Ohita valikko
työ, ura

Savolainen Pohjanmaalla – ”Väännämme vitsiä kielistä ja murteista”

Tuulikki Pöllänen lähti aikoinaan maailmalle pienestä savolaiskylästä. Opinnot ja työt veivät lopulta Norjaan ja Australiaan, kunnes vuonna 2019 tuntui siltä, että on aika palata Suomeen.

– Norjassa asuin lähes vuosikymmenen ja työskentelin öljyalalla työturvallisuusasiantuntijana. Oli luontevaa jatkaa opintoja kestävän kehityksen parissa, ja sitä kautta päädyin Australiaan opiskelijavaihtoon. Valmistumisen lähestyessä pohdin, minne seuraavaksi asettuisin, ja päätin palata kotimaahan, Tuulikki Pöllänen kertoo.

Tarkempaa asuinpaikkaa valitessaan Tuulikki törmäsi Wärtsilässä Vaasassa vapaana olleeseen työturvallisuuspäällikön tehtävään. Kaupunki ei ollut ennestään tuttu, mutta tarkempi perehtyminen tulevaan työnantajaan ratkaisi asian:

– Vaikutuin siitä, miten Vaasaan tulevan teknologiakeskuksen Smart Technology Hubin suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu kestävä kehitys huomioon. Oma työnkuvani voimalaitosprojektien työturvallisuuspäällikkönä ei edes suoranaisesti liity Hubiin, mutta Wärtsilän kestävään kehityksen strategialla ja Hubin kehittämisellä oli silti ratkaiseva vaikutus päätökseeni hakea paikkaa juuri Vaasasta, hän kuvailee puolentoista vuoden takaisia tapahtumia.

Tutustu Wärtsilän avoimiin työpaikkoihin.

Mielekästä tekemistä, helppoa elämistä

Maailmaa paljon kiertäneenä Tuulikki on tottunut muuttamaan ja asettumaan uusiin paikkoihin. Tärkeää kotoutumisessa on paitsi työ, myös harrastukset ja vapaa-ajan verkostoituminen. Mielekästä tekemistä Vaasassa onkin löytynyt esimerkiksi rakkaan lauluharrastuksen ja Nuorkauppakamaritoiminnan muodossa.

– Olihan se tavallaan kulttuurishokki muuttaa tänne. Pohjalaiset ovat hyvin suoria ja täällä ollaan kovin asiakeskeisiä. Kanssakäyminen on tehokasta, kun small talkia ei paljoa harrasteta, Tuulikki virnistää.

Keskustan avarat puistikkokadut ja historiaa huokuvat rakennukset luovat kaupunkiin ihanaa tunnelmaa – maastokin on ihanan tasaista Savon ja Norjan jälkeen, ja paikasta toiseen voi siirtyä helposti pyörällä. Asumisen helppous ja huokeus ovat Vaasan parhaita puolia Tuulikin mielestä, sillä kaikki tarvittava löytyy keskustasta ja aivan palvelujen äärellä asumisesta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

Savolaissyntyisenä hän vääntää mielellään vitsiä vaikka kieliasioista.

– Savolaiset kaverini kyselevät, että minkälaista niiden ruotsinkielisten kanssa oikein on jutella, ja ruotsinkieliset työkaverit puolestaan pyytävät vääntämään lauseita savoksi, Tuulikki nauraa.