Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
107 Hakutulosta, sivu 1/6
Tyhjennä rajaukset-
Kuntsin modernin taiteen museo
Lyhyen kävelymatkan päässä Vaasan torilta, kauniilla paikalla meren ääressä Sisäsatamassa sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museo. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan, jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Lahjoitukset – kuten Lars Swanljungin (s. 1944) nykytaiteen kokoelma – vahvistavat Vaasan merkitystä taidekaupunkina.
Museon näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin modernin ja nykytaiteen näyttelyihin sekä omia kokoelmia esitteleviin näyttelyihin. Kuntsin näyttelyt syväluotaavat nykytaiteen ilmiöitä ja ajankohtaisia teemoja tarjoten aineksia identiteettien rakentamiseen ja aikamme ilmiöiden ymmärtämisen.
Kuntsin tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Kuntsilla järjestetään erityisesti poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.
+358 40 183 0440
kuntsi.info@vaasa.fi
https://vaasankaupunginmuseot.fi/kuntsi/museo/kuntsin-modernin-taiteen-museo/
-
Kylpylä ja vesipuisto Tropiclandia
Kylpylä ja Vesipuisto Tropiclandia on koko perheen vesipetojen unelmien täyttymys. Kylpylässä hurjia vesiliukumäkiä, aaltoja, vesiverho, porealtaita, eksoottisia saunoja ja aina ihanan lämmintä. Vesipuistoalue, jossa on hurjia vesiliukumäkiä, kaksi lastenallasta, poreallas ja auringonottoalueet terasseineen.
+358 20 796 1300
info.tropiclandia@puuhagroup.com
-
Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja se toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona, sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Museon keskeisiä toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede.
Pohjanmaan museossa järjestetään vuosittain noin 3-5 vaihtuvaa näyttelyä. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä on kolme pysyvää kokoelmanäyttelyä, jotka liittyvät museon keskeisiin toiminta-alueisiin. Hedmanin kerroksessa on esillä antiikkiesineitä ja taidetta, Vaasa 400 on kaupunkihistoriallinen näyttely ja Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Museo tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille vierailijoille sekä tietoa ja virikkeitä kulttuurihistorian, paikallishistorian, luonnontieteen ja taiteen opetukselle.
Pohjanmaan museon keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys ry, Hedmanin Säätiö, Vaasan Taideyhdistys, Ostrobothnia Australis ry ja Veljekset Gröndahlin säätiö.
+358 6 325 3800
museoinfo@vaasa.fi
https://vaasankaupunginmuseot.fi/pohjanmaan-museo/museo/pohjanmaan-museo/
-
Tikanojan taidekoti on Vaasan keskustassa sijaitseva taidemuseo. Taidekodissa järjestetään kotimaisen ja ulkomaisen vanhan taiteen näyttelyitä, kulttuurihistoriallisia teemanäyttelyitä sekä vaihtuvia näyttelyitä omista kokoelmista.
Pedagoginen ote ja näyttelyihin liittyvä museopedagoginen toiminta on Tikanojalla tärkeässä asemassa. Tikanojan taidekoti on elävä taidemuseo, joka tarjoaa myös poikkitaiteellista toimintaa.
Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanojan taidekodin kokoelma käsittää upean ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.
+358 40 182 8702
museoinfo@vaasa.fi
https://vaasankaupunginmuseot.fi/tikanoja/museo/tikanojan-taidekoti/
-
Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista.
Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä pieni valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi kesäaikaan nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.
+358 6 325 3800
museoinfo@vaasa.fi
-
Vaasan taidehalli on Vaasan kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva vaihtuvien näyttelyiden tila. Taidehalliin on vapaa pääsy ja sinne on helppo piipahtaa ydinkeskustassa liikkuessa. Taidehallin aulassa on myynnissä pieni valikoima kirjoja, kortteja ja museokauppatuotteita.
Vaasan taidehallissa järjestetään vuosittain 6-7 näyttelyä, jotka esittelevät uusia taidemuotoja tai kokeilevaa taidetta, visuaalisen kulttuurin rajapintoja, muotoilua, arkkitehtuuria sekä ajankohtaisia kulttuurisia ilmiöitä. Vaasan kaupungin museoiden kokoelmiin perustuvissa näyttelyissä keskiössä ovat vaasalaista kulttuuria esittelevät ja vaasalaista kaupunki-identiteettiä rakentavat ja vahvistavat teemat.
