Ohita valikko

Vähänkyrön patikkareitit

Vähässäkyrössä on alkanut elokuussa 2020 hanke, jossa on kunnostettu paikallisia patikkareittejä. Kyrönmaan vanha patikkareitistö (2003) on useilta osin ollut pahasti umpeenkasvanutta ja vaatinut uudelleen merkitsemistä ja esiin nostamista. Alueen asukkailta on tullut säännöllisesti pyyntöjä reittien parantamiseksi.

Yhteistyössä yhdistysten, seurojen ja asukkaiden kanssa lisätäään alueen patikkareittien saavutettavuutta kartoittamisen, kunnostamisen, merkitsemisen ja viestinnän avulla.

Vähänkyrön patikkahanke on Kyrönmaan Yhyres-yhdistys ry:n  EU:n Leader-rahoituksella rahoittama kehittämishanke, jonka aikana vanhat 2003 vuonna tehnyt reittiosuudet on tutkittu, raivattu ja merkitty uudelleen niiltä osin, kun on katsottu tarpeen säilyttää. Näiden lisäksi on tutkittu ja selvitetty maanomistajien luvat uusille polkuosuuksille, jotta saadaan entistä pitkää kylien läpi kulkevaa janareittiä mielekkäämpiä ja käyttökelpoisempia rengasreittejä sisältäviä reitistökokonaisuuksia, jotka muodostavat keskenään yhdessä laajemman -Vähänkyrön patikkareitistökokonaisuuden.

Kehittämishankeen lopputuloksena vuodenvaihteessa 2021 valmistuu Vähänkyrön patikkareittien kehittämissuunnitelma. 

Tulevien vuosien aikana Vähäänkyröön on tavoitteena toteuttaa viisi patikkareitistökokonaisuutta:

 • Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille 
 • Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö 
 • Saarenpää-Mullolan  polkureitistö 
 • Korkiavuoren luontopolut 
 • Petulian patikka 

Lisäksi on kehitteillä neljä lyhempää, teemoitettua reittiä, joista esimerkiksi yhtä kokonaisuutta suunnitellaan Kirkkosaaren ja Kirkonmäen RKY-alueelle (valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö).

Reiteistä luodaan yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa helppokäyttöinen ja selkeä karttasovellus. Reittikuvaukset ja linkit karttasovellukseen julkaistaan tällä verkkosivulla. Reittikuvaukset tullaan kääntämään myös ruotsiksi ja englanniksi.

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille saadaan valmiiksi loka-marraskuulla 2021 maastossa tehtävän työn osalta. Työ on tehty pääasiassa talkootyönä. Lähtöpaikkojen infotaulut pystytetään keväällä 2022.

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille -kartta julkaistaan jo lokakuulla 2021, vaikka sekä kartan editoinnissa että maastossa työ on vielä osittain kesken. Paikalliset patikoijat halutaan työvaiheessa mukaan testaamaan ja antamaan palautetta karttojen ja opastuksen toimivuudesta. Seuraavien reitistöjen viitat ovat jo tekeillä Kyrönmaan nuorten työpaja Arpeetissa ja niiden pystyttäminen alkaa keväällä 2022.

Reittien varrelle suunnitellaan myös opastauluja kertomaan Vähänkyrön historiasta ja luonnosta.

Kyrönmaan reitit kuntoon_hankkeen aloitusinfon esitysmateriaali 27.8.2020

Patikkareitistö Ojaniemi - Hyyriä

Karttasovellukseen tästä linkistä 

 • Reittien pituudet: 8 reittiä, joiden pituudet 1,4 – 15,3 km.
 • Vaativuus: helppo, paikoin haastavampikulkuista kivikkoa
 • Liikkuminen: 
  • kävely, maastopyöräily, polkujuoksu
  • Huom! Moottoriajoneuvoilla ajo kielletty, ainoastaan huoltoajo sallittu
 • Merkinnät:  maalirenkain merkityt puut/ merkkitolpat  ja viitat -seuraa reitinnimiviittaa
 • ​Lähtöpaikka: Autoille pysäköintitilaa ja lähtöpaikan infotaulut opaskarttoineen (Infotaulut pystytetään myöhemmin, väliaikaisesti käytössä laminoidut taulut)
 • Taukopaikat: Ojaniemen laavulla tulenteko- ja yöpymismahdollisuus. Löytyy WC ja polttopuita. Laavua ylläpitää Ojaniemen kyläyhdistys.

