Ohita valikko
Panoraamakuva Morogoron kaupungista, jossa näkyy kaupunki ja ihmisten toiminta. Taustalla näkyvät Nguru-vuoret.

Morogoro

Morogoron alue on maan toiseksi suurin alue, ja sitä edeltää Taboran alue. Alueen pinta-ala on 73 039 km2. Tämä pinta-ala vastaa 7,7 prosenttia koko mantereen pinta-alasta, josta 2240 km2 on vesialuetta. Maakunta rajoittuu idässä rannikko- ja Lindin alueeseen, pohjoisessa Manyaran ja Tangan alueeseen, lännessä Dodoman ja Iringan alueeseen ja etelässä Ruvuman alueeseen.

Alueella sataa kaksi kertaa vuodessa. Syyssateet satavat lokakuusta tammikuun puoliväliin, ja kevätsateet alkavat helmikuun puolivälistä ja päättyvät toukokuussa. Sademäärät vaihtelevat 600 millimetristä tasangoilla 1 200 millimetriin ylängöllä. On kuitenkin alueita, joilla on kuivuutta ja joilla sademäärä on alle 600 millimetriä vuodessa. Tällaisia alueita ovat muun muassa Gairon alue Gairon piirikunnassa, Mamboya Kilosan piirikunnassa ja Ngerengeren alue Morogoron piirikunnassa.

Vuoden 2022 väestö- ja asuntolaskennan tulosten mukaan Morogoron alueella on 489 688 kotitaloutta, joissa asuu 3 197 104 ihmistä, joista 1 617 235 on naisia ja 1 579 869 miehiä. Morogoron kaupunginosassa on 321 980 asukasta.

Morogoron kaupunginvaltuuston tavoitteena on olla vuoteen 2025 mennessä valtuusto, jolla on vahva ja kestävä talous, koulutettu yhteisö, jolla on parempi elämä ja joka elää rauhassa ja vakaasti. Yhteistyössä sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa neuvoston tehtävänä on käyttää olemassa olevia resursseja tehokkaasti tarjotakseen laadukkaita palveluja kansalaisille vahvan talouden rakentamiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi hyvän hallintotavan periaatteiden mukaisesti.

Alueella on monenlaisia luonto- ja matkailukohteita, kuten Pangawe Fourest, Milalawila Forest, Kimboza Forest, Kisaki Hot Water Springs, Kisimbi-Kinole Waterfalls ja Matombo Rock Formations.

Vaasa solmi ystävyyskaupunkisuhteen Morogoron kaupungin kanssa Tansaniassa 26. syyskuuta 1988. Kumppanuuden tarkoituksena on rauhankasvatus ja kansainvälinen yhteistyö. Tällä Vaasan kaupunki haluaa tavoittaa ruohonjuuritason eri ammattialoilla ja kannustaa yksittäisiä kaupunkilaisia työskentelemään kehitysmaiden hyväksi. Näitä tarkoituksia varten perustettiin vuonna 1989 Vaasa-Tansania-yhdistys. Yhdistys on toteuttanut erilaisia yhteistyöhankkeita yhdessä koulujen, korkeakoulujen, seurakuntien, kansalaisjärjestöjen, vankeinhoitolaitoksen, kirjastojen, terveydenhuoltoyksiköiden ja Morogoron kansanperinneryhmien kanssa. Åbo Akademi Vaasassa on myös auttanut aktiivisesti Morogoroa tuomaan opiskelijoita ja tohtorikoulutettavia Morogorosta Vaasaan jatko-opintomahdollisuuksia varten.

 

Vesiputous viidakossa.
Kinole vesiputouksia. Copyright: Halmashauri ya Wilaya ya Morogoro.
Vasemmassa kuvassa on kolme kirahvia korkeassa ruohossa. Oikeanpuoleisessa kuvassa on kolme isoa ja kaksi pientä norsua juomapaikalla.
Nyereren ja Mikumin kansallispuiston villieläimet. Copyright: Halmashauri ya Wilaya ya Morogoro.
Mies ojentaa kirjoja ja muuta materiaalia toiselle miehelle, kun he kättelevät toisiaan.
Opetusmateriaalin luovutus. Copyright: Vaasa-Tanzania Seura.