Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Pipopäinen henkilö katsoo Saltkaretin näkötornista avautuvaa moreenimaisemaa.

Luova Merenkurkku

Hanke kesti marraskuusta 2021 kesäkuuhun 2023.
Luova Merenkurkku -hankkeen tavoitteena oli kehittää Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen tiloja ja kävijäkokemuksia sekä miettiä uusia maailmanperintötuotteita ja tapahtumia.

Hankkeen kohderyhmä oli pääosin kävijät sekä paikalliset toimijat ja yrittäjät. Hanketta veti Merenkurkun maailmanperintö ry, ja sitä rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke kesti marraskuusta 2021 kesäkuuhun 2023. Hankevetäjänä toimi Piia Orava, ja hankesuunnittelijana Fia Antus. Lue lisää ja katso kuvia hankkeen eri osa-alueista alapuolella olevista pudotusvalikoista. Saat kuvat suuremmiksi ja kuvatekstit esiin klikkaamalla kuvia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo.

Huomioithan, että tällä sivulla olevat kuvat ovat Merenkurkun maailmanperintöyhdistyksen omistuksessa. Muut toimijat eivät saa käyttää niitä ilman, että ovat ensin neuvotelleet yhdistyksen kanssa. 

1. Tilat

Vierailukeskus Maailmanperintöportti

Vierailukeskus Maailmanperintöportin aulaa uudistettiin uusilla kylteillä, kalusteilla ja lisävalaistuksella. Kesän 2023 aikana aulaan tulee vielä uusi infotiski. Kaikki nämä tekevät aulasta saavutettavamman kaikille kävijöille.

Lisäksi aulaan avattiin lasten talo alkukesän 2023 aikana. Taiteilija Sanna Ek loi uuden ja fantasiamaisen kuvamaailman yhteen aulan venevajoista, joka houkuttelee lapsia ja aikuisiakin tutustumaan Merenkurkun saariston maailmanperintöön uudella tavalla!

Kuvassa punaisia venevajoja muistuttavia rakennelmia.
Venevajarakennelmien määrää Maailmanperintöportin aulassa vähennettiin viidestä kolmeen. Näin saatiin lisää kaivattua tilaa.
Lasten talo Maailmanperintöportin aulassa. Talon näytöllä pyörii talon kuvitukseen liittyviä pieniä tehtäviä.
Uudistuksia Maailmanperintöportin aulassa ja puodissa.
Uudistuksia Maailmanperintöportin aulassa. Penkille on mukava istahtaa levähtämään ja viettämään aikaa.

Infopisteet

Maailmanperinnön viralliset infopisteet päivittyivät uusilla visuaalisilla materiaaleilla ja kalusteilla!  Infopisteitämme ovat Café & Restaurant Salteriet, Korsnäsin kirjasto, Bergön kirjasto, Merenkurkun venemuseo, ravintola Strand-Mölle, Vöyrin pääkirjasto ja VisitVaasan kesäinfo Vaasan kauppatorilla. Täältä löydät infopisteiden tarkemmat tiedot.

Kuvakooste ravintoloista, joissa on Merenkurkun saariston infopiste: Salteriet Svedjehamnissa ja Strand-Mölle Molpessa.
Kuvakooste kirjastoista, joissa on Merenkurkun saariston infopiste: Bergön, Korsnäsin ja Vöyrin kirjastot. Tiiraveistos vahtii jokaista infopistettä.
Merenkurkun saariston infopisteet löytyvät myös Merenkurkun venemuseosta ja VisitVaasan kesäinfosta Vaasan kauppatorilta.

Graafinen ilme

Uusi graafinen ilme näkyy maailmanperinnöllemme luodussa lehtisessä ja roll-upissa, katso kuvat alla. Roll-up on käytössä vierailukeskuksessamme, infopisteissämme sekä Merenkurkun saariston maailmanperinnön parissa työskentelevillä toimijoilla (klikkaa kuvaa suuremmaksi). Lehtinen kokoaa täsmävinkit lisätiedon äärelle. Hae oma lehtisesi Maailmanperintöportilta tai infopisteiltä!

 

Kuva Merenkurkun saariston lehtisestä, jossa on QR-koodit ja tietoa maailmanperintökohteesta ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.
Kaksipuolinen flyer.
Kuvakooste Maailmanperintöportilta ja muutamilta infopisteiltä löytyvistä eläintarroista, jotka kertovat pieniä faktoja maailmanperinnöstämme. Löydätkö vierailukeskuksen aulasta ne kaikki?

2. Tuotteet

Merenkurkku-villapaita

Käsityön talo Loftetin kanssa aloitettiin yhdessä myös prosessi kohti Merenkurkku-villapaitaa. Loftet jatkaa projektin parissa työskentelyä, ja syksyllä 2023 on projektin aloitustyöpaja. Seuraa prosessin etenemistä Loftetin sivuilta.

