Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Lasten vaikuttamispäivässä visioitiin tulevaisuuden Vaasaa

Julkaistu: 8.12.2023

Päivitetty: 11.12.2023

Mikä on yleiskaava? Missä haluaisit asua ja miten Vaasassa liikutaan vuonna 2040? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat vaasalaiset viides- ja kuudesluokkalaiset lasten vaikuttamispäivässä hallintotalolla.

Lasten vaikuttamispäivinä 16.11. ja 21.11. vaasalaiset alakoululaiset pääsivät tutustumaan kaupungin päätöksentekoon Vaasan hallintotalolla. Mukana olivat Tervajoen koulun 5.-6.-yhdysluokka sekä Haga skolan 5. luokka.

Lapset pääsivät muun muassa tutustumaan Vaasan kaupungin yleiskaavaan 2040 ja kertoa siihen liittyen omia ideoitaan.

– Yleiskaavalla suunnitellaan koko kaupunkia. Sen tehtävänä on kaupungin eri toimintojen, kuten asutuksen, työpaikkojen, palvelujen sekä viher- ja virkistysalueiden sijoittamisen yleispiirteinen ohjaaminen ja yhteensovittaminen, kertoi yleiskaavoittaja Lauri Ovaska.

Tervajoen koulun 5.-6.-luokan ideoita Vaasan yleiskaavaan 2040:

 • Lisää palveluja Vähäänkyröön, esimerkiksi kauppakeskus ja kunnan palvelut
 • Asuinalueet palvelujen lähelle Tervajoelle ja Vaasaan.
 • Vaasan ja Vähänkyrön alueella liikutaan vuonna 2040 yksityisautoilla ja julkisilla kulkuvälineillä, kuten paikallisjunalla ja vesitaksilla tai -bussilla
 • Vuonna 2040 Vaasassa tuotetaan sähköä uusiutuvilla energialähteillä kuten tuulivoimalla, ääniaalloilla, puulla ja vesivoimalla. Ympäristö huomioidaan lajittelemalla roskat roskiin ja rakentamalla oma jätteenkäsittelylaitos Vähäänkyröön.

Haga skolan 5.-luokkalaisten ideoita Vaasan yleiskaavaan 2040:

 • Vaasan parhaat nähtävyydet: Vanhan Vaasan rauniot, Vanha Vaasa
 • Missä haluaisit asua vuonna 2040: kotona, Vanhassa Vaasassa, Gerbyssä, lähellä Öjbergetiä, Höstvedellä, Haapaniemellä
 • Miten Vaasassa liikutaan ja matkustetaan vuonna 2040: lentävä auto, auto, bussi, kävellen

 

Lasten ideoita viedään eteenpäin

Lasten ehdotuksia ja ideoita käsitellään seuraavaksi muun muassa nuorisovaltuustossa sekä Vähänkyrön aluelautakunnassa. Vaikuttamispäivän antia pyritään myös mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään yleiskaavan suunnittelussa.

– Lapsilta saadut ajatukset ovat arvokkaita ja täydentävät hyvin muuta kaavan alkuvaiheessa käymäämme vuorovaikutusta, Ovaska kertoo.

Keväällä lasten raateja

Lasten vaikuttamispäivien lisäksi Haga skolan ja Tervajoen koulun oppilaat pääsevät keväällä osallistumaan lasten raatiin.

Lasten raati on uusi toimintamalli, jolla lasten näkökulmia tuodaan osaksi Vaasan kaupungin hankkeiden suunnittelua ja päätöksentekoa. Kouluille ja päiväkoteihin jalkautuvassa lasten raadissa lapset pääsevät kertomaan näkemyksiään ja ideoitaan kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin.

Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa. Lasten oikeuksiin kuuluu, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Miten lapset voivat vaikuttaa Vaasassa?

 • Lasten vaikuttamispäivässä 5.-6.-luokkalaiset tutustuvat kaupungin päätöksentekoon sekä erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Järjestetään vuosittain loka-marraskuussa.
 • Luokat vierailevat Vaasan hallintotalon valtuustosalissa, ja vierailun yhteydessä lapsilta voidaan kerätä mielipiteitä johonkin ajankohtaiseen kysymykseen esimerkiksi työpajan tai kyselyn avulla.
 • Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa voidaan tuoda kaupungin eri toimialojen ajankohtaisia aiheita lasten pohdiskeltavaksi ja keskusteltavaksi.
 • Työpaja tapahtuu ryhmän omassa luokassa/tilassa ja sitä vetävät yhdessä kaupungin työntekijä ja ryhmän oma opettaja.