Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Ilkivallan hintalappu on Vaasassa vuosittain jopa 150 000 euroa: ”Tämä summa voitaisiin käyttää nuorten hyväksi”

Julkaistu: 23.5.2024

Vaasan kaupungilla on käynnistynyt monivuotinen hanke, jossa pyritään löytämään keinoja ilkivallan ehkäisyyn yhdessä nuorten kanssa. Nuoret pääsevät mukaan ideoimaan sekä ilkivallan ehkäisemisen toimenpiteitä että ajatuksia siitä, mihin säästyneitä rahoja voisi käyttää.

Nuorisopalveluiden ja kuntatekniikan yhteisessä kehittämishankkeessa luodaan uusia toimintamalleja ilkivallan ehkäisemiseksi.

Tavoitteisiin pyritään eritoten porkkanalla. Jos ilkivaltaa saadaan kaupungissa vähenemään, pääsevät nuoret vaikuttamaan siihen, mihin tästä säästyneet rahat voitaisiin käyttää.

– Esimerkiksi tarrojen ja tägien poistoon ja puhdistukseen roskiksista, siltakaiteista, liikennemerkeistä, bussikatoksista ja valotolpista kuluu vuosittain noin 50 000 euroa. Tälläkin rahalla voisimme kehittää kaupunkiympäristöä nuorten toivomilla tavoilla, kertoo hankekoordinaattori Joni Paaso.

Vaasassa on noin 500 roska-astiaa, joista suurin osa kokee jonkinlaista ilkivaltaa. Jos töhrittyä roska-astiaa ei saada puhdistettua pesulla ja puhdistusaineilla, vaan joudutaan maalaamaan kokonaan uusiksi, on kokonaiskustannus noin 200 euroa.

Lukiolaiset ideoivat ilkivallan ehkäisemisen keinoja

Työpajoissa nuoret pääsevät ideoimaan sitä, miten ilkivaltaa voisi vähentää ja ehkäistä.

Ensimmäiset työpajat pidettiin huhtikuussa. Tuolloin osa Vasa gymnasiumin sekä Vasa övningsskola gymnasiumin ja IB-lukion opiskelijoista pääsi Playful Democracy -viikolla ideoimaan, miten ilkivaltaa voisi vähentää ja ehkäistä.

– Jatkossa työpajoja voidaan pitää esimerkiksi nuorisotaloilla. Myös nuorisovaltuusto on hankkeessa mukana nuorten äänenä, kertoo nuorisopalvelukoordinaattori Anne Lamminen.

Nuoria kesällä töissä kartoittamassa ilkivallan jälkiä sekä korjaamassa niitä

Nuorten osallistaminen ja työllistäminen ovat tärkeä osa hanketta. Kuntatekniikka työllistää kesäkuussa useita nuoria sekä ympärivuotisesti eri ikäisiä työllistettyjä, jotka tekevät kentällä konkreettista hankkeeseen liittyvää työtä, kuten siivousta ja korjaustöitä.

– Nuoret kesätyöntekijät pääsevät muun muassa kartoittamaan kaupungille alueita, joissa ilkivaltaa on tapahtunut, Paaso kertoo.

Ilmoita ilkivallasta

Vaasan kaupungilla on käytössä sähköpostiosoite ilkivalta@vaasa.fi, jonne asukkaat voivat suoraan ilmoittaa havaitsemastaan ilkivallasta. Samaan osoitteeseen voi mielellään antaa myös ideoita ilkivallan ehkäisyyn.

Ilkivallaton porkkana –nimellä kulkeva nuorisotyön kehittämishanke on saanut vuodelle 2024 rahoitusta Aluehallintovirastolta 45 000 euroa. Hanke jatkuu vuoteen 2027 saakka.