Ohita valikko
RINK, 2022, Fält & Valkonen in collaboration with Mancianti, Saarinen & NoU Ringette SM. Kuva: Kim Saarinen, 2022.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kuntsin modernin taiteen näyttelyssä viivan moninaisuuksia

Julkaistu: 8.9.2023

Viivan variaatioihin voi tutustua Kuntsin modernin taiteen museossa 9. syyskuuta 2023 avautuvassa näyttelyssä, johon on koottu valikoima suomalaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teoksia. Viivaa esitetään monimuotoisena eri näkökulmista.

Taiteilijat käsittelevät viivaa myös erilaisin materiaalivalinnoin. Se piirtyy klassisesti hiilellä tai lyijykynällä kaupunkikuviksi ja ihmisten kuvauksiksi, mutta kasvaa myös osaksi tilaa. Näyttelyssä viiva lähtee liikkeeseen animaatioissa ja villiintyy voimakkaiksi installaatioiksi. Katsojaa kutsutaan myös osallistumaan astumalla teokseen sisään tai malliksi piirustusperformansseihin.

–Viivan voi halutessaan liittää lähes kaikkeen kuvataiteeseen, piirustus on sen perusta. Näyttelyyn on koottu uusia tapoja nähdä ja kokea viivaa. Sen hienovarainen vähäeleisyys löytyy hiuksenhienossa minimalismissa ja tilallisen mittakaavan kutistumisessa millimetreiksi, kertoo näyttelyn kuraattori Maaria Salo.

Ryhmänäyttelyssä on mukana 18 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Taiteilijat kommentoivat teoksissaan taidehistoriaa ja edeltäjiään, mutta myös omakohtaisuus, itsensä kuvaaminen on säilynyt piirtämisen lähtökohtana. Oma ruumiillisuus piirtyy käsitteellisesti tai fyysisesti tilaan, mutta voi myös kadota teoksen sisään. Viiva jättää jäljen, kun ajalliset prosessit kulkevat mukana nykypiirustuksessa.

Klassinen piirustusmateriaali ja ihmisen kuva

Alkuaineisiin lukeutuva hiili on yhä monien taiteilijoiden käyttämä klassinen materiaali. Leo Ackleyn hiilipiirroksiin naisfiguurit piirtyvät poikkeuksellisen sensitiivisinä ja Juhana Blomstedtin muotokieli on kulmikkaan geometristä. Jouni Airaksisen Tämä ei ole hiilipiirros II viittaa taidehistoriaan. Myös Hannaleena Heiskan hiilenmustat teokset kasvavat tilallisiksi veistoksiksi. Sisällöllisesti sarja kätkee ja piiloutuu katseelta välttäen nykyteknologian kasvojentunnistusmenetelmiä.

Eeva Tiisalan piirtää sisäistä ihmisyyttä. Viiva katkeaa ja alkaa uudelleen, se taivuttaa ihmisen muotoihin, jotka kuvaavat herkkyyttä ja sisäistä maailmaa. Stiina Saariston piirustusten yksityiskohtaisuus ja mittakaava ovat monumentaalisia. Lyijykynä- ja puuväripiirustuksina esitetty ihmisfiguuri on viime vuosina saanut tilallisen ulottuvuuden keraamisina veistoksina. Islantilainen käsitetaiteilija Kristján Guðmundsson on käsitellyt tuotannossaan toistuvasti piirtämistä, ja sen materiaalisuutta. Samankaltaista minimalistista muotokieltä käyttää Markus Tuormaa. Hiukset ovat materiaalia useissa hänen teoksissaan – sen hienovaraisuus on lähes aineetonta, miltei näkymätöntä.

Kaupungin kuva

Piirtäen on tallennettu maailmaa ja esittävän viivan historia on pitkä. Kaupungin kuvaa on dokumentoitu paikkasidonnaisiin tilausteoksiin ja imaginäärisiin muistikuviin. Gösta Philip Armfeltin (1830–1880) litografia edustaa kuriositeettina historiallista kaupungin dokumentaatiota. Se kuvaa Uuden Vaasan näkymää, jota nykytaiteilija Tuomo Rosenlund puolestaan kommentoi luoden jatkumoa. Hän on piirtänyt näyttelyä varten uuden sarjan Vaasa-kuvia, erityisesti Siilojen poistumista rantasiluetista. Tunnistettavien kaupunkikuvien lisäksi hän tallentaa piirroksiinsa ympäristössä tapahtuvia muutoksia, epäpaikkoja ja marginaalia. Tämä Everything Will Be Fine -sarja sisältää parikymmentä uutta teosta.

Imaginäärinen kuva kaupungista syntyi kuvailuna, kun Sebastian Craig ja Barry Sykes työskentelivät yhdessä. Kerrottuna kaupunki saa toisenlaisen muodon kuin omin silmin nähtynä. Verbaaliset sanat kertovat erilaisen tarinan kuin visuaalinen kuva, vaikka molempia suositaan nykytaiteessa kokeellisin menetelmin. Teos syntyi vuonna 2008, kun Sykes työskenteli Platformin residenssissä Vaasassa. Myös Silja Rantasen piirustukset kertovat taiteilijan kiinnostuksesta sekä kaupunkeihin että arkkitehtuuriin. Jussi Heikkilän käsitteellinen työskentely tarkastelee ihmisen jättämää viivaa osana maisemaa.

Luistimet piirtävät

Emma Fältin ja Iida Valkosen teos RINK 2022-23on audiovisuaalinen installaatio. Monikanavaiseksi videoinstallaatio on muotoutunut yhteistyössä SM-tason ringettejoukkueen kanssa. Luova ajattelu ja kehollinen piirtäminen ovat teoksen keskiössä; luistimen jäähän piirtämä viiva on osa sovittua kehon kieltä. Audiovisuaalinen teos kunnioittaa sisällöllisesti toisen ihmisen tilaa, mutta kutsuu myös katsojan osaksi teosta. Teoksen sisällä katsojan liike heijastuu 4-kanavaiseen äänimaailmaan, ja tulee osaksi sitä. Pelivälineiden piirtämä viiva jään pintaan muodostuu kehollisen vuorovaikutuksen liikkeestä.

Katsoja saa osallistua

Maansa eturivin ruotsalaistaiteilija Jacob Dahlgren on tunnettu raidoistaan – värillisistä nauhoista koostuva teos tarjoaa katsojalle mahdollisuuden aktiiviseen osallistumiseen. Taiteilijan tuotantoa on esillä kolmessa mittakaavassa: kaksiulotteisina maalauksina, tilallisena reliefinä ja immersiivisena installaationa. Keskeistä taiteilijan työskentelylle on arkielämän ja taiteen välisten yhtymäkohtien löytäminen. Hän muuntaa tavallisia kulutustuotteita minimalistisiksi taideteoksiksi.

Katriina Haikala piirtää performatiivisessa projektissaan Social Portrait – Women Only esiin taidehistoriassa unohdettua naisen kuvaa. Kohtaamiseen perustuva piirustusperformanssi on jatkunut vuodesta 2017 ja toteutetaan esimerkiksi Helsingin,Oslon, Pariisin ja New Yorkin jälkeen Vaasassa. Piirustusperformanssi toteutuu Kuntsilla neljänä lauantaina näyttelyn aikana. Taiteilija piirtää muotokuvia naisista, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan performanssia.

Näyttelyssä saa lisäksi Suomen kantaesityksensä Venetsian biennaalissa vuonna 2015 Suomea edustaneen IC-98:n piirustusanimaatio Abendland (Hours, Years, Aeons). Arvostetun taiteilijaduon piirustusanimaatio tuo yhteen viivan hienovaraisuuden yhdistettynä tutkimukselliseen nykyajan digitaaliseen piirtämiseen.

Taiteilijat: Leo Ackley, Jouni Airaksinen, Gösta Philip Armfelt, Juhana Blomstedt, Sebastian Craig & Barry Sykes, Jacob Dahlgren, Emma Fält & Iida Valkonen, Kristján Guðmundsson, Katriina Haikala, Jussi Heikkilä, Hannaleena Heiska, IC-98, Tiina Kivinen, Silja Rantanen, Tuomo Rosenlund, Stiina Saaristo, Eeva Tiisala ja Markus Tuormaa. Kokonaisuuden on kuratoinut Vaasan kaupungin museoiden näyttelypäällikkö Maaria Salo Työryhmä: amanuenssit Noora Lehtovuori, Ilona Mäki ja Janna Sirén.

Valtakunnallinen Taidetestaajat on valinnut näyttelyn 2023–2024 ohjelmistoonsa. Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 9.9.2023─14.4.2024.