Olet täällä

4.4.2019 - 15:09

Nuoret teatteriharrastajat tarjoavat elämyksiä Taikonilla

Teaterkonst Taikon
Taiteen perusopetusta Vaasassa tarjoavalla TaiKonilla on noin 150 teatteria harrastavaa lasta ja nuorta. Tänä keväänä ensi-iltoja eri ikäisten oppilaiden näytelmistä on yhteensä kymmenen, joista ensimmäinen ”Resa till det okända” saa ensi-iltansa perjantaina 5.4. klo 19.

Taikonin oppilaiden näytelmien esityskielenä on suomi tai ruotsi, ja näyttelijät ovat 8-18-vuotiaita. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

- Resa till det okända on 16-18-vuotiaiden nuorten itsensä kirjoittama näytelmä. He ovat myös suunnitelleet ja toteuttaneet näytelmän lavastuksen, puvustanut sekä tehneet valo- ja äänisuunnitelman itse, kertoo Taikonin johtava opettaja Mia Wiik.

Näytelmän ja nuorten ohjauksesta on vastannut teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Lotta Ventus.

Nuoret itse kuvailevat näytelmäänsä näin:

- Äiti, teini ja maahanmuuttaja lähtevät bussimatkalle. He eivät tiedä, että heidän kohtalonsa ovat yhteydessä toisiinsa. He kokevat aivan toisenlaisen matkan, kuin olivat odottaneet. He joutuvat kohtaamaan henkilökohtaisia ongelmiaan ja kamppailemaan suurimpien pelkojensa kanssa. Näytelmä on kertomus yhteisöllisyydestä - erilaisuudesta huolimatta. Se osoittaa polkuja, joita emme uskaltaisi vaeltaa. Jännäri, joka vie katsojan.

 

En resa till det okända –näytelmää esitetään 5.4., 6.4., 7.4 ja 9.4. klo 19, 10.4 klo 20 sekä 27.4 klo 17.

 

Kevään muut esitykset (paikkana TaiKon): 

Sirkuseläimet katoaa 23.4 klo 17.45

Taikonin teatteriryhmä 2 (8-9-vuotiaat) esittää värikkään ja vauhdikkaan näytelmän. Esityksen hahmot, repliikit, lavastus - kaikki ryhmäläisten käsialaa. Näyttämölle nousee poliiseja, rosvoja sekä paljon eläimiä! Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Kalle Halmén.

Improilta 23.4 klo 19.15

Taikonin teatteriryhmä 4 (14-15-vuotiaat) nousee näyttämölle ilman suunnitelmaa! Ryhmäläiset tekevät yleisön edessä eri improvisaatioleikkejä ja harjoituksia. Voi olla, että yleisökin saa toisinaan vaikuttaa sisältöön…Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Kalle Halmén.

Eksyksissä 24.4 klo 18.45

Taikonin teatteriryhmä 3B (12-13-vuotiaat) esittää postmodernin, riisutun tulkinnan sadusta, jossa pieni poika eksyy vahingossa peikkojen valtakuntaan. Lavastuksen sijaan näyttämön täyttää tuolit sekä ryhmäläisten loputon kekseliäisyys. Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja Kalle Halmén.

Lusikkajoki – olisinpa saanut sanottua! 25.4 och 26.4 kl. 19

Taikonin teatteritaiteen teemaopinnot –ryhmä (16-18-vuotiaat) esittävät:

Lusikkajoki – Olisinpa saanut sanottua on monologiesitys rajan takaa. Edgar Lee Mastersin runoihin Spoon River -antologiasta pohjautuva esitys tuo lavalle kolmetoista nuorta näyttelijää, jotka ovat tämän vuoden aikana paneutuneet runojen maailmaan. Esitys ei kuitenkaan ole aivan perinteinen lausuntaesitys. Lusikkajoki on draamallinen kokonaisuus, joka imaisee katsojan mukaansa hautuumaan suden hetkeen, jolloin levottomat sielut tarinoivat menneestä elämästään. Teksti on koottu koko työryhmän voimin. Ohjaajana teatteritaiteen maisteri Lauri Kukkonen.

