Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Petolahden kotiseutumuseo

    Petalax kyrktået, Maalahti

    Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon mäellä, seurakuntakeskusta vastapäätä. Museo on tärkeä osa niitä perinteisiä rakennuksia, jotka kotiseutuyhdistys omistaa kirkon mäellä. Museon alempi kerros on sisustettu kuten vanhanajan talonpoikaistupa porstuoineen, porstuakammareineen, saleineen ja kammareineen. Ylemmässä kerroksessa on kokoelma erilaisia esineitä.

    hembygdsforeningen@bykiston.fi

    http://www.bykiston.fi/museet/

  • Pirttikylän kirkko

    Centrumvägen 12, Pirttikylä

    Pirttikylän kirkkoa alettiin rakentaa v. 1781, ja se oli valmiina vihittäväksi käyttöön syyskuussa 1783. Kirkontorni valmistui muutamaa vuotta myöhemmin, v. 1790. Natanael Rönnlundin rakentama saarnastuoli on vuodelta 1818.

    +358 6 220 4200

    portom.pastorskansli@evl.fi

    https://www.visitnarpes.fi/fi/pirttikylän-kirkko

  • Pläkkyrimuseo

    Merikaarrontie 5, Vähäkyrö

    Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa

    Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.

    Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.

    +358 6 325 8400

    yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo

    Facebook

  • Raippaluodon kirkko

    Kirkontie 58, Raippaluoto

    Kustaa Aadolfin kirkko Raippaluodon kirkonkylän Skieppskattsbackenilla on vuodelta 1781. Kirkko on jyrkkäkattoinen pitkäkirkko. 1840-luvulla kirkko sai alttarirakennelman ja saarnastuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta, mikä pelasti ne vuoden 1852 palosta

    +358 6 352 0005

    https://www.kyrktorget.se/replot

  • Raippaluodon kotiseutumuseo

    Aleksanterinkatu 50, 65800 Raippaluoto

    Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaiken entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet alueet.
    Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.

    +358 50 350 4375

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/56-raippaluodon-kotiseutumuseo

  • Raippaluodon silta

    Raippaluodon silta, Replotvägen, Mustasaari

    Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

    Anna Raippaluodon sillan johdattaa sinut Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan!

    Silta on Suomen pisin, ja se on 1045 metriä pitkä. Parkkeeraa autosi sillan vieressä sijaitsevan Berny’s kahvila-ravintolan parkkipaikalle ja kävele sillan korkeimmalle kohdalle ihailemaan maisemia. Ravintolan yhteydessä toimii myös Maailmanperintöportti, josta saat vinkkejä saaristoretkeäsi varten.

    Silta valmistui vuonna 1997, ja sillan vihki käyttöön samana vuonna 27 elokuuta silloinen Suomen presidentti Martti Ahtisaari ja Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson. Silta korvasi aikaisemmin saaristoon liikennöineet lautat, ja sen ylittävät päivittäin tuhannet ihmiset. Sillan kannatinpylväät kohoavat 82,5 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja sen alikulkukorkeus on 26 metriä.

    Kuva: Esa Siltaloppi/ES Visuals

  • Rekipellon Fädernegården

    Rekipellontie 363, Vöyri

    Rekipellon - Rejplet Fädernegård

    Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa.

    Fädernegården on tyypillinen pohjalainen paritupa, rakennettu vuonna 1852. Talo siirrettiin alueelle 1950-luvulla ja museoalue on rakennettu maalaistalon pihapiirin kaltaiseksi luhteineen ja aittoineen. Museon kaikki rakennukset ovat Rekipellosta, paitsi Korsnäsistä tuotu tuulimylly.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/29-rekipellon-fadernegarden

  • Saltkaret

    Svedjehamn, Mustasaari

    Näköalatorni Saltkaret avaa maiseman moreeniselänteille

    Näyttävä, tummaksi tervattu Saltkaret kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen Merenkurkun maailmanperintöalueen moreeniselänteellä. Svedjehamniin rakennetusta näkötornista avautuvat upeat maisemat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) muodostamille laajoille kentille. Ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viimeisimmän jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

    Tornista näkyvä alue on erinomainen esimerkki Suomen De Geer -moreenialueista. Tornista on iloa monille linnuista kiinnostuneille, sillä alueella liikkuu paljon saaristoille tyypillisiä lintulajeja, kuten nokikanoja, tiiroja ja merikotkia. Puinen näkötorni on myös oiva välietappi retkeilijöille, sillä se sijaitsee luontopolku Bodvattnetin kierron ja Björkö-Panike-vaellusreitin varrella. Liikuntaesteisille ja lastenvaunuille on rakennettu näkötornin alatasanteelle johtava ramppi.

