Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
En person tittar på moränlandskapet från utsiktstornet Saltkaret i Svedjehamn.

Kreativa Kvarken

Syftet med projektet Kreativa Kvarken är att utveckla utrymmen och besöksupplevelserna i världsarvet Kvarkens skärgård samt att fundera på nya produkter och evenemang för världsarvet.

Projektet syftar också till att involvera lokala aktörer och företagare. Projektet ägs av Världsarvet i Kvarken rf och finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Projektet pågår mellan november 2021 och april 2023. Läs mer om projektets resultat och se bilderna nedan! Klicka på bilderna för att förstora dem och för att se bildtexterna.

Utrymmen

  • Håll ögonen öppna, för våren 2023 kommer de officiella infopunkter för världsarvet att uppdateras med nytt visuellt material och nya möbler! Våra infopunkter är besökscentret Världsarvsporten, Café & Restaurant Salteriet, Korsnäs bibliotek, Bergö bibliotek, Kvarkens båtmuseum, RestaurangStrand-Mölle och Vörå bibliotek. Här hittar du mer information om infopunkter.
  • Under våren 2023 kommer det att skapas ett barnens hus vid besökscentret Världsarvsporten i Replot. Konstnären Sanna Ek skapar en ny och fantasifull bildvärld i ett av båthusen i aulan, vilket kommer att locka både barn och vuxna att utforska världsarvet Kvarkens skärgård på ett nytt sätt! Nu finns det en stor säckstol bredvid båthuset, där du kan slappna av och njuta av landskapet.

På följande bilder kan du se hur aulan i besökscentret Världsarvsporten har utvecklats under projektets gång. Klicka på bilderna för att förstora dem och du hittar också mer information på bildtexterna.

Upplevelser

Produkter

I samarbete med Studio Strandman skapades en ny visuell värld för världsarvets Kvarkens skärgårds i form av vykort. Illustrationerna utformades för att lyfta fram hur världsarvet kan upplevas året runt. Utifrån havtornsillustrationen tillverkades också en inhemsk plywoodbricka. Till salu i besökscentret Världsarvsporten. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Tillsammans med Ideabutiikki genomfördes ett pilotpaket som kopplade ihop världsarvets centrala geologiska landskap med skärgårdens djur. Havsörnen visar det ikoniska De Geer-moränlandskapet. Abborrarnas ränder avslöjar en kedja av flador och glon som är avgörande för fisken. Produkterna är tillverkade av inhemsk plywood och finns tillgängliga i begränsad mängd vid besökcentret Världsarvsporten. Produktbilderna är tagna på Granösunds fiskeläge. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Evenemang

  • Välkommen med på en av 7 stycken berättarkvällar runt omkring i Kvarkens skärgård. Måndag kvällar från augusti till september 2022. Varje berättarkväll utgår ifrån en plats och ett tema. Kom med för att lyssna till, berätta och dela historier! Berättarkvällarna är tvåspråkiga och de ledande berättarna återger historier på svenska eller finska. Vid två tillfällen deltar även finsktalande ordledare (Björkö och Replot). Kaffeservering!

  • På alla hjärtans vecka i februari 2023 lanserar världsarvet Kvarkens skärgård ett nytt föreläsningskoncept online, Heritage Talks in Kvarken! Temat för föreläsningarna 2023 är havtorn och landhöjningsskog.

Kontakt

Vid eventuella frågor angående projektet Kreativa Kvarken, vänligen kontakta antingen projektledaren Piia Orava eller projektplaneraren Fia Antus.