Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Bergön luontopolku

  Bergöntie 45, Maalahti

  Bergöltä löydät kauniin 8 kilometriä pitkän vaellusreitin, joka vie sinut Granön kauneimpiin metsäalueisiin, soille ja kallioille. Vaellusreitin varrella on levähdyspaikkoja, infotauluja ja taideteoksia sekä grillikota Adolf, jossa voit levähtää samalla kun paistat makkaraa tai syöt eväitäsi.

  https://www.xn--berg-8qa.fi/besok-bergo/

  Facebook

 • Björkö-Paniken vaellusreitit

  Björköntie 1008, Mustasaari

  Björkö-Panike-vaellusreitin saaristo-osuudella koet saaristoluonnon rauhan.

  Björkö-Panike -vaellusreitin saaristo-osa

  Björkö-Paniken vaellusreitin saaristo-osa on 8 km yhteen suuntaan ja kulkee pääasiassa Slåttskäretin saarella aivan maailmanperintöalueen ytimessä. Reitin varrella todella koet saariston rauhan ja näet maankohoamisrannikon erikoisuudet moreeniharjanteista sulkeutuneisiin merenlahtiin. Saarella laiduntaa saaristoperinteen mukaisesti lampaita kesäisin.

  Slåttskäretin saarella sijaitsevalle reitille tarvitsee venekuljetuksen salmien yli joko Paniken kylän puolelta tai Björköbyn kylän puolelta. Björköbystä kuljetuksen voi tilata joko Svedjehamnin satamasta tai Långgrundetin taukopaikalta, jonne kävellään polkua pitkin Svedjehamnista (n. 3,5 km).

  Vaellusreitti on keskivaativa, ja jotkut osuudet ovat kivisiä tai kosteita.

  Lähtöpisteet:

  • Svedjehamnin sataman pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.
  • Vargiksen pysäköintialue, ei tarkkaa osoitetta, Vargiksentie, 65970 Söderudden, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.

  Katso vaellusreitin tarkempi reittikuvaus!

  Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa

  Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa (Svedjehamn-Långgrund-Svedjehamn) on kuljettavissa ilman venekuljetusta ja osittain ympyräreittinä. Reittivalinnasta riippuen vaelluksen pituus on 7-10 km.
  Voit lukea lisää vaellusreitin alkuosuudesta täältä.

  Lähtöpiste: Svedjehamnin pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby. Pysäköintialueella on vapaaehtoinen pysäköintimaksu.

  Bodvattnetin kierto

  Bodvattnetin kierto 4 km ympyräreitti, josta vaativaa esteetöntä osuutta 1 km tai 1,4 km/suunta

  Bodbackin vanhasta kalasatamasta lähdettiin postisoutuveneillä vielä noin 100 vuotta sitten vaarallisille matkoille kivikkoisen Merenkurkun yli Uumajaan. Postin lisäksi kuljetettiin myös valtion virkamiehiä. Nyt vain pieni puro yhdistää tämän sataman mereen! Tule katsomaan miten maankohoaminen muuttaa Merenkurkun maailmanperintömaisemaa!

  Vaativuus: Vaativa esteetön.
  Kulkuaika: Sulan maan aikaan koko kierros (4 km) jalan 1,5 tuntia, ei talvikunnossapitoa.

  Sulan maan aikaan kulkuaika pyörätuolilla yhteen suuntaan:

  • Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni – Märaryggbro-kalojen katselusilta 1 km/suunta, noin 0,5 tuntia
  • Svedjehamnin pysäköintipaikka – Bodback vanha satama 1,4 km/suunta, vajaa tunti

  Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni välinen osuus aurataan talvella, samoin pysäköintipaikka.

  Kartta reiteistä.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset

 • Bodvattnetin kierros

  Björköntie 1007, Mustasaari

  Bodvattnetin kierroksella tutustut helposti saariston luontoon ja kulttuuriin.

  Bodvattnetin kierto 4 km ympyräreitti, josta vaativaa esteetöntä osuutta 1 km tai 1,4 km / suunta.

