Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Kuvassa teksti heritage talks in kvarken ystävänpäivän viikolla 2023.

Heritage Talks in Kvarken

Helmikuussa 2023 ystävänpäivän viikolla polkaistaan käyntiin Merenkurkun saariston maailmanperinnön uusi verkkoluentokonsepti, Heritage Talks in Kvarken! Vuoden 2023 luentojen taustateemana on tyrni ja maankohoamismetsä.

Luova Merenkurkku-hanke järjestää Heritage Talks in Kvarken nimisen kahden verkkoluennon sarjan helmikuussa ystävänpäivän viikolla keskiviikkona 15.2.2023 ja torstaina 16.2.2023 klo 18. Luennot järjestetään Teamsin välityksellä, ja ne ovat avoimia kaikille ilman ennakkoilmoittautumista. Teams-linkki julkaistaan samalla viikolla tällä sivulla ja Facebook-tapahtumassa. Luennot ovat ruotsiksi, tässä tiivistelmät suomeksi:

 • Keskiviikko 15.2.2023 klo 18
  Luennoija Maria Ehrnström-Fuentes, Hanken
  Vaatteet, joilla on juuret – miten lampaanvilla, maiseman historia ja paikallinen osaaminen edistävät kestävämpää taloutta
  Merenkurkun maailmanperintömaisemaa on perinteisesti leimannut lampaankasvatus, ja vielä muutama vuosikymmen sitten lampaanvillan käsittely oli luonnollinen osa paikallista taloutta. Tarkastellaan yhdessä, miten paikallinen villaperintö voisi auttaa luomaan enemmän vaatteita, joilla on juuret, ja miten paikallistalous ja maiseman luonnon monimuotoisuus hyötyisivät samalla.
 • Torstai 16.2.2023 klo 18
  Luennoija Mats Sabel, Dynamo Närpes
  Mats Sabel, Dynamo Närpes: Maatilamyymäläverkosto Ruokamaa Pohjanmaalla – miten pääset mukaan?
  Mitä maatilamyymälän perustaminen tarkoittaa, onko alueella kilpailua, ja pitääkö kaiken luovan olla uutta? Onko ruoka matkailutuotteena edelleen trendi? Onko kasvistossamme ja eläimistössämme jotain todella ainutlaatuista, ja miten voimme hyödyntää näitä raaka-aineita?

Heritage Talks in Kvarken 2023 tarjoaa inspiraatiota ja aloitteita uusiin luoviin ratkaisuihin tuotteissa, palveluissa ja elämyksissä Merenkurkussa ja Korkearannikolla. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti esimerkiksi elintarvike-, ravintola- ja matkailualan sekä muiden luovien alojen yrittäjät Merenkurkussa ja Korkearannikolla, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita inspiroitumaan.

Oheistoiminta

Viikon aikana vierailukeskus Maailmanperintöportilla Raippaluodossa on paikalla henkilökuntaa ti-pe 14.-17.2. klo 10–18. Avoimessa galleria Arte Maressa on tarjolla ilmaista opastusta 17.2. Matilda Energrenin näyttelyyn Sunwards. Opas on paikalla klo 10-12 ja 13-15. Osta myös lippu Weichsel-näyttelyyn tai pelaa Merenkurkun merihirviö -pakopeli, joka varataan verkossa. Samalla voit ostaa maailmanperintötuotteita pienestä puodistamme. Lue lisää Maailmanperintöportin palveluista täällä, ja pakopelistä täällä.

Haluatko ottaa osaa viikkoon ja teemaan omalla ohjelmallasi? Kerro meille, niin me sometamme siitä kanavissamme! Yhteystietomme:

Projektinvetäjä Piia Orava, piia.orava@kvarken.fi, 044 749 0033
Suunnittelija Fia Antus, fia.antus@kvarken.fi, 044 491 4727

Tapahtuman taustalla

Ajatuksena on luoda malli Heritage Talkseista, jotta niitä voi järjestää jatkossakin. Vuoden 2023 teema, tyrni ja maankohoamismetsä, perustuu maailmanperintöarvojen lisäksi Luova Merenkurkku-hankkeessa vuonna 2022 lanseerattuihin maailmanperintötuotteisiin. Tapahtuman järjestää Merenkurkun maailmanperintö ry:n Luova Merenkurkku -hanke, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kurkien siluetteja ja syksyistä saaristomaisemaa yläilmoista, graafinen teos.
Syksyinen postikortti, myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla.
Pöydällä pitsiliina, tyrnikuosinen tarjotin ja kahvikuppi, jossa kahvia.

Tyrnikuosinen tarjotin, myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla.