Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
114 Hakutulosta, sivu 4/6
Tyhjennä rajaukset-
Mårtes talomuseo on vanhan björköntyylinen talo. Båodenin alueella kävijä voi ostaa taidetta ja käsityötä saaristosta. Alueella on myös moottorimuseo, puusepänverstas sekä saariston viimeinen tuulimylly. Moottorimuseossa on vanhoja autoja, moottoripyöriä ja mopoja.
Museota hoitaa Björkön muinaismuistoyhdistys, joka osti talon vuonna 1992. Museo on avoinna kesäaikaan.
Alueelle voi varata opastettuja kierroksia.+358 50 53 22 470
bjorkomuseum@hembygd.fi
-
Niittytilan taimisto sijaitsee länsirannikolla Bergön saaressa. Kasvatamme itse ja toimitamme niin suomalaisten kuin eurooppalaisten viljelijöiden taimia. Tuotevalikoimiimme kuuluvat hedelmäpuut, hyötypuut- ja pensaat, koristepuut- ja pensaat sekä köynnökset.
Itsekasvatetuissa taimissa suosimme ekologisia arvoja. Käytämme ainoastaan luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Pyrimme tarjoamaan uusia ja erikoisia hyötykasveja. Valikoimistamme löytyy uusien ja eksoottisten taimien lisäksi myös perinteisiä ja tunnettuja puita ja pensaita.
+358 44 235 0036
-
Valkoiseksi rapattu kivikirkon vanhin osa on rakennettu 1435. Kirkko on rakennettu uudelleen moneen kertaan, ja muun muassa vuonna 1555 piispa Mikael Agricola vihki kirkon uudelleen käyttöön. 1650-luvulla kirkkoa laajennettiin itäänpäin.
+358 6 220 4200
narpes.pastorskansli@evl.fi
-
Närpiössä ensi kertaa käyvät hämmästyvät suuresti ajaessaan ohi kirkon kaupungin ydinkeskustan jälkeen. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.
Vanhimmat säilyneet kirkkotallit ovat 1700-luvun lopulta, mutta joitakin talleja rakennettiin vielä 1900-luvun alussa. Talleja on ollut enimmillään lähes 400. Kirkkotallialueella voi kierrellä vapaasti, mutta jos haluaa tietää enemmän, paikalle voi varata oppaan.
-
Oravaisten nykyinen kirkko rakennettiin 1796-97. Kirkon piirrustukset perustuvat kuuluisan uusikaarlepyyläisen kirkonrakentaja Jacob Rijfin aloitteesta. Kirkko on viimeksi remontoitu 1961-62 ja sisätilojen maalaus uudistettiin 1992. B.A Thulénin valmistamat urut otettiin käyttöön syyskuussa 1879.
+358 385 0011
-
Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.
Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Voit osallistua tapahtumiin ympäri vuoden tai käväise alueella. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.
Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. Molemmat ovat avoinna sopimuksesta. Ravintola järjestää myös teema-illallisia. Kesällä museo ja kesäkahvila ovat avoinna heinäkuussa. Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.
Tule käymään jo tänään!
-
Orisbergin kirkko
Orisbergin kirkko on harvoja yksityisiä kirkkoja Suomessa. Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ruukinkirkko vihittiin käyttöön 1831. Ryhmille järjestetään kirkossa ympäristöineen opastettuja Kivet kertovat -kierroksia, joissa tutustutaan Orisbergin historiaan. Kansan Raamattuseura järjestää kirkossa kesäsunnuntaisin klo 13 jumalanpalveluksia.
+358 40 511 9599
orisberg@sana.fi
https://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/loma-_ja_kurssikeskukset/kesakeskukset/orisberg_-_isokyro
-
Kirkko rakennettiin vuonna 1862 ja se vihittiin käyttöön 21.9.1866. Kirkon malli edustaa bysanttilaista gotiikkaa, ristikirkkona. Avoinna: 1.7.-31.7.2014 arkisin 12-16 ja Jumalanpalvelusten ajat. Muuten sopimuksen mukaan, puh. 050 4678 217 (kirkonisännöitsijä).
