Ohita valikko

Tapahtumat ja tärpit

Ei ole yllätys, että Vaasan katukuvassa näkyy paljon nuoria – täällä joka viides asukas on opiskelija. Kun suhteuttaa opiskelijoiden määrän asukaslukuun, Vaasa on yksi suurimmista opiskelijakaupungeista Suomessa!

Vaasa on noin 14 300 korkeakouluopiskelijan kotikaupunki. Sen vuoksi Vaasasta löytyy useita opiskelijayhteisöjä, jotka järjestävät tapahtumia ympäri vuoden. Katso alta lista vuosittaisista opiskelijatapahtumista Vaasassa!

Vuosittaiset opiskelijatapahtumat Vaasassa

Lisätietoa tapahtumista voit löytää ylioppilas- ja opiskelijakuntien sekä opiskelijajärjestöjen some-kanavista.

  1. Helmikuu | Fastlaskiainen

    Fastlaskiainen on perinteinen mäenlaskukilpailu, joka pidetään helmikuussa laskiaistiistaina. Useat opiskelijayhdistykset kokoontuvat laskemaan mäkeä itse rakennetuissa kelkoissa. Tapahtuma on avoin kaikille vaasalaisille opiskelijoille.

  2. Maaliskuu | Pampas Nationaldag

    Kokonainen viikko täynnä ohjelmaa, joka huipentuu suuriin opiskelijabileisiin! Pampas on yksi suurimmista opiskelijatapahtumista ruotsinkielisten opiskelijoiden keskuudessa. Tapahtuman järjestää vuosittain Pampasmaffian.

    Tapahtuma koostuu ”Olympialaisista” Vaasan kauppatorilla, opiskelijabileistä kauppakeskus Rewellissä ja seuraavan päivän sillisaamiaisesta.

  3. Maalis-huhtikuu | Boom City Appro

    Boom City Appro on approtapahtuma Pohjanmaalla, jossa suoritat tutkintoja keräämällä leimoja appropassiisi virallisissa approravintoloissa. Approkierros järjestetään Vaasan keskustassa.

    Approkierros huipentuu ikimuistoisiin jatkoihin, joissa jokainen suorittaja saa appropassilla ansaitsemansa juomatutkinnon.

  4. Huhti-toukokuu | Vappu

    Vappu on opiskelijoiden parasta aikaa! Opiskelijan vappu koostuu viikkoja kestävästä tapahtumien kirjosta, joka huipentuu toukokuun ensimmäinen päivä. Hovioikeudenrannassa voikin vapun aikaan nähdä värikkään joukon opiskelijoita haalareissaan.

  5. Syyskuu | Fuksiviikot

    Syksyn tullen uudet opiskelijat eli fuksit saapuvat Vaasaan ja valloittavat kampusalueen. Uusien fuksien kunniaksi järjestetään kastajaiset, jolloin uudet opiskelijat kastetaan osaksi korkeakouluyhteisöä. Fuksit jaetaan ryhmiin, jossa he voivat tutustua toisiinsa, sekä kilpailla erilaisilla rasteilla.

  6. Syyskuu | Vaasa Campus Festival

    Vaasa Campus Festival on korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen yhdessä organisoima festivaali, joka järjestetään yleensä elo-syyskuun vaihteessa uuden lukuvuoden alkamisen kunniaksi.

    Festivaali on kaikille opiskelijoille ja asukkaille avoin tapahtuma, mutta tapahtumassa on 18 vuoden ikäraja. Vaasa Campus Festival on ilmainen tapahtuma.

  7. Syyskuu | Rannikkoapprot

    Rannikkoapprot on Pohjanmaan suurin opiskelijatapahtuma, jossa opiskelijat suorittavat approkierroksen Vaasan keskustassa. Approilla suoritat tutkintoja keräämällä leimoja appropassiisi virallisissa approravintoloissa.

    Torilta löytyy approalue, jossa järjestetään ohjelmaa päivän aikana. Kierroksen lopuksi Vaasan torilla esiintyy usein artisteja. Appropäivän juhlallisuuksia jatketaan usein vielä jatkojen merkeissä.

  8. Joulukuu | Itsenäisyyspäivä

    Suomen itsenäisyyspäivä on juhlava tapahtuma myös opiskelijoille, sillä opiskelijajärjestöt järjestävät perinteisen soihtukulkueen Vaasan kauppatorilla. Juhlavan kulkueen päätteeksi torilla pidetään puheita molemmilla äidinkielillä ja kuorot laulavat juhlapäivän mukaisia kappaleita.