Ojaniemi – Hyyriän reitit:

Hyyriäntie 105, 66500 Vähäkyrö

Lasten patikka: 2.1km : Näkinpolku (0.4), Laavupolku (0.4), Muurahaispolku ( 0.3)

Palolammen patikka 2.1 km

Palanusenkallion patikka 1.4 km

Murskin lenkki 4.7 km

Hyyriän patikka 4.4 km

Marjamäen patikka 11.7 km

Fyrrykyrön fillarireitti 15.3 km >

Kylymän helevetin kierros 2.7 km

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille

Karttasovellukseen tästä linkistä 

 • Reittien pituudet: viisi rengas- ja janareittiä 2.6-7.4 km
 • Vaativuus: helppo, paikoin haastavampikulkuista kivikkoa (kts. reittikuvaukset)
 • Liikkuminen: 
  • kävely, maastopyöräily, polkujuoksu
  • Huom! Moottoriajoneuvoilla ajo kielletty, ainoastaan huoltoajo sallittu
 • Merkinnät:  maalirenkain merkityt puut/ merkkitolpat  ja viitat -seuraa reitinnimiviittaa
 • Kaksi lähtöpaikkaa: Autoille pysäköintitilaa ja lähtöpaikan infotaulut opaskarttoineen (Infotaulut pystytetään myöhemmin, väliaikaisesti käytössä laminoidut taulut)
 • Taukopaikat Tulentekomahdollisuus Haarajoen laavulla (Koirasaaren reitti) ja Selkämäen laavulla (Heininniemenmäen reitti). Klapurintönkällä ja Heininniemenmäessä penkit levähtämiseen.

Reittien nimissä linkit reittikuvauksiin!

Kruutarinmajan reitit

Selkämäentie  197 66500 Vähäkyrö

 1. Kruutarin polku/ rengasreitti 2.6 km ​
 2. Klapurintönkän polku 3-8.4 km  ​
 3. Heininniemenmäen rengasreitti 6.2 km

​Mestoosplassin reitit

Vöyrintie 281, 66500 Vähäkyrö

 1. Niisnevan rengasreitti 3.4 km ​
 2. Koirasaaren reitti 7.4 km  ​

Yleinen reittikuvaus

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille tarjoaa mukavia reittejä ulkoiluun. Reitit soveltuvat erinomaisesti aloitteleville maastopyöräilijöille ja helppokulkuisia patikkapolkuja kaipaaville retkeilijöille. Reitistö tarjoaa keväällä ja syksyllä hyvät mahdollisuudet muuttolintujen tarkkailuun. Suosittelemme peltolakiasta ja pohjalaisesta latomaisemasta nauttiville!

Reitit kulkevat valtaosin helppokulkuisilla vanhoilla kärryteillä, metsäpoluilla ja traktorijunnuilla. Muun reitin helppokulkuisuudesta poiketen, Klapurintönkän polun keskivaiheilla ja siirtymäpolulla Kruutarin polulta Haarajoelle  on haastavakulkuisempaa kivikkoa.​

Vähänkyrön alueelta on löytynyt runsaasti merkkejä vauraasta asutuksesta jo kansainvaellus– ja merovingiajalta n. 300-800 jKrKruutarin– ja Klapurintönkän poluilta löytyy Vähällekyrölle tyypillisiä rautakautisia jätinröykkiöitäeli muinaishautoja (400-800jKr.). Haudat lasketaan kuuluvaksi merovingiaikaiseen Vallinmäen asutusyksikköön.​

Vallinmäen kohteet tarkastettiin museoviraston vuoden 2012 inventoinnissa, jolloin alueelta havaittiin kaikkiaan kahdeksan selvää röykkiötä. Röykkiöistä on löytynyt luulöytöjen lisäksi mm.  erilaisia solkia, koruja, nappeja, villakangasta, värttinänpyörän pala, nuolenkärkiä, puukkoja ja meripihkahelmiä.​

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille sijaitsee muiden Vähänkyrön patikkareitistöjen keskellä ja näin ollen tarjoaa sijaintinsa vuoksi oivat siirtymäreitit reitistöltä toiselle pyöräilyyn ja pidemmille päivän- ja yön yli kestäville patikkaretkille.​ Mestoosplassilta on viitoitettu siirtymä Siltainevantien kautta Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistölleKruutarista voi siirtyä Klapurintönkän polun ja Perkiöntien kautta Korkiavuoren luontopoluille.

