Ohita valikko

Vastuullisia valintoja

Miten voisin tehdä eettisesti ja ekologisesti parempia valintoja? Vastuullisten ostopäätösten tekeminen niin päivittäisostoksilla kuin harvemmin tehtävien hankintojen kohdalla ei ole aina helppoa. Yritykset satsaavat nykyään entistä enemmän kestävämpiin valmistustapoihin ja ekologisempiin materiaaleihin, joten vastuullisia valintoja on helppo tehdä kotikaupungin keskustassakin. Jokainen voi myös arvioida kulutustottumuksiaan – voisiko uuden ostamisen sijaan korjata vanhaa tai hankkia käytettyä? Näitäkin palveluita on Vaasan keskustassa runsaasti tarjolla.

 

 

Lähellä tuotettu on ekologisempaa

Kaikilla tuotteilla on ympäristövaikutus, sillä niiden valmistaminen, pakkaaminen ja kuljettaminen syövät energiaa ja luonnonvaroja. Paikallisista tuotteista ei aiheudu juurikaan kuljetuspäästöjä, ja niiden alkuperä on useimmiten läpinäkyvä tai helposti jäljitettävissä. 

 • Ekosopista löytyy muun muassa paikallista kosmetiikkaa ja yrttejä sekä kotimaisia vaatteita, pesuaineita ja ravintolisiä.
 • Materiet Vasa Kauppahallissa myy ainoastaan lähellä tuotettuja vihanneksia ja juureksia. Myös juustovalikoimassa korostuvat ekologiset ja kotimaiset juustot.
 • Iris Optikko tarjoaa Tampereella koivusta valmistettuja KraaKraa-kehyksiä sekä Piilosetin hoitotuotteita ja puhdistusaineita. 
 • Synsam on aloittanut muutosmatkan kohti kestävämpää kulutusta. Fellepini on tuonut markkinoille malliston, joka on toteutettu yhteistyössä Sea2Seen kanssa. Kehykset ovat 100% kierrätettyä muovijätettä Välimerestä.
 • RESTYLE valmistaa tilauksesta vaatteita ekologisesta, selluloosapohjaisesta tencel-kankaasta. Tarpeeseen valmistaminen massatuotannon sijasta kuuluu olennaisesti RESTYLEn edustamaan slow fashion -konseptiin.
 • Kauppakeskus Rewellin kampaamoissa – Hairlekiini, Hair Rewell Center ja parturi-kampaamo Fanny – käytetään kotimaisten valmistajien värjäys- ja muotoilutuotteita.

 


Vastuullisesti valmistetulla on pienempi hiilijalanjälki

Ekologisessa valmistusprosessissa käytetään mahdollisimman vähän luonnonvaroja, hyödynnetään hukkamateriaaleja sekä satsataan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Vastuullinen yritys etsii aktiivisesti keinojan pienentääkseen hiilijalanjälkeään.

 • Farkkuvalmistaja Neuw on kehittänyt valmistusprosesseistaan ekologisempia korvaamalla perinteiset kulutettua pintaa tuottavat kemikaalit ympäristöystävällisemmillä menetelmillä sekä puhdistamalla tuotannossa käytettävän veden. Neuw’n farkkuja myy Vaasassa VOLT.
 • Vastuullinen ja eettinen valmistus on kauppakeskus Rewellistä löytyvälle Avocas-liikkeelle kaikki kaikessa. Liikkeen vaatteet, kengät ja laukut ovat kotimaisia ja laadukkaita; ne kestävät aikaa ja kulutusta. Lisäksi liikkeen henkilökunta opastaa asiakkaitaan kenkien ja vaatteiden huollossa, jotta niistä olisi iloa mahdollisimman pitkään.
 • Ruotsalainen EOE Eyewear valmistaa silmälasin kehykset lähes yksinomaan kierrätysmateriaaleista. Vaasassa merkin laseja myy Iris Optikko. 
 • Myös Karisman valikoimista löytyy vastuullisesti tuotettuja vaatteita – lisätietoja kannattaa kysyä henkilökunnalta.
 • Muovin määrää voi vähentää valitsemalla päivittäistavaroiden muovittomia vaihtoehtoja. Ekosopista löytyy esimerkiksi teräspulloja, palasaippuoita, puisia tiskiharjoja ja kestokuukautissuojia.
 • Toriparkki uudistaa myös sähköautojen latauspisteet kevään aikana. Sähköautoille löytyy jatkossa 9 kpl latauspistettä, joista yhdessä on pikalatausmahdollisuus.


Kerskakulutusta vastustetaan huoltamalla ja korjaamalla

Sen sijaan, että totuttaa itsensä ostamaan aina uutta, on huomattavasti vastuullisempaa pitää huolta jo omistamistaan vaatteista ja asusteista sekä korjata tai korjauttaa rikki menneet. Vastuulliset liikkeet pienentävät omaa hävikkiään hyödyntämällä myyntikelvottomat tuotteet.

 • Marimekko on laatinut kattavat hoito-ohjeet, joita noudattamalla vaatteen elinkaaresta tulee mahdollisimman pitkä. 
 • Clas Ohlsonin valikoimassa on tuhansia varaosia joiden avulla pidennät tavaroiden käyttöikää. 
 • Iris Optikolla rikki menneet silmälasit korjataan niin pitkälle kuin ne on suinkin korjattavissa, ja suosikkikehyksiin hiotaan ja asennetaan uudet linssit vahvuuksien muututtua. 
 • RESTYLEn ompelupalvelussa vanhat vaatteet korjataan tai muokataan jälleen käyttökelpoisiksi.
 • Tavaroiden lisäksi myös vihannekset voidaan uusiokäyttää: Materiet Vasa valmistaa parhaat myyntipäivänsä ohittaneista vihanneksista ja juureksista muun muassa säilykkeitä.

 


Lähes kaiken voi kierrättää

Kun kierrättää oikeaoppisesti, jätteet eivät päädy kasoiksi kaatopaikoille tai ajelehtimaan maailman vesistöihin. Monet yritykset vastaanottavat käytöstä poistettuja vaatteita ja tavaroita ja hyödyntävät niistä saatuja materiaaleja edelleen tuotannossaan. 

 • Ekosopissa on asiakkaille suunnattu lajittelupiste, jonne liikkeessä tehtyjen ostosten pakkaukset voi jättää saman tien. Pakkausmateriaalit voidaan käyttää useaan kertaan kun verkkokauppatilauksia lähetetään asiakkaille.  Liikkeessä jaetaan myös Stormossenin biojätepusseja.
 • Stadium ottaa vastaan käytöstä poistettuja treenivaatteita. Urheiluliike lahjoittaa käyttökelpoiset urheiluvaatteet ja -välineet eteenpäin humanitäärisen avun kautta ja kierrättää huonokuntoiset vaatteet kierrätetään uusiksi tekstiileiksi.
 • Vanhentuneiden lääkkeiden oikea loppusijoituspaikka on lääkejätteen keräyspiste, jollainen löytyy Keskusapteekista.
 • Rewellin toisessa kerroksessa sijaitseva Pelimies myy ja vaihtaa myös käytettyjä pelejä, konsoleita sekä elokuvia. Pelimies myös ottaa vaihdossa vastaan kaikki pelit, pelikonsolit ja pelitarvikkeet.