Ohita valikko
Henkilökunnan yhteiskuva Vaasan kaupunginpuutarhalla.
Vaasan viheralueilla työskentelee vilkkaimman kesäkauden aikana yhteensä jopa 135 työntekijää. Kuva: Mikael Matikainen

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasassa Suomen parhaiten hoidetut viheralueet

Julkaistu: 7.9.2023

Vaasa nousi kärkipaikalle viheralueiden hoidossa valtakunnallisessa asukastyytyväisyyskyselyssä. Vuosittain tehtävässä kyselyssä selvitetään asukkaiden tyytyväisyyttä asuinpaikkansa yhdyskuntateknisiin palveluihin.

Viheralueet käsittävät puistojen ja puistikoiden lisäksi muun muassa taajamametsät, leikkialueet, koirapuistot, pienvenesatamat ja osan lähiliikunta-alueista. Vaasassa asukastyytyväisyys on näiden osalta ollut jo vuosia Suomen kärkitasoa. Aina tilanne ei ole ollut näin ruusuinen.

– Kuntien välistä vertailua on tehty jo 90-luvun puolivälistä ja Vaasassa tutkimukseen osallistuttiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Silloin oltiin puistojen osalta sijalla 22 eli lähes viimeinen, metsäpäällikkö Timo Jousmäki muistelee.

Siitä lähtien toimintatapoja on kehitetty systemaattisesti joka vuosi.

– Ykkössijan taustalla on pitkäjänteinen työ, jossa on käytetty kaikki ne pienetkin resurssit, joita meillä on ollut. Upeat viheralueet ovat Vaasan valtti ja on hienoa nähdä, että myös asukkaat arvostavat niiden eteen tehtyä työtä, Jousmäki jatkaa.

Kunnossapito Suomen edullisinta

Ykkössijan arvoa nostaa se, että Vaasa on kärjessä myös kustannustehokkuudessa. Yhteen neliömetriin käytetty rahamäärä oli vertailussa Suomen pienin.

– Voi sanoa, että viheralueiden kunnossapito on meillä Suomen edullisinta. Meillä on todella sitoutunutta henkilökuntaa, jonka lisäksi pyrimme käyttämään kaikki mahdolliset keinot, että löydämme uusia tekijöitä porukkaan mukaan, vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell toteaa.

Vaasassa on paljon viheralueita kaupungin kokoon nähden, ja esimerkiksi viihtyisiä puistoja löytyy jokaisesta kaupunginosasta. Kuntatekniikan omaisuudenhallintayksikössä työskentelee kolme tiimiä, joista yksi keskittyy viherrakentamiseen, yksi viheralueiden hoitoon ja yksi metsiin. Vakituisia työntekijöitä on kolmisenkymmentä, jonka lisäksi viheralueilla työskentelee paljon kausityöntekijöitä. Vilkkaimmillaan kesäkaudella on yhteensä jopa 135 työntekijää.

– Olemme Vaasan suurin kesätyöntekijöiden työllistäjä, jonka lisäksi meillä on hommissa esimerkiksi harjoittelijoita, maahanmuuttajia, erityisnuoria ja aiemmin myös vankeja, Grandell kertoo.

– Hyvä ja merkittävä yhteistyö kaupungin työllistämispalveluiden kanssa on mahdollistanut myös laajan työllistämisen ja jatkopoluttamisen pitkäaikais- ja velvoitetyöllistettävien ja työkokeilijoiden osalta, viheraluehortonomi Leila Roininen jatkaa.

Yhteisöllisyys tärkeää

Myös asukkaat osallistuvat viheralueiden hoitoon muun muassa erilaisten talkoiden muodossa. Esimerkiksi tänä keväänä vaasalaiset keräsivät ympäristöstä yli 3000 roskapussillista roskaa Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa.

– Viheralueet kuuluvat kaikille ja yhteisöllisyys on tärkeää myös niiden hoidossa. Asukkaita kuunnellaankin tarkalla korvalla ja osallistetaan mukaan aina kun mahdollista, Roininen sanoo.

Viheralueiden saavutusta juhlistetaan Liikkujan viikon päätapahtumassa Onkilahden puistossa maanantaina 18.9. Liikkujan viikon koko ohjelma julkaistaan ensi viikon aikana.

– Kutsumme kaikki mukaan Onkilahteen, jossa on luvassa paljon erilaista ohjelmaa. Tässä vaiheessa voimme myös paljastaa, että toteutamme ensi kesänä näyttävän auringonkukkapellon kiitoksena asukkaille, Roininen kertoo.

Viheralueiden lisäksi kyselyssä mitattiin asukastyytyväisyyttä myös muiden yhdyskuntateknisten palveluiden osalta. Vaasassa tulokset ovat viime vuosina parantuneet selvästi. Esimerkiksi vuonna 2021 Vaasa arvioitiin kolmen palvelun osalta merkittävästi keskiarvoa paremmaksi, kun tänä vuonna samaa voi sanoa jo kahdeksasta palvelusta.

Parhaat arviot saatiin valaistuksesta ja eniten parannettavaa on jalankulku- ja pyöräteiden talvihoidossa. Vaasan katu- ja viheralueiden kunnossapito on ollut 12 prosenttia keskimääräistä kustannustehokkaampaa muihin kuntiin verrattuna.