Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Andkilin vaellusreitti

  463V+52 Kondivor

  Andkilin vaellusreitillä on kaksi reittiä: yksi reitti on 1,7 km ja toinen, pidempi reitti liki 9 km.

  Opastus reitille Rekipellontieltä/Torrkullvägeniltä jatkuen Kondivorintielle asti.

  Pidemmän reitin ensimmäisellä osuudella maasto on kohoavaa, kallioista ja kivistöistä. Sitten reitti jatkuu metsäisessä ja avoimessa maastossa. Reitin korkein kohta on kokonaiset 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitin loppupuoliskolla paikkoja on merkitty kylteillä, joihin paikkojen nimet on kirjoitettu murteella. Paikat ovat saaneet nimensä vanhojen tarujen mukaan. Anna mielikuvituksesi laukata ja tutustu paikkojen nimien historiaan.

  Kartta.

  https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit/

 • Arvidinpolku ja Vernerinpolku

  Haviståkersvägen 95, Vöyri

  Puu

  Lähtö: Haviståkersvägen 95, Vöyri.
  Pituus: Arvidin polku 1,3 km, Vernerin polku 1,5 km.
  Sopii kaikille. Reiteillä voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa. Kesäkaudella polkujen varrella on satu- ja eläinhahmoja.

  https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit/

 • Bergön luontopolku

  Bergöntie 45, Maalahti

  Bergöltä löydät kauniin 8 kilometriä pitkän vaellusreitin, joka vie sinut Granön kauneimpiin metsäalueisiin, soille ja kallioille. Vaellusreitin varrella on levähdyspaikkoja, infotauluja ja taideteoksia sekä grillikota Adolf, jossa voit levähtää samalla kun paistat makkaraa tai syöt eväitäsi.

  https://www.xn--berg-8qa.fi/besok-bergo/

  Facebook

 • Björkö-Paniken vaellusreitti

  Björköntie 1008, Mustasaari

  Björkö-Panike-vaellusreitin saaristo-osuudella koet saaristoluonnon rauhan.

  Björkö-Paniken vaellusreitti on yhteensä noin 13 km pitkä ja sijaitsee pääasiassa Slåttskäretin saarella aivan maailmanperintöalueen ytimessä. Reitin varrella todella koet saariston rauhan ja näet maankohoamisrannikon erikoisuudet moreeniharjanteista sulkeutuneisiin merenlahtiin. Saarella laiduntaa saaristoperinteen mukaisesti lampaita kesäisin.

  Slåttskäretin saarella sijaitsevalle reitille tarvitsee venekuljetuksen salmien yli joko Paniken kylän puolelta tai Björköbyn kylän puolelta. Björköbystä kuljetuksen voi tilata joko Svedjehamnin satamasta tai Långgrundetin taukopaikalta, jonne kävellään polkua pitkin Svedjehamnista (n. 3,5 km).

  Etukäteen tilattava venekuljetus salmien yli maksaa noin 150 €, joten vaellukselle kannattaa lähteä pienellä porukalla. Voit valita, kuljetko suoran reitin päästä päähän vai palaatko takaisin lähtöpisteeseesi (Björköön tai Panikeen). Katso venekuljetusta tarjoavat yritykset täältä.

  Noin puolivälissä Slåttskäretin saarta on puolilaavu, kompostikäymälä ja tulentekopaikka. Tämä taukopaikka on myös suosittu kohde melojien keskuudessa. Vaellusreitti on keskivaativa, ja jotkut osuudet ovat kivisiä tai kosteita. Reitin alkuosuus (n. 3,5 km sivu) Svedjehamnin satamasta Långgrudetin taukopaikalle on kuljettavissa ilman venekuljetusta. Voit lukea lisää vaellusreitin alkuosuudesta täältä.

  Katso vaellusreitin tarkempi reittikuvaus alla olevasta linkistä.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#bjorkopanikeVRsaaristo

 • Bodvattnetin kierros

  Björköntie 1013, 65870 Mustasaari

  Bodvattnetin kierroksella tutustut helposti saariston luontoon ja kulttuuriin.

  Kuljet Merenkurkun maailmanperintöalueen maankohoamisrannoilla, ohitat umpeen kasvavia merenlahtia ja samoilet laidunkäytössä olevien koivikoiden läpi. Reitin varrella on Björkön kylän entinen kalasatama, Bodback, joka on nykyään museoalue monine venevajoineen ja -valkamineen. Rantaniittyjä hoitaa kesällä laiduntava ylämaankarja. Reitin Svedjehamnin puoleisessa päässä on 23 metriä korkea näkötorni, Saltkaret, josta aukeaa upeat näköalat Merenkurkun maailmanperintöalueelle. Saltkaretin alatasanne on esteetön, mutta edessä olevat koivut estävät näköalaa.