    Ajo-ohjeet Saltkaretille:

    Näkötorni sijaitsee Svedjehamnissa, Mustasaaren kunnassa, noin 40 km päässä Vaasasta luoteeseen. Vaasasta tultaessa ajetaan tietä 724 pohjoiseen Raippaluodon suuntaan 21 km. Raippaluodosta jatketaan suoraan tietä 7240 (Raippaluodontie/Björköntie) noin 20 km, kunnes saavutaan Svedjehamnin kalasatamaan ja tie päättyy.

    Svedjehamnin kalasatamassa on pysäköintialue, johon voi jättää auton. Näkötorni näkyy hyvin jo satamasta. Pysäköintialueen vieressä on infokyltti Björkö-Paniken vaellusreitistä sekä Metsähallituksen infopiste. Näkötorni sijaitsee tämän reitin alussa, noin 600 metrin päässä pysäköintialueelta. Matka parkkialueelta näkötorniin täytyy kulkea jalan.

    Alueen kartta ja tarkemmat tiedot löytyvät Retkikartta-palvelusta.

    Facebook

  • Sommaröhallen

    Sommarösundvägen 260, Korsholm

    Sommaröhallen

    Sommaröhallen on saariston suurin kädentaitokauppa ja valikoima on monipuolista: käsitöitä, kalasäilykkeitä, kotona leivottua, kukkia, kirjoja. Talossa kahvila, kioski sekä inva-WC.

    +358 6 3527 830

    https://www.sodravallgrund.fi/sommarohallen/

    Facebook

  • Strömsö

    Strömsöntie, Vaasa

    Villa Strömsö

    Strömsö on tunnettu suositun suomenruotsalaisen TV –ohjelman Strömsö kuvauspaikka. Strömsö on Lifestyle –ohjelma joka käsittelee kotona tai vapaa-ajalla tehtäviä asioita. Ensimmäinen ohjelma lähetettiin vuonna 2002 ja alusta asti ohjelma on ollut Svenska Ylen eniten katsottu ohjelma, joten ympäristö on tuttu miljoonille suomalaisille. Ohjelmaa lähetetään myös Ruotsissa SVT:n välityksellä. Kuvauspaikka sijaitsee Västervikin kaupunginosassa, noin 10 kilometrin päässä Vaasan keskustasta.

    Strömsö on myös kuvauspaikan rakennuksen nimi. Se on rakennettu 1850 –luvulla ja se sijaitsee kauniilla paikalla puistossa. Alueella sijaitsevat myös ohjelmassa valmistetut kohteet.

    Alueella voi vierailla omin päin. Myös suosittu uimaranta ja piknikille tai auringonottoon sopiva hieno nurmikko sijaitsevat alueella.

    Jos haluaa vierailla rakennuksissa, on siihen mahdollisuus opastetuilla kierroksilla kesäisin. Lue lisää ja varaa lippu: https://visitvaasa.sportum.info/

    Muina aikoina on mahdollista varata ryhmävierailu, lisätietoja sivulla: www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kokoukset-ja-ryhmat/ryhmille/ryhmavierailu-stromsossa/

    https://yle.fi/aihe/stromso

    Facebook

  • Stundarsin museokylä

    Stundarsvägen 5, Mustasaari

    Stundars on suuri ulkomuseo Sulvan kylässä, n. 15 kilometriä Vaasasta etelään. Museo näyttää millaista ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudulla on ollut aikakaudella 1870–1920, Oravaisten ja Pirttikylän välillä. Museo keskittyy talonpoikaiskulttuuriin, käsityöläisiin, sekä kansakunnan köyhempiin.

    Tule katsomaan, missä pohjalaiset esi-isät nukkuivat, mitä söivät ja mille nauroivat – kuinkahan he mahtuivat lyhyisiin kerrossänkyihin? Pesemme ehkä pyykkiä vanhaan tapaan, kun olet vierailulla, tai ehkä olemme keittäneet pannukahvia pyykkitulen yllä ja saat maistaa sitä? Tai ehkä haluat vain kuljeskella ympäriinsä rauhallisessa museokylässä ja melkein, melkein kuulla harmaiden seinien kuiskaavan? Museoalueella sijaitsee noin 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia.

    Kesäsesonki: Aukioloaikoina ovet museotupiin, näyttelyihin sekä leikkitiloihin ovat avoinna. Silloin paikalla on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi kertoa ja näyttää millaista elämä oli Pohjanmaan maaseudulla yli sata vuotta sitten.   On paljon jännittävää mitä voi kokea Stundarsissa! Kesäsesongin jokaisena päivänä järjestetään eri toimintaa ja opastettuja kierroksia museokylässä. Näihin osallistuminen kuuluu hintaan.

    Nauti historiallisesta miljööstä ympäri vuoden: Olet tervetullut tutkiskelemaan museokylää vuoden ympäri. Stundarsin museoalue tarjoaa oivan kävelyreitin historiallisessa ympäristössä, maatilojen, kyläkoulujen ja mäkitupien lomassa. Stundarsinpolun kautta pääsee myös helposti Söderfjärdenin vaellusreitille, missä voi tutustua meteorikraatteriin ja kiivetä lintutorniin. Lisäksi Stundarsin kävelyreitti on osa Pyhän Olavin vaellusreittiä Pohjanmaalla. Tervetuloa nauttimaan kävelystä koiraystävällisessä Stundarsissa.

    Museo torstait: Museossa järjestetään torstaisin syksyllä, talvella ja keväällä  opastuksia ja muuta ohjelmaa klo 12-15, ilmoituksen mukaan. Lähempiä tietoja ohjelmasta löydät kalenteristamme Facebook-sivultamme ja instagram-tililtä. Museotorstaisin vapaa sisäänpääsy.

    Päiväkoti- ja kouluryhmille: Keväisin, syksyisin ja joulun aikaan Stundarsissa käy tuhansittain päiväkotilapsia ja koululaisia. Museokylässä voimme järjestää ohjelmaa ryhmän omien tarpeiden mukaan, kiinnostuksen kohteen ja opetussuunnitelman mukaan.Voimme tarjota runsaasti opettavaisia, museopedagogisia aktiviteetteja parhaan kokemuksen saavuttamiseksi lapsille ja nuorille.

    Ryhmille: Stundars on myös suosittu ja inspiroiva miljöö kokousten, työpaikan tyky- tai tyhy-päivän, kurssien ja muiden ohjelmien järjestämiseen.Halutessanne tarjoilua, aina iltapäiväkahveista kolmen lajin illalliseen, tulee ensin ottaa yhteyttä Ravintola Hemmeriin tilan varaamiseksi ja menyn päättämiseksi. Stundars voi sitten tarjota laajan ja vähän erilaisen kattauksen ohjelmista, opastuksista, kilpailuista tai kokemuspaketin saadaksenne päivästä mielenkiintoisen ja opettavaisen.

     

    +358 6 5709 9000

    info@stundars.fi

    https://stundars.fi/fi/vieraile-meilla/

    Facebook

  • Sundomin kirkko

    Sundomintie, Vasa

    Puurakenteinen Oskar Bergin suunnittelema Sundomin kirkko valmistui v. 1929. Kirkon sisäpuolinen entisöintityö on suoritettu 2004ja julkisivujen v. 2011. Kirkkosalissa on istumapaikat 240 hengelle. Kirkossa on 10- äänikertaiset urut (H. Heinrich) sekä piano. Kirkkosalissa on äänentoistojärjestelmä miksereineen ja induktiosilmukka.

    +358 6 326 1211

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Sulvan kirkko

    Västersolfvägen 12, Solf

    Ristikirkko puusta, rakennettu 1786. Alttariasetelma vuodelta 1696.

    +358 6 344 2206

    https://www.solfsforsamling.fi/

  • Suomen kirjastomuseo

    Kirjastonkatu 13, Vaasa

    Suomen Kirjastomuseo

    Suomen ensimmäinen kirjasto perustettiin Vaasaan jo vuonna 1794. Kirjastomuseo tarjoaa monipuolisen kuvan kirjaston historiasta esineiden, kirjojen ja kuvien avulla. Historialliset kirjakokoelmat jakavat tilan museon vaihtuvien näyttelyiden kanssa.

    Suomen ensimmäisen kirjaston juuret ovat Waasan Luku-kirjastossa, jonka eräät Vaasan hovioikeuden jäsenet perustivat vuonna 1794 ”omaksi huvikseen ja ajankulukseen”. Kaupungin muutkin asukaat saivat käyttää kirjastoa pientä maksua vastaan. Kirjastossa oli laaja kokoelma kirjoja ja karttoja sekä myös muotokuvia ja kuparipiirroksia. Taide-esineitä tuskin lainattiin, mutta eräänlaista artoteekkitoiminnan alkua oli kuitenkin olemassa. Luku-kirjasto toimi vuoteen 1845, kunnes Venäjän vallan sensuurimääräykset pakottivat sen sulkemaan ovensa. Museossa on nykyisin jäljellä 30 teosta alkuperäisestä Luku-kirjastosta.

    Museon helmiin kuuluu ensimmäisiä suomeksi painettuja kirjoja. Ne on painettu ennen vuotta 1850 ja käsittelevät enimmäkseen uskonnollisia ja hengellisiä aiheita sekä psalmeja ja hengellisiä lauluja. Wankikokoelmasta eli ennen Vaasan paloa v. 1852 painetuista teoksista löytyy myös muita kiehtovia historiallisia kirjoja. Lisäksi museossa on näytteillä Londicer-kirjapainon kirjallisuutta. Se aloitti toimintansa vuonna 1776 ja se oli Vaasan ensimmäinen – ja Suomen toinen – kirjapaino. Niin kutsutussa myrkkykaapissa säilytetään eri aikakausina kiellettyjä kirjoja. Kaapin lasiruudut on peitelty paperilla, jotta kirjoja ei näkyisi.

    http://www.kirjastomuseo.fi/fi/tietoa_museosta

  • Suomen nuorisoseuramuseo

    Alkiontie 6, Laihia

    laihan nuorisoseruamuseo

    Laihialla sijaitsevassa Suomen Nuorisoseuramuseossa on Suomen ensimmäinen yhtenäinen näyttely nuorisoseurojen historiasta. Uudistettu näyttely kertoo, miten sivistystyö, yhteisöllisyys, aktiivinen kansalaisuus ja paikallinen harrastustoiminta ovat toimineet nuorisoseuralaisten voimavarana jo lähes 140 vuotta. Uuden perusnäyttelyn erikoisuuksia ovat toiminnalliset osuudet, joissa kävijät pääsevät itse kokeilemaan erilaisia harrastusmuotoja.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/73-suomen-nuorisoseuramuseo

  • Söderfjärdenin Meteoriihi

    Marenintie 294, Vaasa

    Söderfjärdenin Meteoriihi

    Söderfjärdenin meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Suomen kauneinta meteoriittikraatteria

    • Moniulotteinen näyttely joka havainnollistaa Söderfjärdenin vähintään 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa
      – meteoriitin  törmäyksestä nykypäivän maanviljelys- ja Natura-2000 alueeseen.
    • Korkeatasoinen tähtitieteellinen observatorio,  jossa kaukoputkella voi tutkia
      taivaankappaleita miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa
    • Lintutorni keskellä Suomen tärkeintä kurkien levähdyspaikkaa
    • Kahvila vanhassa riihiympäristössä
    • Aurinkokunnan malli, Söderfjärdenin kraatterimalli ja maapallon aikajana TellusTimeLine
    • Meteoriittinäyttely ja maatalouskoneiden näyttely
    • Energiakellari – omaa uusiutuvaa energiatuotantoa auringon ja tuulen voimalla

    Näyttelyn aikavaraukset ryhmille voidaan suorittaa online.

    Yksityiset  ja pienet seurueet ovat tervetulleet näyttelyn yleisinä aukioloaikoina. Näyttelyn esittää aina pätevä kraatteriopas. Lintutorni ja ulkonäyttely ovat vapaasti käytettävissä ympäri vuorokauden ja vuoden.

    +358 50 556 5199

    meteoria@sundom.fi

    http://www.meteoria.fi/fi

    Facebook

  • Södersundin tuulimylly

    Arholmantie 17, Vaasa

    Södersundin tuulimylly rakennettiin 1800-luvun alussa, aikana jolloin Söderfjärden vielä oli suurelta osin veden peitossa. Myllyn sisältä löytyy kaiverrus 1809, jota pidetään myllyn rakennusvuotena. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) rakennutti tämän komean myllyn. Perimätiedon mukaan merimies Skata Johan toimi myllyn suunnittelijana ja rakennusmestarina.

    Kerrotaan, että Johan toimi laivalla kirvesmiehenä monta vuotta ja olisi purjehtinut aina Hollantiin asti.
    Södersundin tuulimyllyn esikuva on ilmeisesti Hollannista. Tämä kulmikkaanmuotoinen tuulimylly on jokseenkin ainutlaatuinen Suomessa. Myllyä käytettiin jauhatukseen ja päreiden tekemiseen noin sadan vuoden ajan. Käyttö lopetettiin ja siivetkin irtosivat 1910-luvulla.

