Ohita valikko

Ex-keihäänheittäjä viihtyy opettajana juuri tässä kaupungissa: ”Nyt minulla on kasassa oikein hyvä setti”

Oppilaat haluavat usein voittaa kädenväännössä entisen huippu-urheilijan Harri Haataisen. Lue mestarin Vaasa-vinkit!

Harri Haatainen toimii kolmatta vuotta luokanopettajana Nummen koulussa Vaasassa. Samalla hän on myös kova kalamies, joka alituiseen mielii rannikkovesille veneellään. Mutta mikä on tuonut entisen huippu-urheilijan Vaasaan?

Haatainen kertoo kolmehenkisen perheen muuttaneen vaimon töiden perässä keväällä 2019. ”Minulla oli opettajan virka Turussa, mutta ajattelin kokeilla, saisinko opetushommia Vaasasta.”

Haatainen haki töitä kolmesta koulusta ja Nummen alakoululla tärppäsi. Nyt ex-keihäänheittäjä luotsaa kuudetta luokkaa tottunein ottein. ”Keihästä heittämään eivät minua vielä uskalla haastaa, mutta kädenvääntöön kylläkin”, nauraa Haatainen. 

Haatainen kuvaa itseään jämptiksi ja vaativaksi, mutta samalla helposti lähestyttäväksi opeksi. ”Pidän tärkeänä, että kouluhommissa on aina ainakin vähän huumoria mukana. Ei koulu voi olla mikään tylsä, iloton laitos, vaan sen pitää olla sellainen paikka, jonne kaikilla on kiva tulla aamulla”, hän linjaa.

Kun Haatainen koulupäivän jälkeen ajelee kotiin päin, hän yleensä ajattelee saaneensa ”päivänsä täytenä”: työn luonteeseen kuuluu, että oppilaille annetaan kaikki se, mikä irti lähtee. Työ innostaa ja motivoi, mutta vaatii myös, hän pohtii. ”Olen onnellinen työssä, mutta samalla on tärkeää panostaa vapaa-aikaan. Nyt minulla on kasassa oikein hyvä setti.”

Tutustu Vaasan kaupungin avoimiin työpaikkoihin

Vapaalla Haataisen ykkösprioriteetit ovat vaimo ja alakouluikäinen tytär. Hän nauttii, kun pääsee viettämään perheen kanssa aikaa – ja myös miehen vanhemmat asuvat nyt jo kohtuullisen matkan päässä Lapualla. ”Lapualta olen itsekin alun perin kotoisin, joten Vaasan pohjalainen mentaliteetti on minulle tuttu.”

Erittäin usein Haatainen löytää itsensä mereltä – etenkin viikonloppuisin. Pari vuotta sitten hankittu alumiinirunkoinen Buster-vene pärjää kivisilläkin vesillä, ja keulasähkömoottori kehrää. ”Aina kun pääsee hauen perässä pyörimään, niin ei siinä ajankulua huomaa ollenkaan. Ilta ja pimeä tulee aina liian aikaisin”, hän huokaa. ”Minulle meri on mielenrauhan paikka.”

Ei siis jää epäselväksi, mikä on Haataisen mielestä Vaasan ykkösvaltti – mutta mitä hauskaa mies on kaupungista löytänyt meren ohella? ”Luonto on joka puolella tosi hieno ja esimerkiksi luontopolut tutustumisen arvoisia. Sitten on kajakkitoimintaa ihan keskustassa ja vaikkapa kiipeilyä. Lisäksi salikulttuuri on täällä vahvaa”, hän listaa.

Kun Haatainen yli 20 vuotta sitten pyöri Vaasassa nuorena varusmiehenä, kaupunki oli fiilikseltään aika erilainen. ”Vaasasta on tullut kansainvälisempi ja se on tehnyt kaupungille hyvää”, hän uskoo.

Haatainen on todella viihtynyt Vaasassa – ja oman lisämausteensa tuo vielä uudestaan löytynyt yhteys lapsuudenaikaisiin ystäviin. ”Nyt teemme kaikenlaisia juttuja kaveriporukalla, joka on tuntenut toisensa iät ja ajat. Näin nelikymppisenä on hienoa, että remmissä on niitä tuttuja naamoja vuosikymmenten takaa – vaikka jutut onkin aina samat”, hän nauraa.

Muuttoa Vaasaan harkitseville Haataisella on vain yksi sana: ”Tervetuloa!”

Tutustu Vaasan kaupungin avoimiin työpaikkoihin