Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Vasa stadsorkester

Vasa stadsorkester

I Vasa stadsorkester, som grundades år 1930, ingår 31 musiker. Sedan januari 2016 har James Lowe varit chefdirigent för orkestern.

Orkestern

Vasa stadsorkester

I Vasa stadsorkester ingår 31 musiker. Sedan januari 2016 har James Lowe varit chefdirigent för orkestern. Orkesterns arbets- och konsertplats är Vasa stadshus, som är beläget i centrum av Vasa.

Regelbunden konsertverksamhet i Vasa inleddes år 1930, då en orkesterförening grundades i staden. Vasa stadsorkester kommunaliserades 1974.

Utöver symfonikonserter ger orkestern också bl.a. underhållningskonserter och konserter för skolelever samt konserter som kombinerar olika musikgenrer. Gemensamma konserter med andra orkestrar i närområdet samt utlandsturnéer hör också till stadsorkesterns verksamhet. Utomlands har orkestern turnerat i Norden, i Italien och i USA.

Sommartid håller musikfester och festivaler orkestern sysselsatt. Orkestern uppträder vid Ilmajoki musikfestspel och Musikfestspelen Korsholm samt kyrkomusikfestivalen i Lochteå. Från och med sommaren 2018 har orkestern också uppträtt med internationella artister vid Vaasa Festival.

Vasa stadsorkester bedriver operasamarbete med Vasa Operastiftelse och Vasa stadsteater.

Från och med år 1999 har stadsorkestern medverkat i den Internationella Jorma Panulas Kapellmästartävling som ordnas av Viljo och Maire Vuorios stiftelse och hålls vart tredje år. Vasa stadsorkester medverkar också i Jorma Panulas kapellmästarkurser.

Dirigenten

Chefdirigent James Lowe

Vasa stadsorkesters blivande chefdirigent James Lowe har vunnit ett flertal priser i olika internationella kapellmästartävlingar. År 2009 beviljades han ett specialpris i Jorma Panulas kapellmästartävling som tävlingsorkestrarnas favorit och han har därefter dirigerat Vasa stadsorkester flera gånger. Lowe har också erhållit Bernhard Haitikins stiftelses pris för unga talanger och fungerat som Haitinkins assistent i Concertgebouw -orkestern i Amsterdam. James har arbetat med berömda solister och dirigerat flera av världens topporkestrar.

För närvarande är Lowe huvudkapellmästare för preussiska kammarorkestern i Tyskland och ledare för nutidsmusikensemblen i Edinburgh. Han är också rådgivare för Skottlands ungdomsorkesterförbund och leder en för ungdomsorkestern förberedande ”seniororkester” för över 12-åriga unga. Han har tidigare fungerat som Royal Scottish National Orchestras biträdande kapellmästare och som Boston Philharmonics Benjamin Zander -stipendiat.

James har fått sin utbildning vid universitetet i Edinburgh, där han tog sin examen med utmärkta vitsord. Han fortsatte sina studier på mästarkurser med världens ledande dirigenter som lärare, såsom Jorma Panula, Neeme och Paavo Järvi, Valeri Gergijev, David Zinman och Bernhard Haitink. Han har varit särskilt aktiv som ledare för ungdomsorkestrar och arbetat bl.a. med sistemaprojektet i Skottland med BBC:s skottska symfoniorkester. Om hans arbete med ungdomsorkestern Hallé Harmony gjordes en tvdokumentär för Channel 4 i Storbritannien.

Musikerna

Vasa stadsorkesters musiker

I-VIOLIN

Maano Männi, Alternerande I konsertmästare
Matilda Haavisto, Alternerande I konsertmästare
Anna-Leena Merikivi, Stämledare
Terje Männi (vik.)
Sofia Eklund (vik.)

II-VIOLIN

Liisa Makkonen, Stämledare
Katalin Farkas, Vice stämledare
Marko Konttinen
Tarmo Isokangas

VIOLA

Nana Raitaluoto, Stämledare
Pia Kukkonen, Vice stämledare
Viktor Olaus Nygård

CELLO

Vladimir Reshetko, Solocellist
Elena Hämäläinen, Stämledare
Harri Penttinen

KONTRABAS

Pontus Grans, Stämledare
Oskari Hanhikoski, Vice stämledare

FLÖJT

Erica Nygård, Stämledare
Eva Hillebrandt, Vice stämledare

OBOE

Siri Ilanko, Stämledare
Panu Sivonen, Vice stämledare

KLARINETT

Eneko Iriarte Velasco, Stämledare
Claudia Reyes Segovia, Vice stämledare

FAGOTT

Samuli Krohn, Stämledare
Perttu Maaniittu, Vice stämledare

VALTHORN

Harri Ala-Aho, Stämledare
Vesa Ania, Vice stämledare

TRUMPET

Tapio Paavilainen, Stämledare
Mari Pakarinen, Vice stämledare

TROMBON

Tuomas Länne, Stämledare

SLAGVERK

Patrik Knif, Stämledare