Ohita valikko
Nainen ja mies pyöräilemässä aurinkoisena päivänä. Taustalla näkyy vehreä puisto ja puita.

Opiskelijan elämää

Vaasassa sinun on mahdollista rakentaa itsellesi unelmiesi ura, opiskella unelmiesi alaa, seikkailla meren rannoilla, nauttia kulttuurista sekä saada energiaa harrastuksista.

Jos haluat ottaa kaiken irti elämästä, niin Vaasa on sinulle se paikka, jota kutsua kodiksi. Me yhdistämme matalat vuokrat lyhyisiin välimatkoihin ja kansainvälisen urbaanin kaupunkikulttuurin koulutusmahdollisuuksiin, jotka avaavat sinulle ovia unelmiesi työelämään.

Alta löydät linkkejä onnelliseen opiskelijaelämään ja asumiseen, jotta opiskeluaikasi Vaasassa olisi elämäsi parasta aikaa!

Opiskelija-asunnot

Vaasassa opiskelijalla on paljon asumisvaihtoehtoja. Asunnon voi vuokrata joko yksityiseltä vuokranantajalta tai opiskelija-asuntosäätiöltä.

VOAS – Vaasan opiskelija-asuntosäätiö

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö, tutummin VOAS, tarjoaa kodin noin joka viidennelle opiskelijalle Vaasassa. VOAS tarjoaa edullisia vuokra-asuntoja opiskelijoille ja heidän valikoimastaan löytyy niin yksiöitä, kaksioita kuin myös soluasuntoja. VOASin kohteita sijaitsee niin kampusalueen lähettyvillä kuin myös ydinkeskustassa.

Lue lisää: VOAS

Lärkan-säätiö

Lärkan (Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse r.s.) tarjoaa asumisvaihtoehtoja ensisijaisesti ruotsinkielisissä oppilaitoksissa opiskeleville opiskelijoille. Säätiö omistaa kaksi kiinteistöä, Lärkan I:n ja Lärkan II:n Vöyrinkaupungissa Vaasassa, ainoastaan kivenheiton päässä kauppatorista.

Lue lisää: Lärkan

Muu vuokra-asuminen

Vaasassa on myös paljon mahdollisuuksia asua vuokralla. Vuokra-asuntoja välittävät välitystoimistot ja yksityiset asunnonomistajat.

Opiskelijaravintolat ja -kahvilat

Opiskelijoilla on mahdollisuus ruokailla kaikissa opiskelijaravintoloissa korkeakoulujen kampuksilla. Opiskelijakorttia näyttämällä lounas maksaa tavallisesti noin 2,50€–5,50€.

Vaasan yliopisto ja VAMK

 • Cotton Club
 • August Restaurant
 • Mathilda (remontissa alkaen 24.2.2023)
 • Café Techno
 • Serveri
 • Café Wolff’s Street

Päivittyvät ruokalistat löydät täältä.

Novia

 • Alere
 • Ravintola W33

Päivittyvät ruokalistat löydät täältä.

Hanken

 • Café Hermes

Päivittyvät ruokalistat löydät täältä.

Åbo Akademi

 • Ravintola Alexander

Päivittyvät ruokalistat löydät täältä.

Opiskelijaravintoloiden sijainti kartalla:

Liikkuminen

Vaasassa on helppo liikkua pyörällä, bussilla tai vaikka sähköpotkulaudalla.

Pyöräily

Vaasa on ehdottomasti pyöräily-ystävällinen kaupunki. Kaupungista löytyvät hyvät pyörätiet ja liikkuminen pyörällä on kaupungissa nopeaa lyhyiden välimatkojen vuoksi.

Sähköpotkulaudat

Vaasasta löytyy sähköpotkulautoja kahdelta eri palveluntarjoajalta: Tier ja Voi. Lataa Tier app tai Voi app ja pääset kulkemaan helposti paikasta toiseen.

Joukkoliikenne

Joukkoliikennettä Vaasassa ja lähialueella hoitaa Lifti. Opiskelijoille matkustaminen taitaa olla Suomen halvinta, sillä Waltti-kortilla kertamatka maksaa vain 1 € ja kausilippukin ainoastaan 29 €!

Lue lisää: Bussiaikataulut ja -reitit

Mini-Lifti

Mini-Lifti on kaikkien vaasalaisten yhteinen auto. Arkipäivisin autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin niitä voi vuokrata vapaasti kuka tahansa.

Lue lisää: Mini-Lifti

YTHS – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa terveydenhoitolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. YTHS tarjoaa opiskelijoille esimerkiksi mielenterveyspalveluita, suun terveydenhuoltoa sekä terveystarkastuksia.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut läsnäolevaksi, sinulla on oikeus käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluita. Korkeakouluopiskelijan tulee kuitenkin muistaa maksaa Kelalle korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu joka lukuvuosi, jotta YTHS:n palvelut ovat käytettävissä.

Liikuntapalvelut

Vaasan yliopiston liikuntapalvelut

Vaasan yliopiston liikuntapalveluiden vuorot on suunnattu Vaasan yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Vaasan yksikön tutkinto-opiskelijoille ja Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Liikuntapalvelut saat käyttöösi hankkimalla liikuntatarran, jonka voi hankkia Vaasan yliopiston verkkokaupasta. Tutustu tarkemmin Liikuntapalveluihin Vaasan yliopiston verkkosivuilla.