Koirasaaren ja Heininniemenmäen reiteiltä on pyöräilijöille hyvät yhteydet Vöyrin Kondivoriin

Lähteet:

 •  www.kyppi.fi
 • Ahtela EeroPiirteitä Vähänkyrön rautakautisesta asutuksesta 1981
 • Vähänkyrön patikkareittisovellus / Vaasan kaupungin paikkatietopalvelut

Vähänkyrön kaikkia patikkareittejä koskevat yhteiset säännöt

Laadittu yhteistyössä yksityisten maanomistajien kanssa 2021:

 • Noudata retkeilykohteen sääntöjä
 • Pysy merkityillä poluilla: kunnioita luontoa ja yksityisiä metsänomistajia
 • Reiteillä liikkuminen sallittu jalkaisin, hiihtäen, ratsain ja pyöräillen
 • Moottoriajoneuvoilla ajo ehdottomasti kielletty!
 • Roskaton retkeily: vie roskat mukanasi, älä jätä metsään mitään
 • Tulenteko kielletty! Sallittu ainoastaan tulentekoon osoitetuissa paikoissa, sallittuna ajanjaksona (jos mainitaan erikseen)
 • Sammalien, jäkälien ja varpujen keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
 • Pidä koirat kytkettyinä.
 • Muista, että muinaishaudat ja muut muinaishistorialliset kohteet ympäristoineen on suojeltu muinaismuistolain nojalla (www.finlex.fi)

Lähteet:

Hankkeen alkukartoituskysely 2020 päättynyt

Kartoitimme asukkaiden, sekä seura- ja yhdistysväen ajatuksia Vähänkyrön alueen patikkareiteistä. Myös ulkopaikkakuntalaisten vastaukset olivat tervetulleita.

Kyselyllä osallistettiin asukkaita ja muita Vähänkyrön reiteistä kiinnostuneita mukaan suunnittelemaan ja tutkimaan sekä vanhoja, että uusia kohteita. Vastata sai nimettömästi ja vastaaminen vei vain muutaman minuutin.

Kysely päättyi 30. syyskuuta. Alkukartoituskysely keräsi hurjat 234 vastausta! Kiitos osallistumisestasi!

Vapaamuotoisiin kysymyksiin oli kertynyt runsas määrä vastauksia, joista valtaosa oli innostunutta ja positiivista palautetta, sekä rakentavia ja inspiroivia ehdotuksia kohteiden kunnostamiseksi.

Vastaajia selvästi kiinnosti myös patikkareittien tuotteistaminen Vähänkyrön matkailun edistämisen näkökulmasta.

Koonti ja tulokset julkaistaan aikanaan tällä hankkeen verkkosivulla.

Kyrönmaan reitit kuntoon_hankkeen aloitusinfon esitysmateriaali

Syksyn 2021 hankekuulumisia

Kyrönmaan reitit kuntoon-hankkeelle myönnettiin jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun saakka.

Kyrönmaan Yhyres-yhdistys ry rahoittaa hanketta EU:n Leader-rahoituksella. Vähänkyrön patikkahanke on kehittämishanke, jonka aikana vanhat 2003 vuonna tehnyt reittiosuudet on tutkittu ja raivattu ja merkitty uudelleen niiltä osin, kun on katsottu tarpeen säilyttää. Näiden lisäksi on tutkittu ja selvitetty maanomistajien luvat uusille polkuosuuksille, jotta saadaan entistä pitkää kylien läpi kulkevaa janareittiä mielekkäämpiä ja käyttökelpoisempia patikkakokonaisuuksia.

Kehittämishankeen lopputuloksena joulukuuksi valmistuu kehittämissuunnitelma. Tulevien vuosien aikana Vähäänkyröön on tavoitteena toteuttaa 5 patikkareitistökokonaisuutta: 

 • Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille 
 • Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö 
 • Saarenpää-Mullolan  polkureitistö 
 • Korkiavuoren luontopolut 
 • Petulian patikka 

Lisäksi on kehitteillä 4 lyhempää, teemoitettua reittiä, joista esimerkiksi yksi kokonaisuus tehdään Kirkkosaaren ja Kirkonmäen RKY-alueelle (valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö). Teemareiteistä tiedotetaan lisää myöhemmin. 

