Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Kuva, jossa lukee Heritage Talks in Kvarken sekä Merenkurkku Kvarken World Heritage.

Heritage Talks in Kvarken

Helmikuussa 2023 ystävänpäivän viikolla järjestettiin ensi kertaa Merenkurkun saariston maailmanperinnön uusi verkkoluentokonsepti, Heritage Talks in Kvarken! Vuoden 2023 luentojen taustateemana on tyrni ja maankohoamismetsä.  Lue lisää pudotusvalikosta alta vuoden 2023 Heritage Talkseista! Helmikuun 2023 Heritage Talksit järjesti opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Merenkurkun maailmanperintö ry:n vetämä Luova Merenkurkku -hanke.

Kuvassa lukee Heritage Talks in Kvarken 2023, tyrni ja maankohoamismetsä.

Heritage Talks in Kvarken 2023

Luova Merenkurkku -hanke järjesti ensimmäistä kertaa Heritage Talks in Kvarken nimisen kahden verkkoluennon sarjan helmikuussa ystävänpäivän viikolla keskiviikkona 15.2.2023 ja torstaina 16.2.2023 klo 18. Luennot järjestettiin Teamsin välityksellä, ja ne olivat avoimia kaikille ilman ennakkoilmoittautumista. Luennot pidettiin ruotsiksi, alla tiivistelmät suomeksi. Vuoden 2023 Heritage Talkseilla oli myös oma Facebook-tapahtumansa.

Heritage Talks in Kvarken 2023 tarjosi inspiraatiota ja aloitteita uusiin luoviin ratkaisuihin tuotteissa, palveluissa ja elämyksissä Merenkurkussa ja Korkearannikolla. Kohderyhmänä olivat ensisijaisesti esimerkiksi elintarvike-, ravintola- ja matkailualan sekä muiden luovien alojen yrittäjät Merenkurkussa ja Korkearannikolla, mutta kaikki kiinnostuneet olivat tervetulleita inspiroitumaan.

Kuvassa on tekstinä tiivistelmät Heritage Talks in Kvarken 2023 -verkkoluennoista.

Keskiviikko 15.2.2023 klo 18

Luennoija Maria Ehrnström-Fuentes, Hanken
Vaatteet, joilla on juuret – miten lampaanvilla, maiseman historia ja paikallinen osaaminen edistävät kestävämpää taloutta

Merenkurkun maailmanperintömaisemaa on perinteisesti leimannut lampaankasvatus, ja vielä muutama vuosikymmen sitten lampaanvillan käsittely oli luonnollinen osa paikallista taloutta. Tarkastellaan yhdessä, miten paikallinen villaperintö voisi auttaa luomaan enemmän vaatteita, joilla on juuret, ja miten paikallistalous ja maiseman luonnon monimuotoisuus hyötyisivät samalla.

Torstai 16.2.2023 klo 18

Luennoija Mats Sabel, Dynamo Närpes
Mats Sabel, Dynamo Närpes: Maatilamyymäläverkosto Ruokamaa Pohjanmaalla – miten pääset mukaan?

Mitä maatilamyymälän perustaminen tarkoittaa, onko alueella kilpailua, ja pitääkö kaiken luovan olla uutta? Onko ruoka matkailutuotteena edelleen trendi? Onko kasvistossamme ja eläimistössämme jotain todella ainutlaatuista, ja miten voimme hyödyntää näitä raaka-aineita?

Oheistoiminta

Viikon aikana vierailukeskus Maailmanperintöportilla Raippaluodossa oli paikalla henkilökuntaa, ja kävijöillä oli mahdollisuus ostaa lippu Weichsel-näyttelyyn, shoppailla maailmanperintöpuodissa tai pelata Merenkurkun hirviö -pakopeli. Lue lisää Maailmanperintöportin palveluista täällä, ja pakopelistä täällä.

Pyysimme myös alueen yrittäjiä osallistumaan viikkoon ja sen teemaan omassa toiminnassaan ja sosiaalisen median kanavissa. Esimerkiksi Vaasan pääkirjasto järjesti Merenkurkku-aiheisen kirjanäyttelyn ja ravintola Berny’s tarjosi tyrnijuustokakkua. Klikkaa kuvat suuremmaksi.

Tapahtuman taustalla

Ajatuksena oli luoda malli Heritage Talkseista, jotta niitä voi järjestää jatkossakin. Vuoden 2023 teema, tyrni ja maankohoamismetsä, perustuu maailmanperintöarvojen lisäksi Luova Merenkurkku-hankkeessa vuonna 2022 lanseerattuihin maailmanperintötuotteisiin, katso kuvia alta. Tapahtuman järjesti Merenkurkun maailmanperintö ry:n Luova Merenkurkku -hanke, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Pöydällä pitsiliina, tyrnikuosinen tarjotin ja kahvikuppi, jossa kahvia.
Luova Merenkurkku -hankkeessa tuotettu tyrnikuosinen kotimainen vaneritarjotin, myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla.
Syksyinen graafinen postikortti Merenkurkusta. Valkoisia kurkia, ruskan värisiä saaria.
Luova Merenkurkku -hankkeessa yhteistyössä Studio Strandmanin kanssa tuotettu postikortti, joka kuvaa saaristoa syksyllä. Myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla.

Helmikuun 2023 Heritage Talksit järjesti opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Merenkurkun maailmanperintö ry:n vetämä Luova Merenkurkku -hanke.

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo.