Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Ruusupuro-Röökki

  Ruusupurontie 769, Isokyrö

  Röökin reitillä yhdistyvät monet eri elementit. Reitin lähtöpaikalla on hyvin rakentein varustettu Ruusupuron uimaranta, josta reitti kulkeutuu jylhän metsän kautta kallioiden päälle. Alueen monipuoliset luontoelementit tuovat reitin kulkuun vaihtelua maiseman sekä haastavuuden näkökulmasta. Röökin laavun läheisyyteen on polun varteen asennettu linnunpönttöjä, joten reitin keskivaiheilla voi siis istahtaa tulipaikalle ja tarkkailla lintujen elämää lähietäisyydeltä.

  • Lähtöpiste: Ruusupurontie 769.
  • Pituus: 5km ympyräreitti
  • Vaikeus: Haastava
  • Kulkuaika: 1,5h-2h
  • Kartta ja GPX tiedosto löytyy kotisivulta

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Rökiön vaellusreitit

  Vöyrintie 305-307, Vöyri

  Metsässä

  Viitoitus Norrvallasta alkaen, Vöyrintie 305-307.

  Reitit  3 -7 km.

  Yhdysreitti Bobergsledenin ja Vitmossledenin välillä tarjoaa mahdollisuuden pidemmällekin vaellukselle, matkaa edestakaisin on yli 20 km.
  Reitin varrella voi vaeltaa myös lyhyempiä osia, sillä se kulkee Rökiön metsätien varrella useiden sivuteiden ohi ja myös näistä voi lähteä liikkeelle. Koet vaihtelevaa luontoa; vanha taikametsä, soita ja luhtia sekä muinaisjäännöksiä.

  Kartta   Norrvalla-Boberget
  Kartta   Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossen

  https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/

 • Skatilan reitti

  Veikkaalantie 832, Mustasaari

  10 km (5+5 km)
  Lähtöpiste: Skatilan urheilukenttä
  Päätepiste: Storhälleberget
  Palvelut: Storhällebergetillä on tulentekopaikkoja.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/skatilan-vaellusreitti

 • Sommarön reitit

  5873+7W Båtgrund

  Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km/suunta sekä vaativa esteetön 2,4 km ympyräreitti .

  Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.

  Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.

  Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP

 • Stundarsin vaellusreitit

  Stundarsintie 5, Mustasaari

  Lähtöpiste: Stundarsin museo ja kulttuurikeskus, reittien pituus 6,6 km (2 km)

  Informaatiota: Reitit on merkitty. Reittien varrella on opasteita.

  Palvelut: Levähdyspaikka, tulentekopaikka sekä käymälöitä. Stundarsissa kahvila.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/stundarsin-vaellusreitit

 • Tjärlaxin luontopolku

  Grönnesvägen 172-200, 64210 Närpes

  Tjärlaxin luontopolku 4,1 km tai lyhyempi pätkä 1,7 km.

  Lähtö Tjärlaxin lomakylästä, koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6936714 E: 201995

  Reitin varrella kohtaat näille alueille epätavallisen luonnon. Täältä löytyy myös Närpiön vanhin puu.

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Tuomaanmäen luontoreitti

  Ventäläntie 670, Isokyrö

  Lähtöpiste: Ventäläntie 670, pysäköinti vain parkkialueella, älä sulje reitin alkua autollasi.

  Pituus: 4km ympyräreitti

  Vaikeus: Keskivaikea

  Kulkuaika: n. 1h

  Tuomaanmäen alueella on luonnonsuojelualue, josta löytyy pronssikautinen hautaröykkiö. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä on viety pois. Yhdestä on ilmeisesti viety kaikki kivet ja jäljellä on vain kehämäinen reunakiveys, jota on paikallisesti kutsuttu käräjäkiviksi tai tuomariympyräksi. Tästä juontaa juurensa paikan aiempi nimitys Tuomarmäki. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökohde, jossa on myös runsaasti luontoarvoja. Reitin varrella patikoijan on mahdollista tutustua muinaisiin hauttaröykkiöihin, hiidenkirnuun (joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa hiidenkirnu) ja monipuoliseen luontoon, sekä pitää taukoa laavulla. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Tölby kyrkstig

  Tölbyn-Vikbyntie 220, Mustasaari

  Reitin pituus: 2,1 km
  Lähtöpiste: Tölbyn–Vikbyntie 220.
  Informaatiota: Västernäsetin grillipaikalle johtava kirkkopolku on 2,1 km. Jos ei halua palata samaa reittiä, voi käydä pumppaamolla, joka sijaitsee 750 metrin päässä grillipaikasta tai kävellä tietä pitkin Vikbyn läpi takaisin lähtöpaikkaan (3,6 km). Reitti on merkitty sini-punaisilla kepeillä. Opastus sopimuksen mukaan.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kyrkstigen

 • Valassaarten luontopolku

  Korsholm

  Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.

  Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP

 • Valsbergin retkeilyreitti

  JJC2+MW Valsberg

  Pituus vajaat 3 km. Reitin varrella on paljon nähtävää, kuten luola, pirunpeltoja ja muinaismuistoja. on Grillipaikalla myös näköalapaikka.

  Lähtö: Övermark hembygdsgård, tai Bergvägen 34. Molemmissa paikoissa on laatikko, jossa on kartat, mutta Hembygdsgårdenin kohdalla on enemmän parkkipaikkoja. Hembygdsgårdenin koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6955016 E: 223288

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Velkmossa retkeilypolku

  Ribackvägen 94, Närpiö

  Reitin lähtöpaikka: Velkmoss byagård (Ribackintie 94, Närpiö) tai Viitala (Petolahti) lähellä Bjurnäsintien ja Vargmossa skogsvägin risteystä. Edestakainen reitti on 9 km, Viitalaan 4,5 km.

  Velkmossan vaellusreitti kulkee Maalahden kunnan ja Närpiön kaupungin alueella.

  Reitti on paikoitellen merkitty keltaisilla nauhoilla ja puissa olevalla keltaisella värillä sekä infokylteillä. Vaellusreitin varrella on Nojärvsträsket, jonka lähellä on myös lintutorni. Nojärvsträsket on soinen ja umpeenkasvanut erämaajärvi, joka antaa hyvät pesimismahdollisuudet useille lintulajeille. Vaellusreitillä on myös polku Kackurmossenille.

  Vaellusreitin kartta (pdf)

   

  koordinaattit: ETRS-TM35FIN N: 6971020 E: 215932

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Vikarskatin reitti

  Björköby fiskehamn, Vikarskatvägen, Mustasaari

  Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat

 • Vitmossen vaelluspolut

  58W4+JM Tuckur

  Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen (koordinaatit: 63.196587, 22.306571)
  Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.

  Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaelluspolku kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Vöyrin Tuckorin kylän itäpuolella.

  Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

  Katso kartta.

  https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/

 • Vuoressalo

  Kuivilantie 174, Isokyrö

  Vuoressalossa patikoija voi kohota peltojen keskellä jylhien jäkälästä valkoisten kallioiden laelle. Kalliot kätkevät katveisiinsa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Vuoressalossa on monia merkillisiä kivimuodostumia, joiden ihmisperäisyyttä on arvuuteltu vuosien varrella. Nykyisessä peruskartassa alueelle on merkitty esimerkiksi ”pakouuni” nimellä paikka, joka tarinan mukaan on matala muurattu muuri, jonka nuijamiehet ovat rakentaneet suojaksi. Paikalla on luonnollinen halkeama kalliossa, joka muodostaa noin 2 metriä korkean holvin. Alueeseen liittyy paljon taikauskoa, eikä kyseisiä paikkoja ole uskallettu paikallisten toimesta tarkemmin tutkia.

