisässä ja vanhanaikaisessa kahvilassamme voit nauttia kupiliisen hyvää kahvia ja kotona leivottua kahvileipää. Viettele itsesi herkuilla, kuten rapeilla vohveleilla mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvilassa on myös kotiteollisuusnurkka, josta varmasti löydät jotain kotiinvietävää.

    Meillä voit kokea ikimuistoisen yöpymisen Brita Härtullin syytinkituvassa joka on sisustettu 1800-luvun tyyliin.

    Tilauksesta otamme myös vastaan ryhmiä ympäri vuoden.

    +358 40 667 9879

    info@klemets.fi

    https://maxmo.sou.fi/fi/alku/

    Facebook

  • Koivulahden kirkko

    Koivulahddentie 7, Koivulahti

    Kirkko on rakennettu vuosina 1691 – 93 ja rakennusmestarina toimi koivulahtelainen talonpoika Hans Larsson Qweflander. Pääasiallinen salvostyö lienee tehty vuonna 1692. Kirkko vihittiin neljäntenä joulupäivänä samana vuonna. Koivulahden kirkko kahdeksansivuisine runkohuoneineen on taidehistoriallisesti erikoinen kirkkotyyppi ja tämän rakennustyypin vanhin edustaja Suomessa. Kun kirkko vuosina 1794 – 95 laajennuksen yhteydessä muutettiin ristikirkoksi se menetti lähes täysin vanhan asunsa.

    +358 6 346 2300

    kvevlax.forsamling@evl.fi

    https://www.kvevlaxforsamling.fi/

  • Korsnäsin kirkko

    Kyrkobyvägen 45, Korsnäs

    Korsnäsin nykyinen kirkko on rakennettu vuonna 1831 ja edustaa tyyliltään uusklassismia. Valoisassa ja tilavassa kirkossa on harmoniset mittasuhteet. Kirkon alttarin paikka poikkeaa tavallisesta, sillä se on sijoitettu melkein keskelle kirkkoa.

    +358 44 410 1800

    http://forsamlingen.korsnas.fi/

  • Korsnäsin kotiseutumuseo

    Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

    Korsnäsin Kotiseutumuseoon kuuluu talonpoikaistalo (Vanhan Pappilan entinen renkitupa), luhtirakennus, toimiva sepän paja, aitta, tuulimylly ja kolme kirkkotalia (hevosia varten kirkkojen pihoilla) sekä viljalainamakasiini kylätien toisella puolella.
    Museomme näyttelyissä voit kurkistaa entisaikojen korsnäslaiseen elämään.
    Erityiskohteitamme ovat Korsnäsin villapaita -näyttely ja Hylkeenpyyntinäyttely Talonpoikaistalossa. Esillä on myös erillisiä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.
    Näyttelytiloja ovat: Talonpoikaistalo, Luhtirakennus, Paja, Viljalainamakasiini.

    +358 50 351 9488

    christina.mannfolk@netikka.fi

    https://korsnas.hembygd.fi/suomeksi/

  • Korsnäsin Pappilamuseo

    Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

    1830-luvulta peräisin oleva pappila on säilynyt sellaisena kuin se oli 1900-luvun alussa. Tyylikkäät huoneet on sisustettu ajalle ja pappiloille tyypillisin huonekaluin, ja puutarha luo puistomaista tunnelmaa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/77-korsnasin-pappilamuseo

  • Kyrö vierailukeskus

    Oltermannintie 6, Isokyrö

    Kyrö Distillery - Kyrön matkailun edistämiskeskus

    Tislaamo täynnä tarinoita, tuoksuja ja makuja – Kyrön vierailukeskus sijaitsee tislaamollamme kuvankauniissa kylässä Isossakyrössä leppoisana virtaavan Kyrönjoen rannalla.

    Olemme avoinna lauantaisin ja ryhmävarauksille ympäri vuoden. Keittiömme ruokaa on saatavilla ainoastaan ryhmille ennakkovarauksesta.

    Vierailukeskuksella kuulet Kyrön tarinoita tislaamokierroksilla, pääset maistelemaan herkullisia rukiisia tuotteitamme tastingeissa, ja tietenkin, maistuvia rukiisia cocktaileja ravintolassamme.

