Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan kansalaisopisto Almassa matkataan keväällä ihmisen muistiin ja muistoihin

Julkaistu: 24.1.2023

Kansalaisopisto Alman kevätlukukauden yleisöluentojen teema on kansakunnan muisti ja muistot. Yleisöluennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Luentosarja käynnistyy keskiviikkona 1.2. oikeuspsykologian dosentin, psykologian tohtorin Julia Korkmanin havainnollistaessa aitojen oikeustapausten avulla, miten oikukas ja muovautuva muisti on ja miten sitä voidaan hyödyntää luotettavasti.

Julia Korkman on erikoistunut todistajien kuulemiseen ja arviointiin oikeudessa sekä ihmisen muistiin oikeusprosessin näkökulmasta. Hän toiminut asiantuntijatodistajana useissa merkittävissä oikeustapauksissa Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimustyön ja kirjoittamisen lisäksi hän kouluttaa muun muassa oikeuslaitoksen, poliisin ja maahanmuuttoviraston ammattilaisia.

Kansakunnan tuhoisa kahtiajako

FT, dosentti Lasse Lehtinen käsittelee luennossaan 8.3. Suomen historian ainoan murhatun ministerin Heikki Ritavuoren elämää ja kuolemaa. Sisäministeri Ritavuori ajoi kansalliseen sovintoon tähtääviä uudistuksia ja luokkasopua oikeiston ja vasemmiston välille. Kansanvaltaa ja itsenäisyyttä puolustanut Ritavuori ammuttiin kotiovellaan Helsingissä helmikuussa 1922.

Lasse Lehtinen on tuottelias kirjailija, toimittaja ja entinen poliitikko. Hänen Heikki Ritavuoresta kirjoittamansa elämäkerta osoittaa, että suvaitsemattomuus ja vihapuhe eivät ole uusia ilmiöitä. Etenkin suhde Venäjään on jakanut kansakuntaa sukupolvien ajan.

Elämän taitekohdat

Sisustusarkkitehti Fia Antuksen ruotsinkielinen luento 8.2. käsittelee asuntojen remontoimista ja muokkaamista esteettömiksi ja turvallisiksi.

Psykiatrisen sairaanhoitajan Malin Knipin ruotsinkielinen luento 15.3. käsittelee uupumuksen vaikutuksia aivoille ja miten voimme huolehtia itsestämme.

Historiantutkija, FL (väit.) Matti Leiviskä johdattaa kuulijat 24.3. aikamatkalle Vähänkyrön rautakauteen alueen nimistön kautta.

Emeritaprofessori Marianne Nordman kertoo 12.4., miten hänen omat ja hänen veljensä lapsuusmuistot poikkeavat toisistaan ja miten niihin ovat vaikuttaneet sisarusten persoonallisuus, ajan kasvatus ja kulttuuri.