Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Koronapolku, Keskis

  Brännarsintie 730, Vöyri

  Lähtö Keskis Uf talosta, osoitteessa Brännarsintie 730.
  Reittivaihtoehdot 1,7 km, 3,5 km ja n. 6 km. Reitin varrella on penkkejä ja pieni grillipaikka.

  https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/

 • Kunin luontoreitit

  Kunintie 100, Mustasaari

  Kunin vaellusreitti koostuu kahdesta reitistä: pohjoisesta (6,4 km) ja eteläisestä (7,9 km). Reitin kokonaispituus on 12,5 km ja lähtöpaikka on Kunintie 100 (infotaulun luota).

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kunin-vaellusreitti

 • Kurjenkierros

  Jurvantie 1259, Laihia

  Kurjen kierros on n. 45 kilometriä pitkä reitistö, joka kulkee Laihian, Jurvan ja Ilmajoen kuntien alueella. Kaikki reitillä olevat suo-osuudet ylitetään pitkospuita pitkin. Reitistön ydin on Levanevan luonnonsuojelualue, jossa reitti kiertää hienoa suomaisemaa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Rajavuoren ja Pässilän reitit kulkevat vaihtelevissa talousmetsissä, lehdoissa, kalliomaastoissa ja osittain myös metsäuria ja sorateitä pitkin.

  https://www.luontoon.fi/levaneva/reitit

 • Lapinmäen luontoreitti

  X8M5+JQF Isokyrö

  Lähtöpiste: Parkkialue sijaitsee Pohjantien päässä.

  Pituus: 1,4 km ympyräreitti (kokonaispituus 2,3 km jos käy edestakaisen polun Isohaankalliolla)

  Vaikeus: Helppo

  Kulkuaika: 30 min-45 min

  Lapinmäelle ei tarvitse lähteä kauas. Aivan Isokyrön keskustan kupeessa olevalle patikkareitille voi lähteä vaikkapa pikaisesti pistäytymään, mutta läheisen sijainnin ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä reitin varrella on tarjolla aitoja luontokokemuksia helposti kuljettavan reitin varrella. Reitin lähtöpaikka sijoittuu aivan leikkikentän viereen, eli reitti on mainio kohde myös lapsiperheille.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Lotlaxin vaellureitti

  Lotlaxvägen 420, Vöyri

  Metsässä

  Lähtö ja maali kylätuvan vastapäätä, Lotlaxintie, Vöryri.
  Pituus: 3,5 km.
  Viitoitus Lotlaxintien alkaen.

  Kartta

   

  https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/

 • Lymmyynen

  Palhojaistentie 260, Isokyrö

  Lymmyysen luontopolku soveltuu hyvin lapsiperheille. Reitti tarjoaa monenlaista maastotyyppiä ja reitin varrella on taulujen muodossa tarjolla tietoa alueen luonnon eri osa-alueista. Retki on mukava päättää katetussa kodassa tai hirsilaavussa evästellessä. Reitti sijoittuu aivan Palhojaistentien viereen, joten se on helposti saavutettavissa.

  • Lähtöpiste: Palhojaistentie 260 kohdalta kääntyy hiekkatie kodan parkkialueelle ja reitin lähtöpisteelle.
  • Pituus: 800m ympyräreitti
  • Vaikeus: Helppo
  • Kulkuaika: 15min-30min
  • Kartta ja GPX-tiedosto löytyy nettisivulta

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Majorsin luontopolku

  Rantatie 2118, Maalahti

  Lähtöpaikka: Rantatie 2118, 6 km etelään Pappadagis Nesteeltä. Polun alkupäässä on suuri pysäköintialue. Reitin pituus 1,2 km, 2,2 km tai 3,4 km.

  Reitti on merkitty sinisillä nauhoilla ja infokylteillä. Lyhyimmän polun (1,2 km) mäkisimmissä kohdissa on portaat. Reitillä on myös viihtyisä taukopaikka, jossa on hirsipöytä. Luontopolun kartta (pdf)

   

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

 • Mamrenpolku/Storsjöstigen

  Storsjövägen 617, Maalahti

  Lähtöpaikka: Storsjön (Storsjövägen 617) tai Mamrelund (Mamrentie 357). Reitin pituus on 8 km tai yhteen suuntaan 4 km.

