Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Harjoittelijat kertovat

Harjoittelussa pääset osaksi työyhteisöä ja tekemään koulussa opittuja asioita turvallisessa ympäristössä. Harjoittelun aikana mukaan tarttuu monipuolista näkemystä työstä –  opintojenkin pariin on mukava palata käytännön taitoja taskussa. Työkokemus isosta organisaatiosta näyttää hyvältä myös CV:ssa.

Lue meillä harjoittelussa olleiden tarinoita alta!

Lauri, HR-trainee

Kurkistus kulisseihin

Vaasan yliopistossa hallintotieteitä opiskelevan Lauri Niemen puolen vuoden harjoittelujaksoon mahtui reilusti uusia kokemuksia. Alan monipuolisuus yllätti, ja samalla Lauri pääsi todelliselle intensiivijaksolle etätyöskentelyn maailmaan.

Uratarinat/Hr-trainee

Miksi hait Vaasan kaupungille harjoitteluun?

Olin etsinyt oman alani harjoittelupaikkaa ja törmäsin koulun julkisjohtamisen Facebook-sivuilla ilmoitukseen, jossa haettiin HR-traineeta henkilöstöpalveluihin. Kaupunkiorganisaatiossa minua kiinnosti erityisesti se, mitä ”kulissien” takana tapahtuu eli miten kaupunkia johdetaan ja kaikki saadaan toimimaan. Minut yllättikin se, mitä kaikkea näin ison organisaation pyörittäminen vaatii.

Mitä olet tehnyt harjoittelussa?

Olen osallistunut koulutusten järjestämiseen, ja esimerkiksi kesätyöntekijöiden haku oli iso projekti, johon pääsin mukaan. Olen ollut mukana tekemässä henkilöstön tehtävänkuvauksia, työhyvinvointikyselyä sekä ollut paljon mukana erilaisissa palavereissa. Nämä kaikki ovat opettaneet minua paljon HR-alasta.

Mikä on ollut parasta? Entä tylsintä?

Parasta on ollut lämmin ilmapiiri, joka työpaikalla on. Aina saa apua, jos sitä tarvitaan, eikä minua ole heitetty kylmiltään mihinkään. Tylsintä on ehkä ollut silloin, kun on ollut paljon samaa hommaa. Onneksi näin ei ole käynyt usein, vaan päivät ovat olleet tosi vaihtelevia.

Harjoitteluaikanasi siirryit kokonaan etätyöhön koronatilanteen vuoksi, millaista se on ollut?

Etätyöhön siirtyminen tuntui mielenkiintoiselta, sillä en ollut aiemmin tehnyt etätöitä. Kommunikaatio työkavereiden kanssa onnistui hyvin, apua ongelmiin sai helposti esimerkiksi Skypellä, ja palaverit onnistuvat Teamsin kautta. Rutiininani oli tehdä kävelylenkki työpäivän jälkeen ja se toimi mainiosti työpäivästä irrottavana tekijänä.

Onko harjoittelusta hyötyä tulevaan?

Varmasti. Tässä vaiheessa ei välttämättä edes vielä hoksaa, mitä kaikkea on oppinut. Ainakin olen saanut hyvää kokemusta, oppinut käyttämään yleisiä HR-ohjelmistoja ja muutenkin tottunut toimistotyökulttuuriin. Teen myös parhaillaan graduani, jossa Vaasan kaupunki on tutkimukseni case-aiheena. On mahtavaa tutkia jotain sellaista, mistä voi olla hyötyä organisaation arkeen.

Suositteletko harjoittelua Vaasan kaupungilla?

Ehdottomasti! Tämä on hyvä ja monipuolinen harjoittelupaikka alasta sekä organisaation ja ihmisten taitojen kehittämisestä kiinnostuneelle. Ja onhan täällä työkavereina tosi mukavaa porukkaa, se on tietysti iso plussa!

Vera, amanuenssi

Kolminkertainen onnenpotku

Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK lanseerasivat helmikuussa uuden, korkeakouluihin suuntautuvan rekrytointikonseptin: yhteistyössä paikallisten yritysten ja korkeakoulujen opiskelijajärjestöjen kanssa järjestetään rekrytointitapahtuma opiskelijoiden oman tapaamisen eli sitsien yhteyteen. Ensimmäinen tapahtuma, Karriärsitzen eli Urasitsit pidettiin Uumajan yliopistolla yhteistyössä Vaasan keskussairaalan, Wärtsilän, ABB:n ja opiskelijajärjestö FinlandsSvenska Nationenin kanssa.