  • Lähtöpiste: Kuivilantie 174. Pysäköintialue on vastakkaisella puolella tietä reitin alkupisteestä. Älä pysäköi tielle.
  • Pituus: Kaksi n. 2km mittaista ympyräreittiä
  • Vaikeus: Helppo
  • Kulkuaika: 45min-1h
  • Kartta ja GPX-tiedosto löytyy kotisivulta

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Vähäkyrön retkeilyreitti

  Vähäkyrö

  nainen metsäsää

  Tulevien vuosien aikana Vähässäkyrössä toteutetaan patikkareittien kehittämissuunnitelman 2021 pohjalta viisi patikkareitistökokonaisuutta:

  • Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille
  • Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö
  • Saarenpää-Mullolan polkureitti
  • Korkiavuoren luontopolut
  • Petulian patikka

  Lisäksi on kehitteillä neljä teemoitettua reittiä

  • Viiden sillan polkureitti Kyrönjoen varrella (julkaistu reittisovelluksessa, kehitetään edelleen 2023)
  • Vähänkyrön lasten patikka (Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön yhteyteen)
  • Kolkin patikkapolku (RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
  • Kirkkosaaren historiapolku (Kirkkosaaren ja -lammen, Kaavontönkän ja Vähänkyrön kirkonmäen RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)

  Reiteistä on luotu yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa nettiselaimella toimiva karttasovellus.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/

 • Västerön vaellusreitit

  Unnamed Road, 66640 Vörå

  Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
  Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.

  Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot  saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.

  Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
  Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti

 • Waterloo-reitti

  Strandvägen 3681, Korsnäs

  Metsässä

  Waterloo-reitti alkaa Waterloon pururadalta, joka sijaitsee Strandvägenin varrella Korsnäsin ja Molpen välissä (Strandvägen 3681).

  Reitti ulottuu Waterloon alueen ja rannikolla sijaitsevan Lisasgrynnanin väliin. Waterloo on kaunis vaellusreitti, jossa maasto on vaihtelevaa. Yhdellä levähdyspaikoista on myös geokätkö.

  Reitti on noin 7,3 km (3,66 km yhteen suuntaan).

  Waterloo-alueella on myös DiscGolf-rata, kuntoportaat ja boulerata.

  Lataa kartta täältä.

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • Yleiset tulentekopaikat Vaasassa

  Vaasa

  Nuotiopaikka
 • Ylipään reitit

  Valtaalantie 403, Isokyrö

  Lähtöpiste: Reiteille voi lähteä kahdesta eri pisteestä, joko Ylipään Nuorisoseuran parkkialueelta Valtaalantie 403 tai Lukkuhaan leirintäalueen vierestä Kortesluomantie 157. Pysäköinti vain parkkialueille.

  Pituus: Useampi ympyräreitti 1-5km

  Vaikeus: Helppo, paljon korkeuseroja

  Kulkuaika: 5 km reitti n. 1 h

  Ylipään monipuoliset reitit tarjoavat jokaiselle jotakin. Alueelta löytyy monipuoliset kuntoreitit eri mitoissa sekä useampi laavu. Reitin keskivaiheilla Marjamäen näkötornin kupeessa on mahdollista huilata vaikka isommalla porukalla, koska laavuja on siellä kaksin kappalein. Reitistö on keskeisellä paikalla ja helposti saavutettavissa. Leirintäalueen läheisyys tekee reitistöstä otollisen kohteen myös alueen matkailijoille, jolloin lähestyminen reitille tapahtuu metsäisten maisemien läpi Marjamäen laelle. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

  https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

 • Åminnen vaellusreitti

  Mobergintie 520, Maalahti

  Lähtöpaikka: Mobergintie 520 tai Åminnentie 251. Mobergintien lähtöpaikalla ei ole pysäköintiä, joten suositeltavaa on pysäköidä auto Merenkurkun venemuseolle, jossa on myös lintutorni ja grillipaikka, ja mennä sieltä Åminnen vaellusreitille Åminnentietä ja Mobergintietä pitkin. Vaihtoehtoisesti auton voi pysäköidä osoitteeseen Åminnentie 251 (”Dimmornas bro”), jossa on myös grillipaikka.

  Reitin pituus on 2 km, 4,1 km tai 5,1 km. Reitti on helppokulkuinen ja sopii kaikille. Vaellusreitin kartta (pdf)

  https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/