Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Taide-elokuvan ensi-ilta Pohjanmaan museossa 26.1.

Julkaistu: 23.1.2024

Pohjanmaan museossa julkaistaan tammikuun lopussa Valentina Gelainin uusi videoteos “Huiput” (The Peaks). Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita taide-elokuvan ensi-iltaan 26.1.2024 klo 16–18 Pohjanmaan museolle, jossa avataan taiteilijan viimeisintä monitaiteista projektia, jonka päätuotantona on taide-elokuva.

Huiput -teoksessa tutkitaan psyykkisiä ilmentymiä, niiden välisiä yhteyksiä ja pohditaan mitä voidaan saavuttaa kiinnittämällä enemmän huomiota asioihin olemalla tietoisempia alitajunnasta. Hyödyntäen Pohjanmaan maisemia ja niiden erityisiä muodostelmia, Huiput syöksee meidät surrealistisiin ja unenomaisiin tiloihin, joissa ihminen voi sulautua ja siirtyä tietoisen olemuksen tuonpuoleiseen, josta olemme muodostuneet. Teoksen ajatuksia nostattavassa kerronnassa hyödynnetään paikkoja kuten Ilveskivi ja Pirunpesä ilmentämään ihmisen sisäisiä sokkeloita ja kuvastamaan sitä äärettömyyttä, johon ehdoitta kuulumme ja joka kuuluu meihin; todellisuutta, joka usein jää huomiotta.

Tapahtuman aikana pääsali toimii kohtaamispaikkana, jossa ihmiset voivat nauttia tarjoiluista sekä keskustella taiteilijan, yhteistyökumppaneiden ja muiden osallistujien kanssa.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Vaasan kaupungin museoiden ja Elokuvakeskus Botnia ry:n kanssa.

Taidefilmiä/projektia tukevat Taiteen edistämiskeskus (Taike), Svenska Kulturfonden & Svensk-Österbottniska Samfundet. Tapahtumaa tukee myös Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.

Taidetta subjektiivisen kokemuksen ja itsetutkiskelun avulla

Valentina Gelain (Feltre, 1992) on Pohjanmaalla asuva nykytaiteilija. Hän valmistui kuvataiteesta (BA-MA) Brera Academy of Fine Artsista Milanosta, Italiasta.

Subjektiivisen kokemuksen ja itsetutkiskelun avulla Gelain tutkii ihmisen eksistentialismiin liittyviä kysymyksiä saaden vaikutuksia suoraan henkisestä ja emotionaalisesta, symbolisesta ja unenomaisesta sfääristä. Tietoisuuden ja tiedostamattomuuden sekä näkemisen ja kuvittelun välistä lankaa venyttäen tasapaino liikkuu (itse)analyysin, tietoisuuden ja empaattisen tasapainon etsimisen kautta; kutsumalla kahlitsemattomia resursseja ja muiden ymmärtämiseen itsestämme alkaen. Havaintojen moninaisen avautumisen ansiosta käsitellään erilaisia tutkimusaiheita, kuten sisäisiä konflikteja, henkisiä maisemia ja lunastusta, muodon ja sisällön, kuvan ja aikomuksen synergian avulla. Tieteidenvälinen taiteilija Gelain tutkii subjekteja ja kuvitelmia eri kielten ja viestintävälineiden avulla, jotka voivat auttaa parhaiten ilmaisemaan hänen työvisionsa.

Ohjelma:

16.00 – tervetulotoivotukset Pohjanmaan museon pääsalissa.

16.15 – esityksen aloitus uudessa auditoriossa (videon pituus noin 9 minuuttia)

17.25 – taiteilijan puhe / Kysymyksiä ja vastauksia -hetki uudessa auditoriossa