  Bodvattnetin kierros on noin 4 kilometriä pitkä luontopolku, joka kuljettaa sinua De Geer -moreeniharjanteiden lomassa ja vanhan Bodbackin kalasataman maisemissa. Reitin lähtö- ja paluupiste on Svedjehamnin sataman parkkipaikka Björköbyn kylässä.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP

 • Edvinin polku ja korsukylä

  Aleksis Kiventie 59, Vaasa

  Edvininpolku on vuosien saatossa kuntopolusta syntynyt ainutlaatuinen Edvin Hevonkosken luoma pysyvä taidenäyttely.

  Aiheita teoksiin on saatu romaaneista Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla sekä runoista ja saduista. Vahvasti esillä ovat myös luonto sekä paikallisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat ja henkilöt. Näyttely käsittää yli sata teosta tai teoskokonaisuutta.

  Lisäksi alueella sijaitsee Hevonkosken ideoima ja yhdessä veteraanien kanssa talkoilla rakentama korsukylä. Korsukylä on kunnianosoitus rintamamiehille ja -lotille ollen samalla muistutus rauhan tärkeydestä.

  Lue lisää Edvininpolun puistosta.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Erklasstigen

  Skolvägen 75, Närpiö

  Erklassin polku Pirttikylässä 2 km edestakaisin. Lähtö Pirtikylän hautausmaalta.

  Koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6964124 E: 224240

   

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

  Facebook

 • Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitti

  Kalaranta, Rantakatu, Vaasa

  Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.

  Faktoja uudesta reitistä

  • Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
  • Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
  • Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
  • Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.

   

  https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/etelaisen-kaupunginselan-reitin-ensimmainen-osuus-valmistui-avajaisia-vietetaan-majakkakivella-1-6/

 • Fatisaari

  Tulisalontie 525, Isokyrö

  Fatisaaren patikkareitin alkuosa kulkee vaihtelevassa maastossa, kunnes silmien eteen avautuu laajat suomaisemat, joiden ihasteleminen onnistuu kuivin kengin. Sen mahdollistaa yli kilometrin mittaiset pitkospuut, joiden varrella patikoija voi hengittää suon tuoksua ja levähtää Fatisaaren jylhän kallion päällä sijaitsevalla laavulla. Kauniit maisemat pääsee näkemään vielä toiseen otteeseen palaamalla samoja jälkiä takaisin lähtöpaikalle

  • Lähtöpiste: Tulisalontie 525 kohdalta käännytään Marjoniementielle, jota jatketaan, kunnes Tuuralan metsästysmajan kohdalta kääntyy kapea tie oikealle. Reitti löytyy tämän tien päästä. Pysäköi autosi niin, ettei se estä muita tien käyttäjiä. Älä pysäköi metsästysmajan pihaan!
  • Pituus: n. 6km edestakainen
  • Vaikeus: Helppo
  • Kulkuaika: 1,5h-2h
  • Kartta nettisivulla
  • GPX tiedosto tästä

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Fållbäckin polku

  HGRR+W4 Tallbacken

  Fållbäckin polku Ylimarkun Högåsenilla on n. 6,5 km. Lähtö Högåsenin urheilumajalta. Polku on merkitty keltaisella reittimerkeillä ja kulkee vaihtelevassa maastossa. Talvella täältä löytyy myös hiihtolatu.

  Koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6951949 E: 219851

   

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Goljatreitti - Goljatleden

  Vargbergets Fritidsområde, Vargberget, Närpiö

  Goljatreitti on n. 18 km. Reitti on merkitty keltaisella värillä ja kyltein. Reitti kulkee Vargbergetista Svartbäckin metsään mistä löytyy mm. jatulintarjhoja ja taukomajoja.

  Lähtö Vargbergetin vapaa-aikakeskuksesta (ampumahiihtoareenan kulmasta), koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6942607 E: 215212

  Kartta PDF-muodossa.

   

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Gruvleden-Kaivosreitti

  Gruvvägen, Korsnäs

  Metsässä

  Kaivosreitti sijaitsee Kaivostien päädyssä Korsnäsissä. Kaivosreitin varrella on nähtävillä vanhaa kaivosaluetta (kaivostoiminta oli toiminnassa vuosina 1960-1973).

  Valitettavasti Gruvleden on suljettu toistaiseksi korkean lyijypitoisuuden takia.

  Kaivospolku (n. 600 m), joka yhdistää Gruvledenin Waterloon polkuun, on avoinna.

  Lataa kartta täältä.