Luova Merenkurkku suunnitteli Merenkurkun villapaitahankkeelle viestintämateriaaleja. Loftet pidättää oikeuden muutoksiin.

Postikorttisarja 2023

Vuodelle 2023 luotiin postikorttisarja, joka kuvastaa maailmanperintöä lasten talon taiteilijan Sanna Ekin silmin. Sarjan kahdessa kuvituksessa leikitellään lasten talon kuvituksilla, jotta jokainen voi hankkia mukaansa pienen palan talon taidetta. Yhdessä kuvituksessa kuvataan maailmanperintömme taustasyytä, jääkautta, hauskalla tavalla Suomen (hankehetkellä) pisimpään siltaan verrattuna. Viimeisessä kuvituksessa testattiin, miltä Merenkurkun saaristo oma ”Muumilaakso” näyttää. Kortit tulevat myyntiin vierailukeskus Maailmanperintöportille kesän aikana.

Postikorttisarja ja tarjottimet 2022

Yhteistyössä Studio Strandmanin kanssa luotiin Merenkurkun saariston maailmanperinnölle uutta kuvamaailmaa postikorttien muodossa. Kuvituksien eri vuodenajoilla haluttiin korostaa, kuinka maailmanperintöalueen voi kokea ympäri vuoden. Tyrnikuvituksesta tehtiin myös kotimainen vaneritarjotin. Myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla. Klikkaa kuvat suuremmaksi.

Pilottipaketti 2022

Ideabutiikin kanssa toteutettiin pilottipaketti, jossa yhdistettiin maailmanperinnön geologisia ydinmaisemia saaristossa eläviin eläimiin. Merikotkissa näkyy ikoninen De Geer -moreenimaisema. Ahventen raidoista paljastuu kaloille erittäin tärkeä fladojen ja kluuvien ketju. Tuotteet on valmistettu kotimaisesta vanerista, ja niitä on myynnissä rajoitettu erä vierailukeskus Maailmanperintöportilla. Tuotekuvat on otettu Granösundin saaristolaismuseossa. Klikkaa kuvat suuremmaksi.

3. Kävijäkokemukset

Merenkurkun merihirviö -pakopeli

Hankkeen aikana tehtiin Merenkurkun merihirviö -pakopeli yhteistyössä Robot Workshop Finlandin ja KvarkenEscapen kanssa. Peli pelataan Maailmanperintöportin Weichsel-päänäyttelyssä. Lue lisää ja varaa pelisi täältä. Pelin idea yhdistää Merenkurkussa jo 1900-luvun alkupuolella bongatun merihirviön maailmanperintöön.

Muita kävijäkokemuksia

4. Tapahtumat

Lasten maailmanperintö -kesänäyttelyt

Maailmanperintöportin lasten taloa varten luotu ja digitoitu kuvamaailma on niin upea, että päätimme järjestää kiertävän kesänäyttelyn taiteilija Sanna Ekin alkuperäismaalauksista. Kesän 2023 aikana taulut kiertävät Vöyrin pääkirjastossa 16.-30.6. ja Korsnäsin kirjastossa 1.7.-30.7. Haluaisitko sinä pitää oman lasten maailmanperintönäyttelyn? Ota yhteyttä Merenkurkun asiakaspalveluun: +358 50 3466 200 tai info@kvarken.fi

Heritage Talks in Kvarken

Helmikuussa 2023 ystävänpäivän viikolla pilotoimme ensi kertaa Heritage Talks in Kvarken -inspiraatioluennot. Tällä kertaa inspiroimme maailmanperintöön liittyvästä teemasta tyrni ja maankohoamismetsä, ja kohderyhmänä oli ensisijaisesti yrittäjät. Lisätietoa tapahtumasta löydät tapahtuman kotisivulta tai Facebook-tapahtumasta. Tavoitteena on, että Heritage Talks in Kvarken -konsepti jää elämään ja jatkossa järjestettäisiin Heritage Talkseja eri teemoista.

Merenkurkun saariston tarinaillat

Syksyllä 2022 järjestimme saariston tarinailtoja, joissa kuultiin ja kerrottiin tarinoita ympäri saariston. Jokaisella illalla oli oma teema ja paikka. Lisäinfoa löydät tapahtuman sivulta tai Facebook-tapahtumasta Berättarkvällar i Kvarkens skärgård – Tarinaillat Merenkurkun saaristossa.

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää Luova Merenkurkku -hankkeeseen liittyen, ota yhteyttä Merenkurkun saariston asiakaspalveluun.