  Maalahden Storsjönin ja Petolahden Mamrelundin välillä oleva polku on pitkään ollut yhdysreitti Maalahden metsäkylien välillä. Reitti on merkitty oransseilla heijastinkepeillä ja infokylteillä.

  Mamrenpolun kartta (pdf)

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

 • Mikkelinsaarten luontopolku

  Kummelskäret, Vöyri

  Mikkelinsaarten luontopolku Maksamaan Kummelskärillä on 2 kilometrin pituinen. Polulla tutustutaan maankohoamisrantojen geologiaan, saaren kasveihin, luontotyyppeihin ja muinaisjäännöksiin (kalamajojen pohjia ja venevalkamia 1500-luvulta). Lähtöpaikkana toimii Mikkelinsaarten luontoasema.

  Reitti on vesitse saavutettava.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#mikkelinsaaret%20lp

 • Moikipään luontopolku

  Korsnäs

  Moikipään noin 2 kilometrin pituinen luontopolku alkaa Moikipään luontoaseman pihalta.

  Polun varrella näkyy maankohoamisrantojen geologiaa, kasvillisuutta ja eläimistöä sekä Moikipään vipupookin rekonstruktio (Pohjanlahden ensimmäisen pookin muistomerkki).

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#moikipaanLP

 • Mälsorin vaellusreitti

  Hagnäs-Mälsorvägen 71, Mustasaari

  Reitin (2,6 km)  varrella on suuri kivi (storstenen) ja lyijykivi (blystenen) sekä lento-onnettomuuspaikka.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/malsorin-vaellusreitti

 • Orisbergin luontoreitti

  Åbergintie 64, Isokyrö

  Lähtöpiste: Åbergintie 64.

  Pituus: 11 km ympyräreitti

  Vaikeus: Haastava

  Kulkuaika: 2,5h – 3h

  Orisbergin alueella on kirjava historia, jota ovat värittäneet monet Suomen historian merkkihenkilöt Sakari Topeliuksesta Jean Sibeliukseen. Orisbergin kirkon miljöö on viehättävä ja reitin lähtöpisteenä toimii kellotapuli, jossa tarinan mukaan Sibelius ja Aino Järnfelt kihlautuivat. Reitti kulkee Kotilammin ympäri vaihtelevassa maastossa poluilla, pitkoksilla ja metsäteillä. Lyhyempää retkeä suunnitteleva voi kulkea patikkareittiä pitkin Kotilammin kodalle ja palata samoja jälkiä takaisin kirkolle. Pidemmän reitin kiertäjä jatkaa kodalta Ylistaron puolta kiertäen Kotilammin kokonaisuudessaan. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Peippoonen luontopolku

  X5W6+JX Isokyrö

  Lähtöpiste: Parkkialue sijaitsee Peippoosen frisbeegolfradan vieressä, Peippoostentien varressa heti leikkipuiston jälkeen vasemmalla.

  Pituus: Useampi ympyräreitti 1 km-3 km

  Vaikeus: Helppo

  Kulkuaika: 3 km reitti n. 45 min

  Parkkipaikan vieressä on purupäällysteinen Kylkkälän kuntorata, joka on talvisin ladutettu. Laduilla ei saa kävellä. Kuntopolun yhteydessä on myös frisbeegolf-rata, joten lentävien kiekkojen osalta kannattaa noudattaa varovaisuutta. Luontopolkujen alkupiste on Peippoostentien vastakkaisella puolella. Ensimmäiset 200m kuljetaan Peippoostentien kävelytietä ylös rinnettä polun alkuun, reitin paluupiste on lähellä parkkipaikkaa. Luontopolku on tarkoitettu kierrettäväksi myötäpäivään. Peippoosten reitit mahdollistavat todellisen luontokokemuksen aivan asutuksen läheisyydessä. Reitistö on vaihtelevaa, joten retkeilijällä on varaa mistä valita. Luontoreitin varrelta löytyy tulisija ja kuntoradan vieressä on kota.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Petsmon luontopolku

  Petsmovägen 504, Mustasaari

  Vaihteleva ja kaunis luonto, suot, aarniometsä ja tarujen verhoama Björnberget, osittain jo 100-200 vuotta sitten tallattuja polkuja sekä helminauha pieniä metsälampia ja hienoja taukopaikkoja – suunnilleen näillä sanoin voisi lyhyesti kuvailla Petsmon vaellusreittiä.