Uuden opiskelijan sanakirja

Opiskelijoiden arki koostuu opiskelusta, mutta myös traditioista ja juhlista. Nämä seuraavat termit on hyvä olla hallussa opiskelujen alkaessa.

Ainejärjestö

Yliopiston tai korkeakoulun alainen yhdistys, joka toiminnallaan yhdistää saman oppiaineen tai alan opiskelijoita. Ne toimivat mm. edunvalvontatehtävissä ja järjestävät tapahtumia.

Teknillisissä yliopistoissa ainejärjestöjä kutsutaan yleensä killoiksi.

Akateeminen vartti

Yliopistoissa käytössä oleva käytäntö, jonka mukaan opetus ja tunnit alkavat 15 minuuttia yli tasatunnin.

Alumni

Oppilaitoksesta jo valmistunut henkilö.

Approt

Vaasassakin Rannikkoapprojen muodossa vietettävät approt ovat tapahtuma, jossa kierretään keskustan baareja ja kerätään leimoja.

Haalarit ja haalarimerkit

Opiskelijahaalarit ovat korkeakouluopiskelijan tärkein asuste. Haalareiden perusteella opiskelijoiden on mahdollisuus tunnistaa kanssaopiskelijat. Opiskelujen ohessa on mahdollista kerätä haalarimerkkejä, joita tavallisesti saa esimerkiksi erilaisista opiskelijoille suunnatuista tapahtumista. Merkit tulee ommella haalareihin kiinni neulan ja langan avulla.

Opintopiste

Opintopisteet, tuttavallisemmin nopat, ovat opiskelua mittaava yksikkö. Valmistuakseen opiskelijan tulee suorittaa ennalta määrätty opintopistemäärä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 opintotuntia, ja yhteen lukuvuoteen kuuluu keskimäärin 60 opintopistettä. Korkeakoulututkinnon laajuus on yleensä 300 opintopistettä.

Sillis

Silliaamiainen, tutummin sillis, on perinteisesti vuosijuhlien jälkeisenä aamuna vietettävä tapahtuma. Siihen kuuluu vuosijuhlien virallisuuksia rennompi yhdessäolo ja ruokailu.

Sitsit

Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa opiskelijat istuvat pitkien pöytien ääressä, syöden, juoden ja laulaen.

Sitsien pukukoodi voi vaihdella laajasti teeman mukaan, mutta yleisesti sitsien pukukoodina on opiskelijahaalarit. Sitsien perinteet ja tavat voivat vaihdella opiskelijajärjestön mukaan. Parhaiten etiketin oppii sitseille osallistumalla.

Tutor

Tutorit tai tuutorit ovat yleensä vanhempia opiskelijoita, jotka ohjaavat ensimmäisen vuoden opiskelijoita opintojensa alkuun, auttavat ryhmäytymisessä ja toimivat siltana uuden opiskelijan ja opiskelupaikan välillä.

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat, myös vujut, ovat perinteisesti ainejärjestöjen tai opiskelijakuntien järjestämiä juhlallisia tapahtumia. Vuosijuhlien ohjelmaan kuuluu yleisesti illallinen, puheita, esityksiä ja ohjelmaa. Vuosijuhlien pukukoodi on eritelty yleensä juhlan kutsussa, mutta tavallisesti pukeutuminen on muodollista ja juhlavaa.

Ylioppilaskunta

Opiskelijoiden edunvalvontaa suorittava organisaatio yliopistossa. Jokaisessa Suomen yliopistossa on oma ylioppilaskuntansa. Usein ylioppilaskunnat tarjoavat myös etuja, palveluita ja järjestävät paikallisesti tapahtumia.

Haalarit väreittäin

  • Vaasa on opiskelupaikkaa etsivän taivas. Kuudessa korkeakouluyksikössä on tarjolla kymmenien eri alojen tutkintoja suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

  • Vaasassa sinun on mahdollista rakentaa itsellesi unelmiesi ura, opiskella unelmiesi alaa, seikkailla meren rannoilla, nauttia kulttuurista sekä saada energiaa harrastuksista.

  • Huipputekijöille huippuduunia! Täällä Vaasan seudulla tarvitaan monenlaisia osaajia juuri nyt. Tutustu Vaasan seudun tarjoamiin uusiin uramahdollisuuksiin.