Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Lifti tulee elokuussa 2022

Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta perustavat uuden alueellisen joukkoliikenteen, Liftin, jota suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa.

Liftin uusien linjastojen tarkoituksena on helpottaa kuntalaisten arkea ja kannustaa siten suosimaan joukkoliikennettä. Nykyään Vaasan seudulla on yleisenä tapana ajaa jopa lyhyet matkat henkilöautoilla, vaikka esimerkiksi Vaasan kaupungilla 87% asukkaista asuu alle 300 metrin etäisyydellä lähimmästä bussipysäkistä.

– Uutta alueellista joukkoliikettä Liftiä valmistellaan koko vuoden aikana. Olemme hankkimassa uusia busseja, kilpailuttamassa liikennöitsijää, sekä viimeistelemme asiakkaille näkyviä sovelluksia, kuten lipunmyyntiä ja aikatauluja. Julkaisemme Liftin uuden linjaston hyvissä ajoin, jotta asukkaat voivat alkaa totuttautua uusiin reitteihin, ja suunnittelemaan arkeaan niiden ympärille, sanoo joukkoliikennesuunnittelija Anastassia Backlund.

Seudun lempiväri on pinkki

Liftin pinkki bussi

Liftin bussin teippauksia värivaihtoehtoa kysyttiin seudun asukkailta, ja 703 äänellä pinkki teippausväri voitti äänestyksen. Äänestyksessä annettiin kaikkiaan 1862 ääntä. Äänestyksellä toivottiin asukkaiden valitsevan liikenteessä erottuvan ja hyvää mieltä jakavan ilmeen busseille Vaasan seudulla.

Väriäänestyksen äänestäjien kesken arvottiin vuoden, puolen vuoden ja 3kk ilmaiset joukkoliikenneliput. Voittajat on arvottu, ja heihin on oltu suoraan yhteydessä.

Uudistuva seudullinen joukkoliikenne

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan uusi alueellinen joukkoliikenne sai syyskuussa 2020 järjestetyssä yleisöäänestyksessä nimen Lifti. Asukkaat osallistuivat äänestykseen innostuneesti kokonaisäänimäärän ollessa yhteensä 1445 ääntä.

Vaasa ja Mustasaari ovat sitoutuneet yhteiseen joukkoliikenteen toimivalta-alueeseen, joka tulee toimintaan vuonna 2022. Muutos näkyy asukkaille oman brändin lisäksi täysin uuden linjaston muodossa. Uuden joukkoliikenteen toimivalta-alueen tavoitteena on kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä kaikissa käyttäjäryhmissä.

Joukkoliikenneuudistuksen eteneminen

 1. 2018

  Vaasan ja Mustasaaren uuden yhteisen joukkoliikenteen järjestämistapa ja tavoitteet määritellään.

 2. Syksy 2019

  Uuden linjaston suunnittelu ja vaikutusten arviointi alkavat.

 3. Kevät 2020

  Joukkoliikenneuudistuksen brändäys käynnistyy. Vaasan ja Mustasaaren yhteiselle joukkoliikenteelle suunnitellaan oma brändi uudella logolla ja visuaalisella ilmeellä.

 4. Syksy 2020 - kevät 2021

  Nimi ja ulkoasu valitaan äänestyksellä. Vaasan seudun asukkaat äänestivät joukkoliikenteelle nimeksi Lifti ja teippausväriksi pinkin.

 5. Kevät 2021

  Liikennöitsijä kilpailutetaan ja voittajaksi valitaan Vekka Group Oy. Samalla Vaasan kaupunki tilaa kolme uutta biokaasulla kulkevaa bussia.

 6. Heinä-elokuu 2021

  Bussien teippaus alkaa. Uuden brändin mukaisia autoja ilmestyy jo katukuvaan.

 7. Lokakuu 2021

  Liftin uusi linjasto julkaistaan.

 8. Elokuu 2022

  Lifti aloittaa toimintansa.

Ota yhteyttä:

Kehitysehdotukset ja palautteet voi laittaa myös sähköpostiosoitteeseen: