Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
Bild med grönt bakgrund och texten Heritage Talks in Kvarken.

Heritage Talks in Kvarken

På alla hjärtans vecka i februari 2023 lanserade världsarvet Kvarkens skärgård ett nytt föreläsningskoncept online, Heritage Talks in Kvarken! Temat för föreläsningarna 2023 var havtorn och landhöjningsskog. Läs mer om 2023 Heritage Talks i rullgardinsmenyn nedan! Heritage Talks i februari 2023 arrangerades av projektet Kreativa Kvarken, som finansierades av undervisnings- och kulturministeriet och leddes av världsarvet i Kvarken rf.

På bilden står texten Heritage Talks in Kvarken 2023 och havtorn och landhöjningsskog.

Heritage Talks in Kvarken 2023

Projektet Kreativa Kvarken arrangerade en serie av två onlineföreläsningar Heritage Talks in Kvarken i februari under Alla hjärtans dag veckan, onsdagen 15.2.2023 och torsdagen 16.2.2023. Föreläsningarna hålls via Teams på svenska och var öppna för alla utan registrering. Heritage Talks 2023 hade också sitt eget Facebook-evenemang.

Med Heritage Talks in Kvarken 2023 ville vi ger inspiration och initiativ till nya kreativa lösningar för produkter, tjänster och upplevelser i Kvarken och Höga Kusten. Målgruppen var i första hand företagare, föreningar och organisationer men alla intresserade var välkomna att inspireras.

Bilden listar med text de två online föreläsningar Heritage Talks in Kvarken år 2023.

Onsdag den 15.2.2023 kl. 18

Föreläsare Maria Ehrnström-Fuentes, Hanken
Kläder med rötter: hur fårull, landskapets historia, och lokalt kunnande bidrar till en mer hållbar ekonomi

De senaste åren har sett ett uppsving i stickivern i hela Finland. Det finns också en stor efterfrågan på textilier och kläder som är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara. Över lag ökar efterfrågan på naturliga fibrer både i den globala beklädnadsindustrin och i lokalt hantverk. Det finns också en begynnande trend för kläder och fibrer som är förankrade i den lokala kulturen, det vill säga en trend där ’kläder med rötter’ ges ett allt större värde. Traditionellt har världsarvslandskapet i Kvarken präglats av fårbete och för ett par decennier sedan var hanteringen av fårull en naturlig del av den lokala ekonomin. I det här seminariet utforskar vi tillsamman hur det lokala ullarvet skulle kunna bidra till att skapa mer kläder med rötter på ett sätt som också gynnar den lokala ekonomin och biodiversiteten i landskapet.

Torsdag den 16.2.2023 kl. 18

Föreläsare Mats Sabel, Dynamo Närpes
Gårdsbutiksnätverket i Matriket Österbotten – hur kan du bli en del av det!

Hur skall jag tänka för att våga starta upp en gårdsbutik, finns det konkurrens på området eller… Måste allting  kreativt vara nytt? Är mat som turismprodukt ännu en trend eller har det tåget redan gått?  Har vi någonting i vår flora och fauna som verkligen är unikt för området och hur kan vi dra nytta av dessa råvaror?

Sidaktiviteter

Under veckan besökscentret Världsarvsporten i Replot var öppet den 14.–17.2 klockan 10–18. Vi organiserade också guidning i galleriet Arte Mare 17.2 med Matilda Enegrens utställning Sunwards (guidning tyvärr inställd). Man kunde också köpa en biljett till Weichsel-utställninge eller testa rymningsspelet Kvarkens sjöodjur, som bokas online. Samtidigt kunde man shoppa världsarvsprodukter i vår lilla butik. Läs mer om Världsarvsportens tjänster här och om rymningsspelet här.

Vi uppmanade också företagare att uppmärksamma veckan och dess tema i sin verksamhet eller i sociala medier. Till exempel ordnade Vasa stadsbibliotek en bokutställning med Kvarken-tema och restaurang Berny’s bjöd på havtornskaka.

Bakom evenemanget

Tanken var att skapa en modell för Heritage Talks in Kvarken, så att de kan anordnas i framtiden. Temat för 2023, havtorn och landhöjningsskog, bygger på världsarvsvärdena samt de världsarvsprodukter som lanserades av projektet Kreativa Kvarken 2022. Evenemanget arrangeras av Världsarvet i Kvarken rfs projekt Kreativa Kvarken, som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.

Grafiskt vykort med siluetter av tranor och en översikt över skärgården.
Vykort, till salu vid besökscentret Världsarvsporten.
Pöydällä pitsiliina, tyrnikuvioinen tarjotin ja kahvikuppi.
En bricka med havtornsmönster, till salu vid besökscentret Världsarvsporten.

Heritage Talks i februari 2023 arrangerades av projektet Kreativa Kvarken, som finansierades av undervisnings- och kulturministeriet och leddes av världsarvet i Kvarken rf.

Logotyp av undervisnings- och kulturministeriet.