Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Pohjanmaan poliisi haluaa olla läsnä verkossa: ratkaisuja haetaan yhdessä vaasalaisten nuorten kanssa

Julkaistu: 20.11.2023

Variskan yhtenäiskoulun ja Vasa övningsskolan oppilaat ovat päässeet tämän syksyn aikana kertomaan poliisille, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu ja miten Ankkuritoiminta voisi olla paremmin läsnä verkossa. Ratkaisuja haasteisiin haetaan yhdessä nuorten ja vanhempien kanssa myös tammikuussa järjestettävässä hackathonissa.

Mitä Snapchatissa ja TikTokissa oikein tapahtuu? Miten poliisi ja muut ankkuritoimijat voisivat olla paremmin läsnä sosiaalisessa mediassa nuorten tukena?

Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Pohjanmaan poliisilaitoksen ja Vaasan kaupungin yhteisessä hankkeessa, jolla kehitetään Ankkuritoimintaa kouluissa ja sosiaalisessa mediassa sekä lisätään nuorten medialukutaitoa.

Ankkuritoiminta on moniammatillista yhteistyötä, jolla tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja estetään ennalta rikollisuutta. Rannikko-Pohjanmaalla toiminta alkoi keväällä 2023, ja Ankkuri-tiimiin kuuluvat poliisin lisäksi sosiaaliohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja sekä etsivä nuorisotyöntekijä.

– Hankkeessa ovat tiiviisti mukana Variskan yhtenäiskoulu sekä Vasa Övningsskola. Neljän pilottiluokan oppilaat osallistuivat syyskuussa työpajaan, jossa yhdessä poliisin kanssa pohdittiin someen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Mukaan yhteistyöhön on saatu myös Vaasan nuorisovaltuusto, kertoo Vaasan kaupungin hankekoordinaattori Raija Koivisto.

Jopa puolet rikoksista tehdään verkossa

Syyskuun työpajoissa Vaasan poliisitalolla kartoitettiin nuorten omia kokemuksia sosiaalisen median uhista. Ilmiöiden kärkeen nousivat päihteiden välittäminen, vihapuhe ja väkivallalla uhkaaminen, grooming sekä kyberkiusaaminen.

Haasteita tuo se, että nuoret käyttävät eri sosiaalisen median alustoja kuin aikuiset ja että uusia alustoja ilmestyy käyttöön jatkuvasti.

– 1990-luvulla ja aiemmin syntyneille ovat tuttuja Facebook ja Instagram, kun taas myöhemmin syntyneet käyttävät esimerkiksi Snapchatia ja Tiktokia. Näin ollen aikuiset ja nuoret eivät juurikaan kohtaa toisiaan digitaalisessa ympäristössä, ja tähän haetaan nyt ratkaisuja, kuvailee Pohjanmaan poliisin ylikomisario Mika Jylhä.

Kehitystyötä on tehtävä, sillä nykyaikana jopa puolet kaikista rikoksista tehdään verkon välityksellä.

– Verkkoympäristön ja pelimaailman keskeisiä uhkia ovat muun muassa seksuaalinen houkuttelu, sosiaalinen eristäminen ja uhkaukset, varkaudet ja petokset, päihteet, järjestäytynyt rikollisuus, ääriajattelu sekä muut henkistä hyvinvointia heikentävät tekijät. Tärkeänä tavoitteena on myös rikoksien ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen, Jylhä kertoo.

Hackathonista ratkaisuja haasteisiin

Kesäkuussa alkanut Pohjanmaan poliisilaitoksen ja Vaasan kaupungin yhteishanke kestää vuoden 2024 loppuun asti. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa eli 26.-27.1.2024 Vaasassa järjestetään hackathon-tapahtuma, jossa työpajoissa haetaan ratkaisuja tunnistettuihin ilmiöihin yhdessä nuorten ja vanhempien kanssa. Ilmoittautuminen osallistuville tiimeille avataan joulukuussa.