Muutoksia ja tavoitteiden uudelleen asettelua

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli yhdistää Isonkyrön ja Vähänkyrön reitit, mutta tämä tavoite ei toteutunut, sillä Isonkyrön konsepti on erilainen eikä sisällä enää reittejä yhdistäviä siirtymäosuuksia. Näistä yhdellä siirtymällä oli aikaisemmin yhteys Vähänkyrön reitteihin. 

Aittoomäen Petulian patikkaa ja Kirkkosaarta lukuun ottamatta Vähänkyrön reitistöillä voi niiden valmistuttua kulkea edelleen myös reitistöltä toiselle; Hiiripellosta Saarenpäähän saakka merkittyjä reittejä pitkin. Reitit kulkevat vanhoilla kärry- ja rekiteillä, metsäkoneen juntuja ja metsäpolkuja pitkin. Kotkannevantien varressa sijaitsevat mm. Kärmeskallion ja Muurivuoren reitit jäävät muhimaan tulevaisuuteen, sillä alueella on jo käynnistynyt tuulivoimapuiston teiden rakentaminen. 

Kehittämishankkeen Talkootunnit kerättiin kasaan jo viime syksynä 2020, joten keväällä 2021 anottiin Yhyres-yhdistyksen kautta lisämäärärahaa kolmen reitistön viittamateriaalin hankintaan. Näin päästiin jo kehittämishankkeen aikana viitoittamaan ensimmäistä patikkareitistöä. Viitat tehdään Työpaja Arpeetissa.  

Hankkeen päätyttyä joulukuulla 2021 lopuille reitistöille investoidaan vähäiset rakenteet, kuten viitat, sillat ja opasteet Hanketta koordinoivan Vähänkyrön aluepalveluiden ja kehittämispäällikkö Suvi Ahon toimesta. 

Kokonaisuuksista Petulian patikka on Tervajoen kyläyhdistyksen oma investointihanke, jota rahoittaa myös Kyrönmaan Yhyres yhdistys ry.   

Vähänkyrön patikkareiteille oma sovellus

Kuluneen syksyn aikana hanketyöntekijä Helena Alanen on kerännyt lopullisten reittikokonaisuuksien GPS-jälkeä kartalle mm. Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistöltä ja aktiivinen talkooväki hyyriäläisen Hannu Holmin johdolla on edistänyt reittien kuntoa maastossa, rakentaen mm. 18 siltaa kulkemista helpottamaan.  

Alanen on editoinut karttoja yhdessä Vaasan kaupungin Karttapalveluiden kanssa. Vähänkyrön reiteille tehdään oma karttasovellus. Reittikuvaukset karttoineen julkaistaan Vähänkyrön patikkareittihankkeen verkkosivuille.  

Ensimmäisenä vähäkyröläisten testattavaksi pääsevällä Patikkareitistöllä Kruutarista Mestoosplassille, on talkootyönä juntattu ja ruuvattu viittoja maastoon jo syys-lokakuulla kuuden viikon ajan, kerran viikossa, 3-4 tuntia illassa. Alanen on tehnyt viitoitustyötä Vähänkyrön Haarajoella (kylä) ja Saarenpäässä yhdessä aktiivisten kyläläisten ja paikallisen yhdistysväen kanssa.  

Vähänkyrön Lions, Vähäkyrö-seura, Haarajoen jakokunta ja Selkämäen kyläyhdistys on pistänyt hynttyyt yhteen ja lopputulemana syntyy yhteinen reitistö, jossa on kaksi helposti saavutettavaa lähtöpaikkaa, Mestoosplassi ja Kruutarinmaja. Patikkareitistöllä on vielä tänä syksynä merkitty ja raivattu viimeisiä polkuja. Risto Kukon johdolla Selkämäen laavun liepeille on syntynyt uusi polku, jonka varmasti myös vaasalaiset pyöräilijät ottavat avosylin vastaan. Polku tarjoaa uuden maastoreitin kohti Vöyrin Kondivoria. Selkämäen kyläyhdistyksen Seppo Korpi on rakentanut reittien varrelle 8 siltaa.  