Den andra sidan 23.4, 27.4, 3.5 kl. 19 (ruotsi esityskielenä)

TaiKonin teaterkonst 4 (14-15-vuotiaat) esittävän näytelmän nuorena olemisesta. Löytää paikkansa ystäväpiirissä, perheessä, yhteiskunnassa. Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Lotta Ventus

Månen 29.4. kl. 17.30

TaiKonin teaterkonst 2-ryhmä (8-10-åringar). Ohjaajina teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Elin Smedlund ja Lotta Ventus. 

Minus och stora världen 29.4 och 7.5 kl. 19 & 2.5 och 6.5 kl.18 (ruotsi esityskielenä)
Eräänä päivänä Minus päättää lähteä suureen maailmaan. Matkan aikana syntyy odottamattomia kohtaamisia, merkillisiä henkilöitä ja huvittavia tapahtumia. Näytelmä perustuu Sven Nordqvistin saman miniseen mielikuvitukselliseen koko perheen satuun vuodelta 1985. Tule seuraamaan Minuksen mahtavaa matkaa tuntemattomaan, koe taikuutta, jännitystä ja iloa.

Näyttelijöina toimivat teaterkonst 3-ryhmän 12-13-vuotiaat oppilaat. He esittävät sirkuksesta innoitetun version Nordqvistin kertomuksesta. Oppilaat ovat itse valinneet lajin, jota ovat harjoitelleet vuoden aikana ja luoneet niistä taiteellisen kokonaisuuden. Tällä tavalla oppilaat ovat ottaneet vastuun taiteellisesta kokonaisuudesta; sisällöstä dramaturgiaan, musiikista puvustukseen. Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Anna Moberg.  

”Punahilkka” 4.5 & 5.5 kl.19 (esityspaikkana Kyrölän nuorisotalo, vähäkyrö)

TaiKonin Vähäkyrön alakoululaisten ryhmä esittää Grimmin veljesten ”Punahilkka”. Ohjaajana kulttuurituottaja (AMK) ja yhteisöpedagogi (AMK)  Helena Väänänen.

Lillipyttikyrön kadonnut lauantai” 4.5 & 5.5 kl.19 (Esityspaikkana kyrölän nuorisotalo, vähäkyrö) 

TaiKonin Vähäkyrön 13.-18.-vuotisten ryhmä otti kunnianhimoisen tehtävän. Ryhmän jäsen Anni Viirimäki kirjoitti näytelmän, jonka nimeksi tuli ”Lilliputtikyrön kadonnut lauantai”.

Lilliputtikyrön kadonnut lauantai kertoo Pekasta, joka matkustaa setänsä ja tätinsä luo Lilliputtikyröön viikonloppua viettämään. Oma kännykkä on Pekan mielestä kiinnostavampi kuin kelloseppä-sedän rakentamat kellot, mutta onneksi naapurissa asuu Pekan vanha ystävä Paavo, jonka kanssa Pekka voi viettää aikaa.

Paavo ja Pekka päättävät yhdessä osallistua kylän jokavuotiseen keksijäkilpailuun. Samaan aikaan setä huomaa, että kylän kelloista on alkanut kadota aikaa. Liittyykö aikavarkauksiin outo ökkimökkiäinen, jonka Pekka on huomannut pyörivän kellosepän verstaalla? Riittääkö aika keksijäkilpailun pitämiseen?

Lilliputtikyrön kadonnut lauantai on tarina ajankäytöstä, rehellisyydestä ja yllättävästä ystävyydestä.

Ohjaajana kulttuurituottaja (AMK) ja yhteisöpedagogi (AMK)  Helena Väänänen.

 

 

Lisätietoja antaa: 
Karttapiste: 
Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat