Ohita valikko

Vähäkyrö – Idyllisiä puutaloja, historiaa ja kauniita maisemia

Vähäkyrö on rauhalliseen keidas ja täydellinen kohde päiväreissulle. Vaasasta autolla matka kestää noin 30 min. Idyllisessä kunnassa löytyy jotain kaikille. Kauniin Kyrönjoen rannalla sijaitsee mm. mansikkatila, kesäkahvila, vanha lainamaksiini ja merikaarron historiallinen koskialue.

Tässä seitsemän matkakohdetta päiväreisulle Vähäänkyröön:

Marja- ja Vihannestila Jarmo Valtari

Tilalla voi melkein koko mansikkakauden aikana poimia itselleen mansikoita kauniissa maisemissa Kyröjoen varrella. Tuoreita vihanneksia niin kuin herneitä, porkkanaa, sipulia ja perunaa myydään myös täällä.

Osoite: Jokivarsitie 501, 66500 Vähäkyrö

Erkkilän mylly

Erkkilän isäntä osti kauniin myllyn 1800-luvulla ja sen toiminta jatkui 1930-luvulle asti. Historiallisesti arvokas Mylly siirrettiin kesällä vuonna 1988 nykyiseen paikkaan kylän uusjakomuutoksista johtuen. Myllyn lähellä olevilla pelloilla voit myös bongata lehmiä.

Osoite: Kokkomäentien alussa

Fyrry – Pläkkyrimuseo

Museo esittelee Vähäkyrön ainutlaista pläkkyriperinnetä, joka ulottuu aina 1700-luvulle asti. Katsele kauniita peltiesineitä ja tutustu miten ja millaisilla työkaluilla ne tehdään.

Osoite: Merikaarrontie 5, 66500 Vähäkyrö

Cafe Kanttorila

Idyllinen kesäkahvila missä voit käydä taidenäyttelyssä, nauttia jäätelöstä tai leivonnaisesta ja tervehtiä söpöjä lampaita.

Osoite: Merikaarrontie 5

Vähäkyrön kirkko

Vähänkyrön kirkko valmistui vuonna 1803. Jaakko Rijf piirsi kirkon alkuperäissuunnitelman. Remontin yhteydessä vuonna 1937 kirkko sai Artturi Ortelan suunnitteleman kirkkotornin.

Osoite: Kirkonsilta 2, 66500 Vähäkyrö

Vähäkrön kotiseutumuseo

Tutustu Vähäkyrön entisajan arkielämään vanhassa lainamakasiinissa Kyrönjoen tuntumassa.  Museossa on esillä suuri kokoelma historiallisia esineitä.

Osoite: Kirkonsilta 6, 66500 Vähäkyrö

Seppälän mylly & Merikaarron riippusilta

Seppälän museomylly sijaitsee Kyröjoen pohjoisrannalla. Koskialueilla myllyjä oli ennen joen molemmin puolin. Myllyllä on ollut lukuisia omistajia mutta nykyään sen omistaa Vähäkyrö-seura. Aja Merikaarron kauniin riippusillan yli kotimatkalla.

Osoite: Jokivarsitie, 66510 Vähäkyrö

 • Historialliset kohteet Vähässäkyrössä

  Vähäkyrö

  Mystiikan ja käsityöläisyyden Vähäkyrö. Historiassa sen juuret. Joessa sen tarina.

  https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/

  Facebook

 • Pläkkyrimuseo

  Merikaarrontie 5, Vähäkyrö

  Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa

  Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.

  Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.

  +358 6 325 8400

  yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo

  Facebook

 • Vähäkyrön retkeilyreitti

  Vähäkyrö

  nainen metsäsää

  Tulevien vuosien aikana Vähässäkyrössä toteutetaan patikkareittien kehittämissuunnitelman 2021 pohjalta viisi patikkareitistökokonaisuutta:

  • Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille
  • Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö
  • Saarenpää-Mullolan polkureitti
  • Korkiavuoren luontopolut
  • Petulian patikka

  Lisäksi on kehitteillä neljä teemoitettua reittiä

  • Viiden sillan polkureitti Kyrönjoen varrella (julkaistu reittisovelluksessa, kehitetään edelleen 2023)
  • Vähänkyrön lasten patikka (Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön yhteyteen)
  • Kolkin patikkapolku (RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
  • Kirkkosaaren historiapolku (Kirkkosaaren ja -lammen, Kaavontönkän ja Vähänkyrön kirkonmäen RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)

  Reiteistä on luotu yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa nettiselaimella toimiva karttasovellus.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/

 • Vähänkyrön kirkko

  Heikkiläntie 6, Lillkyro

  Vähänkyrön kirkko valmistui vuonna 1803.

  https://www.vahankyronseurakunta.fi/

 • Vähänkyrön kotiseutumuseo

  Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

  vähänkyrön museo

  Vähänkyrön kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa lainamakasiinissa Kyrönjoen äärellä. Näyttely kertoo entisajan elämästä, ja se on jaettu eri teemoihin, esimerkiksi lasten syntymään, hengelliseen elämään, maanviljelyyn ja sota-aikaan. Vähäkyröläisten yritteliäisyys näkyy kokoelmista, ja museo tarjoaa laajan katsauksen Vähänkyrön historiaan.

  Museon esineet kertovat entisaikain talonpoikien arkielämästä. Museossa on kalastusvälineitä, rekiä, maanviljelijöiden ja myös pläkkyreiden työkaluja. Erityisen mielenkiintoinen kokoelma esittelee Suomen todennäköisesti vanhinta kätilön tarvikkeistoa, ja näyttelyssä kuvataan entisajan synnytystapahtumaa. Näyttelyä täydentävät 1950-luvun lastenhoitajan univormu, helistimet, lastenkirjat ja kehdot. Vähässäkyrössä valmistettiin pitkään äitiyspakkauksiin kuuluneita pesuvateja. Seudun ensimmäinen kätilö, Hilja Solkela, työskenteli Vähässäkyrössä vuosina 1927-1958.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/65-vahankyron-kotiseutumuseo

 • Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset

  Vähäkyrö

  Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset. Pläkkipeltiä, jättiläisen jalkoja, historiallisia figuureita ja luonto läsnä. Koe Vähänkyrön juuret ja luonne taideteosten kautta.

  https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/

 • Café Kanttorila

  Merikaarrontie 5, Vähäkyrö

  Vähänkyrön Kirkonmäellä on avattu kesäkahvila 200-vuotiaassa vanhassa Kanttorilassa. Cafe Kanttorilassa voit nauttia kahvin ja nisun upeassa kulttuuriympäristössä, josta löydät mm. kotiseutu- ja koulumuseon. Lähiympäristöstä löydät myös merkkejä alueen rautakautisista asukkaista. Lämpimästi tervetuloa!

  +358 40 578 4043

  Facebook

Vaasan seudun piilotetut mansikkapaikat