ÅAU Sports

Åbo Akademin, Novian ja Hankenin opiskelijoille suunnattu ÅAU Sports tarjoaa monipuolisen valikoiman liikuntamahdollisuuksia. Maksamalla ÅAU Sportsin jäsenmaksun, saat käyttöösi huikean määrän etuja eri palveluntarjoajilta ympäri Vaasaa. Lue lisää ÅAU Sportsin nettisivuilta.

Vaasan kaupungin liikuntapalvelut

Vaasan liikuntapalvelut tarjoaa asukkaille monenlaisia liikuntapalveluita aina uimahallista ryhmäliikuntatunteihin. Esimerkiksi ryhmäliikuntatunneille on mahdollisuus osallistua rajoituksetta liikuntakortin hankkimalla. Liikuntakortin saa opiskelijakortilla alennettuun hintaan.

Onkilahden ulkokuntosali on avoin ja veloitukseton kaikille. Se avattiin yleisön käyttöön kesällä 2023. Kaikissa ulkokuntosalin laitteissa on opasteet, joissa on käyttöohjeet. Lisäksi opasteissa on QR-koodi, jonka avulla löytyy tarkempaa tietoa laitteen käyttömahdollisuuksista.

Vaasan pääkirjastosta voit myös lainata urheilu- ja harrastevälineitä käyttöösi kirjastokortilla.

Kansalaisopisto Alma

Vaasan kansalaisopisto Almasta jokainen löytää oman harrastuksensa. Meillä voit oppia omaksi iloksesi tai saada uusia taitoja opiskelua tai työelämää varten. Yliopisto- tai korkeakouluopiskelijana saat meiltä 10% alennuksen kurssimaksuista. Tule mukaan ja tee sitä, mistä juuri sinä nautit!

Tutustu laajaan kurssivalikoimaamme.

Vaasa tutuksi

Varsinkin uusille opiskelijoille, jotka muuttavat Vaasaan muualta, voi kaupunki tuntua tuntemattomalta. Alla oleva listaus kertoo sinulle mitä nähtävää Vaasasta löytyy!

Raippaluodon silta

Tiesitkö, että Suomen pisin silta löytyy täältä meiltä? Raippaluodon silta on ainoa yli kilometrin mittainen silta Suomessa!

Strömsö on Vaasassa

Strömsö on suuren suosion saavuttanut televisiossa pyörivä lifestyle-ohjelma. Ensimmäinen jakso lähetettiin vuonna 2002, ja alusta asti se on ollut Svenska Ylen eniten katsottu ohjelma, joten ympäristö on tuttu miljoonille suomalaisille.

Ohjelman kuvauspaikkana toimiva idyllinen huvila on oikeasti olemassa ja löytyy Vaasasta. Vuonna 1852 rakennettuun huvilaan pääsee tutustumaan opastetuilla kävelykierroksilla ja erikseen varattavilla ryhmävierailuilla. Sen ympäristö uimarantoineen on kaupunkilaisten ja turistien suosittu kohtauspaikka.

Merenkurkun saaristo

Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista. Tutustu Merenkurkun saariston ihmeisiin tarkemmin täältä.

Mikä Vanha Vaasa?

Vanha Vaasa sijaitsee noin 7 km kaakkoon Vaasan keskustasta. Alue on monimuotoinen maisemanähtävyys rikkaine luonto-, kulttuuri-, asutus- ja muinaishistoriallisine arvoineen.

Vanhassa Vaasassa sijaitsi kaupunkimme keskusta vuoteen 1852 asti, jolloin Vaasan palo tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista. Palovuonna 1852 Vaasan kaupungissa oli 3200 asukasta. Uusi kaupunki päätettiin rakentaa meren rantaan ja kaupunkioikeuksien siirto tapahtui vuonna 1862.

Lue lisää Vanhasta Vaasasta ja kaupunkimme historiasta.

Lyhyt vaasalainen kieliopas

Tervetuloa Vaasaan, kaupunkiin, jossa monikielisyys on kuin kävelylenkki merenrannalla – virkistävää ja ajoittain hieman mutkikasta!

Kaupungilla kulkiessa muualta Vaasaan muuttaneen saattaa välillä yllättää monikielisyys. Kaupan kassalla kuulet todennäköisesti ystävällisen tervehdyksen sekä sanat ”kiitos” että ”tack” samassa lauseessa. Ei hätää, pelkkä hymy riittää vastaukseksi!

Opiskelijana Vaasassa voit odottaa akateemisen annin lisäksi myös monipuolisia mahdollisuuksia kielikylvylle. Ei huolta, jos joskus sotket kielet tai sekoitat murteet – Vaasassa pidetään hauskaa kielillä ja ilmaisuvoimalla! Täällä voit piipahtaa Präntööllä, kyytsätä kaveria pyörän jopparilla ja kuvailla asioita ihan uudella tapaa. Ylihyvä!

Muista vain, että Vaasa on kaupunki, jossa hymy, ystävällisyys ja monikielisyys ovat päivän sana. Tervetuloa nauttimaan kielellisestä seikkailusta ja ottamaan rennosti kaupungissa, jossa kielillä puhuminen on aina trendikästä!

 • Vaasa on opiskelupaikkaa etsivän taivas. Kuudessa korkeakouluyksikössä on tarjolla kymmenien eri alojen tutkintoja suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

 • Ei ole ihme, että Vaasan katukuva vaikuttaa nuorekkaalta - joka viides vastaantulija on korkeakouluopiskelija!

 • Huipputekijöille huippuduunia! Täällä Vaasan seudulla tarvitaan monenlaisia osaajia juuri nyt. Tutustu Vaasan seudun tarjoamiin uusiin uramahdollisuuksiin.