Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Tuovilan kivisilta

    Tuovilantie 532, Tuovila

    Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta valmistui vuonna 1781, ja se on holvineen hieno esimerkki sen ajan rakennustekniikasta. Silta on 85 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä.

  • Ulkosaariston kohteet

    Merenkurkku

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Tuhannet ainutlaatuiset saaret ovat täynnä kontrasteja: sileitä kallioita, karuja kivikoita sekä reheviä metsiä ja lahtia. Jylhät majakat ja luotsiasemat muistuttavat entisaikojen elämästä. Nykyään saarilla on kesämökkejä, ja useat näistä mökeistä ovatkin entisiä kalastajien tupia. Merenkurkun saaristo on koti myös monille linnuille, jotka runsaslukuisina ovat yksi Merenkurkun nähtävyyksistä.

    Mikkelinsaarille ja Valassaarille järjestetään kesäisin maailmanperintöristeilyjä, joilla oppaat tarinoivat saarten salaisuuksista. Myös saariston yrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä ulkosaariin.

    Tutustu ulkosaariston kohteisiin!

  • Vaasan auto- ja moottorimuseo

    Myllykatu 18, 65100 Vaasa

    Vaasan auto- ja moottorimuseo

    Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Vaasan Vetaraaniauto ry:n omistama museo on viime aikoina noussut suosituksi vierailukohteeksi, jossa kokemista riittää koko perheelle!

    Museossa on näyttelyitä kolmessa kerroksessa. Autojen lisäksi esillä on menopelejä polkupyöristä moottoripyöriin, laaja kokoelma vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita sekä teemanäyttelyitä.

    +358 44 569 2690

    vvasry@gmail.com

    https://vaasanautomuseo.fi/

    Facebook

  • Vaasan kauppahalli

    Vaasanpuistikko 18, Vaasa

    Vaasan kauppahalli

    Kauppahalli on palvellut yli 100 vuotta kauppa- & kohtaamispaikkana Vaasassa. Me kauppiaat olemme ylpeitä goottilaistyylisestä kauppahalli-rakennuksesta ja sen historiaa kaikuvasta ilmapiiristä. Vaasan Kauppahalli on yksi maamme vanhimmista ja kaavasuojeltu.

    Halli rakennettiin kahdessa osassa, joista ensimmäinen, Vaasanpuistikon puoleinen osa valmistui 1902 ja toinen Kauppapuistikolle päin 1927. Vuodesta 1963 lähtien asiakkaat ovat voineet kulkea vapaasti ylä- ja alahallin välillä kulkuyhteyden kautta.

    Tule kauppahalliin syömään lounasta, nauti päälle vaikkapa kuppi cappuccinoa ja osta kotiin mukaan tuoreita eineksiä – kaikki helposti saman katon alta! Tarjolla on myös monenmoisia makuhermoja hemmottelevia erikoisherkkuja, joita löydät vain meiltä kauppahallista.

    info@vaasankauppahalli.fi

    http://vaasankauppahalli.fi/

    Facebook

  • Vaasan kaupunginteatteri

    Pitkäkatu 53, Vaasa

    Vaasan kaupunginteatteri on taiteellinen teatteri. Tuotamme laadukasta ja moniäänistä teatteritaidetta: musiikkiteatteria lauluilloista oopperaan, draamaa klassikoista nykyteksteihin sekä korkeatasoista lastenteatteria. Viihde on osa monipuolista teatteritarjontaamme.

    Teatterin tiloissa järjestetään esitystoiminnan lisäksi konsertteja, pienimuotoisia messuja sekä erilaisia asiakastilaisuuksia. Tiloissamme on tarjolla nykyaikainen kokoustekniikka sekä monipuolinen näyttämötekniikka.

    Tietoa esityksistä löytyy teatterin kotisivulta.

    +358 6 325 3961

    vkt@vaasa.fi

    https://www.vaasankaupunginteatteri.fi

    Facebook

  • Vaasan kirkko

    Kirkkopuistikko 24, Vasa

    C. A. Setterbergin suunnittelema, 1862 käyttöönotettu ja vuonna 2000 peruskorjattu, uusgoottilainen kirkko. Kolmesta alttaritaulusta tunnetuin Albert Edelfeltin – Paimenten kumarrus. Toimii tiekirkkona kesäisin.

