Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Vaasan kaupunginorkesteri

Vaasan kaupunginorkesteri

Vuonna 1930 perustetussa Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa. Orkesteria on vuodesta 2016 asti johtanut ylikapellimestari James Lowe.

Orkesteri

Vaasan kaupunginorkesteri

Vaasan kaupunginorkesteri aloitti toimintansa alun perin jo vuonna 1930 Orkesteriyhdistyksen perustamana. Vuonna 1974 orkesteri kunnallistettiin ja sai nimekseen Vaasan kaupunginorkesteri.

Nykyään  Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa. Tammikuusta 2016 lähtien orkesterin ylikapellimestarina on toiminut James Lowe. Orkesterin työ- ja konserttipaikka on Vaasan kaupungintalo, joka sijaitsee Vaasan keskustassa.

Sinfoniakonserttien lisäksi orkesteri tekee muun muassa viihde- ja koululaiskonsertteja sekä eri musiikinlajeja yhdisteleviä konsertteja. Yhteiskonsertit muiden lähiseudun orkesterien kanssa sekä ulkomaankiertueet kuuluvat kaupunginorkesterin tomintaan. Ulkomailla orkesteri on konsertoinut muun muassa Pohjoismaissa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Kesäisin orkesteri konsertoi musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. Orkesteri esiintyy Ilmajoen Musiikkijuhlilla, Korsholman Musiikkijuhlilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Kesästä 2018 lähtien orkesteri on myös esiintynyt Vaasa Festivalilla kansainvälisten artistien kanssa.

Vaasan kaupunginorkesteri tekee oopperayhteistyötä Vaasan Oopperasäätiön ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa.

Vuodesta 1999 kaupunginorkesteri on ollut mukana Viljo ja Maire Vuorion säätiön järjestämässä Kansainvälisessä Jorma Panula Kapellimestarikilpailussa, joka pidetään joka kolmas vuosi. Vaasan kaupunginorkesteri toimii myös Jorma Panulan kapellimestarikurssin orkesterina.

Kapellimestari

Ylikapellimestari James Lowe

Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari James Lowe on palkittu monissa kansainvälisissä kapellimestarikilpailuissa. Hän sai vuoden 2009 Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa erikoispalkinnon kilpailuorkesterien suosikkina ja on sen jälkeen johtanut Vaasan kaupunginorkesteria useaan otteeseen. Lowe on myös saanut Bernard Haitinkin säätiön palkinnon nuorelle lahjakkuudelle ja ollut Haitinkin assistentti Amsterdamin Concertgebouw-orkesterissa. James on työskennellyt nimekkäiden solistien kanssa ja johtanut monia maailman huippuorkestereita.

Tällä hetkellä Lowe on Saksassa toimivan Preussilaisen kamariorkesterin pääkapellimestari sekä Edinburghin nykymusiikkiyhtyeen johtaja. Lisäksi hän on Skotlannin nuoriso-orkesterilaitoksen neuvonantaja ja hän myös johtaa varsinaiseen nuoriso-orkesteriin valmistavaa ”senioriorkesteria”, joka koostuu yli 12-vuotiaista nuorista. Hän on aiemmin toiminut Royal Scottish National Orchestran apulaiskapellimestarina ja Bostonin filharmonikoiden Benjamin Zander -stipendiaattina.

James sai koulutuksensa Edinburghin yliopistossa, mistä hän valmistui erinomaisin arvosanoin. Hän jatkoi opintojaan mestarikursseilla opettajinaan maailman johtavat kapellimestarit, kuten Jorma Panula, Neeme ja Paavo Järvi, Valeri Gergijev, David Zinman ja Bernard Haitink. Hän on ollut erityisen aktiivinen nuoriso-orkesterien johtajana ja on työskennellyt mm. Skotlannin sistema-projektissa BBC:n skottilaisen sinfoniaorkesterin kanssa. Hänen työstään Hallé Harmony -nuoriso-orkesterin kanssa tehtiin TV-dokumentti Ison-Britannian Channel 4:lle.

Muusikot

Vaasan kaupunginorkesterin muusikot

I-VIULU

Maano Männi, Vuorotteleva I konserttimestari
Matilda Haavisto, Vuorotteleva I konserttimestari
Anna-Leena Merikivi, Äänenjohtaja
Terje Männi (sij.)
Sofia Eklund (sij.)

II-VIULU

Liisa Makkonen, Äänenjohtaja
Katalin Farkas, Varaäänenjohtaja
Marko Konttinen
Tarmo Isokangas

ALTTOVIULU

Nana Raitaluoto, Äänenjohtaja
Pia Kukkonen, Varaäänenjohtaja (sij.)
Viktor Olaus Nygård

SELLO

Vladimir Reshetko, Soolosellisti
Elena Hämäläinen, Äänenjohtaja
Harri Penttinen

KONTRABASSO

Pontus Grans, Äänenjohtaja
Oskari Hankikoski, Varaäänenjohtaja (ma.)

HUILU

Erica Nygård, Äänenjohtaja
Eva Hillebrandt, Varaäänenjohtaja

OBOE

Siri Ilanko, Äänenjohtaja
Panu Sivonen, Varaäänenjohtaja

KLARINETTI

Eneko Iriarte Velasco, Äänenjohtaja
Claudia Reyes Segovia, Varaäänenjohtaja (ma.)

FAGOTTI

Samuli Krohn, Äänenjohtaja
Pertti Maaniittu, Varaäänenjohtaja

KÄYRÄTORVI

Harri Ala-Aho, Äänenjohtaja
Vesa Ania, Varaäänenjohtaja

TRUMPETTI

Tapio Paavilainen, Äänenjohtaja
Mari Pakarinen, Varaäänenjohtaja

PASUUNA

Tuomas Länne, Äänenjohtaja

LYÖMÄSOITTIMET

Patrik Knif, Äänenjohtaja