Parkkipaikkojen INFO-taulut karttoineen ja historia- ja luontokohteista kertovat opasteet tilataan ja pystytetään alkaen keväästä 2022, siihen saakka lähtöpaikoilla reittien karttasovellukseen pääsee käsiksi QR-koodilla. Reittikuvaukset ovat valmistuttuaan luettavissa verkkosivulta www.vaasa.fi/vahankyronreitit ja kuvausten yhteyteen tulee linkki karttasovellukseen. 

Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille pyritään julkistamaan testattavaksi koulujen syysloma aikoihin VK 42. Väliaikaiset laminoidut infotaulut tuodaan lähtöpaikoille korvaamaan lopullisia, jotka pysytettäneen keväällä 2022. Infotauluihin lisätään myös QR-koodi, jonka skannaamalla saa kartan auki Vähänkyrön patikkareittisovelluksesta. 

Reitistön viitoitustyö jatkuu

Loka-Marraskuulla Kyrönmaan työpaja Arpeetissa on työstettävänä Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön viitat. Seuraavana työstövuoroon tulee Saarenpää-Mullolan viitat. Näiden kahden reitistön viittojen pystyttäminen maastoon aloitetaan keväällä. Perään jatketaan Hiiripellon, Kalsilan ja Perkiön alueella sijaitsevan  ”Korkiavuoren luontopolkujen” viitoitus. Syksyllä 2021 Korkiavuoren luontopoluilla on aloitettu reittien raivausta ja merkkausta. 

Alanen kiittelee hankkeelle suopeita maanomistajia, jotka ovat myöntäneet luvat patikkareittien merkitsemiseen. Uusien ulkoilureittien perään jo kovasti kysellään -Vähänkyrön uudet liikuntapaikat vaikuttavat olevan enemmän kuin tervetulleita. 

Iso kiitos kuuluu myös talkooväelle, joka jaksaa edelleen talkoilla mukana ja edistää itsenäisestikin omien kylien kohteita. Hanketyö ja tämän jälkeinen toteuttamisvaihe vaatii pitkäjänteisyyttä, koska kaikkia reitistöjä ei ole mahdollista saattaa samanaikaisesti valmiiksi. 