    +358 6 326 1211

    https://www.vaasansuomalainenseurakunta.fi/

  • Vaasan Merimuseo

    Salmikatu 27, 65200 Vaasa

    vaasan merimuseo

    Vaasa oli aikoinaan merkittävä laivanvarustus- ja merenkulkukaupunki. Vaasan merimuseossa esitellään paikallisia merenkulkuperinteitä 1800-luvun laivanrakennuksesta nykypäivän huviristeilijöihin. Erilaiset kiehtovat esineet, pienoismallit, hylkylöydöt ja valokuvat tarjoavat pilkahduksen entisaikojen merenkulkijoiden elämästä.

    Vaasan merimuseo sijaitsee Palosaaren salmen rannassa. Salmi oli 150 vuoden ajan Vaasan ulkosatama ja laivanrakennuksen keskus. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rantaa reunustivat kauppiaiden puodit ja makasiinit, ja museo sijaitsee yhdessä näistä vanhoista suolamakasiineista. Laivanvarustaja Wolff rakennutti suolamakasiinin 1800-luvun puolivälissä ja rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa suolan säilövän vaikutuksen ansiosta. Alueella on yhteensä neljä alkuperäistä satamamakasiinia, joista yksi on todennäköisesti 1700-luvun lopulta ja siirretty alueelle Vanhasta Vaasasta.

    Video museosta.

    +358 50 382 8771, +358 50 575 9489

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo

  • Vaasan puistot

    Vaasa

    Vaasassa on puistoja yli 150 hehtaaria

    Vaasassa puistot ovat keskeinen osa kaupunkikuvaa. Uudet ja vanhat, pienet tai isot – kaikista puistoistamme löydät varmasti juuri sinulle sopivia kohteita. Pääset nauttimaan hoidetusta ympäristöstä ja ihailemaan monipuolista kasvillisuutta.

    Esimerkiksi historialliset, vehreät ja hoidetut puistot luovat mielenkiintoisen kulkureitistön vierailuun ja virkistykseen kaupungin keskustan ranta-alueella. Meren läheisyys antaa oman hienon sävynsä maisemaan ja luo vahvan kuvan vaasalaisesta elämästä.

    Puistot antavat vierailijoille mahdollisuuden virkistäytymiseen, viihtymiseen, liikkumiseen, sosiaalisiin tapaamisiin ja tilaisuuksiin – samalla hiljentymiseen sekä luonnosta nauttimiseen. Puistot ovat loistavia kohtaamispaikkoja, joissa asioita tehdään yksin ja yhdessä.

    https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/puistot-ja-viheralueet/puistot/

  • Vaasan seudun luontopolut ja vaellusreitit

    Metsässä
  • Vaasan Sotaveteraanimuseo

    Kirkkopuistikko 22, Vaasa

    vaasan sotaveteraanimuseo

    Vaasan Sotaveteraanimuseo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta aina jatkosodan päättymiseen saakka. Esillä on runsaasti jääkäriliikkeen, vapaussodan vaiheisiin sekä Suojeluskunta-ja Lotta Svärd järjestöihin liittyvää esineistöä. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista. Museossa on päänäyttelyn lisäksi vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

    +358 6 312 9894

    pefant@hotmail.com

    https://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/

  • Vaasan Taidehalli ja Galleria

    Senaatinkatu 1, 65100 Vaasa

  • Vaasan Työväenmuseo

    Vapaudentie 27, Vaasa

    Vaasan työväenmuseo

    Vaasan työväenmuseo on avattu 1991. Perusnäyttelyiden lisäksi museolla on pari kertaa vuodessa vaihtuvia teemanäyttelyitä. Keskeinen tehtävä on kehittää museosta monipuolinen työväenliikkeen perinteen ja historian tietokeskus. Museo tarjoaa mm. koululuokille räätälöityjä opintokäyntejä.

    +358 6 321 5805

    vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi

    http://www.saunalahti.fi/labourm/museo.htm

    Facebook

  • Valokuvagalleria IBIS

    Senaatinkatu 1, Vaasa

    Valokuva Galleria IBIS

    IBIS on ainoa valokuvataiteen esittämiseen keskittynyt galleria Vaasassa ja toimii Vaasan taidehallin yhteydessä.

    http://www.galleryibis.com

    Facebook

  • Vanha Vaasa

    Vanha-Vaasa, Vaasa

    Vanha Vaasa sijaitsee noin 7 km kaakkoon Vaasan keskustasta ja on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se on monimuotoinen maisemanähtävyys rikkaine luonto-, kulttuuri-, asutus- ja muinaishistoriallisine arvoineen.

    Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. 1370-luvulla alettiin samaan paikkaan rakentaa Korsholman linnaa. Maa nousee näillä tienoin metrin vuosisadassa. Linnan perustamisen aikoihin oli koko nykyisen kaupungin ja Vanhan Vaasan väli saaristomerta, joka ulottui kauas sisämaahan. Vielä runsaat 200 vuotta sitten purjehtivat alukset pitkin kanaalia, joka nyt miltei umpeen kasvaneena kiemurtelee vainioiden lomassa.