    Vierailukeskuksella näet myös vaihtuvia paikallisten taiteilijoiden taidenäyttelyitä, ja onhan meillä myös pieni kauppa, josta voi ostaa kaikenlaista kyrömäistä.

    Tervetuloa kylähän meille!

    Tarkista aukioloajat yrityksen nettisivulta.

    Voit myös vierailla virtuaalisesti.

    visit@kyrodistillery.com

    https://visit.kyrodistillery.com/

    Facebook

  • Käsityön talo Loftet

    Raastuvankatu 28, Vaasa

    Käsityön talo Loftetissa toimii Österbottens hantverk ry, Taito Shop Loftet sekä Ravintola Loftet. Österbottens Hantverk ry:n tehtävä on edistää käsityötä kulttuurina ja elinkeinona Pohjanmaan maakunnan alueella. Tämä näkyy muun muassa noin kuukauden välein vaihtelevissa näyttelyissä missä käsitöitä, taidetta ja muotoilua esitellään. Alakerran kaunis vanha sali toimii näyttelytilana, missä ravintolan vieraat voivat nauttia hyvästä ruoasta ja samalla ihailla näyttelyä.

    Loftetin talo on yksi uuden Vaasan vanhimpia rakennuksia. Talo on asemakaava-arkkitehti Carl Axel Setterbergin piirtämä ja valmistui 1860-luvulla kaupungin keskeisimmälle paikalle.

    +358 6 318 5300

    info@loftet.fi

    http://www.loftet.fi

    Facebook

  • Laihian kirkko

    Laihiantie 37, Laihia

    Laihian kolmannen kirkon piirrustukset hyväksyttiin Tukholman yli-intendentin virastossa v. 1797 ja sen rakennutti vaasalaisen raatimies Herman Höckert v. 1803-05. Tyylillisesti se on varhaista uusklassismia.

    +358 6 477 7700

    https://www.laihianseurakunta.fi/

  • Laihian kotiseutumuseo ja Nuukuuren museo

    Rudontie 234, Laihia

    Laihian Kotiseutumuseo

    Kotiseutumuseona toimii vuonna 1827 rakennettu ja alkuperäisellä paikallaan sijaitseva Rapilan talo. Talo edustaa kustavilais-empiretyylistä rakennuskulttuuria. Museossa on nähtävillä noin 5000 esinettä ja 16 rakennusta päätalosta puuliiteriin. Vanhin rakennus on vuodelta 1731. Museossa on kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2018 vaihtuvana näyttelynä Oi niitä aikoja! jossa on esillä 60- ja 70-lukujen esineistöä, vaatteita ym. Museon kahvilassa on kokoelma Arabian vanhoja kahvikuppeja ja astioita eri vuosikymmeniltä. Museon tallissa, joka toimii näyttelytilana, voi tutustua Suomenhevonen-näyttelyyn.

    Samassa pihapiirissä Kotiseutumuseon kanssa sijaitsee perinteinen mäkitupa, jossa toimii Nuukuurenmuseo. Nuukuuteen voi tutustua hauskojen nuukuusesineiden ja loppuunkäytettyjen käyttöesineiden myötä. Nuukuurenmuseo avattiin vuonna 1992 vanhaan laihialaiseen mäkitupaan. Siellä voi nuukuusesineiden lisäksi tutustua todelliseen köyhän mäkitupalaisen historiaan, eli siihen, miten elettiin ennen, kun kaikessa piti säästää.

    +358 40 501 8521

    http://www.laihian-kotiseutumuseo.net

    Facebook

  • Leväluhdan vesikalmisto

    Leväluhdantie 70, Orismala

    Tähän saakka Leväluhdan uhrilähteeksi kutsuttu lähde on kansainvälisesti kiinnostava rautakauden ajan vesikalmisto, josta on löydetty lähes sadan ihmisen luita. Tutkimusten mukaan kalmistoa on käytetty vuosina 300 – 800 jKr.

