
Sairaalaopetus
Oppivelvollisilla potilailla on oikeus saada perusopetusta sairaalajaksonsa aikana. Opetusta järjestetään Pohjanmaan hyvinvointialueella asuville oppilaille, kotikunnasta riippumatta, kun he ovat potilaina jollain osastolla Vaasan keskussairaalassa.
Jokaisen oppilaan opetus suunnitellaan yksilöllisesti ja oppilaat noudattavat oman kotikuntansa opetussuunnitelmaa. Opetus toteutetaan lasten ja nuorten psyykkinen vointi huomioon ottaen, eli opetus toteutetaan ensisijaisesti voinnin mukaan. Tavoitteena se, ettei oppilas jää jälkeen oman luokkatasonsa opinnoista.
Oppilaan palatessa omaan kouluun, sairaalaopetuksesta pyritään antamaan tukea ja ohjausta nivelvaiheessa. Osastojakson jälkeen on tavallisesti koulukokous, jossa sairaalaopetuksen havainnot käydään läpi oman koulun kanssa.
Vaasan sairaanhoitopiirin alueella suomenkielinen sairaalaopetus on Hietalahden koulun hallinnoima ja ruotsinkielinen Hagan koulun hallinnoima.
Sairaalaopetuksen osasto-opetus
Sairaalaopetusta annetaan keskussairaalan osastoilla (lastenosasto, syömishäiriö, psykiatrian osastot) päivä- tai ympärivuorokautisessa hoidossa oleville oppilaille. Opetus suunnitellaan hoitavan tahon kanssa monialaisessa yhteistyössä niin, että oppilaan kokonaiskuntoutuksellinen tavoite toteutuu. Sairaalaopetuksen opettajat tekevät tiivistä yhteistyötä oppilaiden oman koulun opettajien kanssa. Siirryttäessä takaisin omaan kouluun järjestetään huoltajien ja oman koulun kanssa nivelvaihepalaveri, jossa käydään läpi kouluun ja oppimiseen liittyvät asiat sekä mahdolliset suositellut tukitoimet/ toimintamallit oppilaan paluuta ajatellen.
Sairaalaopetuksen tavoitteet
- Oppilaan koulunkäynnin turvaaminen sairaalajakson aikana oppilaan oman toimintakyvyn rajoissa.
- Oppilaan terveen kasvun ja kehityksen tukeminen.
- Oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin esteiden kartoittaminen.
- Oppilaan koulunkäynnin rauhoittaminen tai sen käynnistäminen.
- Opintojen eteneminen joustavilla opetusjärjestelyillä.
- Oppimiseen liittyvien sisällöllisten vaatimusten ymmärtäminen, omaan opiskeluun vaikuttaminen ja vastuun harjoittelu omasta opiskelusta.
- Oman käyttäytymisen ja toiminnan ohjauksen muutos palautteen avulla eri tilanteissa.
- Itsetunnon vahvistuminen.
- Vaikeiden tilanteiden selvittelyn oppiminen keskustelun avulla.
- Syrjäytymisen ehkäisy.
Sairaalaopetuksen avo-opetus
Avo-opetus on kuusipaikkainen ryhmä, joka sijaitsee Hietalahden koulussa (ravikatu 9, 65100 Vaasa). Ryhmässä on erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja.
Avo-opetuksen oppilaspaikat on tarkoitettu perusopetusikäisille oppilaille, joilla on suuria haasteita koulun käynnissä tai jotka ovat vaarassa pudota koulujärjestelmän ulkopuolelle/ joiden koulukäynti on omassa koulussa lähes kokonaan keskeytynyt. Oppilailla on oltava hoitosuhde erikoissairaanhoitoon ja sairaalaopetuksen avo-opetukseen tarvitaan erikoissairaanhoidon hoitotiimin suositus. Suosituksen jälkeen avo-opetuksesta vastaava koulu lähettää esitietolomakkeen täytettäväksi oppilaan omaan kouluun. Oppilaspaikat jaetaan jonoperiaatteella ja ryhmän muodostamisesta vastaavat avo-opetuksesta vastaava rehtori ja opettaja yhteistyössä hoitotiimin kanssa. Opetus on jaksomuotoista kestäen noin kuusi viikkoa. Jakson lopulla järjestetään nivelvaihepalaveri, jossa käydään läpi kouluun ja oppimiseen liittyvät asiat sekä mahdolliset suositellut tukitoimet/ toimintamallit oppilaan omaan kouluun paluuta ajatellen.
Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu
Konsultoivalla sairaalaopetuksella tarkoitetaan ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden välistä konsultaatiota oppilasasioissa. Konsultaation tavoitteena on löytää ratkaisuja ja neuvoja oppilaan toimivaan koulunkäyntiin ja vahvistaa opettajien osaamista ohjauksen ja tuen avulla. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä varhaista tukea lähikoulussa. Palvelusta laskutetaan.
Ensisijaisesti konsultointia annetaan opettajille esi- ja perusopetuksessa. Konsultoiva opettaja voi myös toimia jalkautuvana tukena oppilaalle lähikouluun palaamisessa sairaalaopetuksen tai avo-opetuksen jälkeen tai ennen jakson alkamista sairaalaopetuksessa tai avo-opetuksessa. Asuinkunta sopii yhdessä erikoissairaanhoidon kanssa oppilaan tarvitsemasta tuesta siirtymävaiheessa.
Oppilaan ei tarvitse olla erikoissairaanhoidon potilas, jotta hänen liittyvissä asioissa voidaan antaa konsultoivaa sairaalaopetusta.