Ohita valikko
Stormossenin havainnepiirros, jossa biojäte kiertää kodeista biojäteastiaan, astiasta jäteautolla jätelaitokselle, ja biojätteen kierrätyksen lopputuotteena syntyy multaa ja biokaasua.
Kuva: Stormossen

Biojätteen uusi elämä - Ristinummen viljelylaatikkopuutarhan mullan tarina

Julkaistu: 6.9.2022

Ristinummen viljelylaatikkopuutarhan mullat tulevat lahjoituksena Stormossenin biojätteen kierrätyslaitokselta. Tässä artikkelissa Stormossenin ympäristökasvattaja Maija Hyytinen kertoo biojätteen matkasta polttoaineeksi ja kompostimullaksi.

Biojätteen lajittelu kannattaa, sillä siitä saadaan tehtyä biokaasua autoille ja busseille, sekä multaa nurmikon kasvattamiseen ja puutarhaan. Biojätteestä on myös enemmän haittaa poltettavan jätteen seassa, sillä märkä massa palaa heikommin ja tällöin joudutaan käyttämään öljyä, jotta massa palaa tasaisesti.

Multamme tarina alkaa jokaisen meidän kotoa, keittiöstä. Eloperäiset ja maatuvat jätteet, kuten ruoantähteet, hedelmien kuoret, tai nuupahtaneet kukat lajitellaan erikseen biojätteeseen.

Tästä saa alkunsa varsinainen kiertotalouden lähituote.

Asukas vie lajitellun biojätteen pihalla sijaitsevaan biojäteastiaan, josta jätteenkuljetusyritys kuljettaa sen Stormossenin biojätelaitokselle ja kippaa lastin laitoksen vastaanottomonttuun. Sieltä biojätepussit jatkavat matkaa linjastoa pitkin käsittelyyn.

Paperisten biojätepussien lisäksi voit käyttää biojätteen lajitteluun myös ikkunattomia kirjekuoria, tyhjiä jauhopusseja tai sanomalehdestä taiteltuja pusseja.

Ensin murskaamme pussit isolla murskaimella, jonka jälkeen lisäämme murskattuun biojätemassaan lämmintä vettä. Massa jatkaa matkaansa läpi ruuvipuristimen. Ruuvipuristimessa on pienen pienet reiät, joista massa puristuu läpi. Monesti biojätteen seassa on sinne kuulumatonta materiaalia, kuten metallia tai poltettavaan jätteeseen kuuluvaa tavaraa, jotka erotetaan massasta ja lajitellaan erikseen. Poltettavaan jätteeseen kuuluvat jätteet menevät Westenergylle poltettavaksi ja hyödynnettäväksi siellä energiaksi ja lämmöksi. Metalleja varten on ’magneetti’, joka nappaa metallit ja lajittelee ne erikseen. Biojätemassa menee vielä toisen kerran ruuvipuristimen läpi, jotta biojätteestä tulee hienoa puuromaista massaa. Massa jatkaa matkaansa kohti jättimäistä bioreaktoria, jonka tilavuus on 1,7 miljoonaa litraa!

Lapsia ja naisia nousemassa vaaleanpunaiseen Lifti-bussiin
Vaasan Lifti-bussit liikkuvat biokaasulla, joka on jalostettu biojätteen kierrätyksen sivutuotteena syntyvästä metaanista.

Bioreaktorissa viihtyvät bakteerit ja mikrobit, jotka syövät biojätemassaa kolmisen viikkoa tuottaen metaania. Metaani otetaan talteen biokaasulaitokselle, jossa se jalostetaan liikennekaasuksi.

Biojätemassasta jää jäljelle mädätysjäämä, jonka kompostoimme tarkkaan valvotun ja Ruokaviraston hyväksymän tavan mukaan. Tästä kompostoidusta mädätysjäämästä teemme kompostimultaa, jota Stormossen on myynyt vuodesta 2009 lähtien. Stormossenilla on kahta multalaatua: puutarhamultaa ja nurmikkomultaa. Puutarhamulta tehdään biojätteen mädätysjäämästä ja nurmikkomulta tehdään lietteen mädätysjäämästä. Mullan tarina päättyy sinne mistä se alkoikin eli asukkaan kotiin, kun hän ostaa multaa Stormossenilta Koivunlahden jätekeskukselta tai Isonkyrön hyötykäyttöasemalta.

Tiesitkö, että Stormossen jakaa ilmaiseksi paperisia biojätepusseja?

Biojätepusseja voit noutaa ilmaiseksi jokaiselta hyötykäyttöasemalta, Vaasan kirjaston kansalaisinfosta, Vähänkyrön yhteispalvelupisteeltä, Stormossenin toimistolta Koivulahdesta, Ekosopista, SPR Kirppikseltä ja Minimossenilta. Myös K-kaupoissa voit pakata hedelmät ja vihannekset paperipussiin, jota voit kotona käyttää biojätepussina.

Paperisten biojätepussien lisäksi voit käyttää biojätteen lajitteluun myös ikkunattomia kirjekuoria, tyhjiä jauhopusseja tai sanomalehdestä taiteltuja pusseja. Vinkkinä kannattaa vaihtaa pussi 2-3 päivän välein, jotta pussi ei vetisty ja ala haisemaan. Biojätepussin alle voit myös laittaa kananmunakennon palasia, jotka imevät ylimääräisen kosteuden pois astiasta.

Lähikuva viljelylaatikosta, jossa kasvaa kesäkurpitsaa ja lehtikaalia
Biojätteiden ravinteet kiertävät kompostimullasta ravitsemaan viljelykasveja.

Biojätteen lajittelussa tapoja on monia. Vuoden 2023 aikana suurimmalle osalle Stormossenin toiminta-alueen kotitalouksista tulee pakolliseksi lajitella biojätteet erikseen. Tämä muutos on osa Euroopan Unionin ja Suomen tavoitetta nostaa materiaalien kierrätys 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Aina kun lajittelet jätteesi kotona, teet ympäristöteon sekä itsellesi että lähiympäristöllesi. Valitse omasi ja ole biosankari!

Koska sillä on väliä.

Lisätietoa

Tästä linkistä pääset lukemaan lisää biojätteen lajittelusta: https://www.stormossen.fi/lajitteluohjeet/biojate/

Lue lisää Stormossenin kompostimullasta: https://www.stormossen.fi/kompostimulta/

Lisätietoa Stormossenin BIG-biokaasusta: https://www.stormossen.fi/lisatietoa-biokaasusta/