    Leväluhta on yli tuhatvuotisen olemassaolonsa aikana muuttanut muotoaan maankohoamisen vaikutuksesta. Leväluhta on yksi Suomen tunnetuimmista arkeologista kohteista ja se on maailmanlaajuisesti merkittävä.

    Hautaaminen veteen on ollut rautakaudellakin harvinaista; muut Isostakyröstä löydetyt rautakauden kalmistot ovat polttohautoja (Pukkinen ja Rinta-Ulvila). Leväluhtaan upotuksen syistä ei ole tietoa. Nykypäivänkään tutkimuksenkaan avulla ei tiedetä kaikkea Leväluhdan historiasta. Kalmistosta löytyneet luut ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneitä, koska ne ovat olleet uppoutuneena hapettomaan saveen.

    Keväällä punaisena pulppuava lähde on saanut vuosisatojen aikana ihmisten mielikuvituksen laukkaamaan ja voidaan vain arvailla, mitä siitä rautakaudella on ajateltu. Arvoitukset säilyvät ja paikka elää muuttaen muotoaan maan kohotessa. Nouseeko todellinen tieto muinaisuudesta vielä esiin?

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/levaluhdan-vesikalmisto/

  • Luonnontieteellinen näyttely – Terranova

    Museokatu 3, Vaasa

    Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen perusnäyttely. Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy 9 mm:n vuosittaisen maankohoamisen seurauksena.

    Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta aina nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein; taputtaa norppaa tai koskettaa miljardien vuosien ikäistä kiveä, sukeltaa pinnan alle virtuaalisessa akvaariossa ja katsoa luontoelokuvia auditoriossa.

    Terranovalla on myös kunnia esitellä ainutlaatuista luonnonperintökohdetta: Merenkurkun saaristo kirjattiin 2006 Suomen toistaiseksi ainoana luontokohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Se muodostaa yhteisen luonnonperintökohteen Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Alue sai maailmanperintöarvon siksi, että täällä jääkauden jälkeinen maankohoamien ilmenee parhaiten koko maailmassa. Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät täältä: www.merenkurkku.fi ja www.naturumhogakusten.se.

    +358 6 325 3800

    museoinfo@vaasa.fi

    https://vaasankaupunginmuseot.fi/pohjanmaan-museo/nayttelyt-ja-tapahtumat/luonnontieteellinen-nayttely-terranova/

    Facebook

  • Maailmanperintöportti

    Raippaluodontie 2, Korsholm

    Tervetuloa Maailmanperintöporttiin – Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vierailukeskukseen!

    Maailmanperintöportilla tutustut Merenkurkun saariston maailmanperintöön, joka on maailman paras paikka kokea viimeisimmän jääkauden jälkeinen maankohoaminen! Listassa on vierailukeskuksemme tiivistettynä.

    • Infoaulassa saat yleiskatsauksen maailmanperinnöstämme tekstien, videoiden, animaatioiden ja esitteiden avulla ympäri vuoden ja veloituksetta.
    • Avoin galleria Arte Mare esittelee paikallisten taiteilijoiden töitä ympäri vuoden ja veloituksetta.
    • Päänäyttely Weichsel kertoo maailmanperinnön tarinaa eri aistein pientä pääsymaksua vastaan.
    • Puoti on auki kesäisin ja myy maailmanperintötuotteita ja tuliaisia.
    • Pakopeli Merenkurkun merihirviö on varattavissa verkossa ympäri vuoden.
    • Opastukset ja esitykset ovat varattavissa asiakaspalvelustamme ympäri vuoden.

    Suomen pisin silta, Raippaluodon silta, kohoaa vierailukeskuksen vieressä. Se on oiva kohde virkistävälle kävelylle ja maisemien ihailulle.

    Tarkemmat tiedot aukioloajoista, palveluista ja hinnastoista löydät maailmanperintöportin kotisivulta.

    Jos nälkä yllättää, voit ruokailla ja kahvitella ravintola Bernyssä, joka toimii samassa rakennuksessa ympäri vuoden. Löydät Bernyn kotisivut ja aukioloajat täältä.

     

    +358 50 3466 200

    info@kvarken.fi

    http://www.merenkurkku.fi/maailmanperintoportti/

    Facebook