+358 20 610 0495
-
Jugendtyylinen A.W. Stenfors suunnittelema Palosaaren kirkko on rakennettu v. 1910. Kirkon sisätilat on peruskorjattu v. 1988 ja julkisivut v. 2001. Kirkkosalissa ja urkulehterillä on istumapaikat 400 hengelle.
+358 6 326 1464
-
Karttasovellukseen on kerätty Laihian patsaita, muistomerkkejä ja muita julkisia taideteoksia. Kuvat ja tekstit koonnut Pohjanmaan museo.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Laihia
-
Vaasan muistomerkit ja patsaat karttasovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.
Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Vaasa
-
Perttilän silta on vanhin liikenteelle avoin teräksinen riippusilta Suomessa. Se tehtiin norjalaisen mallin mukaan vuosina 1909-1910. Puukantisen sillan koko pituus on 86 metriä. Napuen riippusilta ylittää Kyrönjoen Perttilänkosken kohdalta. Riippusilta sijaitsee lähellä Napuen muistomerkkiä ja on edelleen käytössä.
https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/suomen-vanhin-riippusilta/
-
Ristikirkon muotoinen puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1805. Rakennusmestarina toimi Nathanael Rönnblad. Petolahden kellotapulia alettiin rakentaa 1832 ja rakennusmestarina toimi Henrik (Heikki) Kuorikoski Kaustisilta.
+358 6 347 0274
petalax.forsamling@evl.fi
-
Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon mäellä, seurakuntakeskusta vastapäätä. Museo on tärkeä osa niitä perinteisiä rakennuksia, jotka kotiseutuyhdistys omistaa kirkon mäellä. Museon alempi kerros on sisustettu kuten vanhanajan talonpoikaistupa porstuoineen, porstuakammareineen, saleineen ja kammareineen. Ylemmässä kerroksessa on kokoelma erilaisia esineitä.
hembygdsforeningen@bykiston.fi
-
Pirttikylän kirkkoa alettiin rakentaa v. 1781, ja se oli valmiina vihittäväksi käyttöön syyskuussa 1783. Kirkontorni valmistui muutamaa vuotta myöhemmin, v. 1790. Natanael Rönnlundin rakentama saarnastuoli on vuodelta 1818.
+358 6 220 4200
portom.pastorskansli@evl.fi
-
Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo
-
Kustaa Aadolfin kirkko Raippaluodon kirkonkylän Skieppskattsbackenilla on vuodelta 1781. Kirkko on jyrkkäkattoinen pitkäkirkko. 1840-luvulla kirkko sai alttarirakennelman ja saarnastuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta, mikä pelasti ne vuoden 1852 palosta
+358 6 352 0005
-
Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaiken entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet alueet.
Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.+358 50 350 4375
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/56-raippaluodon-kotiseutumuseo
-
Anna Raippaluodon sillan johdattaa sinut Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan!
Silta on Suomen pisin, ja se on 1045 metriä pitkä. Parkkeeraa autosi sillan vieressä sijaitsevan Berny’s kahvila-ravintolan parkkipaikalle ja kävele sillan korkeimmalle kohdalle ihailemaan maisemia. Ravintolan yhteydessä toimii myös Maailmanperintöportti, josta saat vinkkejä saaristoretkeäsi varten.
Silta valmistui vuonna 1997, ja sillan vihki käyttöön samana vuonna 27 elokuuta silloinen Suomen presidentti Martti Ahtisaari ja Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson. Silta korvasi aikaisemmin saaristoon liikennöineet lautat, ja sen ylittävät päivittäin tuhannet ihmiset. Sillan kannatinpylväät kohoavat 82,5 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja sen alikulkukorkeus on 26 metriä.
Kuva: Esa Siltaloppi/ES Visuals
-
Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa.
Fädernegården on tyypillinen pohjalainen paritupa, rakennettu vuonna 1852. Talo siirrettiin alueelle 1950-luvulla ja museoalue on rakennettu maalaistalon pihapiirin kaltaiseksi luhteineen ja aittoineen. Museon kaikki rakennukset ovat Rekipellosta, paitsi Korsnäsistä tuotu tuulimylly.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/29-rekipellon-fadernegarden