Ohita valikko

"Täällä ei tarvitse jännittää löytyykö hommia!"

Vanhassa Vaasassa perheineen asuva Akseli Juslin arvostaa meren ja luonnon lisäksi hyviä työ- ja harrastusmahdollisuuksia. Monenlaista tekemistä riittää

Kun Akseli Juslinilta, 31, kysyy, millainen on täydellinen päivä Vaasassa, vastaus alkaa hotelliaamiaisesta ja päättyy urheilutapahtumaan. Koko ikänsä kaupungissa asunut paikallinen tietää, missä ovat rantapromenadin parhaat ravintolat, mille uimarannalle kannattaa suunnata kesäaikaan ja milloin Sportilla tai VPS:llä on peli. ”Vapaa-ajalle löytyy aina tekemistä, kun Sportti pelaa SM-liigassa, ja VPS toivon mukaan nousee takaisin Veikkausliigaan.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat osasyy siihen, miksi Juslin ei koskaan ole kaivannut Vaasasta toisaalle. Ainoastaan armeija-aikana Vaasassa asumiseen tuli hetkellinen paussi.

Tutustu VEOn avoimiin työpaikkoihin.

Kun samasta kaupungista löytyvät perhe, vakituinen työpaikka, laaja kaveripiiri, yliopisto, meri ja luonto, ihminen juurtuu vähemmästäkin. Juslin tuskin on ainoa paikallinen, jonka lapsuusmuistoihin liittyvät Tropiclandia-kylpylä ja lukuisat Wasaline-risteilyt. ”Laivalla tuli käytyä ainakin kerran kesässä. Uumaja on tullut tutuksi.” Paikalliset perinteet jatkuvat todennäköisesti seuraavassa polvessa. Myös saaristoristeilyt ja vierailut Strömsössä ovat Juslinin mukaan kokemuksia, joita kaupungissa vierailevan ei kannata jättää väliin.

Vanhassa Vaasassa vaimonsa ja vajaan vuoden ikäisen poikansa kanssa asuva tuore perheenisä kertoo, että työelämän ja vapaa-ajan tasapainottaminen vaatii häneltä vielä opettelua. ”Tietyt ankkuripisteet – kuten sunnuntaitanssit – resetoivat viikon ja luovat konkreettisen rajan siihen, että kohta alkaa uusi viikko.”

Energia-alan yritys VEOlla systeemi-insinöörinä työskentelevä Juslin kertoo, että työpäivät toimistolla kuluvat pitkälti tietokoneen edessä. Siksi toimistoajan ulkopuolella tekee mieli tehdä jotain muuta kuin katsella televisiota. Pihatöiden ja futsalin lisäksi aikaa vie Lindy hop -paritanssiharrastus, jonka Juslin aloitti vaimonsa kanssa reilu viisi vuotta sitten.

”Äitiä siitä saa kiittää, kun hän patisti meitä menemään tanssikurssille. Vaimoni löysi kansalaisopiston kautta alkeiskurssin. Tykästyimme lajiin niin, että jatkoimme harrastusta.”

Nykyään Juslin myös opettaa lajia. Erilaisista taustoista ponnistavia ihmisiä yhdistävä harrastus on laajentanut omaa kaveripiiriä entisestään. ”Vaasan kansalaisopisto Alma on paikka, josta löytyy vaikka mitä. On paljon järjestöjä, jotka pitävät opiston kautta sisäänheittokursseja, joiden kautta voi löytää uusia piirejä ja harrastuksia.”

Ennen nykyistä työtään sähkötekniikkaa Vaasan yliopistossa opiskellut Juslin ehti työskennellä esimerkiksi Wärtsilässä ja teollisuuskonserni ABB:llä. Nykyinen työpaikka löytyi kolmisen vuotta sitten tuttavan vinkistä, kun diplomityön tekeminen tuli ajankohtaiseksi.

”Oman kokemukseni mukaan Vaasassa on aina ollut hyvät työllisyysnäkymät. Jo opiskeluaikoina tein koko ajan samaan aikaan töitä. Täällä ei tarvitse jännittää, löytyykö hommia.”

Voimalaitosten sähkösuunnittelun ja automaation parissa työskentelevä vaasalainen uskoo, että kehittyvästä ja kasvavasta kaupungista löytyy näkemistä ja tekemistä monenlaisiin tarpeisiin – myös energia-alan ulkopuolelta. Yrityksiä syntyy samaan tahtiin, kun maisemaan kohoaa uusia rakennuksia. VEOlla Juslin on viihtynyt muun muassa hyvän hengen ja työkavereiden ansiosta.

”Meillä työskentelee sopiva sekoitus eri-ikäisiä ihmisiä, joiden kanssa on mukava käydä kahvilla tai lounaalla, ja samalla vaihtaa kuulumisia. Aina saa apua, jos ei jotain tiedä, ymmärrä tai osaa. Paikkoja on myös usein auki”, vaasalainen vinkkaa.

Tutustu VEOn avoimiin työpaikkoihin.