Ohita valikko

Vaasan kaupunginorkesteri

Vuonna 1930 perustetussa Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa. Orkesteria on vuoden 2021 tammikuusta asti johtanut ylikapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

Orkesteri

Vaasan kaupunginorkesteri

 

Vaasan kaupunginorkesteri aloitti toimintansa alun perin vuonna 1930 Orkesteriyhdistyksen perustamana. Vuonna 1974 orkesteri kunnallistettiin ja sai nimekseen Vaasan kaupunginorkesteri.

Nykyään Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa. Tammikuusta 2021 lähtien orkesterin ylikapellimestarina on toiminut Tomas Djupsjöbacka. Orkesterin nimikkosäveltäjä on Markus Fagerudd. Orkesterin työ- ja konserttipaikka on Vaasan kaupungintalo, joka sijaitsee Vaasan keskustassa.

Sinfoniakonserttien lisäksi orkesteri tekee muun muassa viihde- ja koululaiskonsertteja sekä eri musiikinlajeja yhdisteleviä konsertteja. Myös yhteiskonsertit muiden lähiseudun orkesterien kanssa kuuluvat kaupunginorkesterin toimintaan.

Kesäisin orkesteri konsertoi musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. Orkesteri esiintyy muun muassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla, Korsholman Musiikkijuhlilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla.

Vaasan kaupunginorkesteri tekee vuosittain oopperayhteistyötä Vaasan Oopperasäätiön ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa.

Vuodesta 1999 kaupunginorkesteri on ollut mukana Viljo ja Maire Vuorion säätiön järjestämässä Kansainvälisessä Jorma Panula Kapellimestarikilpailussa, joka pidetään joka kolmas vuosi. Vaasan kaupunginorkesteri toimii myös Jorma Panulan kapellimestarikurssin orkesterina.

Kapellimestari

Ylikapellimestari Tomas Djupsjöbacka

Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari on Tomas Djupsjöbacka, hän aloitti tehtävässään 1.1.2021.

Moniosaajan vahvuuksia ovat laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot sekä kyky ymmärtää soittajien toiveita ja tarpeita. Vaasassa Djupsjöbacka aikoo ravistella kaupunkilaisten mielikuvia klassisesta musiikista.

Vaasan kaupunginorkesterin tärkeimpiä tehtäviä on lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia. Ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana Tomasilla on tehtävässä merkittävä rooli, Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta selvittää.

Djupsjöbacka ryhtyy täyttämään suuria odotuksia mielellään. Hän tietää vaasalaisten tarvitsevan nyt virikkeitä ja uusia impulsseja. Asukkailta uusi ylikapellimestari toivoo uteliaisuutta.

– Koen, että tehtävänäni on hieman ravistella mielikuvia klassisen musiikin konsertista. Haluan houkutella vaasalaisia kokemaan ja aistimaan jotakin uutta ja erilaista, Djupsjöbacka sanoo.

Djupsjöbacka tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka esiintyy sekä sellistinä että kapellimestarina. Hän on soittanut Meta4-jousikvartetissa lähes 20 vuotta ja 15 vuotta Euroopan kamariorkesterissa. Kapellimestarina Djupsjöbacka on johtanut melkein kaikkia kotimaisia orkestereita. Hän täyttää lähestulkoon täydellisesti kriteerit, joita uudelle ylikapellimestarille Vaasassa asetettiin.

– Haimme ensisijaisesti erinomaisesta muusikkoa, joka tuntee sekä kansainvälisen että kotimaisen kentän todella perusteellisesti käytännön kautta. On myös tärkeää, että Vaasassa ylikapellimestari pystyy sujuvasti kommunikoimaan molemmilla kotimaisilla kielillä, Huhta taustoittaa.

Hän kuvailee Djupsjöbackan nimitystä korona-ajan helmeksi. Kapellimestarin ja orkesterin yhteinen sävel löytyi syksyllä kuin kohtalon sanelemana helsinkiläisen johtaessa tuuraajana 100 % Beethoven -konserttia.

– Vaasassa tarvittiin koronakaranteenin takia kapellimestaria yhdeksi viikoksi ja juuri se viikko oli ainoana vapaa kalenterissani. Kipinä jatkuvalle yhteistyölle syttyy yleensä vierailujen myötä, Djupsjöbacka kertoo.

Syksyisen vierailun aikana myös intendentille kirkastui, kenet orkesteri haluaa uudeksi johtajakseen.

– Palaverissa joku soittajista kysyi, voisiko meillä olla joka viikko tällaista. Silloin tiesin, että oikea henkilö on löytynyt, Huhta hymyilee.

Nimitys Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi on tärkeä askel Djupsjöbackan uralla.

– Jatkan yhä vierailuja muissa orkestereissa, mutta minulle on todella iso juttu päästä Vaasaan ylikapellimestariksi kehittämään kaupunginorkesterin soittoa, ohjelmistoa ja taiteellista linjaa nimenomaan pitkäjänteisesti, Djupsjöbacka sanoo.

Huhta kehuu Djupsjöbackaa moderniksi kapellimestariksi, joka kamarimuusikkona osaa samaistua soittajien kokemukseen.

– Viereltä johtaminen on merkittävä asia yhteistyön kannalta, Huhta tietää.

Djupsjöbackan sopimus on kolmivuotinen sisältäen kahden vuoden option. Ensi töikseen hän pääsee Vaasassa suunnittelemaan ohjelmistoa koronan takia siirtyneen oopperaproduktion tilalle. Toiveena on, että yleisö pääsee alkuvuodesta nauttimaan kaupunginorkesterin tarjoamista elämyksistä turvallisesti.

Muusikot

Vaasan kaupunginorkesterin muusikot

I-VIULU

Maano Männi, Vuorotteleva konserttimestari

Matilda Haavisto, Vuorotteleva konserttimestari

Anna-Leena Merikivi, Äänenjohtaja

Hilkka Miettunen

Beata Kavander

II-VIULU

Liisa Makkonen, Äänenjohtaja

Leenakaisa Sandberg, Varaäänenjohtaja

Marko Konttinen

Tarmo Isokangas

ALTTOVIULU

Nana Raitaluoto, Äänenjohtaja

Viktor Olaus Nygård Varaäänenjohtaja

Ida Kosonen

SELLO

Vladimir Reshetko, Soolosellisti

Elena Hämäläinen, Äänenjohtaja

Tuomas Roos

KONTRABASSO

Pontus Grans, Äänenjohtaja

Eero Marttila, Varaäänenjohtaja

HUILU

Erica Nygård, Äänenjohtaja

Stella Michael, Varaäänenjohtaja

OBOE

Siri Ilanko, Äänenjohtaja

Panu Sivonen, Varaäänenjohtaja

KLARINETTI

Hugo Olsson, Äänenjohtaja

Astrid le Clercq, Varaäänenjohtaja

FAGOTTI

Marco Bottet, Äänenjohtaja

Samuli Krohn, Varaäänenjohtaja

KÄYRÄTORVI

Harri Ala-Aho, Äänenjohtaja

Vesa Ania, Varaäänenjohtaja

TRUMPETTI

Ilari Pälli, Äänenjohtaja

Mikko Mikkola, Varaäänenjohtaja

Mari Pakarinen, Varaäänenjohtaja (poissa)

PASUUNA

Tuomas Länne, Äänenjohtaja

LYÖMÄSOITTIMET

Patrik Knif, Äänenjohtaja