Nainen hymyilee ja ottaa kuvaa hississä.

Lääkäriksi Uumajassa opiskeleva Vera Rauhala kuuli Urasitseistä opiskelijajärjestönsä Facebook-sivuilta. Suomalaisille opiskelijoille suunnattu tapahtuma jäi Veralle mieleen mukavana kokemuksena, mistä sai paljon uutta tietoa alueen yrityksistä ja kiinnostavista työnantajista.

Lopulta Vera päätyi kesätöihin Vaasaan, jossa pääsi harjoittelemaan tulevaan ammattiinsa kolmessa eri työpaikassa; Vaasan keskussairaalassa, Tammikaivon terveysasemalla ja kaupunginsairaalassa. Amanuenssina eli lääkäriharjoittelijana Vera pääsi ohjaavan lääkärin valvonnassa muun muassa tutkimaan potilaita ja kirjaamaan tietoja.

Vera yllättyi, kuinka monipuolisesti lääkärin ammatti tuli kesän aikana tutuksi.

– Vaasan keskussairaalassa pääsin esimerkiksi seuraamaan aivohalvauspotilaan ensihoitoa päivystyksessä. Oli opettavaista nähdä aito hoitotilanne, ja kuinka nopeasti ja ammattitaidolla lääkärit tekivät ratkaisuja ja suunnitelman potilaan hoitamiseksi, Vera muistelee.

Lisäksi Vera pääsi terveyskeskusharjoittelussa tutustumaan muun muassa röntgeniin, traumapolille ja lastenneuvolaan. Kaupunginsairaalassa Vera työskenteli akuutilla geriatrisella osastolla.

– Oli onnenpotku päästä näkemään, mistä lääkärin päivä erilaisissa työpaikoissa koostuu, mitä tapahtumia ja vaiheita työhön liittyy. Kannattaa myös itse olla aktiivinen ja kertoa, mitä haluaa oppia, Vera kannustaa.

Jokaisessa työpaikassa Vera otettiin lämpimästi vastaan. Vastuuta annettiin sopivasti ja jos jotakin ei osannut, oli aina työkavereita auttamassa.

– Potilastietojärjestelmien kanssa oli välillä hankaluuksia, kun ne vaihtelevat työpaikasta toiseen. Nyt niistäkin on kokemusta, Vera hymyilee.

Vaikka edessä on jälleen lukuvuosi lääkäriopintojen parissa Uumajassa, on tuleva kesä jo Veran mielessä.

– Aion ehdottomasti hakea Vaasaan töihin myös ensi kesänä. Suosittelen samaa myös opiskelukavereilleni. Täällä on niin monipuolisesti vaihtoehtoja, ja onhan kaupunki aivan ihana!

Arto, HR-trainee

Näköalapaikka HR-töihin

Kauhavalta kotoisin oleva Arto Laakso työskentelee puoli vuotta HR-traineen tehtävissä Vaasan kaupungin henkilöstöpalveluissa. Vaasan yliopistossa neljä vuotta opiskelleen Arton mielestä harjoittelu tukee hienosti maisterivaiheen henkilöstöjohtamisen opintoja.

Mies seisoo puistikolla.

Miksi hait Vaasan kaupungille harjoitteluun?

Yliopistossa työharjoittelu ei kuulu pakollisena opintoihin, mutta halusin saada työkokemusta omalta alalta jo opiskeluaikana. Isosta organisaatiosta saa monipuolista kokemusta ja täällä pääsee hyvin jyvälle henkilöstöhallinnollisista työtehtävistä.

Mitä olet tehnyt? Oletko oppinut jotain uutta?

Ensimmäinen kuukausi on mennyt taloon ja työkavereihin tutustuessa. Olen taittanut uutta henkilöstöraporttia, opetellut käyttämään henkilöstöhallinnon HRM-järjestelmää sekä päässyt osallistumaan osaamisen kehittämisen tiimipalavereihin. Olen päässyt myös avustamaan koulutuksien järjestämisessä, ja siinä ohessa myös kehittämään itseäni osallistumalla esimerkiksi ruotsin kielen kertauksiin sekä Microsoft Teams ja työnantajakuva -koulutuksiin. Rekrytointipalveluiden apuna olen ollut tekemässä työsopimuksia sijaisille ja sijaistarvehakuja kuntien omassa rekrytointijärjestelmässä, Kuntarekryssä.