Vaasan taidehallin yhteydessä toimii Valokuvagalleria Ibis.
+358 40 182 3839
museoinfo@vaasa.fi
https://vaasankaupunginmuseot.fi/vaasan-taidehalli/museo/vaasan-taidehalli/
-
Tilamme sijaitsee Södra Vallgrundin kylässä, 32km Vaasasta, maailmanperintöalueella. Tilallamme asustaa sekä perinteisiä että hieman harvinaisempiakin kotieläimiä.
Meillä voit viettää rennon päivän nauttien aidosta maalaismiljööstä kahvikupposen ääressä tai vaikka osallistua eläinten harjaukseen ja hoitoon. Voit varata retken ryhmille ympäri vuoden tai vierailla kesällä aukioloaikoinamme.
+358 45 671 9358
anna.salmi@aavakertunkotitila.fi
-
Ateljé Torni on Vaasan Taidekerhon ylläpitämä taidegalleria, joka on toiminnut vuodesta 2006 lähtien. Uniikki galleria sijaitsee kauniin vanhan rakennuksen toisessa kerroksessa ja pitää sisällään kolme valoisaa näyttelyhuonetta.
Näyttelytilojen lisäksi Tornista löytyy ateljé, jossa Taidekerho järjestää erilaisia taidekursseja, sekä tunnelmallinen kahvihuone Café Torni, jossa voi nauttia kahvihetkestä taiteen ympäröimänä.
Tornissa tapahtuu ympäri vuoden erilaisia taidenäyttelyä, taidekursseja ja taitelijavierailua. Näyttelyt galleriassa vaihtuvat kolmen viikon välein ja tilat on varattu usein jo vuodeksi eteenpäin.
Gallerian voi vuokrata jokainen taiteilija ja taideharrastaja omaa näyttelyään varten. Gallerian ollessa suljettu, tiloja voi vuokrata myös esimerkiksi perhejuhlien viettopaikaksi.
+358 44 911 2725
torniart@gmail.com
-
Bergön kirkko on rakennettu kyläläisten toimesta vuosina 1800-1802 ja alunperin sen tarkoitus oli toimia rukoushuoneena. Kirkko on rakennettu luonnonkivisen kivijalan päälle. Aluksi kirkko oli lautakattoinen ja myöhemmin pärekattoinen, mutta nykyään sitä suojaa maalattu peltikatto. Alttaritaulun on maalannut taiteilija Teodor Schalin vuonna 1919.
+358 6 343 0025
-
Lukkarintila (Klockargården) rakennettiin vuonna 1856 virka-asunnoksi kylän silloiselle lukkarille Johan Erik Munchille.
Talo lahjoitettiin vastaperustetulle Bergön muinaismuistoyhdistykselle 7 elokuuta 1942. Lukkarintila on sen jälkeen toiminut kotiseutumuseona ja on Bergö muinaismuistoyhdistyksen hoidossa.+358 400 165 685
pererik.berglund@netikka.fi
-
Tervetuloa ainutlaatuiselle, luonnonkauniille Bergön saarelle Merenkurkun saaristossa. Bergössä on reilut 480 asukasta ja saaren kokonaisala on noin 3,15 km2. Bergössä olet yhtä luonnon kanssa, voit uida, kävellä, pyöräillä, kalastaa sekä nauttia suurenmoisesta luonnosta ja monista viehättävistä venevajoista. Pohjanlahti ympäröi sinua, missä sitten kuljetkin. Täällä on ihana rentoutua!
-
Björköbyn kirkko on rakennettu vuonna 1859. Kirkko on saanut nimensä Aleksanteri II puolison Marian mukaan. Kirkkoon rakennettiin lehteri vuonna 1907, ja ensimmäiset urut hankittiin muutamaa vuotta myöhemmin. Ennen kuin kylä sai oman kirkon, jumalanpalvelukset pidettiin lukutuvassa. Kirkossa nk. votiivilaiva ja talonpoikaistyylinen kynttilänjalka.
-
Black Wall Gallery on Vaasan Taiteilijaseuran ylläpitämä voittoa tavoittelematon taidegalleria, joka sijaitsee Vaasan keskustan tuntumassa idyllisellä vanhan Kasarmin alueella. Galleria esittelee nykytaidetta neljän viikon välein vaihtuvissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä kotimaisilta että ulkomaisilta nykytaiteilijoilta.
Gallerian pinta-ala on 70 m2, yksi seinistä on ikkunoita, jotka ovat pimennettävissä siten, että koko tilan saa valottomaksi. Gallerian seinät ja katto ovat mustat.
+358 40 679 3771
-
Luonnonkauniissa ympäristössä, kävelymatkan päässä Vaasan keskustasta, sijaitsee Bragen ulkomuseo.
Museo koostuu mielenkiintoisesta kokonaisuudesta talonpoikaisrakennuksia ja sisustuksia 1800-luvun ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu morsiustupa (Lapväärtti), tyttöjen luhti värikkäine tekstiileineen sekä hylkeenpyyntimuseo. Alueella on jatulintarha.
+358 44 012 7166
info@vasabrage.fi
-
Orrengårdenintalo (1879) ulkorakennuksineen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden: talon kaikki esineet ja työkalut ovat alkuperäisessä ympäristössään.
Taloon kuuluu myös iso kukkapuutarha, nyt entistetty kuten se oli 1930-luvulla. Muut rakennukset (20 kpl) on siirretty alueelle.
+358 50 036 2278
gustav.smulter@pp.malax.fi
-
Lilliputti -kaupunkijuna kuljettaa kivasti Vaasassa. Lilliputti on hauskan näköinen ja se kuljettaa sopivan hitaalla nopeudella, että ehtii Vaasaan tutustua ihan uudella tavalla.
Reittiajot 27.6.2022 alkaen. Tarkemmat aikataulut ilmestyvät toukokuussa. Mahdollisuus varata yksityisajoja 9.5.-23.6.2022.
+358 20 796 1300
info.tropiclandia@puuhagroup.com
-
Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle.
Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo.
Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Museo on auki kesäisin.+358 44 726 5165
replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi
-
Talo rakennettiin 1897-98 ja on on saanut nimensä pesijätär Johanna Gäddan mukaan. Hän asui talossa mennessään naimisiin Söderuddenista kotoisin olevan Alfred Gäddan kanssa. Johannan vanhemmilla (Karl-Johan Carlsson-Ehn ja Johanna Abrahamintytär Lithén) oli oma talo samalla pihamaalla. Talon kellarikuopan ja kivijalan jäännökset sekä kiviaitaa voi vieläkin nähdä. Tontti on korkea ja kauniilla paikalla ja pihan kaivo oli aikoinaan yksi kylän parhaista.
Hannan ja hänen pojansa Anselmin kuoleman jälkeen Gerby-Västervikin kotiseutuyhdistys sai talon haltuunsa ja vuokrasi tontin. Tupa kunnostettiin ja nykyään se toimii yhdistyksen kotiseutumuseona.
Vuodesta 1989 Hannaa on juhlittu Johannanpäivänä 21. heinäkuuta liputuksella. Lisäksi tuvalla on järjestetty ohjelmaa.
Tupa on kaikkien käytettävissä. Tuvan käytöstä voit kysellä kotiseutuyhdistyksestä.
+358 40 768 9994
gerby.vastervik@gmail.com
https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/
-
Harrströmin kalasatamassa, jossa oli aikoinaan vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja. Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä. Lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.
-
Kvarnbackenin mäellä seisoo kaksi tuulimyllyä menneiden vuosisatojen ja entisaikaisen maanviljelysyhteisön muistomerkkeinä. Storkvarnen, Isomylly, on Suomen suurimpia tuulimyllyjä.
Storkvarnen, Isomylly, rakennettiin 1840-luvulla, ja se seisoo edelleen alkuperäisellä paikallaan meren ja sen navakoiden tuulten äärellä. Myllyn rakensivat Isak, Karl ja Johan Ingels. Myllyn siivet ovat 19,5 metriä pitkät ja mylly on maanpinnasta siiven yläkärkeen mitattuna 22 metriä korkea. Storkvarken on Suomen suurin toimiva mylly. Kvarnbackenin pienempi mylly rakennettiin 1800-luvun lopulla. Myllyt on korjattu, ja ne ovat molemmat käyttökunnossa. Mäellä oli alun perin viisi tuulimyllyä ja koko kylässä kaksitoista pienehköä myllyä. Kvarnbackenin myllyt käynnistetään vuosittain kesäjuhlilla, jolloin ne jauhavat jauhoa.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/76-harrstromin-kvarnbacken-ja-kalastusmuseo