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • Hamnträskets vandringsled

  P379+WM Blacksnäs

  Hamnsträsketin vaellusreitti sijaitsee eteläisellä Björköllä Harrströmissä. Soinen reitti on luonnonkaunista aluetta ja siellä on runsaasti eri lintulajistoa, jota voi katsella suolla sijaitsevasta isosta näkötornista.

  Reitti on noin 2 km pitkä ja sen varrella on grillikota.

  Lisätietoja: www.harrstrom.fi

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • Herrgårdsleden

  Tottesund 529, Vöyri

  3,6 kilometrin pituinen reitti alkaa Tottesundin kartanolta. Maisemallinen reitti kulkee läpi puistomaisen pihan aina Bytesholmsuddenille, josta reitti kaartaakin takaisin kartanolle. Maasto vaihtelee helppokulkuisesta hiekkatiestä pieniin polkuihin.

  https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/tottesundin-kartano/

 • Iskmo-Jungsund vaellusreitti

  Jungsundintie 641, Mustasaari

  Vaellusreitti kulkee luonnonkauniilla järvialueella Iskmon ja Jungsundin kylissä. Lähtö on Jungsundin urheilukentän kohdalta, Jungsundintie 641. Valittavana on eripituisia matkoja 1,8 kilometristä aina 12 km asti. Reitillä on taukopaikkoja, joissa voi grillata; Strömssund (2 km lähdöstä), Kråknässkatan (3 km lähdöstä) ja Björnhällorna (6,5 km lähdöstä). Halutessasi voit myös aloittaa vaelluksen Hallonnäsin kohdalta, Tistronskärsintie 98.
  Painettuja karttoja löytyy lähtöpaikoista, mutta voit myös tulostaa oman kartan tästä.

  https://www.iskmosunden.fi/

  Facebook

 • Isonkyrön luontoreitit

  Isokyrö

  Puu

  Patikointireittejä löytyy ympäri Isonkyrön kuntaa 9 kappaletta, joissa patikoitavaa on yhteensä reilu 35 km. Reitit ovat merkitty maastoon yhtenäisellä oranssilla maalimerkinnällä, sekä reittiviitoilla.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/

 • Rautakaudenpolku

  Storsjövägen 443, Maalahti

  Reitin pituus 800 m tai 1,8 km.

  Polku on virallisesti avoinna touko–syyskuun. Luontopolku sijaitsee arkeologisesti kiinnostavalla alueella, jossa on rautakautisia hautaröykkiöitä ja uhrikiviä. Alue oli asuttu 200–700 jKr. Runsas kasvillisuus. Alueella on avoin karjamajatalo arkeologisine tietoineen ja kesänavetta maatalousnäyttelyineen.

  Museoyhdistyksen esite, jossa on Rautakauden polun kartta (pdf)

  Rautakauden polkua ylläpitää museoyhdistys Malax museiförening.

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

 • Kajanen vaellusreitti

  Kajane skogsväg, Maalahti

  Lähtöpaikka: Kajanen leirintäalue Kajane skogsvägenin varrella, noin 2,6 km valtatiestä 8. Kajanen leirintäalue sijaitsee suuren suon vieressä lähellä Lillträsketiä ja Lisansjöniä. Kajanen vaellusreitti on 3 km pitkä. Reitti kulkee osittain pitkospuita suon yli ja ulottuu myös Lisansjönille. Vaellusreitin kartta (pdf)

  Reitin varrella on infokylttejä, joissa kerrotaan alueen eläimistä ja kasveista. Reitti kulkee Lillträsketille (0,8 km), jossa on laavu. Kajanen leirintäalueella on myös sauna, yöpymismökki ja useita grillikatoksia. Yöpymismökin ja saunan käytöstä peritään maksu.

  Kajanen vaellusreittiä ylläpitää Yrkesakademin i Österbotten. Alueen yöpymismökin varaaminen ja muuta lisätietoa.

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

 • Karikaleden

  Silldisvägen 111, Mustasaari

  Pituus: 1,7 km

  Lähtöpiste: Silldisvägen 111, Österhankmon uimaranta

  Palvelut: Levähdys- ja tulentekopaikka sekä 13 m korkea näkötorni.

  Ylläpitäjä: Österhankmo HF/UF

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/karikaleden

 • Karjamajapolku

  Molapnevägen 243, Maalahti

  Karjamajapolun varrella on nähtävissä Maalahden monipuolinen laiduntamistapa. Kauniina vaelluspolun varrella on merkittynä viisitoista vanhaa laidunpaikkaa. Polun alkupäässä on taulu, jossa on kartta ja esitelaatikko ja polun varrella on kylttejä, jotka osoittavat, missä ne 15 mökkiä ovat sijainneet. Polku on noin kilometrin pituinen.

  Museoyhdistyksen esite, jossa on Karjamajapolun kartta (pdf)

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/