Ohita valikko
Nainen ja mies pyöräilemässä aurinkoisena päivänä. Taustalla näkyy vehreä puisto ja puita.

Asukasenerginen Vaasa - kohti kestävää kaupunkia asukasenergialla

Vaasan strateginen tavoite on olla hiilineutraali 2020-luvulla. Ympäristöministeriön rahoittamassa Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa vahvistetaan kaupungin kestävyystyön asukaslähtöisyyttä ja osallisuutta toteuttamalla vaasalaisten ideoita kestävämpään kaupunkielämään. Asukasosallisuus edistää reilua ja sosiaalisesti kestävää vihreää siirtymää.

Kaupungeilla ja kunnilla on tärkeä rooli vihreän siirtymän edistämisessä. Vastaavasti kaupunkilaiset ovat avainasemassa ideoimassa, miltä kestävä elämäntapa voi näyttää. Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa yhteiskehitetään kestävän kaupunkielämän kokeiluja asukkaiden, paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Kokeiluista kerätään oppeja toimintamalleiksi Vaasan kaupungille sekä skaalattaviksi muille kunnille.

Kestävyystoimien tulee tukea sosiaalisesti kestävää kehitystä, jonka tarkoituksena on turvata ihmisten hyvinvointi ja tasavertaiset mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon. Hankkeen kokeilut vahvistavat sosiaalisesti kestävää kehitystä mahdollistamalla osallistumisen paikkoja asukkaille, joiden ääni kuuluu usein heikommin päätöksenteossa. Tuemme esimerkiksi maahanmuuttajien osallistumista kielellisen saavutettavuuden avulla. Hankkeen kokeiluja esitellään Vaasa EnergyWeek -tapahtumassa

Hankkeen kesto

1.1.2022 – 31.5.2023

Hankeorganisaatio

Hanketta ohjaa kaupungin konsernihallinnon hallinto ja asiointi -yksikkö ja sitä toteutetaan poikkihallinnollisesti viheralueyksikön, kotouttamispalveluiden ja kulttuuritoimen kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Stormossen, Vaasan Setlementti, Vaasan 4H, Etelä-Sudan ja SudanSawa yhdistys ry, sekä Vaasan Somalinaisten kehitys ry.

Hankkeen kokeilut

Lasten vaikuttamispäivä

 

Lähikuva kahdesta 5.-luokkalaisesta pojasta lasten vaikuttamispäivässä.
Lasten vaikuttamispäivän pilottikierroksella syksyllä 2022 Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikingan koulun 5A-luokat osallistuivat Onkilahdenpuiston ideoimiseen. Hyviä ideoita tuli runsaasti ja lapset äänestivät niistä suosituimmat.

Asukasenerginen Vaasa-hankkeessa kokeillaan uusia tapoja lisätä lasten osallisuutta Vaasan kaupungin asioihin ja päätöksentekoon.

Lasten vaikuttamispäivässä 5.-luokkalaiset vierailevat Vaasan kaupunginvaltuuston salissa Hallintotalolla tutustumassa kunnan päätöksentekoon sekä erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Päivässä vierailee kaupungin päättäjiä ja nuorisovaltuuston jäseniä kertomassa omasta työstään, ja koululaiset pääsevät myös antamaan omia näkemyksiään johonkin kaupungin ajankohtaiseen aiheeseen. Pilottikierroksella lasten vaikuttamispäiviä testasivat Vikingan koulun ja Onkilahden yhtenäiskoulun 5A-luokat. Ensimmäistä lasten vaikuttamispäivää pohjusti ennakkotehtävä kuntavaikuttamisesta oman opettajan ohjaamana, sekä tutustumisvierailu kehittämiskohteena olevaan Onkilahdenpuistoon.

Lasten vaikuttamispäivät järjestetään jatkossa syksyisin loka-marraskuussa.

Lasten raati

Lähikuva lapsen käsistä ja lapsen kirjoittamasta tekstistä "Kehitettävää".

Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin liittyviä kysymyksiä tuodaan lasten keskusteltavaksi ja ideoitavaksi. Lasten raati järjestetään ryhmän omassa luokassa ja sitä fasilitoivat yhdessä kaupungin työntekijä ja ryhmän oma opettaja.

Lasten raadin pilottikierros järjestetään maaliskuussa 2023 ja siinä ovat mukana Vikingan koulun ja Onkilahden yhtenäiskoulun 5A-luokat, sekä Pikku Kasarmin päiväkoti.

Ristinummen viljelylaatikkopuutarha

Vihanneksia viljelylaatikoissa, joiden taustalla on ihmisiä pöydän ääressä.

Keväällä 2022 hankkeessa perustettiin asukkaiden toiveesta viljelylaatikkopuutarha Ristinummelle. Puutarhatoiminnalla tuetaan maahanmuuttajien kotoutumista ja kiertotaloutta. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Ota yhteyttä