Ohita valikko
Lähikuva kahdesta 5.-luokkalaisesta pojasta lasten vaikuttamispäivässä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Lasten mielipiteillä on merkitystä: Vaasassa testataan lasten raatia

Julkaistu: 10.1.2023

Päivitetty: 12.1.2023

Lasten raati ja lasten vaikuttamispäivä ovat Vaasan kaupungin uusia työkaluja, joilla vahvistetaan alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten lasten vaikuttamismahdollisuuksia.

Vaasalaisten lasten näkökulmia, mielipiteitä ja ideoita pystytään jatkossa paremmin hyödyntämään kaupungin hankkeissa ja toimenpiteissä. Lasten raadilla ja vaikuttamispäivillä lasten näkökulmia tuodaan osaksi suunnittelua ja päätöksentekoa.

– Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin liittyviä kysymyksiä tuodaan lasten keskusteltavaksi ja ideoitavaksi, kertoo suunnittelija Anni Toivanen.

Lasten raadin pilottikierros järjestetään maaliskuussa 2023. Siinä ovat mukana Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikinga skolan 5A-luokat sekä Pikku Kasarmin päiväkoti.

Keväällä ideoidaan Ravilaakson taideleikkivälinettä ja lastenkulttuurifestivaalia

Lasten raati järjestetään kunkin ryhmän omassa luokassa ja sitä vetävät yhdessä kaupungin työntekijä ja ryhmän oma opettaja.

Maaliskuun pilottikierroksella lasten näkemyksiä kerätään seuraavista ajankohtaisista aiheista:

  • Ravilaakson torin taideleikkiväline
  • Lapsiystävällinen kunta -mallin toimenpiteet
  • Lätäkkö-lastenkulttuurifestivaali
  • Vaasan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma

– Tarkoituksena on, että kaikki Vaasan seudun alakoulut ja päiväkodit voivat hakea lasten raatiin mukaan tulevina vuosina, Toivanen kertoo.

Lasten vaikuttamispäivässä tutustutaan päätöksentekoon

Lasten vaikuttamispäivässä koululaiset vierailevat Vaasan hallintotalolla tutustumassa kunnan päätöksentekoon sekä erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

– Pilottikierroksella loka-marraskuussa 2022 mukana olivat Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikingan koulun 5A-luokat. Viidesluokkalaiset pääsivät kertomaan omia näkemyksiään Onkilahden puiston kehittämisestä, Toivanen kertoo.

Lapset toivoivat puistoon muun muassa koripallokenttää, isompaa trampoliinia ja pulkkamäkeä. Lasten ideat otetaan huomioon puiston suunnittelussa.

– Otimme syksyllä talteen kaikki lasten ideat, ja osa niistä voidaan toteuttaa myös muissa kaupungin kehityskohteissa, Toivanen kertoo.

Lasten vaikuttamispäivä järjestetään jatkossa vuosittain loka-marraskuussa.

Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa.

– Lasten oikeuksiin kuuluu, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin. Lasten kuuleminen on siis myös lapsiystävällisen kunnan kehittämistyössä erittäin tärkeää, Toivanen korostaa.

Lasten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen on myös kirjattu Vaasan kaupungin osallistumisohjelmaan (pdf)

Lasten raatia ja lasten vaikuttamispäivää on kehitetty Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa, joka on Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki –ohjelman osarahoittama.