    Mylly seisoi ilman siipiä aina vuoteen 1991, jolloin myllyn nykyinen omistaja Sundom bygdeförening asensi myllyyn uudet siivet. Yli kaksi vuosisataa on kulunut siitä kun tuuli ensimmäisen kerran puhalsi myllyn siivet, akselit, rattaat ja kivet liikkeelle. Nykyään Södersundin tuulimylly on ainutlaatuinen muistomerkki vanhasta talonpoikais-kulttuurista ja käsityötaidosta. Katto uudistettiin vuonna 2003. Kaksisataa vuotis juhla pidettiin kesällä 2009 siipien alla. Myllyn sisätiloihin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä Sundom bygdeföreningeniin.

    Ryhmille voi varata opastus Södersundin tuulimyllylle Meteoriihen online varauksen kautta, merkitsemällä pyyntö lomakkeen ”Kysymyksiä ja toivomuksia-ruutuun”.

    info@sundom.fi

    https://sundom.fi/fi/sodersundin_tuulimylly

  • Taidepaja Malakta

    Töckmovägen 48b, Maalahti

    Malakta on itsenäinen tuotanto talo, joka keskittyy ideoiden toteuttaminen ja jossa taiteilijat voivat kerätä, luoda ja jakaa toistensa ideoita ja teokset. Malakta on paikka, joka tarjoaa tilaa taiteilijoita eri aloilla ja tuotantoyhtiö, joka käynnistää innovatiivisia hankkeita ja tuotannot.

    +358 50 587 5674

    https://www.malakta.fi

    Facebook

  • Tottesundin kartano

    Tottesund 529, Maksamaa

    Totttesundin kartano on kaunis ja historiallinen paikka, joka sopii hyvin erilaisiin tilaisuuksiin. Ilmapiiri ja luonnon läheisyys tekevät vierailusta ikimuistoisen.

    Kartanon läheisyydessä on noin 4 km pituinen luontopolku, joka Parkenin kautta vie Bytesholmin niemeen. Vaellus veden äärellä! Reitin varrella on taukopaikkoja ja grillikota. Matkan varrella on myös kysymysrasteja, joissa voi hieman testata historian tuntemustaan.

    Kartanossa on esillä useita näyttelyjä mm. Aseiden salakuljetus – Equity laivalla, Sibeliuksen häät sekä pienoismalli kartanoalueen rakennuksista ja ympäristöstä 1800 -luvun puolivälissä.

    Kartanon tiloja on varattavissa (vähintään 10 hengen ryhmille) esimerkiksi häät, syntymäpäiväjuhlat, valmistujaisjuhlat, kastejuhlat, koulutukset, virkistyspäivät yhteisöille ym.

    Voimme tarjota kahvitukset kotileivonnaisineen, ruokailut, ulkoiluharrastuksia sekä opastuskierros kartanossa. Räätälöimme tapahtuman ja kokemuksen toiveidenne mukaan.

    Vuoden aikana järjestämme omaa toimintaamme esim. kartanolounaita, historiallisia päivällisiä, teatterikuvaelmia, haamuvaelluksia, perhepäiviä, opastuksia. Seuraa tapahtumiamme sosiaalisessa mediassa.

    Vain 30 minuutin ajomatka Vaasasta.

    Tottesundin kartanon perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Se on toiminut aikaisemmin everstin asuinpaikkana ja sittemmin 1900-luvun jälkipuolella ja 2000-luvun alussa hallintorakennuksena. Kartanoon voi tutustua parhaiten kesäaikaan kääntymällä Maksamaan kirkonkylästä Tottesundiin. Heinäkuussa mahdollisuus myös opastettuihin kierroksiin.

    +358 40 1896 882

    info@klemets.fi

    https://tottesund.sou.fi/

    Facebook

  • Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

    W7V7+26W Storkyro

    Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto sijaitsee Isonkyrön keskustasta noin 7 km etelälounaaseen Tervanevan eteläpuolella, metsäisellä ja kallioisella mäkialueella, jonka luoteisreunalla on noin 200 metrin matkalla kuusi röykkiötä. Röykkiöt ovat läpimitaltaan 5-10 metriä ja yhdessä on vielä näkyvissä paasiarkkurakennelman jäännökset. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä viety pois aikojen kuluessa.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/tuomaanmaen-pronssikautinen-hautaroykkio/