    Helteisenä elokuun aamuna 1852 pääsi Vaasassa tuli valloilleen. Kaivot olivat tyhjiä, kaupunkilaiset aamuaskareissaan tai pelloillaan. Monissa taloissa oli tuohi- tai olkikatto ja niiden painona riukuja ja kiviä. Ulkorakennusten välillä oli usein vain kapea sola. Iltaan mennessä oli kaupungin paikalla vain savuavia raunioita.

    Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin 7 km:n päähän rannikolle ja kaupunkioikeuksien, siirto tapahtui vuonna 1862. 1880-luvun vaihteessa alettiin rakentaa Vaasan rautatietä, jonka yhteydessä perustettiin asema myös Vanhaan Vaasaan, mutta aluetta alettiin asuttaa uudelleen vasta 1920-luvulta lähtien.

    Lue lisää Vanhasta Vaasasta.

    Lue lisää Vanhan Vaasan historiasta.

  • Verner Rasmuksen museo

    Haviståkersvägen 92, Vöyri

    Verner Rasmus museum

    Verner Rasmuksen museo on erikoinen museo, jossa on ainutlaatuinen kokoelma posliiniesineitä. Museo on monipuolinen vierailukohde jännittävine yhdistelmineen talonpoikaishuonekaluja, maatalousvälineitä ja kirjoja.

    Verner Rasmus oli Vöyrillä vuosina 1901–1988 elänyt talonpoika. Hän asusti kotitilalla, Arvidsgårdenissa, kolmen sisaruksensa eli Viktorin, Arvidin ja Ainan kanssa. Arvidsgårdenin päärakennus on vuodelta 1913. Verner asui Vöyrillä koko elämänsä muutamaa Kanadassa viettämäänsä vuotta (1927–1931) lukuun ottamatta. Hän sai elantonsa maataloudesta mutta hän oli myös harrastajamuusikko, nikkari, maalari ja keräilijä.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/54-verner-rasmuksen-museo

  • Vetokannaksen kirkko

    Gerbyntie 27, Vasa

    Arkkitehti Gösta Bergman on suunnitellut Vetokannaksen v. 1961 valmistuneen kirkon. Alttari ja saarnastuoli ovat tammea. Alttaria koristaa yksinkertainen mäntyristi. Kirkkosalissa on Erland Forbergin maalaama ylösnousemusta esittävä ikoni. Heinrichin urkutehtaan valmistamissa uruissa on 10 äänikertaa. Kirkkosaliin mahtuu 120 henkeä.

    +358 6 321 2571

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Vitmossen, pronssikauden asuinpaikka

    Kimovägen 105, Vöyri

  • Vähänkyrön kirkko

    Heikkiläntie 6, Lillkyro

    Vähänkyrön kirkko valmistui vuonna 1803.

    https://www.vahankyronseurakunta.fi/

  • Vähänkyrön kotiseutumuseo

    Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

    vähänkyrön museo

    Vähänkyrön kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa lainamakasiinissa Kyrönjoen äärellä. Näyttely kertoo entisajan elämästä, ja se on jaettu eri teemoihin, esimerkiksi lasten syntymään, hengelliseen elämään, maanviljelyyn ja sota-aikaan. Vähäkyröläisten yritteliäisyys näkyy kokoelmista, ja museo tarjoaa laajan katsauksen Vähänkyrön historiaan.

    Museon esineet kertovat entisaikain talonpoikien arkielämästä. Museossa on kalastusvälineitä, rekiä, maanviljelijöiden ja myös pläkkyreiden työkaluja. Erityisen mielenkiintoinen kokoelma esittelee Suomen todennäköisesti vanhinta kätilön tarvikkeistoa, ja näyttelyssä kuvataan entisajan synnytystapahtumaa. Näyttelyä täydentävät 1950-luvun lastenhoitajan univormu, helistimet, lastenkirjat ja kehdot. Vähässäkyrössä valmistettiin pitkään äitiyspakkauksiin kuuluneita pesuvateja. Seudun ensimmäinen kätilö, Hilja Solkela, työskenteli Vähässäkyrössä vuosina 1927-1958.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/65-vahankyron-kotiseutumuseo

  • Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset

    Vähäkyrö

    Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset. Pläkkipeltiä, jättiläisen jalkoja, historiallisia figuureita ja luonto läsnä. Koe Vähänkyrön juuret ja luonne taideteosten kautta.

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/