Vähässäkyrössä 14.10.2021 Hanketyöntekijä Helena Alanen

Kevään 2021 hankekuulumisia

Talvenselkä taittui Vähänkyrön patikkareittihankkeen tiimoilta tiiviissä yhteistyössä kyläyhdistys- ja asukasaktiivien kanssa reittejä suunnitellen ja päivittäen. Muutamissa kohteissa säilyy ennestään 2003-2004 Kyrönmaan patikkareittihankkeen aikana tehdyt reitit, joita on viime syksynä osassa kohteissa jo raivattu ja merkitty uudelleen. Lisäksi vanhoissa kohteissa on kehitteillä  uusia polkuja. Vähäänkyröön on kehitteillä myös muutama kokonaan uusi patikkareitistökohde.
Maanomistajalupien selvittelyssä ollaan jo usean patikkareitistön suhteen loppusuoralla ja muutamalla kohteella siirrytään todennäköisesti touko-kesäkuulla viitoittamisvaiheeseen.
Kiitämme myönteisesti hankkeeseen suhtautuneita metsänomistajia. Yhteistyö usean kanssa on johtanut kallisarvoisiin vinkkeihin ja ideoihin, osalla jopa talkootyöhön osallistumiseen. Osa omistajista on myös itse ollut meihin aktiivisesti yhteydessä ja ehdottanut reitin vetämistä omalle metsäpalstalleen.
Toisaalta myös jokunen kieltävä vastaus on tullut muutamalta maanomistajalta, minkä vuoksi suunnitelmat on osittain aloitettu kokonaan alusta ja näin ollen tutkittu ihan uusia reittivaihtoehtoja ja selvitelty jälleen esimerkiksi maanomistajat ja luvat uusien reittien osalta.
-Hanketyöntekijänä toivon, että kova työ kantaa vielä hedelmää ja uskon, että lopputulos tulee olemaan polkujen osalta alkuperäistä suunnitelmaa monipuolisempi.
-Yhteydenotto kaikkiin uusien reittiosuuksien maanomistajiin ja alustavat suulliset luvat ovat vaatineet valtavan määrän työtä. Työmäärää on ollut jakamassa kanssani kolmen patikkakohteen osalta erikseen 5-12 hengen ryhmät vapaaehtoisia talkoolaisia. Osa yhdistysväkeä, osa haluaa muuten omista lähtökohdistaan edistää reittihanketta.
Olemme välistä tehneet varsinaista salapoliisityötä omistajien tavoittamiseksi. Kauimmmaisia lupia on tavoiteltu Lappeenrannasta ja Ruotsista, erään jäljissä on menty kolmen kunnan alueella. Vallitseva korona-tilanne toi tietysti oman lisähaasteensa selvitystyölle. Iso kiitos kaikesta tästä avusta kuuluu näille ”patikka-aktivisteille”. Kiitos myös  asukkaille, joilta on saatu kullanarvoisia johtolankoja maanomistajien, tai heidän jälkeläistensä tavoittamiseksi!
Mukana menossa on myös  tänä keväänä hankkeen parissa kesätyönsä aloittanut Minttu Alanen, jonka pääasiallinen työtehtävä hanketyöntekijän työparina on kerätä gps-jälkeä, mitata etäisyyksiä ja suunnitella viitoitusta reittikohteissa.
Eri kohteissa työ edistyy tiiviissä yhteistyössä kyläyhdistysväen ja aktiivisen asukasjoukon kanssa hyvin eri vaiheissa. Kevään ja kesän aikana Vähänkyrön reiteillä tullaan aloittamaan viitoitusta, johon anottiin vuodenvaihteessa lisärahoitusta.
Kyrönmaan Yhyresyhdistys Ry:n rahoittama Kyrönmaan reitit kuntoon -kehittämishanke päättyy elokuulla 2021, mutta työ Vähänkyrön patikkareittien eteen jatkuu edelleen syksyllä mm. reittien viitoittamisen merkeissä Vähänkyrön kehittämispäällikkö Suvi Ahon johdolla. Jatkossa reiteille tullaan lisäämään myös mm. historia- ja luontoaiheisia opastauluja, joihin alustavaa koontia tuotetaan jo tämän kehittämishankkeen aikana.
 Toukokuulla 2021 työ käynnissä viidellä patikkakohteella:
 • Haarajoki ja Selkämäki toteuttavat yhdessä muutamilla uusilla reiteillä maustetun ”Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille”.
 • Saarenpää-Mullolan historiallinen polkureitistö pysyy kutakuinkin ennallaan, mutta viitat tullaan uusimaan.
 • Ojaniemen ja Hyyriän asukkaat tekevät myös yhteistyötä ja parhaillaan selvitellään uusia reittimahdollisuuksia Hyyriään.
 • Hiiripelto-Kalsila-Perkiö alueelle on tulossa kokonaan uusi  patikkareitistö -kokonaisuus, alustavat luvat saatu kymmenelle polulle, joista suunnitellaan n. 5-7 eri mittaista rengasreittiä
 • Viides vireillä oleva on Tervajoen kyläyhdistyksen Aittoomäen patikka, jossa aikataulu oman investointihankkeen mukaan
 • Kotkannevantien reittien selvittely ja mahdollinen kehittäminen siirtyy syksylle. Alustavat selvitykset osoittivat, että reitit ja merkinnät ovat aika pitkälti puskittuneet ja hävinneet. Kärmeskallion reitin merkitseminen aloitettiin syystalkoissa 4 hengen voimin.
 • Lisäksi viitoitus on suunniteltu myös Kirkkosaaren ja Kaavontönkän alueelle, siellä edistyy alueen oman kehittämisaikataulun puitteissa
Kehittämishankkeen aikana toteutettava pohjatyö Vähänkyrön patikkareittien eteen on saatu hyvin käyntiin ja mahdollisista kaikille halukkaille avoimista talkoista ilmoittelemme Vähässäkyrössä tapahtuu -sivulla ja täällä hankkeen verkkosivulla. Talkoot reiteillä järkestetään vallitseva korona-tilanne huomioiden.
Vähässäkyrössä 6.5.2021 Hanketyöntekijä Helena Alanen

Vuodenvaihteen 2020-2021 hankekuulumisia

Kyrönmaan reitit kuntoon patikkahanke on edennyt Vähässäkyrössä syksyn 2020 aikana -heikentyneestä korona-tilanteesta huolimatta- innostuneiden asukasaktiivien kanssa toteutetun talkootyön voimin.

