Förbigå menyn
Panorama över Morogoro Town som visar staden och invånarnas aktiviteter. Nguru-bergen kan ses i bakgrunden.

Morogoro

Morogoro-regionen är den näst största regionen i Tanzania, före Tabora-regionen. Regionen har en yta på 73 039 km2. Detta område motsvarar 7,7 procent av hela fastlandets yta; 2240 km2 av detta område är vattenområde. Provinsen gränsar till kust- och Lindi-regionerna i öster, Manyara och Tanga i norr, Dodoma- och Iringa-regionerna i väster och Ruvuma-regionen i söder.

Regionen får regn två gånger om året. Höstregnet faller från oktober till mitten av januari, och vårregnet faller i mitten av februari och slutar i maj. Nederbörden varierar från 600 mm på slätterna till 1 200 mm på höglandet. Det finns dock områden med torka som får mindre än 600 millimeter nederbörd per år. Dessa delar inkluderar Gairo i distriktet Gairo, Mamboya i distriktet Kilosa och Ngerengere i distriktet Morogoro.

Enligt resultaten från 2022 års befolkningsräkning är antalet hushåll i Morogoro regionen 489 688. Invånarna är 3 197 104 till antalet, varav 1 617 235 är kvinnor och 1 579 869 män. Stadsdistriktet Morogoro har en befolkning på 321 980 personer.

Morogoros kommunfullmäktige har som mål att Morogoro ska ha en stark och hållbar ekonomi, ett utbildat samhälle med ett bättre liv och som lever i fred och stabilitet senast 2025. I samarbete med interna och externa intressenter har rådet ett uppdrag att använda befintliga resurser effektivt för att tillhandahålla kvalitetstjänster till folket för att bygga en stark ekonomi och minska fattigdomen enligt principerna för god samhällsstyrning.

Regionen har ett brett utbud av natur- och turistattraktioner, inklusive Pangawe Fourest, Milalawila Forest, Kimboza Forest, Kisaki Hot Water Springs, Kisimbi-Kinole Waterfalls och Matombo Rock Formations.

Vasa etablerade ett vänortsförhållande med Morogoro stad i Tanzania den 26 september 1988. Syftet med partnerskapet är fredsfostran och internationellt samarbete. Genom detta vill Vasa stad nå ut till gräsrötterna inom olika yrkesområden och uppmuntra enskilda stadsbor att arbeta för utvecklingsländerna. För dessa ändamål grundades år 1989 föreningen Vasa-Tanzania. Föreningen har förverkligat olika samarbetsprojekt tillsammans med skolor, högskolor, församlingar, medborgarorganisationer, fångvårdsmyndigheten, bibliotek, hälsovårdsenheter och folktraditionsgrupper i Morogoro. Åbo Akademi i Vasa har också varit mycket aktiv i att hjälpa Morogoro med att ta emot studenter och doktorander från Morogoro till Vasa för ytterligare studiemöjligheter.

 

Ett vattenfall i djungeln.
Vattenfall i Kinole. Copyright: Halmashauri ya Wilaya ya Morogoro.
Den vänstra bilden visar tre giraffer i högt gräs. Den högra bilden visar tre stora och två små elefanter vid ett vattenhål.
Djurliv i nationalparkerna Nyerere och Mikumi. Copyright: Halmashauri ya Wilaya ya Morogoro.
En man överlämnar böcker och annat material till en annan man medan de skakar hand.
Tillhandahållande av undervisningsmaterial. Copyright: Vasa-Tanzania Föreningen.