Mitä odotat harjoittelultasi?

Toivon saavani vastuuta. Odotan myös, että voin hyödyntää vielä enemmän koulussa opittuja asioita ja, että saan toteuttaa itseäni osallistumalla esimerkiksi erilaisiin kehittämisryhmiin ja koulutuksiin.

Mikä on ollut parasta? Entä tylsintä?

Olen päässyt opettelemaan erilaisia henkilöstöpalveluiden ja rekrytoinnin käyttämiä järjestelmiä. On ollut myös mukava tutustua uusiin työkavereihin, jotka ovat taustoiltaan erilaisia ja eri-ikäisiä. Tylsintä on ehkä silloin, jos joutuu tekemään samaa, rutiininomaista työtehtävää pitkään.

Onko jokin yllättänyt?

Asiat eivät ole olleet niin vaikeita kuin ehkä odotin, ja olen oppinut nopeasti uusia juttuja. Se myös yllätti, että sain oman parkkipaikan, vaikka työpaikka sijaitsee ihan Vaasan keskustassa!

Onko harjoittelusta hyötyä tulevaan?

On, ehdottomasti. Isossa organisaatiossa työskentely, täällä oppimani HR-järjestelmät ja se, että olen päässyt tekemään ihan oikeita henkilöstöhallinnon töitä, näkyy varmasti plussana CV:ssä. Kun palaan takaisin opintojen pariin, voin peilata työssä oppimaani teoriaan – se motivoi.

Suositteletko harjoittelua Vaasan kaupungilla?

Kyllä suosittelen, etenkin henkilöstöhallinnollisista tehtävistä täällä saa kokonaisvaltaista näkemystä. Harjoittelussa huomaa myös, mitkä asiat ovat hyvin erityyppisissä työpaikoissa ja missä voisi olla kehitettävää. Koska organisaatio on niin iso, täällä pystyy myös vaikuttamaan omiin työtehtäviin ja tehdä itseä kiinnostavia asioita.

Emilia, graafinen harjoittelija

Parasta kesätöissä: monipuolisuus ja työkaverit

Viime kesänä kesäsomettajana kaupungilla työkokemusta hankkinut Emilia Kovanen työskentelee nyt graafisena harjoittelijana. Tulevaisuudessa hän haaveilee armeijasta ja medianomi-opinnoista.

Kesätyöntekijä tekee julisteita.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

Halusin kokeilla jotain erilaista, mutta kuitenkin kerätä työkokemusta media-alalta. Työ vaikutti mielenkiintoiselta.

Mitä olet tehnyt?

Paljon esitteitä ja jonkin verran valokuvausta. Myös käyntikortteja ja kulkukortteja on tullut tehtyä.

Mikä on ollut parasta?

Parasta on kyllä ollut työn monipuolisuus ja tietenkin hyvät työkaverit.

Entä onko ollut jotain tylsää?

No varmaan ekat päivät. Silloin, kun tuli uuteen työympäristöön ja kaikki oli niin uutta ja jännittävää ja kun ei tuntenut ketään. Heti alkuun ei saanut tehdä mitään suurempaa, vaan joutui tyytymään kaikkiin pienempiin – ja ehkä vähän helpompiin hommiin.

Onko jokin yllättänyt?

Ehkä työn monipuolisuus. Tai tiesinhän mä, että täällä tehdään vaikka mitä, mutta silti yllätti, kuinka paljon täällä oikeasti tuotetaan juttuja ja materiaaleja. Myös aikataulut yllättivät: välillä on tosi kiire ja välillä ei ole kauheasti tekemistä, se vaihtelee.

Suositteletko, miksi?

Kyllä! Suosittelen graafisia palveluita työpaikkana erityisesti media-alaa opiskeleville, koska tämä on työympäristönä turvallinen, monipuolinen ja opettavainen, ja täällä oikeasti saa hyödyntää koulussa oppimaansa. Lisäksi olen oppinut paljon uutta kokeneilta graafikoilta ja painajilta.