Ohita valikko
Turo-pandalla on nuoriso-ohjaaja Anne Lammisen (vas.) kutoma pipo ja kaulahuivi. Nuoriso-ohjaaja Laura Plosilan sylissä on nuorisotalo Sumpun nuorille tärkeä Rane-nalle, jonka kanssa nuoret halailevat, painivat ja pelaavat korttia.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Nuorisotyö on arvokasta ennaltaehkäisevää työtä: ”Meillä on aivan ihania nuoria!”

Julkaistu: 12.4.2023

Nuoriso-ohjaajien Anne Lammisen ja Laura Plosilan supervoima on saada nuoriin aito yhteys. Vaasan kaupungin nuorisopalveluissa työskentelevillä ammattilaisilla on myös vanhemmille terveiset: nuoret tykkäävät, kun heistä ollaan kiinnostuneita ja kysytään kuulumisia.

Anne Lamminen ja Laura Plosila työskentelevät nuoriso-ohjaajina Isolahdessa sijaitsevassa nuorisotalo Sumpussa.

Talolla nuoret pelaavat biljardia, lautapelejä tai pleikkaria ja hengailevat kavereiden ja talon aikuisten kanssa. Joskus voidaan esimerkiksi myös kokkailla.

– Kaikki toiminta lähtee nuorten omista ideoista ja toiveista, Laura kertoo.

Nuoriso-ohjaajan työ on ilta- ja viikonloppupainotteista. Työ kuitenkin antaa enemmän kuin ottaa.

– Parasta ovat ne kohtaamiset näiden valtavan fiksujen ja hauskojen nuorten kanssa. Kun syntyy se aito yhteys, kun nauretaan yhdessä ja itketään yhdessä, Anne kuvailee.

– Nuorilla on paljon asiaa ja asioita sydämellä. Nuorisotyötä tekevien ammattitaitoa on ottaa nuoriin kontaktia ja rakentaa pitkäjänteisesti luottamussuhdetta.

Jutellaan parisuhteesta, opiskelusta ja perheestä

Nuoret haluavat keskustella aikuisen kanssa esimerkiksi parisuhteesta, opiskelusta ja perheasioista.

– Voimme jutella avoimesti myös päihteistä: mitkä ovat nuoren omat rajat, onko esimerkiksi pakko lähteä porukan mukana käyttämään päihteitä. Myös seksi ja seksuaalisuus mietityttävät nuoria, Anne kertoo.

Laura kuvailee, että nuoriso-ohjaajat ovat nuorille turvallisia aikuisia, joille voi kertoa, vaikka vähän mokaa.

– Meillä on vaitiolovelvollisuus. Jos nuorella ilmenee ongelmia, joihin tarvittaisiin ulkopuolisen apua, voimme nuoren omalla luvalla viedä asiaa eteenpäin esimerkiksi etsiville nuorisotyöntekijöille tai mielenterveyspalveluihin.

Tärkeää perusnuorisotyötä tehdään kunnissa melko pienillä resursseilla, mutta laajalla alueella.

– Tämä on sitä edullista, mutta samalla mittaamattoman arvokasta ennaltaehkäisevää työtä. Sitten kun tarvitaan jo korvaavia toimenpiteitä, se on kallista, nuoriso-ohjaajat selvittävät.

Snapchat on tärkeä työkalu

Sumpun nuoriso-ohjaajilla on työpuhelimissa käytössään Snapchat-sovellus, jolla nuoriin pidetään yhteyttä.

– Meillä molemmilla on siellä henkilökohtaiset tilit, joita käytämme työaikana. Sieltä voi tulla esimerkiksi kyselyä, että onko talo auki, keitätkö kahvit tai ihan että haluaisin jutella. Somen kautta yhteyden ottaminen on nuorille helppoa, Anne kertoo.

Sumpussa käy nuoria kuudesluokkalaisista aina 18-vuotiaisiin saakka. Isolahden koulun kuudesluokkalaisille on oma kokoontumisaikansa kerran viikossa, muuten Sumppu on auki 13-18-vuotiaille maanantaisin sekä torstaista lauantaihin.

– Moni nuori voi käydä meillä seiskaluokkalaisesta täysi-ikäiseksi saakka, joten tästä tulee tärkeä yhteisö, nuoriso-ohjaajat kertovat.

Nollatoleranssi päihteiden suhteen

Kaikilla Vaasan nuorisotaloilla on nollatoleranssi päihteiden ja tupakkatuotteiden suhteen.

– Siihen meitä velvoittaa ihan nuorisolaki, joka ohjaa kaikkea työtämme. Tällä hetkellä suurimpia ongelmakohtia ovat nuuska ja varsinkin sähkötupakka. Niin sanottu vapettaminen on nyt nuorten keskuudessa erittäin yleistä, kertoo Laura.

Nuoriso-ohjaajat keskustelevat nuorten kanssa myös vapettamisessa ja kertovat perustellusti, miksi sähkötupakka ei kuulu alaikäisille ja miksi se ei ole vaaratonta.

Nuoriso-ohjaajien mukaan selkeä viesti nuorilta on, että he kaipaavat turvallisia aikuisia.

– Nuoret tykkäävät, kun heiltä kysellään kuulumisia. Kaikki nuoret kaipaavat aikuisia, vaikka he vetäytyisivätkin omaan huoneeseen, ja on tärkeää antaa nuorille positiivista huomiota.

Sateenkaarinuorisotyötä sekä koulutusta yhdenvertaisuudesta

Sumpun ohjaajat ovat mukana vetämässä viime syksynä Vaasan kaupungin nuorisopalveluissa aloitettua sateenkaarinuorisotyön ryhmätoimintaa.

Toiminta on syrjinnästä vapaata ja siinä noudatetaan turvallisen ja yhdenvertaisen tilan ohjeita. Tullakseen mukaan ei tarvitse määritellä itseään mitenkään.

– Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo on meille tärkeää. Tänä vuonna suurin osa nuorisopalveluiden henkilökunnasta onkin saanut koulutusta liittyen sateenkaarinuorten kohtaamiseen sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen, nuoriso-ohjaajat kertovat.