Ohita valikko

Juha Post muutti johtajan viran perässä Vaasaan: ”Nämä asiat tekevät minut onnelliseksi täällä”

Korkeasti koulutettu, pätevä virkamies hyvästeli Helsingin toistaiseksi ja lähti Pohjanmaalle tavoittelemaan unelmiensa uraa. Nyt hän kokee pystyvänsä vaikuttamaan tärkeisiin asioihin.

Juha Post oli työskennellyt viitisen vuotta ministeriöiden asiantuntijatehtävissä Helsingissä. Kunnianhimoinen 35-vuotias mies alkoi punnita uraansa ja elämäänsä. Hän halusi löytää uusia haasteita ja päästä johtotehtäviin.

Post teki rohkean päätöksen ja muutti Helsingistä Lapualle Etelä-Pohjanmaalle, itselleen entuudestaan tuntemattomaan maakuntaan. Siellä hän työskenteli kaupungin talous- ja hallintojohtajana pari vuotta, kunnes Vaasan sairaanhoitopiirin hallintojohtajan virka aukesi. Post haki pestiä ja sai sen.

Eritoten yksi asia sinetöi Postin päätöksen muuttaa Vaasaan. Hän oli löytänyt keskustasta unelmiensa yksiön ja sai ostettua sen itselleen noin 120 000 euron hintaan. ”Asunto on kuin tehty minua varten, olen tosi iloinen siitä. Minulla on lasitettu parveke ja sauna, josta on vaikea kuvitella enää luopuvansa.”

Kun Post lähtee lenkille, hän laittaa saunan lämpenemään. Löylyissä hän rentoutuu parhaiten. ”Tällaisia asuntoja ei ole saatavilla Helsingin keskustasta – tai ainakin kämppä maksaisi vähintään neljä kertaa enemmän.”

Tutustu Vaasan keskussairaalan avoimiin työpaikkoihin

Nyt 39-vuotias Post on asunut Vaasassa puolitoista vuotta. Hän tuntee olonsa hyväksi vilkkaassa urheilu- ja kulttuurikaupungissa. ”Työn monipuolisuus, itsensä kehittäminen ja liikuntamahdolliset tekevät minut onnelliseksi täällä. Pyrin siihen, että jokaisessa päivässäni on asioita, joista saan nautintoa.”

Post kulkee päivittäin omalla sähköpotkulaudallaan tai pyörällään Vaasan keskussairaalan kyljessä olevaan hallintorakennukseen. Työmatkaan kuluu vain kuusi minuuttia. Autoa sen sijaan Post ei omista. Kun mies lähtee Vaasasta muualle, hän käyttää junaa tai bussia.

”En hanki itselleni mitään sellaista, mitä en tarvitse. Elämänlaatuni parani heti, kun aikoinaan sain myytyä autoni pois.”

Pohjanmaa on tekemässä omaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistustaan vuoteen 2022 mennessä. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän rakentaminen onkin työllistänyt Postia viimeisen vuoden ajan.

Postin vastuulle kuuluu kuntayhtymän hallinnon pyörittäminen, mikä on hänen mukaansa monipuolista työtä. Yksikään päivä ei ole samanlainen – ja se on Postin mielestä parasta. ”Saan tehdä kaikkea maan ja taivaan väliltä. Sairaanhoitopiirimme on varmaankin Suomen ainoa aidosti kaksikielinen organisaatio. Kokouksissa jokainen käyttää omaa äidinkieltään.”

Post myöntää, että ajoittain hän onnistuu huonosti työn ja vapaa-aikansa tasapainottamisessa. ”Välillä olen tehnyt pitkiä työpäiviä, ja työt ovat jatkuneet vielä unissakin.”  Töidensä ohella Post aloitti syksyllä jatko-opinnot Vaasan yliopiston hallintotieteellisessä tiedekunnassa. Hän kirjoittaa väitöskirjaa dynaamisista kyvykkyyksistä.

Vaasan sairaanhoitopiirillä on yliopiston kanssa viiden vuoden sopimus sote-uudistuksen tutkimisesta. Yliopisto tuottaa tutkittua tietoa, jota sairaanhoitopiiri hyödyntää uudistuksessa.  ”Vaasassa kehitetään asioita kovalla vauhdilla eteenpäin. Täällä halutaan olla kehityksen aallonharjalla.”

Post on asettunut Vaasaan hyvin. Vapaa-ajallaan hän urheilee paljon podcasteja kuunnellen. Hän on ihastunut erityisesti Hietalahden alueen ulkoliikuntapaikkoihin.

”Tosi iso kiitos Vaasan kaupungille siitä, että liikuntamahdollisuuksiin on panostettu!”

Lisäksi Post lukee dekkareita ruotsiksi ja englanniksi. Samalla hän parantaa kielitaitoaan.

”Välillä haluan kuitenkin myös vain istua sohvalla katsomassa erilaisia sarjoja Netflixistä.”

Koko sen ajan, kun Post on asunut Vaasassa, korona-ajan rajoitukset ovat vallinneet. Post ei siis vielä tiedä, millaista on niin sanottu vaasalainen tavallinen arki. ”Odotan innolla kaikenlaisia tapahtumia sekä ravintola- ja yöelämää.”

Miksi Vaasaan kannattaa muuttaa Postin mielestä? ”Täällä pääsee vaikuttamaan asioihin. Vaasassa ollaan avoimia ja halukkaita kokeilemaan uutta.”

Hallintojohtaja pitää kaupungin kansainvälisyydestä ja kaksikielisyydestä.  ”Koska Vaasassa on myös monta korkeakoulua, elämänmeno on nuorekasta.”

Post kannustaa muuttamaan Vaasaan, jos harkitsee Pohjanmaan suuntaan lähtemistä. ”Yleensä ihmiset katuvat enemmän tekemättömiä kuin tehtyjä asioita. Enemmän kaduttaa se, jos ei lähde kokeilemaan, millaista pohjalainen elämäntyyli voi olla.”

Entä millaiseksi ovat osoittautuneet johtotehtävät, joita Post lähti tavoittelemaan? ”Asiantuntijana ihmettelin usein johtajien hölmöjä päätöksiä. Nyt olen ymmärtänyt, että harvoin löytyy yksinkertaisia ratkaisuja, joiden ansiosta kaikki ongelmat ratkeaisivat. Työssäni on riittänyt ratkaistavia asioita – tittelini voisi ehkä olla ongelmanratkaisujohtaja”, Post sanoo ja naurahtaa.

Tutustu Vaasan keskussairaalan avoimiin työpaikkoihin