Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
Bild med text Heritage Talks in Kvarken på alla hjärtans vecka 2023.

Heritage Talks in Kvarken

På alla hjärtans vecka i februari 2023 lanserar världsarvet Kvarkens skärgård ett nytt föreläsningskoncept online, Heritage Talks in Kvarken! Temat för föreläsningarna 2023 är havtorn och landhöjningsskog.

Projektet Kreativa Kvarken arrangerar en serie av två onlineföreläsningar Heritage Talks in Kvarken i februari under Alla hjärtans dag veckan, onsdagen 15.2.2023 och torsdagen 16.2.2023. Föreläsningarna hålls via Teams och är öppna för alla utan registrering. Teams-länken kommer att publiceras senare på denna webbplats och på Facebook-evenemanget. Föreläsningarna är på svenska.

Med Heritage Talks in Kvarken 2023 vi vill ger inspiration och initiativ till nya kreativa lösningar för produkter, tjänster och upplevelser. Målgruppen är i första hand företagare, föreningar och organisationer men alla intresserade är välkomna att inspireras.

Onsdag den 15.2.2023 kl. 18

Föreläsare Maria Ehrnström-Fuentes, Hanken
Kläder med rötter: hur fårull, landskapets historia, och lokalt kunnande bidrar till en mer hållbar ekonomi

De senaste åren har sett ett uppsving i stickivern i hela Finland. Det finns också en stor efterfrågan på textilier och kläder som är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara. Över lag ökar efterfrågan på naturliga fibrer både i den globala beklädnadsindustrin och i lokalt hantverk. Det finns också en begynnande trend för kläder och fibrer som är förankrade i den lokala kulturen, det vill säga en trend där ’kläder med rötter’ ges ett allt större värde. Traditionellt har världsarvslandskapet i Kvarken präglats av fårbete och för ett par decennier sedan var hanteringen av fårull en naturlig del av den lokala ekonomin. I det här seminariet utforskar vi tillsamman hur det lokala ullarvet skulle kunna bidra till att skapa mer kläder med rötter på ett sätt som också gynnar den lokala ekonomin och biodiversiteten i landskapet.

Torsdag den 16.2.2023 kl. 18

Föreläsare Mats Sabel, Dynamo Närpes
Gårdsbutiksnätverket i Matriket Österbotten – hur kan du bli en del av det!

Hur skall jag tänka för att våga starta upp en gårdsbutik, finns det konkurrens på området eller… Måste allting  kreativt vara nytt? Är mat som turismprodukt ännu en trend eller har det tåget redan gått?  Har vi någonting i vår flora och fauna som verkligen är unikt för området och hur kan vi dra nytta av dessa råvaror?

Du kan lyssna på 16.2 föreläsningen via denna Teams-länk. Du behöver ingen Teams-app, utan du kan delta i föreläsningen i din webbläsare. Under föreläsningen kan du skriva frågor i chattrutan i Teams.

Sidaktiviteter

Under veckan besökscentret Världsarvsporten i Replot är öppet den 14.–17.2 klockan 10–18. Välkommen på en gratis guidning i galleriet Arte Mare 17.2 med Matilda Enegrens utställning Sunwards. Guiden är på plats kl. 10-12 och 13–15. Köpa också en biljett till Weichsel-utställninge eller testa rymningsspelet Kvarkens sjöodjur, som bokas online. Samtidigt kan du shoppa världsarvsprodukter i vår lilla butik. Läs mer om Världsarvsportens tjänster här och om rymningsspelet här.

Vill du delta i veckan och temat med ett eget program? Låt oss veta så delar vi det på våra kanaler! Våra kontaktuppgifter:

Projektledare Piia Orava, piia.orava@kvarken.fi, 044 749 0033
Planerare Fia Antus, fia.antus@kvarken.fi, 044 491 4727.

Bakom evenemanget

Tanken är att skapa en modell för Heritage Talks, så att de kan anordnas i framtiden. Temat för 2023, havtorn och landhöjningsskog, bygger på världsarvsvärdena samt de världsarvsprodukter som lanserades av projektet Kreativa Kvarken 2022. Evenemanget arrangeras av Världsarvet i Kvarken rfs projekt Kreativa Kvarken, som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.

Grafiskt vykort med siluetter av tranor och en översikt över skärgården.
Vykort, till salu vid besökscentret Världsarvsporten.
Pöydällä pitsiliina, tyrnikuvioinen tarjotin ja kahvikuppi.

En bricka med havtornsmönster, till salu vid besökscentret Världsarvsporten.