LUE LISÄÄ

Saarenpää - Mullolan polkureitistö

Karttasovellukseen tästä linkistä 

Kokonaispituus ja vaativuus: n. 14 km (pistot tutustumiskohteille mukaan laskettuna n. 20km) helppo 

Liikkuminenpyöräily, kävely, ratsastus (huom! Moottoriajoneivoilla ajo kielletty, ainoastaan huoltoajo sallittu)

Merkinnät: viitat ja pistopoluilla maalein merkityt puut/ tolpat
Lähtöpaikka: Autoille pysäköintitilaa ja lähtöpaikan infotaulu opaskarttoineen

SAARENPÄÄ-MULLOLAN HISTORIAKIERROS n. 14 km

Tutustumiskohteiden ja pistopolkujen etäisyys rengasreitillä lähtöpaikasta:

 1. Lähtöpaikka ja Infotaulu Saarenpään majan takana
 2. Siirtymäreitti Ojaniemen patikkareiteille 1km
 3. nro 35 muinaishauta 1.1 km
 4. Jätintien liittymä1.2 km (Jätinkivisilta + 0.5)
 5. nro 32 muinaishauta 1.3 km
 6. Paimenen kirjoituskivi 1.5 km
 7. Jaakobin lähde 1.9 km
 8. Lähäretkorven ja kaidansaaren kämpät 3 km
 9. Kylymän Helevetin liittymä3.5 km (KH +1km)
 10. Kaitajan laavu, pistopolulle 5 km (+1km)
 11. Kaitajannäköalapaikka 5 km + 0.2km
 12. Holonlähde 5km + 0.2 km
 13. Mulloviuksenpappila 8.1 km
 14. Mullolansatama 8.1 km
 15. Vääränevan veljesten väärä ja aurinkokello 10.8 km
 16. Siirtymäreitti Partiomajalle 11.3 km
 17. Siltainnevan aurinkokello 12km
 18. Savisiltain kota 12.3 km
 19. Saarenpään urheilumajan risteys 13.7 km
 20. Saarenpään laavu 14 km

Saarenpään hiihtomaja Mullolantie 169 66500 Vähäkyrö

Karttatauluja lisäksisiirtymäreiteillä ja taukopaikoilla
TaukopaikatAinmaan laavu, Savisiltain kota ja Saarenpään hiihtomajan laavu

Saarenpää-Mullolan polkureitistö kulkee rengasreittinä kylä- ja kärryteillä upean luontomaiseman läpi ja johdattelee kulkijan upeine tutustumiskohteineen niin viime vuosisadoille, kuin rautakaudelle. Vähänkyrön lueelta on löytynyt runsaasti merkkejä vauraasta asutuksesta jo rautakauden kansainvaellus- ja merovingiajalta n. 400-800 jKr.

Rengasreitiltä varrelta löytyy mielenkiintoisia tutustumiskohteita, Joten lyhyet pistot reitiltä kannattavat.
Ainmaantien varressa on muinaishautoja, paimenen kirjoituskivi, Jaakobinlähde,  ja ja ainutlaatuinen JätintieSuomen vanhin kivisilta. Ainmaantieltä löytyy myös oikopolku Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistöllä sijaitsevaan 1700-luvun vainojen aikaiseen piilopaikkaan Kylymään Helevettiin.

Mullolantiellä kannattaa tutustua Mulloviuksen pappilan historiaan (Pohjanmaan jalkaväkirykmentin pastorien puustellin paikka) ja Mullolan muinaiseen satamaan -joka muistuttaa alueen maan kohoamisesta ja meren rantaviivan vetäytymisestä.
Mullolantien varrelta löytyy lisäksi Vääränevan veljesten väärä ja kaksi aurinkokelloa.

Saarenpää-Mullolan polkureitistöltä on hyvät yhteydet  ja Vähänkyrön muille patikkareiteille: Ojaniemi-Hyyriä patikkareitistölle, Patikkareitistö Kruutarista Mestooplassille  ja edelleen Korkiavuoren luontopoluille.

Mulolantieltä pääsee siirtymäreittiä Karmeskallion patikalle.

Ulkoilijoita koskee  Vähänkyrön patikkareittien yhteiset säännöt

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Hanketyöntekijä Helena Alanen

Olen parhaiten tavoitettavissa hankkeeseen liittyen torstaisin!