  Voit vaeltaa 0,6 kilometristä 12,5 kilometriin – riippuen valitsemastasi reitistä. Reitillä on kaksi eri lähtöpaikkaa ja jos valitset kävellä koko reitin, kuljet kaikkien neljän grillipaikkojen kautta. Jokainen niistä on ainutlaatuinen omalla tavallaan, mutta kaikista on suurenmoinen näköala.

  Lue lisää reitistä tästä

  Reittikartan löydät tästä

   

  info@petsmovandringsled.fi

  https://petsmovandringsled.fi/

  Facebook

 • Pilvilammen ulkoilu- ja virkistysalue

  Kappelinmäentie 215, Vaasa

  Vaasan Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Pilvilampi on suurmaisemaltaan osa laajaa Höstveden selännealuetta, joka jatkuu pohjoisessa aina Vaasan kaupungin ulkopuolelle asti. Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Talvisin alueella on hyvät latuverkostot hiihtämiseen ja kesäisin voi pyöräillä alueen merkityillä reiteillä.

  Lataa esite Pilvilammen luontopolusta tästä.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/pilvilampi/

  Facebook

 • Pixnen luontopolku

  Klockarisvägen 14, Maalahti

  Lähtöpaikka: Lukkarintie 14 (Klockarisvägen 14), kevyen liikenteen väylä Lukkarinkujan ja Lukkarintien välillä.

  Luontopolku on jaettu kolmeen osaan, joten voit valita eripituisia reittejä: 1,8 km, 3,1 km, 3,4 km ja 4,5 km. Luontopolun kartta (pdf)

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

 • Raineåsenin polku

  QG2J+Q6 Rainebäck

  Metsässä

  Storstenrösbackin muinaishaudoille Risnästräskin kohdalla ja 2,1 km järven ympäri. Lähtö pysäköintialueelta metsästysmajan jälkeen (Raineås skogsväg, Pörtom).

  Koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6969807 E: 220857

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Rajavuoren luontoreitit

  Laihia

  Alueella on vaellusreitistö ja laavut, sekä n. 8 m korkea näkötorni upeine näköaloineen. Laavuille toimitetaan polttopuita muutaman kerran vuodessa. Alueella on myös talviaikaan valaisemattomia latuja. Rajavuoren vaellusreitti on n. 5.5 km pitkä rengasreitti. Reitti lähtee erä- ja vaelluskeskuksen pihalta.

  Laihian Rajavuoresta on yhteys myös Levälammelle, joka on Metsähallituksen ylläpitämä retkeilyalue Kurikan ja Laihian rajalla. Levälammelta on yhteys Jurvan Pässilään ja edelleen Ilmajoen Kalajaisjärvelle. Reitti tunnetaan nimellä Kurjen kierros ja matkaa Rajavuoresta Kalajaisjärvelle kertyy 30 km.

   

   

  https://laihia.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntatilat-ja-alueet/ulkoliikuntapaikat/

 • Risnästräskin polku

  MCR7+VM Aspbäcken

  Risnästräskin polku Ylimarkussa, 0,9 km grillikodalle Risnästräskin rannalla ja 2,1 km järven ympäri.

  Lähtö Heiden metsätien parkkipaikalta, koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6963477 E: 214123

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Risön reitti 4,9 km

  Ampujantie, 65380 Vaasa

  Risöfladan sijaitsee Vaasassa Eteläisen Kaupunginselän pohjukassa moottoritien eteläpuolella. Risön lintutorni Ryövärinkarille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku. Lintutornista avautuu hieno näköala yhdelle maamme parhaimmista lintuvesistä. Lintutornin vieressä on tulentekopaikka. Lähtöpaikka: Ampujatien päästä pysäköintialueelta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#risonreitti