  Bodbackin vanhasta kalasatamasta lähdettiin postisoutuveneillä vielä noin 100 vuotta sitten vaarallisille matkoille kivikkoisen Merenkurkun yli Uumajaan. Postin lisäksi kuljetettiin myös valtion virkamiehiä. Nyt vain pieni puro yhdistää tämän sataman mereen! Tule katsomaan miten maankohoaminen muuttaa Merenkurkun maailmanperintömaisemaa!

  Vaativuus: Vaativa esteetön.
  Kulkuaika: Sulan maan aikaan koko kierros (4 km) jalan 1,5 tuntia, ei talvikunnossapitoa.

  Sulan maan aikaan kulkuaika pyörätuolilla yhteen suuntaan:

  • Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni – Märaryggbro-kalojen katselusilta 1 km/suunta, noin 0,5 tuntia
  • Svedjehamnin pysäköintipaikka – Bodback vanha satama 1,4 km/suunta, vajaa tunti

  Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni välinen osuus aurataan talvella, samoin pysäköintipaikka.

  Lähtöpiste
  Svedjehamnin kalasataman pysäköintialue. Osoite: Svedjehamnin kalasatama, 65870 Svedjehamn.

  Pysäköintialueella ei ole erikseen merkittyjä esteettömiä autopaikkoja, mutta yleensä pysäköintialueella on hyvin tilaa. Pysäköintialueen pintamateriaali on sora. Pysäköintialue on tasainen.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#bodvattnetinkierto

 • Kikanbergetin luontopolku

  Klobbskatintie 170, Söderudden

  Klobbskatissa on lyhyt Kikanbergetille johtava luontopolku (0,8 km). Polku alkaa kahvilasta ja vie kulkijan merenrannan kautta ylös Kikanbergetin huipulle.
  Etupäässä helpohko, nousu kalliolle hieman vaativampi.

  Istahda hetkeksi rauhoittumaan ja anna katseesi levätä merimaisemassa.

  Polun alussa olevasta näkötornista voi ihailla ympärillä avautuvaa merimaisemaa noin 25 metrin korkeudelta. Paljain silmin erottuvat Norrskärin, Utgrynnanin ja Valassaarten majakat, ja kiikarilla voi erottaa kohteita Ruotsin puolelta. Keväällä ja syksyllä näkötorni on hyvä paikka lintujen muutontarkkailuun.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#kikanbergetinLP

 • Mikkelinsaarten luontopolku

  Kummelskäret, Vöyri

  Mikkelinsaarten luontopolku Maksamaan Kummelskärillä on 2 kilometrin pituinen. Polulla tutustutaan maankohoamisrantojen geologiaan, saaren kasveihin, luontotyyppeihin ja muinaisjäännöksiin (kalamajojen pohjia ja venevalkamia 1500-luvulta). Lähtöpaikkana toimii Mikkelinsaarten luontoasema.

  Reitti on vesitse saavutettava.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#mikkelinsaaret%20lp

 • Moikipään luontopolku

  Korsnäs

  Moikipään noin 2 kilometrin pituinen luontopolku alkaa Moikipään luontoaseman pihalta.

  Polun varrella näkyy maankohoamisrantojen geologiaa, kasvillisuutta ja eläimistöä sekä Moikipään vipupookin rekonstruktio (Pohjanlahden ensimmäisen pookin muistomerkki).

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#moikipaanLP

 • Sommarön reitit

  5873+7W Båtgrund

  Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km/suunta sekä vaativa esteetön 2,4 km ympyräreitti .

  Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.

  Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.

  Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP

 • Valassaarten luontopolku

  Korsholm

  Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.

  Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP

 • Vikarskatin reitti

  Björköby fiskehamn, Vikarskatvägen, Mustasaari

  Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat

 • Västerön vaellusreitit

  Unnamed Road, 66640 Vörå

  Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
  Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.

  Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot  saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.

  Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
  Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti